ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!
Συγκλονιστικό το κύμα συμπαράστασης από σωματεία και φορείς

Στη μάχη της διεκδίκησης ρίχνεται το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με τα σωματεία του νομού | Σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ.

ΕΚ Λάρισας: «Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην
ΕΚ Λάρισας: «Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην "επιλεκτική" κρατική ανυπαρξία»
«

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Το σύνθημα γίνεται για μια ακόμα φορά πράξη στη μεγάλη μάχη που δίνει ο λαός της Θεσσαλίας για να σταθεί στα πόδια του, να ξελασπώσει τα σπίτια του, να εξασφαλίσει τα αναγκαία ενώ παραμένει εγκαταλειμμένος από το κράτος, την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση.

Ετσι, παράλληλα με τις συγκεντρώσεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, χωρίς λεπτό συνεχίζεται και η οργάνωση της αλληλεγγύης.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή και με τα σωματεία της πόλης καθημερινά φορτώνει και παραδίδει είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τον λαό της περιοχής, μετά τα καλέσματα συνδικάτων και μαζικών φορέων. Η συμμετοχή είναι ήδη τεράστια, με εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές να επισκέπτονται τα γραφεία των σωματείων και ανιδιοτελώς να προσφέρουν ό,τι μπορούν. Γνώριμη είναι πια η εικόνα με «αλυσίδες» ανθρώπων να ξεφορτώνουν τα εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα, μέλη των συνδικάτων επισκέπτονται πλημμυρισμένα σπίτια και κάνουν απαντλήσεις νερών, μαζεύουν τις λάσπες.

Σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα

Στο μεταξύ το Εργατικό Κέντρο καλεί στη σημερινή σύσκεψη (στις 7 μ.μ.) οργάνωσης, συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων.

Στο κάλεσμά του τονίζει από τη μία το έγκλημα της ανυπαρξίας των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και από την άλλη τη συνέχιση της επίθεσης από την κυβέρνηση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Νερά και άλλα είδη ξεφορτώνονται από σωματεία στο Εργατικό Κέντρο
Νερά και άλλα είδη ξεφορτώνονται από σωματεία στο Εργατικό Κέντρο
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου βρίσκονται όσα αφορούν τους πληγέντες, όπως για εξασφάλιση διαμονής, τροφής, υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ., καθώς και επίταξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών για ασφαλή διαμονή και περίθαλψη.

Επίσης, να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

Διεκδικεί ακόμα υγειονομικά μέτρα, αλλά και όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.

Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών οικογενειών, να μη χάσει κανένας εργαζόμενος το μεροκάματό του για τις μέρες που δεν μπόρεσε να πάει στη δουλειά του.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, ξηρά τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέσει χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό τραπέζης: GR0701103970000039729617843.

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκαν συνδικάτα από την Αθήνα

Εμπρακτη στήριξη, δεκάδες εργαζόμενοι βοήθησαν στον καθαρισμό των σπιτιών

Μέλη συνδικάτων από την Αθήνα βοηθούν στο καθάρισμα κατοικιών
Μέλη συνδικάτων από την Αθήνα βοηθούν στο καθάρισμα κατοικιών
Ξημερώματα Κυριακής αναχώρησε αποστολή συνδικάτων από την Αθήνα για τον Παλαμά της Καρδίτσας, για να ριχτούν στη μάχη του καθαρισμού και της αποκατάστασης σπιτιών μαζί με τους πληγέντες κατοίκους.

«Να σώσουμε ό,τι σώζεται από το βιος τους...», έλεγαν οι εργαζόμενοι που χωρίς να λογαριάσουν κόπο και χρόνο έκαναν πράξη για μια ακόμα φορά το «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Οπως έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής που ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους, «πρόκειται για τη μοναδική μέχρι σήμερα οργανωμένη ενέργεια που έχει γίνει, καθώς το κράτος ...λείπει».

Οι εικόνες που καταγράφηκαν κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών των σωματείων ήταν συγκλονιστικές, αποτυπώνοντας τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού κινήματος, που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές μετατρέπεται σε «εκατοντάδες χιλιάδες απλωμένα χέρια» προς τον λαό που δοκιμάζεται, δίνοντας βοήθεια, βαθιές ανάσες για να σταθεί στα πόδια του, για να παλέψει για τη ζωή του.

Κυριακή πρωί λοιπόν, και ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στο Στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης πλημμυροπαθών, που στεγάζεται στον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά. Εκεί καταφτάνει το πούλμαν που ξεκίνησε στις 5.30 τα χαράματα από την Αθήνα, και αποβιβάζει οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, γιατρούς κ.ά. Από κοντά και αμάξια με εργάτες που ήρθαν φτιάχνοντας ένα «κονβόι» αλληλεγγύης.

Εργάτες και εργάτριες από την Αττική, με όλα τα απαραίτητα εργαλεία στα χέρια, και πόρτα πόρτα ξεκινούν να βοηθήσουν για τον καθαρισμό των σπιτιών του χωριού, την απάντληση υδάτων.

Τα λόγια του Κ. Τζέλλα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλους του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, απλά και ζεστά: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεν θέλουμε να ανταποδώσουμε σε μία καταστροφή. Σε αγώνες που θα κάνετε, σαν αγρότες είμαστε δίπλα σας. Γιατί μαζί παλεύουμε ούτως ή άλλως! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο Παλαμάς, η Καρδίτσα σάς ευχαριστούμε...».

Οταν αυτή η πρώτη τέτοιας έκτασης οργανωμένη έμπρακτη πράξη στήριξης ολοκληρώνεται, οι πλημμυροπαθείς με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούν τα μέλη των συνδικάτων. Με αγκαλιές και δάκρυα στα μάτια προσπαθούν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη τη χώρα

Την αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς στους νομούς της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές οργανώνουν το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα.

Ηδη, πολύ μεγάλη είναι η ανταπόκριση στη συλλογή ειδών που οργανώνουν τα σωματεία στην Καρδίτσα. Η συγκέντρωση ειδών γίνεται στο Εργατικό Κέντρο, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο (τηλέφωνα επικοινωνίας, Στέλιος Σαριδάκης 6989.354.391, Γιώργος Παπαδόπουλος 6971.663.962).

Επίσης είδη αλληλεγγύης συγκεντρώνουν:

Στην Αττική: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στο ισόγειο του κτιρίου του (Ομ. Σκυλίτση 19) Δευτέρα με Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος) καθημερινά (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως) καθημερινά (10 π.μ. - 4 μ.μ.). Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο) καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ.). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (Πατησίων 4, 1ος όροφος) καθημερινά (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος) από Δευτέρα έως Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη) καθημερινά (5 μ.μ. - 8 μ.μ.). Το Συνδικάτο Μετάλλου σε Πειραιά (Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 19) έως την Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.) και Ελευσίνα (Χαριλάου 28, 2ος όροφος) Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Σωματεία και φορείς της Ελευσίνας στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αισχύλου 10) Τρίτη και Τετάρτη (9 π.μ. - 12 μ.), Πέμπτη (7 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη εργατικά σωματεία συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο: Σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη (6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» (πρώην Εργατικό Κέντρο Νάουσας) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7), καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Στην Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας (Ζωσιμάδων 4), καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Στη Λευκάδα, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ), καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 08.00 - 14.00). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) κατά τις ώρες 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10). Αλιβέρι, Τρίτη 12/9 έως Πέμπτη 14/9 κατά τις ώρες 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Κάρυστος, έως Πέμπτη 14/9 κατά τις ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στο Επιμελητήριο (οδός Ελλήνων Αμερικής). Αμφισσα, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 - 13.30 στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (Βαλαωρίτου και Δαβάκη, Χρυσομαλλούσα) καθημερινά (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου καθημερινά (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καλεί σε οικονομική ενίσχυση (ΙΒΑΝ GR 15017100200060020400359366002 - 040035 - 936 Τράπεζα Πειραιώς).

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 210.3809.327).

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.) και Τρίτη (1 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Εργοδότης εκβίαζε εργαζόμενους να πάνε για δουλειά «και με μπουλντόζα»

Την εργοδοσία στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών στη Λάρισα, που «εκβιάζει εργαζόμενους που μένουν στη Λάρισα να μετακινηθούν στην εργασία τους, ακόμη και με μπουλντόζα», κι αυτό παρά το απαγορευτικό μετακίνησης καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων - Διαγνωστικών Κέντρων ν. Λάρισας.

Το Σωματείο απαιτεί «τώρα όλοι οι αρμόδιοι, κράτος και εργοδοσία, να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι κλινικές να δουλέψουν με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο να μεταφέρεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει το μεροκάματό του. Οι πληρωμές όλων των συναδέλφων να γίνουν κανονικά και στο ακέραιο! Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αν επεκταθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα προς τις συγκεκριμένες δομές Υγείας να εκκενωθούν χωρίς να κινδυνέψει καμία ζωή!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ