ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που μας εξοντώνει

Αύριο στις 7 μ.μ. η σύσκεψη στο θέατρο του Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας | Πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση

Σε εφαλτήριο για την οργάνωση της αλληλεγγύης σε όσους υποφέρουν και τον αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους, μετατρέπουν τα συνδικάτα της Αττικής τη σύσκεψη που πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο θέατρο του Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο).

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη δηλώσει «παρών» στο κάλεσμα συντονισμού του αγώνα και προετοιμασίας απεργιακής απάντησης στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μετά τις φονικές πλημμύρες, το αγωνιστικό ραντεβού των συνδικάτων μετατρέπεται σε βήμα οργάνωσης της αλληλεγγύης: Στον χώρο θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να σταλεί άμεσα ένα φορτίο στη Θεσσαλία, ενώ θα γίνονται δηλώσεις συμμετοχής από εθελοντές για τη νέα αποστολή που οργανώνουν τα συνδικάτα την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πληγείσες περιοχές. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η πρόταση για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στο μεταξύ, τα σωματεία θέτουν στο προσκήνιο την κλιμάκωση των αγώνων και την προετοιμασία απεργιακής απάντησης απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργία, με ανοιχτή ημερομηνία, προκειμένου η αντεργατική επέλαση να πάρει την απάντηση που πρέπει. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Λάρισας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αλλά και σωματεία. Ανάλογες προτάσεις κάνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ με καθημερινές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις διατάξεις που επεκτείνουν την «ευελιξία» και ποινικοποιούν την απεργία.

Οι φονικές πλημμύρες είναι κρίκος στην αλυσίδα της βαρβαρότητας

«Το νέο προμελετημένο έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Η οργή μας θα σας πνίξει», τονίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στη σύσκεψη. Το κάλεσμα υπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Ο ανθρώπινος πόνος, η οδύνη που έχει δηλητηριάσει τον λαό μας το τελευταίο διάστημα μας έχει σφίξει τα στομάχια. Οι τραγωδίες που διαδέχονται η μία μετά την άλλη είναι ανείπωτες και με τεράστια συχνότητα αφανίζουν ανθρώπινες ζωές, τον φυσικό μας πλούτο, καθώς και τον κόπο μιας ζωής.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, οι δεκάδες δολοφονίες εργατών σε χώρους δουλειάς, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η "παρέλαση" των ναζιστών από την Κροατία έως τη Ν. Φιλαδέλφεια για να δολοφονήσουν έναν νέο άνθρωπο, όπως επίσης αυτές τις μέρες η στυγνή δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, είναι κρίκοι σε μια ολέθρια αλυσίδα της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους, την οποία υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και που δεν διστάζει να απαξιώνει και να θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτήν την αλυσίδα της βαρβαρότητας προστέθηκαν και οι πλημμύρες που πνίγουν κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά και πόλεις σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό Κάμπο και δεν οφείλονται ούτε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε σε κάποια αστοχία ή κακιά στιγμή.

Είναι συνειδητά εγκλήματα που διαχρονικά έχουν διαπράξει και εξακολουθούν να διαπράττουν όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, γιατί έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ μέτρα και έργα που μπορούν να προστατεύσουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια από φυσικές καταστροφές κ.ά. κοστίζουν και αφήνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα απροστάτευτα.

Βάζουμε τέρμα στο «πάμε κι όπου βγει»!

Είναι τέτοιος ο πολιτικός κρετινισμός της κυβέρνησης, που και σε αυτόν τον τελευταίο όλεθρο προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξίγκι και να μεσολαβήσει ώστε όχι μόνο να μη διαγραφούν τα χρέη των αγροτών και των εργατών που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά να πάρουν νέα χαμηλότοκα δάνεια! Δίνουν στους εργατοϋπαλλήλους σε αναστολή 534 ευρώ τον μήνα μέσα σε μια τέτοια καταστροφή, όταν μόνο για το άνοιγμα των σχολείων - όποτε γίνει - θα χρειαστούν πάνω από 150 ευρώ για κάθε παιδί. Ντροπή και μόνο ντροπή!

Ενα κράτος ανίκανο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού, αλλά ικανό να χτυπά τις εργατικές διαδηλώσεις και να μοιράζει χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα. Πάνω από 140 εκατ. ευρώ έφαγαν στη Θεσσαλία για "έργα" υποδομών, αλλά έργα δεν έγιναν. Πάνω από 20 εκατ. ευρώ έφαγαν στην Αττική για να καθαριστούν τα ρέματα, αλλά ποτέ δεν τα καθάρισαν.

Και την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι ψηφίσει νόμο ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες τη βδομάδα, και να βάζει στη φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

Βάζουμε τέρμα στο "πάμε κι όπου βγει". 'Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους. Συνάδελφοι, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν κανονικότητα, όπως προσπαθούν να μας επιβάλουν οι κρατικοί μηχανισμοί και διάφοροι παπαγάλοι τους. Για εμάς οι ζωές μας και των οικογενειών μας μετράνε και έχουν ανυπολόγιστη αξία. Τώρα χρειάζεται η θλίψη να παραμεριστεί και η οργή να γίνει αγώνας και οργάνωση για την υπεράσπιση της ζωής μας και τα δικά μας συμφέροντα. Να δυναμώσει μέσα στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα η αλληλεγγύη σε όσους πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές και την εχθρική πολιτική που μας εξοντώνει».

Σε άλλες περιοχές

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα. Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων αποφασίστηκε να γίνει και στο Αλιβέρι.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία της πόλης σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του.

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., στην έδρα του στο Βαθύ.

Στην Κρήτη: Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη συντονισμού δράσης των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, στα Εργατικά Κέντρα των δύο πόλεων.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε σύσκεψη στα γραφεία του τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ.

Στη Μεσσηνία

Να πραγματοποιηθεί πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους του νομού με θέμα το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης αποφάσισαν εργατικά σωματεία της Μεσσηνίας σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Παράλληλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ως μια πρώτη απάντηση.


Αποφάσισε 24ωρη απεργία και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Κάλεσμα έντασης της πάλης μετά τη χτεσινή σύσκεψη συνδικάτων

Την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν την πάλη για την προστασία του λαού, για τη στήριξη των εργαζομένων της Θεσσαλίας και για να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης εξέφρασαν σε μαχητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χτες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, διοικήσεις συνδικάτων, σωματείων αλλά και εργαζόμενοι.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε συντονισμό με Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που πρότεινε η διοίκηση του συνδικαλιστικού φορέα, με «ανοιχτή» ημερομηνία το επόμενο διάστημα ενάντια στο νομοσχέδιο.

Στην εισηγητική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του φορέα στον πληττόμενο λαό της Θεσσαλίας, κάλεσε παράλληλα σε στήριξη της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Εξέφρασε τον αποτροπιασμό της διοίκησης του ΕΚΠ για το έγκλημα στον καταπέλτη του «Blue Horizon» στον Πειραιά με θύμα τον 36χρονο Αντώνη, αλλά και τη στήριξή του στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ, για να μην ξεχαστεί τίποτα, να καταδικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι έρχεται «να γιγαντώσει την "ευελιξία", να απογειώσει την εντατικοποίηση, την εκμετάλλευση των εργαζομένων». Και ανέδειξε ότι περιέχει όσα θέλουν εδώ και χρόνια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργοδότες, δηλαδή πολλαπλή απασχόληση, κατάργηση 5ήμερου, διαλείμματος, νέες μορφές συμβάσεων «ευέλικτης» και μερικής απασχόλησης, ώστε να μπορούν να ξεζουμίζουν ακόμα πιο εύκολα, νόμιμα, τους εργαζόμενους, έχοντας στο αντεργατικό τους οπλοστάσιο πληθώρα επιλογών.

«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά από σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, που ποινικοποιεί την απεργία ακόμα και με φυλάκιση και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για τους απεργούς για την περιφρούρησή της, ότι τα αντεργατικά νομοσχέδια πάνε χέρι χέρι με το χτύπημα των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων. Μας φοβούνται, φοβούνται τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος... και καλά κάνουν και μας φοβούνται», σημείωσε.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη, το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα», είπε ο Δ. Μαρμούτας, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρέπει να κάτσει κανείς στα αυγά του, όπως θα ήθελε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Μόνο η ένταση της πάλης μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ