ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Καταγγελία για θάνατο 58χρονου κατόπιν ξυλοδαρμού από αστυνομικούς

Μια καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά τον θάνατο του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στον επαρχιακό δρόμο Φρε - Βρυσών. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τον γιο του 58χρονου, η ανακοπή που έπαθε προήλθε αφού ξυλοκοπήθηκε και δέθηκε με χειροπέδες από άνδρες του ΤΑΕ Σούδας, μετά τον έλεγχο που έγινε στο όχημά του. Για το συμβάν εκδόθηκε ανακοίνωση χτες από την αστυνομία, η οποία επιβεβαιώνει ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΟ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει χαρακτηριστικά: «Η καταγγελία έρχεται σε μια περίοδο που ο λαός μας θρηνεί τους νεκρούς από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ δεν έχει περάσει το σοκ από τις εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Καλούμε τον χανιώτικο λαό να μη συμβιβαστεί με τις εικόνες απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μια πολιτική που θεωρεί τον λαό εχθρό, να αντιπαλέψει την πολιτική ενός κράτους που θεωρεί κόστος την ασφάλεια του λαού, την προστασία του από τις φυσικές καταστροφές». Στη συνέχεια ζητά να διερευνηθούν σε βάθος το περιστατικό, οι αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη και να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις καταγγελίες της οικογένειας.

«ΛAΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των συλλόγων

Με αφορμή τη μεταφορά συλλόγων της περιοχής σε κτίριο των εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται στο Ελληνικό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελληνικού - Αργυρούπολης σημειώνει σε σχόλιό της:

«Το μεγάλο και εντυπωσιακό κτίριο διαφημίζεται και προετοιμάζονται τα εγκαίνιά του αυτήν την Κυριακή. Σε βίντεό του ο δήμαρχος εκθειάζει τη δημιουργία του και την κοινωνική του ευαισθησία.

Η πραγματικότητα βέβαια έρχεται να επιβεβαιώσει τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Οπως ενημερώνει τα μέλη του ένας εκ των Συλλόγων ΑμεΑ που θα στεγαστούν στο νέο κτίριο, με τη μετεγκατάστασή τους οι σύλλογοι καλούνται να καλύπτουν το συνολικό κόστος για το ρεύμα, το νερό, τη θέρμανση και τη συντήρηση.

Μάλιστα, ζητούν από τα μέλη τους να καταβάλουν τις συνδρομές ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό!

Αυτές οι "λεπτομέρειες" απουσιάζουν από τα διαφημιστικά σποτ της "Lamda" και της δημοτικής αρχής, η οποία εξασφάλισε αρκετό χρόνο για διαφημίσεις και κορδέλες, όχι όμως για να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους από το κράτος για την ομαλή στέγαση των συλλόγων.

Απαιτούμε άμεση χρηματοδότηση των συλλόγων των ΑμεΑ! Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των συλλόγων! Να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη απασχόληση!».

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Επιζώντες κατέθεσαν μήνυση κατά του Λιμενικού

Μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά κατέθεσαν χτες 40 επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου που έγινε στις 13 Ιούνη φέτος. Οι επιζώντες μέσω των συνηγόρων τους από Κινήσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν αποτελεσματική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, κανένας από τους επιζώντες, αν και έχουν περάσει τρεις μήνες από το ναυάγιο, δεν έχει κληθεί να καταθέσει. Θυμίζουμε ότι στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα απόρροια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβερνήσεων και της ΕΕ είχαν βρει τραγικό θάνατο πάνω από 500 άνθρωποι, που πνίγηκαν στο υπερφορτωμένο σαπιοκάραβο που βυθίστηκε, ενώ κατευθυνόταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Είχαν καταφέρει να σωθούν 104 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μήνυση: «Οι επιζώντες καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να παρέμβουν άμεσα και να οργανώσουν εγκαίρως κατάλληλη επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων. Και τούτο μολονότι ήταν υπόχρεες σε διάσωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Δίκαιο της ΕΕ, όσο και το Εθνικό Δίκαιο, αν και ενημερώθηκαν ευθύς εξ αρχής και εν συνεχεία διαπίστωσαν και από κοντά τον επικείμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζαν οι επιβαίνοντες στο πρόδηλα μη αξιόπλοο και υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος. Με βάση τις καταγγελίες αυτές, οι ελληνικές αρχές όχι μόνο απείχαν από τις οφειλόμενες ενέργειες διάσωσης, ήδη από τον χρόνο εντοπισμού του σκάφους, αλλά αντίθετα, προχώρησαν στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθιση αυτού».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΚΟΒ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν την συντρόφισσα Δήμητρα Αβραμοπούλου

Με μεγάλη θλίψη η ΚOB Νεάπολης και η Τομεακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΚΚΕ αποχαιρετούν την συντρόφισσα Δήμητρα Αβραμοπούλου, η οποία «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη, πλήρης ημερών.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η Δήμητρα γεννήθηκε το 1926 στον Βόλο. Δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο, γιατί έπρεπε από μικρή ηλικία να βγει στη βιοπάλη για τα προς το ζην.

Από το 1943 συμμετείχε στα Αετόπουλα στον Βόλο, όπου αναδείχθηκε σε αρχηγό ομάδας, επειδή ήταν η μεγαλύτερη. Με την Απελευθέρωση περνάει στην ΕΠΟΝ και εκεί πιάστηκε πρώτη φορά, στα γραφεία της ΕΠΟΝ στα 18 της, μαζί με άλλες τρεις κοπέλες. Πέρασαν δικαστήριο και αθωώθηκαν. Πιάστηκε στις αρχές του 1946 και την πήγανε στον σταθμό της Χωροφυλακής στον Ανω Βόλο μαζί με την μάνα της, με την κατηγορία πως αυτή και η οικογένειά της ήταν σύνδεσμος ανταρτών. Εκεί βασανίστηκαν και στη συνέχεια τις πήγανε στις φυλακές Λάρισας. Της είχαν βγάλει όλα τα μαλλιά και την είχαν χτυπήσει, παρέμειναν μέχρι να γίνει το δικαστήριο, όπου και αθωώθηκαν και γύρισαν στον Βόλο.

Το 1947 την συνέλαβαν ακόμα μια φορά στον Βόλο. Για τη δράση της φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ, όπου και οργανώνεται στο Κόμμα.

Το 1949 πιάνουν πάλι την ίδια και την μάνα της, από προδοσία. Πέρασε πάλι στρατοδικείο, με πρόταση από τον εισαγγελέα για θάνατο και την μάνα της σε ισόβια, με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνίστριες. Μέσα στο δικαστήριο της πρότειναν να υπογράψει δήλωση και αρνήθηκε. Τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια και την στέλνουν και πάλι στις φυλακές Αβέρωφ. Η Δήμητρα ακόμα και στη φυλακή δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα, μαζί με την αδερφή της καθοδηγούσε άλλες κρατούμενες, οργανωμένες στο Κόμμα και μη. Ακλόνητη και αλύγιστη στα ιδανικά του Κόμματος, φυλακίστηκε 5,5 χρόνια συνολικά στις φυλακές Αβέρωφ, με αμείωτη την κομματική δράση και παρέμβαση.

Με τις υπόλοιπες κρατούμενες αντιστάθηκαν οργανωμένα ενάντια σε εκτελέσεις κρατουμένων, που τις ματαίωσαν, ανοίγοντας το θέμα και εκτός φυλακών.

Στα κρυφά οργάνωναν θέατρο και γιορτές, μαθήματα, κυρίως πολιτικής οικονομίας. Οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας ακόμα και για να εξασφαλίσουν χώρο για να απλώνουν τα ρούχα τους.

Αποφυλακίστηκε το 1956, γυρνάει στον Βόλο και ζητάει να συνδεθεί με το Κόμμα.

Το 1960 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και δρα μέσω της ΕΔΑ, και το 1962 έρχεται στη Νεάπολη και συνδέεται με την Οργάνωση της ΕΔΑ στην περιοχή.

Δούλευε σε διάφορες δουλειές, ως ράφτρα σε βιοτεχνίες ρούχων, σε πλεκτήριο.

Το 1975 παντρεύεται τον Παναγιώτη (Πότη) Αβραμόπουλο, που πέθανε το 2000. Στη χούντα δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων.

Το 1991 διαφώνησε με τη δημιουργία του Συνασπισμού και μπήκε μπροστά για να ατσαλωθούν οι κομματικές δυνάμεις με τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.

Τέτοιους ήρωες αναδεικνύει το Κόμμα μας, που μας εμπνέουν από τη δράση τους και τη στάση ζωής τους. Δίνουμε υπόσχεση πως οι αγώνες και οι θυσίες σου θα μας εμπνέουν και θα μας οραματίζουν. Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, η κοινωνία που πάλεψες, θα γίνει πράξη».

  • Η κηδεία της συντρόφισσας Δήμητρας θα γίνει στο Κοιμητήριο Ζωγράφου σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ.
ΠΑΤΡΑ
Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

Τρένο του προαστιακού της Πάτρας συγκρούστηκε χθες το πρωί με φορτηγό, στο δρομολόγιο από Αγιο Ανδρέα προς Κάτω Αχαγιά, στο ύψος του σταθμού της Ανθείας. Από τη σύγκρουση ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, με τη «Hellenic Train» να αναφέρει σε ανάρτησή της ότι το φορτηγό όχημα με το οποίο προκλήθηκε η σύγκρουση ήταν επί της γραμμής. Παραμένει άγνωστο αν λειτούργησαν οι μπάρες στη συγκεκριμένη διασταύρωση και πώς βρέθηκε το φορτηγό στις ράγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ