ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΛΑΡΙΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Συντονίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν οι πλημμυροπαθείς

Επιτροπές μετά από λαϊκές συνελεύσεις στήθηκαν στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων και στη συνοικία του Αγιου Θωμά στη Λάρισα

Eurokinissi

Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η διεκδίκηση προβάλλει μέσα απ' τα συντρίμμια που άφησε πίσω του άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Χτες έγινε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, μεγάλη λαϊκή συνέλευση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου μέσα από μια ζωντανή συζήτηση εκφράστηκε ιδιαίτερα η οργή τους για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, όπως αυτή φάνηκε τόσο πριν, κατά τη διάρκεια όσο και μετά τις πλημμύρες αφού κάτοικοι και ασθενείς απεγκλωβίστηκαν αφού πέρασαν 3 μέρες και μεταφέρθηκαν για υγειονομική περίθαλψη σε καρότσα τρακτέρ! Οι πλημμυροπαθείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ζωής τους από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκρότησαν 20μελή συντονιστική επιτροπή και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση σήμερα στις 9 π.μ. στον δήμο Τρικκαίων και αύριο στην Αντιπεριφέρεια Τρικάλων.

Σε όλο τον νομό η καταστροφή είναι ανείπωτη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε λίμνες, εκατοντάδες άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι, νερό και λάσπη παντού. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν πάθει αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, χιλιάδες ζώα πνίγηκαν, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές κ.ά.

Από τη χτεσινή σύσκεψη στον Αγιο Θωμά
Από τη χτεσινή σύσκεψη στον Αγιο Θωμά
Ανείπωτη είναι η καταστροφή και στην πόλη της Φαρκαδόνας. Σπίτια έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης, οι δρόμοι παραμένουν ποτάμια, ενώ την τραγική εικόνα συμπληρώνει η εγκατάλειψη των κατοίκων από τον κρατικό μηχανισμό.

Ενδεικτικά, άστεγοι έμειναν για 4 μέρες στην αυλή του δημαρχείου κατάχαμα σε χαρτόνια, ηλικιωμένοι και ανάπηροι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς φάρμακα και γιατρούς.

Αντίστοιχα, χωρίς ρεύμα αλλά και - ουσιαστικά - χωρίς νερό παρέμενε για 6η μέρα το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας καθώς χτες, οι βρύσες του άρχισαν να τρέχουν με νερό από το διπλανό χωριό Παναγίτσα, το οποίο δεν είναι πόσιμο.

Διαμαρτυρία σήμερα στο δημαρχείο Λάρισας

Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Πλημμυροπαθών προχώρησαν οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.

Μέσα από μια ζωντανή συζήτηση, εκφράστηκε ιδιαίτερα η οργή τους για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Οι πλημμυροπαθείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ζωής τους από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σήμερα, Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στο δημαρχείο Λάρισας και αύριο, Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, σε εκ νέου συνέλευση κατοίκων στις 7 μ.μ. στην πλατεία, δίπλα από το 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και αλλού, οι κάτοικοι «παλεύουν» με τις λάσπες για να τις βγάλουν από σπίτια και καταστήματα. Ταυτόχρονα στις γειτονιές συναντάει κανείς σωρούς κατεστραμμένων προϊόντων, οικοσκευών και επίπλων. Σε τμήμα της συνοικίας της Ν. Σμύρνης σημειώθηκε καθίζηση του εδάφους και γι' αυτόν τον λόγο εκκενώθηκε προληπτικά μέρος της συνοικίας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Γιάννουλης, όπου η γέφυρα έχει ακόμη νερά και έτσι για 5η μέρα παρέμενε αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα. Οσοι θέλουν να περάσουν από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη και τον Τύρναβο, επιβιβάζονται σε έναν τεράστιο φορτωτή.

Χαρακτηριστικό για την έλλειψη κάθε είδους σχεδιασμού, είναι πως σε πολλές συνοικίες της πόλης η άνοδος της στάθμης του ποταμού Πηνειού, οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα γιατί δεν έκλεισαν τα κατάλληλα σημεία στο δίκτυο, νερά μπήκαν στους αγωγούς των ομβρίων και τίναξαν τα καπάκια. Τα φρεάτια δηλαδή αντί να απορροφούν τα νερά... τα έβγαζαν.

Στα κλειστά γυμναστήρια της Νεάπολης, του 1ου Γυμνασίου Λάρισας αλλά και σε Τύρναβο και Αγιά, φιλοξενούνται όσοι έχουν τα σπίτια τους πλημμυρισμένα.

Μέχρι χτες παρέμεναν στο «κόκκινο» οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού. Πλημμυρισμένα ήταν τα δημοτικά διαμερίσματα των Τεμπών και της Κάτω Ραψάνης, ενώ αποκλεισμένες είναι οι περιοχές των Γόννων και της Ιτέας. Ο δήμος Τεμπών παρέμενε και χτες αποκομμένος από τη Λάρισα, καθώς παραμένει κλειστό το οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.

Υπάρχει πρόβλημα με ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας τα οποία έχουν πλέον αποκλειστεί και δεν έχουν πρόσβαση στη Λάρισα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΛΟΥ
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες!

Μαχητικές κινητοποιήσεις χτες και το Σάββατο

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής του λαού, βροντοφώναξαν χτες και το Σάββατο συνδικάτα και μαζικοί φορείς του Βόλου.

Το Σάββατο, οι εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Μαγνησίας και μετά στο δημαρχείο του Βόλου, στέλνοντας με τα πανό και τα συνθήματά τους ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι ζωές μας δεν χωράνε στο ζύγι κόστους - οφέλους. Να παρθούν τώρα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς».

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ταυτόχρονα γινόταν και συγκέντρωση ειδών διατροφής, καθαριότητας και ατομικής υγιεινής για τους πλημμυροπαθείς, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι συγκινητική.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ότι «τη στιγμή που υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και αγνοούμενοι, τη στιγμή που υπάρχουν εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, που ο κόσμος δεν έχει νερό, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να μας πείσουν πως για όλα αυτά τη μόνη ευθύνη την έχει ο "κακός μας ο καιρός" και η κλιματική αλλαγή, τα ίδια δηλαδή που έλεγαν και για τις πυρκαγιές.

Δεν δεχόμαστε ως κανονικότητα να βρισκόμαστε κάθε τόσο στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες έγκαιρης πρόβλεψης αλλά και προστασίας της ζωής και των περιουσιών του λαού».

Χωρίς νερό ο Βόλος, αποκομμένα χωριά

Στο μεταξύ χωρίς νερό παρέμενε και χτες, για 7η συνεχόμενη μέρα, ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ενώ συγχρόνως δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή μέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών που παρέσυραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Την ίδια ώρα, κλειστοί παραμένουν κεντρικοί και μικρότεροι δρόμοι της πόλης, από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Εξάλλου, με στρατιωτικά ελικόπτερα τρόφιμα και νερό μεταφέρθηκαν από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, στη Ζαγορά, στο Πουρί, στο Χορευτό, στη Μακρυρράχη, στο Μούρεσι και άλλους οικισμούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρινίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο, μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, στο Μικρό, στον Κατηγιώργη, στα Ποτιστικά και την Πάλτση, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στα εγκλήματά τους καμία ανοχή!

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της με ένα γράμμα στους μαθητές της Θεσσαλίας εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, όπου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αγαπημένοι μας συμμαθητές στη Θεσσαλία,

Βρισκόμαστε μακριά σας, αλλά με αυτό το γράμμα και με τις πράξεις μας είναι σαν να είμαστε εκεί μαζί σας. Δίπλα σας. Γιατί δεν είστε μόνοι.

Ξέρουμε ότι τη Δευτέρα για εσάς δεν θα χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου σας. Ξέρουμε ότι τα σπίτια σας έχουν βουτηχτεί στη λάσπη. Ξέρουμε ότι κάποιοι από εσάς ψάχνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που είναι εγκλωβισμένα τόσες μέρες χωρίς νερό, τροφή, φάρμακα. Είναι και δικοί μας...

Μοιραζόμαστε μαζί σας την οργή, την αγανάκτηση και την αγωνία. Πολλοί συμμαθητές μας από την Αθήνα, από όλη την Ελλάδα, έχουν συγγενείς, φίλους, σπίτια στις πόλεις και στα χωριά σας. Είστε ένας από εμάς και είμαστε ένας από εσάς.

Από τις φωτιές και τις πλημμύρες έως τα εγκλήματα στα Τέμπη αλλά και τα επικίνδυνα, ακατάλληλα κτίρια στα σχολεία και τις γειτονιές μας...

Ξανά και ξανά φωνάζουμε δυνατά:

Το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους, οι περιφερειάρχες τους και κάθε "υπεύθυνος - ανεύθυνος" μας αφήνουν απροστάτευτους, μας δολοφονούν!

Εμείς ξέρουμε! Μόνο εμείς, ο λαός και η νεολαία, μπορούμε να σώσουμε τις ζωές μας, όπως ήδη το έχουμε κάνει. Να διεκδικήσουμε μέτρα, να δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλον».

Και συνεχίζουν:

«Δεν έχει και τόσο σημασία το πόσοι είμαστε γεμάτοι οργή για ό,τι ζούμε.

Σημασία έχει όλοι εμείς που είμαστε πολλοί να κάνουμε κάτι γι' αυτό!

Να διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον μας.

Μόνο έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα!

Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τον λαό!

Συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στα σημεία που συλλέγουν σωματεία και φορείς, οι γονείς μας στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας.

Από Δευτέρα φτιάχνουμε πανό αλληλεγγύης και τα βάζουμε στα σχολεία μας.

Τηρούμε ενός λεπτού σιγής στις προσευχές στα σχολεία μας για όλα τα θύματα της δολοφονικής πολιτικής του κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ