ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το ΝΑΤΟικό έγκλημα συνεχίζεται

Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς μιλά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς μιλά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Σλ. Μιλόσεβιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

«Δεν αισθάνεται ένοχος επειδή η πολιτική του ήταν να προστατεύει τα συμφέροντα του σερβικού λαού και τόνισε ότι θα έκανε το ίδιο και πάλι». Αυτά δήλωσε ο Μπρανιμίρ Γκουγκλ (μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) στο πρακτορείο «Ρόιτερ», λίγα λεπτά μετά την επαφή που είχε χτες με τον κρατούμενο, πλέον, σε κρατητήριο της Χάγης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο εκδοθείς πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του «Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου» (ΔΠΔ) στις αρχές της βδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) για μια προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία.

Την ίδια όμως ώρα, χιλιόμετρα μακριά, το Βελιγράδι ζούσε υπό το ρυθμό, αναμενόμενων, πολιτικών ραγδαίων εξελίξεων, με πρώτη την κατάρρευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την παραίτηση που υπέβαλε χτες το απόγευμα ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίζιτς... Εξελίξεις σημειώθηκαν και στους κόλπους της πολυκομματικής κυβερνώσας παράταξης στη Σερβία, τη Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση, DOS. Η DOS πλέον διαθέτει από χτες ένα κόμμα λιγότερο, καθώς το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» (του οποίου ηγείται ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα) ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό...

Μιλόσεβιτς: «Δεν αισθάνομαι ένοχος»...

«Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επικοινώνησε σήμερα με την οικογένειά του από τη Χάγη όπου κρατείται και διόρισε μια ομάδα συνηγόρων που θα αναλάβει την υπεράσπισή του στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, για τις οποίες βαρύνεται... Είπε πως δεν αισθάνεται ένοχος, επειδή η πολιτική του ήταν να προστατεύει τα συμφέροντα του σερβικού λαού και τόνισε ότι θα έκανε το ίδιο και πάλι». Μ' αυτές τις φράσεις, ένας από τους δικηγόρους της ομάδας που υπερασπίζεται τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Μπρανιμίρ Γκουγκλ, κοινοποίησε το υψηλό ηθικό του κρατούμενου, πλέον σε φυλακές της Ολλανδίας, πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Εισαγγελέας του ΝΑΤΟικού δικαστηρίου εξηγεί τις διαδικασίες

Associated Press

Εισαγγελέας του ΝΑΤΟικού δικαστηρίου εξηγεί τις διαδικασίες
Από δω και μπρος, το πρώτο επεισόδιο της μακράς περιπέτειας της στημένης, από καιρό, δίκης του στο ΔΠΔ αναμένεται να διαδραματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, οπότε λέγεται πως θα ξεκινήσει η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία.

Οσο για το εάν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα αθώωσης του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας του ΔΠΔ, Γκράχαμ Μπλιούιτ, ήταν χτες αρκούντως «διαφωτιστικός»: Οταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν υπάρχουν πιθανότητες αθώωσης του πρώην προέδρου, απάντησε: «Μιλάτε σε έναν εισαγγελέα... δεν υπάρχει καμία».. Ο Μπλιούιτ πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Εισαγγελία του ΔΠΔ σκοπεύει να διευρύνει το κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς για να περιλάβει κατηγορίες και για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και τη Βοσνία, πιθανότατα στο τέλος του θέρους...

Το αυτό επισήμανε αργότερα χτες βράδυ και η γενική εισαγγελέας, Κάρλα ντελ Πόντε: «Το πρωί το τροποποιημένο κατηγορητήριο, που αφορά περισσότερα γεγονότα και θύματα, διευρύνθηκε και επικυρώθηκε από το δικαστή Χαντ». Η ντελ Πόντε «διευκρίνισε» πως το διευρυμένο κατηγορητήριο «δεν αφορά το μεγάλο αριθμό λειψάνων ανθρώπων από το Κόσσοβο που πρόσφατα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο, σε μικρή απόσταση από το Βελιγράδι», ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για την υποστήριξή τους, κάνοντας μάλιστα επιπροσθέτως ειδική μνεία στην προσφορά της Βρετανίας και της Ολλανδίας...

Ενας από τους δικηγόρους του Σλ. Μιλόσεβιτς επιδεικνύει κρατικό έγγραφο που... αποκλείει την παράδοσή του

Associated Press

Ενας από τους δικηγόρους του Σλ. Μιλόσεβιτς επιδεικνύει κρατικό έγγραφο που... αποκλείει την παράδοσή του
Η Ντελ Πόντε προέβλεψε τέλος πως μετά την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, «καθίσταται τώρα εφικτό κι άλλοι Σέρβοι κατηγορούμενοι να λογοδοτήσουν τελικά στο ΔΠΔ» και κατέληξε λέγοντας:«Ολες οι αρχές στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να αποδεχτούν ότι ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη».

Αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις

Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις δρομολόγησε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο δρόμος προς τις κάλπες φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αφενός μετά την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ζόραν Ζίζιτς (επειδή, όπως είπε, διαφώνησε με την απόφαση έκδοσης του Μιλόσεβιτς) και την επακόλουθη, επικείμενη, διάλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφετέρου σήμανε αλλαγές και εντός της κυβερνώσας πολυκομματικής παράταξης συνασπισμού, της DOS, με την αποχώρηση του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας», πρόεδρος του οποίου είναι... ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Οι φήμες που έφεραν και τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς (νυν πρόεδρο της Σερβίας) να παραιτείται διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον ίδιο...

Ως εκ τούτου, οι πρόωρες γενικές γιουγκοσλαβικές εκλογές θεωρούνται βέβαιες, ενώ πολλοί εκτιμούν πως πιθανές είναι πλέον και οι πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (εάν βεβαίως η ομοσπονδία δε διαλυθεί εκ των ων -υπολοίπων- συνετέθη...)

Μια από τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στο Βελιγράδι

Associated Press

Μια από τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στο Βελιγράδι
Αμέσως μετά την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, έσπευσε να προβεί σε διευκρινίσεις, «ενθυμούμενος» στην προκειμένη περίπτωση το σύνταγμα: «Το άρθρο 105 του γιουγκοσλαβικού συντάγματος αναφέρει πως όλες οι υπουργικές αποστολές παύουν να ισχύουν σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού, αλλά η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της μέχρις ότου διοριστεί νέος πρωθυπουργός ή νέα κυβέρνηση».

Ο Ζίβκοβιτς πρόσθεσε πως ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Β. Κοστούνιτσα αναμένεται να ανακοινώσει υποψήφιο μεταβατικό πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση των επαφών που θα έχει με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της γιουγκοσλαβικής Βουλής. Πάντως, ο τελευταίος (ο πρόεδρος Κοστούνιτσα) φρόντισε χτες αμέσως μετά την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού να συναντηθεί και με τη στρατιωτική ηγεσία συζητώντας, όπως είπε, την κατάσταση τον τομέα της ασφάλειας της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Στη συνάντηση αυτή υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εκτονωθεί η κρίση με πολιτικά μέσα, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρμοδιότητες του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας» αναφέρεται στη σχετική προεδρική ανακοίνωση...

Εδωσαν τα «αργύρια» σε δόσεις...

Κατά τη Διάσκεψη των 43 «Δωρητών» που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των δυνάμεων εισβολής και των «δορυφόρων» τους, επιβραβεύτηκε επί χρήμασι η απόφαση των σερβικών αρχών να προβούν στην έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

Ανακοινώθηκε η χορήγηση «οικονομικής βοήθειας» ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 4 χρόνια, εκ των οποίων 1,25 δισ. δολάρια θα δοθούν μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά έκανε η ΕΕ με 530 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 230 εκατ. ευρώ είναι δάνεια που θα χορηγηθούν μέχρι το τέλος του έτους και 300 εκατ. ευρώ «μακροοικονομική» βοήθεια, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν φέτος. Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί 150 εκατ. δολάρια, οι ΗΠΑ 181,6 εκατ. δολάρια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 350 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται με συνεισφορές άλλων κρατών.

Η Ελλάδα δεν παρέλειψε να δείξει και αυτή τη γενναιοδωρία της στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών ανακοινώνοντας πως θα προσφέρει το συνολικό ποσό 205 εκατ. ευρώ (κάπου 70 δισ. δρχ!)...

ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εξέδωσε χτες δήλωση διαμαρτυρίας για την γκανγκστερική απαγωγή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αποκαλώντας το γεγονός «αίσχος για την παγκόσμια κοινότητα». «Ποιος κυβερνάει τη Σερβία, η εθνική κυβέρνηση ή το ΝΑΤΟ;», αυτό το ερώτημα είναι απόλυτα φυσικό μπροστά στο γεγονός της ωμής καταπάτησης της εθνικής κυριαρχίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στη δήλωση σημειώνεται ότι η βίαια πράξη παράδοσης του Μιλόσεβιτς στο «Διεθνές Δικαστήριο» έγινε από την κυβέρνηση της Σερβίας κάτω από σκληρές πιέσεις από μέρους εκείνων που οργάνωσαν την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. «Στην πραγματικότητα τον πούλησαν για την υποσχεθείσα οικονομική βοήθεια». Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ θεωρεί ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να παραμείνει συμμέτοχος στην παρανομία που διαπράχθηκε. Ζητάμε από την ηγεσία της χώρας να πάρει σαφή και μονοσήμαντη θέση, απορρίπτοντας τις μεθόδους επιβολής και βίας». «Καταδικάζουμε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης, που υπαγορεύτηκε από τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και που αποβλέπει στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και απαιτούμε να σταματήσει η παράνομη δικαστική του δίωξή του», τονίζεται στη δήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ