ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΤΑ
Να στείλουμε μήνυμα καταδίκης της πολιτικής τού «πάμε και όπου βγει»

Το Σάββατο μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός ήταν για άλλη μια φορά φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ για την Αρτα, όπου μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η παρουσία χιλιάδων Αρτινών επισφράγισε την επιτυχία των εκδηλώσεων, με «ανταμοιβή» ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για όσους αναζητούν τη λαϊκή ποιότητα, την αγωνιστική και αισθητική ανάταση. Συνάμα, το Φεστιβάλ αποτέλεσε σημείο συνάντησης του εργατόκοσμου της πόλης με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, ανανεώνοντας τους αδιάλειπτους δεσμούς με το Κόμμα της εργατικής τάξης και την πεποίθηση ότι ο λαός μπορεί να πιστέψει στην αστείρευτη αχρησιμοποίητη δύναμή του, για να «γίνουνε τα σκοτάδια λάμψη».

Οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν σημείο έκφρασης της έμπρακτης αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Πόλος έλξης για δεκάδες μαθητές Δημοτικού και μεγαλύτερα παιδιά αποτέλεσε το εργαστήριο ρομποτικής, ενώ ο παιδότοπος, το «Φεστιβάλ του παιδιού» με την ιδιαίτερη αισθητική του, φιλοξένησε δραστηριότητες ζωγραφικής και παιχνιδιού. Επίσης, στον χώρο λειτούργησε περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ η κεντρική έκθεση ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Παππάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας, ενώ ξεχώρισε η μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, τον Χρήστο Σιάννα, τους «Millennials» και νεανικά σχήματα.

Αντίστοιχα το Σάββατο το πρόγραμμα περιλάμβανε μεγάλη συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα, μαζί με την Δ. Μπουλούζου και την Μ. Βασιλείου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία από τους Β. Καψάλη και Ε. Καλουτσάκη.

Στην ομιλία του ο Θοδωρής Χιώνης απηύθυνε κάλεσμα αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της ότι ήρθε η ώρα να κόψουν τις προκλητικές δηλώσεις, τις υποτιθέμενες αυτοψίες για τις κάμερες και να κινητοποιήσουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα του κρατικού μηχανισμού για να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι των χωριών, να εξασφαλιστούν η στέγαση, τα φάρμακα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η προμήθεια με τρόφιμα και νερό, η προστασία όλων των πληγέντων.

Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητα τη μια τραγωδία πίσω από την άλλη, στα Τέμπη, στη Ρόδο, στον Εβρο, στην Πάρνηθα, στον κάμπο τώρα που βούλιαξε στη λάσπη. Αυτό που ζούμε, η λογική τού "πάμε κι όπου βγει", αποτελεί το "ακραίο φαινόμενο" της πολιτικής τους, των προτεραιοτήτων, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. (...)

Η άθλια επανάληψη με τα καρβουνιασμένα δάση και τα πλημμυρισμένα σπίτια προκαλεί τεράστια οργή, αγανάκτηση γιατί το κράτος αυτό που εμφανίζεται ανίκανο να προστατέψει τον λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας, είναι ταυτόχρονα προκλητικά ικανό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Η εγκληματική πολιτική δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας των κυβερνητικών και κρατικών στελεχών, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή, που θεωρεί τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού περιττό κόστος με αμφίβολο κέρδος, που αντιμετωπίζει τη γη, τα δάση, το περιβάλλον ως εμπόρευμα.

Γιατί την ώρα που ο Μητσοτάκης λέει ότι "είναι από άλλο πλανήτη όποιος ζητάει να καθαριστεί και να προστατευθεί το σύνολο των δασικών εκτάσεων της χώρας", βρίσκει χρήματα για να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση των F-16, για να στέλνει συνεχώς πολύτιμο πολεμικό υλικό στο αντιδραστικό καθεστώς του Ζελένσκι και στο ναζιστικό τάγμα του Αζόφ, αδυνατίζοντας ακόμα και την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. (...)

Ο λαός με τον αγώνα του στον δρόμο της ανατροπής πρέπει να τους κόψει τον αέρα!

Μας μιλάνε για τον κακό μας τον καιρό, αλλά επιλέγουν να βλέπουν σε real time τα έσοδα και τα έξοδα ενός ψιλικατζίδικου, ώστε να μη χάσουν ψίχουλο από την αβάσταχτη φορολογία των μικρών επαγγελματιών, που τους πνίγουν τα χρέη στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν στις υποχρεώσεις τους και να βλέπεις να κλείνουν μικρομάγαζα ακόμα και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης της Αρτας.

Είναι το εχθρικό κράτος που ενισχύει με την πολιτική του την ακρίβεια για τον λαό και εξασφαλίζει τους νόμους και τους όρους στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων όπως στην ΙΟΝ, στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στις γαλακτοβιομηχανίες, στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Αυτό το αντιλαϊκό κράτος, που είναι ικανό να εξασφαλίζει τζάμπα πετρέλαιο στους εφοπλιστές, αφήνει στο έλεος τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού σας, που έχουν τεράστια προβλήματα από το μεγάλο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Αντιμετωπίζοντας πρόβλημα αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές, καθώς πολλοί δεν παίρνουν ούτε αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, γιατί με τα κριτήρια που έχει, τους βγάζει εκτός. (...)

Ο λαός με τον αγώνα του στον δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής και του συστήματος που υπηρετεί μπορεί και πρέπει να τους κόψει τον αέρα!

Μπορεί και πρέπει να τους ανατρέψει ανάβοντας περισσότερες σπίθες αγώνα, δυναμώνοντάς τες για να γίνουν φλόγα και "να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη"! (...)

Αποτελούν πρόκληση δηλώσεις σαν τη χτεσινή (σ.σ. της Παρασκευής) του κ. πρωθυπουργού, που τόλμησε να ξεστομίσει μέσα από τον βαλτωμένο κάμπο ότι η καπιταλιστική οικονομία έχει γερά ποδάρια.

Μα φυσικά, με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και το κράτος που καταστρέφει τις ανάγκες των πολλών φτιάχνοντας την ανάπτυξη των λίγων, βουλιάζοντας τον λαό και τα παιδιά του στις λάσπες και στον βούρκο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, φέρνοντάς και νέα αντεργατικά νομοσχέδια, εκτρώματα εις το τετράγωνο, που με κυνισμό στελέχη της υπερηφανεύονται ότι βάζουν τάξη στην εργασία. (...)

Το ΚΚΕ είναι εδώ, πιο έμπειρο και πιο δυνατό, μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που αναπτύσσεται σε μια σειρά από μέτωπα πάλης που αφορούν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, με την καθοριστική συμβολή των μελών και των φίλων του Κόμματος.

Αλλά και στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη μπορούμε να τους στείλουμε μήνυμα αντίστασης, μήνυμα καταδίκης της πολιτικής τού "πάμε και όπου βγει".

Να στείλουμε στον αγύριστο συστημικούς υπερκομματικούς και δήθεν ανεξάρτητους που συναινούν τόσα χρόνια και υπηρετούν αυτήν την πολιτική, που είναι εντελώς εξαρτημένοι και δεσμευμένοι στα διάφορα επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα.

Μπορούμε το σιχτίρισμα και την οργή να την μετατρέψουμε σε οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που οι κυβερνήσεις "ράβουν για μας χωρίς εμάς" και οι τοπικοί άρχοντες των συστημικών κομμάτων συμφωνούν και υλοποιούν».

Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα συνεχιστεί η δημοσίευση ανταποκρίσεων από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε πολλές ακόμα πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ