ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι υπό απόλυση, νέα υποβάθμιση υπηρεσιών και εργολαβοποίηση

Στις 30 Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων «ορισμένου χρόνου» (ΣΟΧ) στα δημόσια νοσοκομεία, που απασχολούνται σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση. Παράλληλα, λήγουν και οι συμβάσεις επικουρικών εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 2021, ενώ το επόμενο διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις των εναπομεινάντων ειδικευόμενων νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί το 2020 - '21.

Παρέμβαση για να μην προχωρήσουν οι χιλιάδες αυτές απολύσεις, που θα «ξεδοντιάσουν» ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα Υγείας δίνοντας κι άλλο «χώρο» στην εμπορευματοποίηση τομέων του, κάνει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, που κατέθεσε σχετικό αίτημα στους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της ΔΥΠΑ, της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο». Το Σωματείο καθώς και άλλα σωματεία του χώρου απαιτούν να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με απόλυση βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι, που, μέσω του προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών της ΔΥΠΑ, εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας, μετά την άρνηση των αρμόδιων υπουργών για συνέχισή του και παράταση των συμβάσεων.

«Οι παραπάνω συνάδελφοι, μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους συναδέλφους (επικουρικούς, μέσω του προγράμματος "4.000 στην Υγεία", με συμβάσεις μέσω ΕΟΔΥ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Γενάρη 2013 σε 71.788 τον Ιούνη 2023)», σημειώνει το Σωματείο.

Αναδεικνύει στη συνέχεια ότι πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα προκαλέσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Θριασίου Νοσοκομείου, όπου κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 210 επικουρικοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, οι 40 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι 63 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα "4.000 στην Υγεία", Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνιων Ανέργων 55 - 67 ετών).

Στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 34 επικουρικοί και μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ και τυχόν απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα», σημειώνει το Σωματείο.

Και απαιτεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας - Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις
  • Να ανακληθούν οι αναθέσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας στις δημόσιες μονάδες Υγείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο «Παπανικολάου»

Στο ίδιο πλαίσιο, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Σωματείου, αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης να απολύσει τους 12 εργαζόμενους ΣΟΧ (Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου) στην υπηρεσία φύλαξης και να αναθέσει την υπηρεσία σε εργολαβική εταιρεία.

Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων εκφράστηκε η αντίθεση στην επικείμενη απόλυση των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Αναφέρθηκε ότι είναι πρόθεση των εργαζομένων του νοσοκομείου να μην αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να χάσει τη δουλειά του.

Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστούν τα βήματα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας- Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, Οδυσσέας Μαάιτα, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά και πραγματική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Να ανακληθούν οι απολύσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Τις 4 νέες εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που πραγματοποίησε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, καταγγέλλει η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου Επιβλεπόντων Μεταλλείων Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ». Απαιτεί την ακύρωση των απολύσεων και την άμεση επιστροφή των απολυμένων στην εργασία και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν κλίμα εκφοβισμού και διώξεων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Σημειώνουμε ότι ανάμεσα στους 4 απολυμένους είναι και ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν με πρόσχημα τη δήθεν μειωμένη παραγωγικότητα.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο τονίζει: «Κανέναν δεν μπορούν να κοροϊδέψουν. Μπήκαμε στο στόχαστρο της εργοδοσίας για τη δράση που είχαμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία σωματείου επιστατών - εργοδηγών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, μετά τις αλλεπάλληλες απειλές που είχαμε ως εργασιακός κλάδος, από ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας, ότι θα απολυθούμε γιατί δεν πιέζουμε πολύ τους εργάτες και έχουμε αποκτήσει φιλικές σχέσεις μαζί τους!

Δηλαδή, τιμωρούμαστε γιατί διεκδικήσαμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τη συνδικαλιστική μας ελευθερία και το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή εργασία και συναδελφικότητα.

Σε μια περίοδο που φουντώνει η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια απ' όλους τους εργαζόμενους, για τις μηδενικές αυξήσεις, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τους εκβιασμούς, η εργοδοσία αποφάσισε ότι τώρα είναι η στιγμή για να ξεμπερδέψει με τις ενοχλητικές για τα συμφέροντά της φωνές, που απλά προσπαθούν να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, στον τόπο τους.

Φυσικά, δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που η εταιρεία προχώρησε στις απολύσεις μας. Η εταιρεία θέλει να στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Είναι η περίοδος της νέας επιχειρησιακής σύμβασης με τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και η περίοδος των δημοτικών εκλογών...και ο νοών νοείτο.

Τα αφεντικά δεν θέλουν τα σωματεία μέσα στα πόδια τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ασύδοτα και να μην έχουν καμία αντίδραση! Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος των απολύσεων και όχι η γνωστή εργοδοτική κασέτα ότι δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας και δεν ήμασταν παραγωγικοί.

Είναι γελασμένοι, αν πιστεύουν ότι έτσι εύκολα θα ξεμπερδέψουν με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Δεν θα τους περάσει. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια! Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί».

Μπαράζ απολύσεων και στο Εμπόριο

Το μπαράζ απολύσεων και την κλιμάκωση των πιέσεων για να εξωθηθούν σε παραίτηση εργαζόμενοι «που δεν αποδέχονται να δουλεύουν σαν σκλάβοι», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η καταγραφή των απολύσεων που έχει κάνει ο Σύλλογος τις τελευταίες μέρες είναι ενδεικτική για την αποθράσυνση των εργοδοτών του κλάδου από το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες μόνο μέρες ο Σύλλογος καταγράφει απόλυση εργαζόμενου από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «γιατί δεν συμβιβάστηκε με τη δουλειά από κατάστημα σε κατάστημα, από πόστο σε πόστο, πολλές φορές δίχως διάλειμμα, με το να δίνονται οι άδειες όποτε θέλει η εργοδοσία και να πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι ταμειακά ελλείμματα, χωρίς καν να είναι ταμίες και να παίρνουν επίδομα ταμειακών λαθών». Επίσης, εργαζόμενη απολύθηκε από άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «γιατί ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής της, αναλυτική μισθοδοσία και να δουλεύει με βάρδιες και όχι μόνο 15.30 - 23.30 κάθε μέρα και τις Κυριακές». Ακόμα ένας εμποροϋπάλληλος απολύθηκε από επιχείρηση τουριστικών ειδών στην Πλάκα «γιατί δεν δέχτηκε να δουλεύει πέραν του ωραρίου, 7 ημέρες τη βδομάδα, να μαθαίνει το πρόγραμμά του ανά ημέρα και να πληρώνει τη φύρα που έχει η επιχείρηση».

Πολλαπλάσιες είναι οι παραιτήσεις εργαζομένων, κάτω από την τρομοκρατία και την πίεση που ασκεί η εργοδοσία, αλλά και τις άσχημες συνθήκες δουλειάς.

«Αυτή την εργασιακή ζούγκλα έρχεται να νομιμοποιήσει και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο και το νέο αντεργατικό τερατούργημα του Γεωργιάδη», καταγγέλλει ο Σύλλογος και καλεί σε απεργιακό ξεσηκωμό. «Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απαθής απέναντι σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε. Κανένας να μη συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης», τονίζει και καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η εκδήλωση για τη βία και την παρενόχληση

Στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΓΕ

Εκδήλωση με θέμα την πολύμορφη βία σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σήμερα, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Αντιγόνη Μαυρομάτη, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από ψυχολόγο και δικηγόρο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη δημόσια Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Επείγοντα Περιστατικά του Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. Συνταξιουχικά Σωματεία της Μεσσηνίας, για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία και στα νοσοκομεία του νομού.

Οπως επισημαίνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ Μεσσηνίας και το Παράρτημα ΔΕΚΟ - Τραπεζών Καλαμάτας, παρά και τις διαμαρτυρίες τους η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού παραμένει τραγική, με τα προβλήματα να είναι ιδιαίτερα έντονα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Τονίζουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτήν την κατάσταση και καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, απαιτώντας μεταξύ άλλων πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και άλλου προσωπικού.

32 νεκροί, αύξηση 12% στις εισαγωγές ασθενών με COVID

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στους πανδημικούς δείκτες για τον κορονοϊό, καθώς 32 άνθρωποι με COVID έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης που αφορά το διάστημα 4 - 10 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Κατά 12% αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 688.

Εγιναν 9 νέες διασωληνώσεις και ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν: Αττική +72%, Ιωάννινα +49%, Ξάνθη +39%, ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+19%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (+4%).

Νέα διοίκηση στον ΕΟΔΥ

Νέα διοίκηση στον ΕΟΔΥ, όπου μετά την παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και διευθύνων σύμβουλος ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Ορφανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ