ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κούφιες υποσχέσεις, χιλιοειπωμένες δικαιολογίες

Eurokinissi

Ενα ακόμα ρεσιτάλ χιλιοειπωμένων δικαιολογιών και κούφιων υποσχέσεων έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μιλώντας προχθές στη Λάρισα, όπου τον πλαισίωναν υπουργοί της κυβέρνησής του.

Ξαναπαίζοντας την κασέτα της «θεομηνίας», των «πρωτοφανών καταστάσεων από τα πλημμυρικά φαινόμενα», της «κλιματικής κρίσης», αλλά και επιστρατεύοντας προκλητικά τα περί «ατομικής ευθύνης» ως αποποίηση της ευθύνης του κράτους για τις καταστροφές και καλώντας «τους πάντες να ακούνε όλοι τις εντολές, για να γίνονται όλα στη σωστή κατεύθυνση» (!) την ώρα που η επιλεκτική «γύμνια» του αστικού κράτους βγάζει μάτι, υποσχέθηκε «άμεση υποστήριξη, κρατική αρωγή, με ελάχιστη γραφειοκρατία» και πρόσθεσε ότι «το κράτος θα είναι δίπλα σε όσους υπέστησαν ζημιές». Λόγια που είχε επαναλάβει μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού, αλλά και προηγούμενες καταστροφές, όπως ξανά στη Θεσσαλία το 2021, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να παρουσιάσει ως «Μεσσία» την ΕΕ, καθώς σήμερα μεταβαίνει στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου προκειμένου να συζητήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα της «στήριξης» της χώρας μας απέναντι στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, βασικά με νέα δάνεια. Δήλωσε δε «σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά, για να μην επωμιστεί ο Ελληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών», δείχνοντας βασικά ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Εξάλλου, λίγες ώρες μετά, και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο και, βέβαια, τις γνωστές «προτεραιότητες» της ΕΕ.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα», την περιβόητη «πράσινη μετάβαση», αλλά «δαπανούμε λίγους πόρους ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», περιγράφοντας την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ και των κρατικών κυβερνήσεων, που επιλέγουν μόνο έργα που αφορούν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητά του για τους επιχειρηματικούς ομίλους θύμισε ότι «η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες», έστω κι αν «αυτό είναι το τελευταίο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει σήμερα τους πολίτες εδώ στη Θεσσαλία».

Σε ό,τι αφορά την «άμεση υποστήριξη» των πλημμυροπαθών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα γνωστά ψίχουλα, όπως τα εξειδίκευσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ανοίγει η πλατφόρμα της λεγόμενης πρώτης αγωγής (arogi.gov.gr), με τις ενισχύσεις να κυμαίνονται από 4.000 μέχρι 10.000 ευρώ για ανθρώπους που έχει βυθιστεί κυριολεκτικά όλο τους το βιος. Μάλιστα η κυβέρνηση, παρά τα παχιά λόγια, θα καλύψει μέχρι 80% την επισκευή και ανακατασκευή σπιτιών που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, ενώ για όσων τα σπίτια καταστράφηκαν θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ. Ακόμα, με τη γνωστή συνταγή της πανδημίας που απαλλάσσει την εργοδοσία, ανακοίνωσαν αναστολή συμβάσεων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν και επίδομα μόλις 543 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Στο ίδιο πλαίσιο, η «στήριξη» σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών. Τέλος, προανήγγειλαν «έργα αναπτυξιακής και δομικής φύσης», με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να τρίβουν τα χέρια τους, ενώ καθώς γίνονται πλημμελώς και αποσπασματικά ουδεμία προστασία προσφέρουν στον λαό, όπως άλλωστε αποδείχθηκε ξανά, και ενώ υποτίθεται ότι είχαν κάνει τέτοια έργα μετά τον «Ιανό».

Στο μεταξύ, εξοργιστικές είναι και οι οδηγίες τους, τύπου «όλοι οι πολίτες (...) να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι», όταν πολλές περιοχές είναι αποκομμένες εδώ και μέρες, η δε τροφοδοσία είναι δύσκολη ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΑΙΣΧΟΣ!
Ζητάνε χρήματα από τους πνιγμένους για να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης!

Ακόμα και αυτές τις στιγμές που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι και εγκαταλειμμένοι μέσα στα λασπόνερα, χωρίς να γνωρίζουν πότε και εάν θα εντοπιστούν, ο κυνισμός της κυβέρνησης και των στελεχών της στην Τοπική Διοίκηση είναι κυριολεκτικά κτηνώδης.

Ετσι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν πληρώσει ήδη στον ΕΛΓΑ τα τσουχτερά ασφάλιστρά τους και ενώ έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή, καλούνται να πληρώσουν προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης από τις πλημμύρες.

Τα ποσά αυτά, τα παρακρατεί απευθείας ο ΕΛΓΑ από την επιδότηση, για περιπτώσεις ζημιών.

Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες που έγιναν από την περιοχή της Καρδίτσας:

  • Από κτηνοτρόφους με 200 πρόβατα νεκρά (από την περιοχή Γεφύρια Καρδίτσας) ζητήθηκε να πληρώσουν προκαταβολικά 400 ευρώ (!) για να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης από τις πλημμύρες.
  • Από αγρότες με κατεστραμμένα 100 στρέμματα καλλιέργειας, ζητήθηκε να πληρώσουν προκαταβολικά (πάλι) 220 ευρώ!
  • Από άλλους αγρότες ζητήθηκε να καταβάλουν δύο ευρώ ανά στρέμμα για να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το αίσχος! Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών - κτηνοτρόφων.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αδιανόητο! Αρνούνται τη βοήθεια από την αλληλεγγύη!

ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Δεν μπορούν αυτοί, μπορεί ο λαός!

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα στα χωριά της Καρδίτσας, στον Βόλο, στα Τρίκαλα, σε περιοχές της Λάρισας, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας με μια αδιανόητη επιστολή προς όλους τους δήμους της χώρας επισημαίνει ότι «από την επικοινωνία της ΚΕΔΕ με τις δημοτικές αρχές (της Θεσσαλίας) προκύπτει ότι δεν ζητήθηκε η συγκέντρωση τροφίμων, νερών κ.λπ. Ως εκ τούτου απευθύνει έκκληση να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση τέτοιων ειδών, τα οποίακαι δεν ζητήθηκαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούνπρος το παρόν».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτήν την επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ οι δήμοι δεν πρέπει να συγκεντρώσουν βοήθεια για τους πληγέντες, γιατί οι δημοτικές αρχές στη Θεσσαλία δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Πρόκειται για αίσχος!

Αλλωστε, μέχρι και σήμερα υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχει φτάσει κανένας κρατικός φορέας (υπουργείο, Περιφέρεια, δήμοι) και μόνος συμπαραστάτης των αποκλεισμένων χωριών είναι οι συγχωριανοί τους, η πολύτιμη αλληλεγγύη που εκφράζεται και οργανώνεται από Αγροτικούς Συλλόγους, Εργατικά Κέντρα κ.λπ.

Σε σχόλιό της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι δημοτικές αρχές της Θεσσαλίας δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πρόληψη! Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των καταστροφών και τώρα στυλώνουν τα πόδια και δηλώνουν ότι δεν μπορούν διαχειριστούν ούτε την αλληλεγγύη, τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τον λαό όλης της χώρας! Δεν μπορούν αυτοί! Μπορεί ο λαός με την αλληλεγγύη τον αγώνα και τη διεκδίκησή μας! Την ίδια ώρα που οι δημοτικές αρχές σηκώνουν "λευκή πετσέτα" και αρνούνται να συγκεντρώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, τα σωματεία και οι φορείς του λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και αλλού, με στέκια αλληλεγγύης όχι μόνο έχουν συγκεντρώσει τη βοήθεια από όλη την Ελλάδα, αλλά ήδη έχουν διανείμει ένα μεγάλο μέρος της, προσπερνώντας κάθε εμπόδιο. Η λαϊκή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη για ακόμα μια φορά θα περάσει πάνω από την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής!».

Καταλήγοντας τονίζει: «Η στάση αυτή των δημοτικών αρχών της Θεσσαλίας, αλλά και η αντίστοιχη της Περιφέρειας, να γίνει κριτήριο για την καταδίκη τους, όπως και όσων άλλων υπηρετούν από θέση διεκδικητή αυτήν την πολιτική και αυτήν τη λογική, ενισχύοντας παντού τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμους και Περιφέρεια».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν είναι σε θέση να δίνει υποσχέσεις, ακολούθησε την ίδια εγκληματική πολιτική

Σε ανακοίνωσή του για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση πια να κάνει εξαγγελίες και να δίνει υποσχέσεις, όχι μόνο γιατί τις ίδιες γενικόλογες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις έδινε και πριν 3 χρόνια με την κακοκαιρία "Ιανός", αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια εγκληματική πολιτική που αφήνει τον λαό εντελώς απροστάτευτο.

Είναι τόσο μεγάλος ο κυνισμός της κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα θύματα της καταστροφής, ενώ βρήκε χρόνο να μιλήσει για την "αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας", που στηρίζεται ακριβώς πάνω στην πολιτική που τσακίζει σε όλους τους τομείς τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Το γεγονός δε ότι παραπέμπει την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στη "στήριξη της ΕΕ" αποτελεί σκέτη πρόκληση, όταν η ίδια η ΕΕ με τις Οδηγίες της συνιστούσε στα κράτη - μέλη να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας", τη στιγμή μάλιστα που οι τραγικές εξελίξεις απέδειξαν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, που θυσιάζεται πάντα στον βωμό του "κόστους - οφέλους".

Ως εδώ με την κοροϊδία! Για τους πληγέντες και συνολικά τον λαό της Θεσσαλίας δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο από τον άμεσο απεγκλωβισμό όσων ακόμα βρίσκονται σε πλημμυρισμένα χωριά και γειτονιές, τα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του, με ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία έκτακτων δόμων Υγείας, την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, μαγαζιά κ.λπ. Αυτά θα τα επιβάλει ο ίδιος ο λαός με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα του».

ΠΤΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
«Ασφαλή» για το ΝΑΤΟ, χάρβαλα για διάσωση

Αλλη μια περίπτωση του επιλεκτικά «ανίκανου» αστικού κράτους είναι η τεράστια κινητοποίηση που έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο (η μεγαλύτερη βάση της Αεροπορίας Στρατού), με το προσωπικό να παλεύει σε άθλιες συνθήκες, βουτηγμένο στα λασπόνερα, για να απομακρυνθούν τα ελικόπτερα που σταθμεύουν εκεί. Η κινητοποίηση είχε και την έννοια τού να δείξει στους «συμμάχους» ότι το κράτος λειτουργεί, καθώς το Στεφανοβίκειο είναι από τις τοποθεσίες που προστέθηκαν στη Συμφωνία για τις Βάσεις και έκτοτε οι Αμερικανοί μετασταθμεύουν εκεί κάθε χρόνο λόχους ελικοπτέρων τους.

Εξ ου και το ΓΕΣ, απαντώντας σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με ελικόπτερα μέσα στο νερό, έσπευσε να τονίσει ότι «το σύνολο των ελικοπτέρων που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου Βόλου έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του αεροδρομίου».

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον Τύπο αποκάλυπταν και ότι από τα 12 «Super Puma» έρευνας και διάσωσης (SAR) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, σε πτήσιμη κατάσταση βρίσκονται μόλις 4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ