ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση υποθάλπει το αστυνομικό κράτος

Σιωπούν οι αρμόδιοι στις καταγγελίες της Εύας Μελά για την αδικαιολόγητη βία από αστυνομικούς ενάντια σε μετανάστες, αλλά και την «προσαγωγή» της ίδιας, επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί

Το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών που προσπαθούσαν να προμηθευτούν τα έγγραφα για την έκδοση άδειας παραμονής τη Δευτέρα το πρωί στα γραφεία του Δήμου Αθήνας, αλλά και της Εύας Μελά, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικού, καταδικάζουν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Οπως δημοσίευσε χτες ο «Ρ» η Εύα Μελά, τέως πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, προπηλακίστηκε και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, επειδή αντέδρασε στην άσκηση αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των μεταναστών από αστυνομικό όργανο.

Το γεγονός αυτό ήρθε να προστεθεί στα πολλά παρόμοια που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και αποτελούν απόδειξη της έντασης του αυταρχισμού. Από την πλευρά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση, γεγονός που σημαίνει ότι παρόμοιες ενέργειες «οργάνων της τάξης» γίνονται με την ανοχή της, αν όχι κατόπιν εντολών της.

Τα κρούσματα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν ανησυχητικά, τόνισε στο «Ρ» ο Δ. Καλτσώνης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και της αλληλεγγύη». «Στην πραγματικότητα, είπε, τέτοιες συμπεριφορές υποθάλπονται από την κυβερνητική πολιτική επιβολής ενός γενικότερου αυταρχισμού και καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τέτοιες συμπεριφορές είναι άρρηκτα δεμένες με τη Συνθήκη Σένγκεν, τον "τρομονόμο", την αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμα και με τα σχέδια απαγόρευσης των λαϊκών συγκεντρώσεων. Φαίνεται ότι κάποιοι ονειρεύονται ένα αστυνομικό κράτος για να μπορέσουν να επιβάλλουν την αντιλαϊκή τους πολιτική. Ας κοιμούνται όμως ανήσυχοι, κατέληξε ο Δ. Καλτσώνης, γιατί ο ελληνικός λαός επαγρυπνεί και έχει μάθει πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι πολιτικές».

Η Αστυνομία στα πλαίσια εφαρμογής «ευταξίας» ασκεί βάναυση συμπεριφορά ακόμα και στους πολίτες που προσπαθούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους, τόνισε στο «Ρ» ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Στ. Λάμπρου. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του υπογραμμίζει: «Για την ταλαιπωρία που δέχονται καθημερινά οι μετανάστες, ιδιαίτερα στο Δήμο της Αθήνας, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τις εξάμηνες άδειες παραμονής, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση λόγω των πολύ μικρών προθεσμιών που έδωσε. Η αστυνομία στην προσπάθειά της να παρουσιάσει μια εικόνα "ευταξίας" σε αυτό το χάος που δημιουργείται καθημερινά, ασκεί βάναυση συμπεριφορά και τρόπους που δεν αρμόζουν σε ισότιμους συμπολίτες μας όπως είναι οι μετανάστες, προκαλώντας έτσι απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο περιστατικό που συνέβη στην Εύα Μελά, η οποία ήταν και υποψήφια της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, δείχνει ότι η αστυνομία όχι μόνο δε δέχεται υποδείξεις, αλλά και προκαλεί οποιονδήποτε πολίτη κάνει χρήση των δικαιωμάτων του. Η "Συμπαράταξη" καταγγέλλει το κρούσμα αυθαιρεσίας και καλούμε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να πάρει επιτέλους κάποια μέτρα».

Κληθείς από το «Ρ» να σχολιάσει το περιστατικό ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γ. Βουδούρης, δήλωσε ότι είναι καταδικαστέο, όπως και κάθε ακραία και αδικαιολόγητη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, κρατώντας επιφύλαξη ωστόσο, για τα πραγματικά γεγονότα. «Εάν γίνει έγγραφη καταγγελία και εξακριβωθεί ότι ευσταθεί θα υπάρξει και επίσημη τοποθέτησή μας» πρόσθεσε.

ΟΤΕ
Οι ταξικές δυνάμεις αντίβαρο στο ξεπούλημα

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε στρατηγικό τομέα της εθνικής οικονομίας, τις τηλεπικοινωνίες. Σειρά έχουν τώρα οι άλλες ΔΕΚΟ, με πρώτη την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Απέναντι σε αυτήν την «προοπτική», οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις και να αγωνιστούν για την ανατροπή των πολιτικών που ευνοούν τα ιδιωτικά μονοπώλια.

Τα παραπάνω τονίζει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» - ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη μεταβίβαση άλλου ενός ποσοστού (8%) των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Με την πώληση αυτή, το ελληνικό δημόσιο έχασε πλέον την πλειοψηφία των μετοχών, ενώ οι ιδιώτες κατέχουν το 57% της επιχείρησης. Με αυτό ως δεδομένο, η παράταξη σημειώνει ότι ο ΟΤΕ θα λειτουργεί πλέον ως αμιγής ιδιωτική εταιρία, οι ιδιώτες μέτοχοι θα διορίζουν τη διοίκηση και θα καθορίζουν απόλυτα την πολιτική του, τη δομή του, την ανάπτυξή του, τα τιμολόγια, με όλες τις συνέπειες για τους εργαζομένους και τους καταναλωτές. Ετσι, το Σεπτέμβρη θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα κάνει τις σχετικές τροποποιήσεις του Οργανισμού, θα διορίσει νέα διοίκηση και θα καθορίσει τη νέα τιμολογιακή τακτική του ΟΤΕ.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε το έργο της ιδιωτικοποίησης κατά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου. Εργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992. «Ο τρόπος διέφερε. Το έργο ήταν το ίδιο. Τότε η ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ απαιτούσε "μια μετοχή και αυτή στο δημόσιο". Σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος και ευχαριστεί τη διοίκηση για την καλή τους συνεργασία», αναφέρει η ΕΣΚ και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις καλεί του εργαζομένους:

- Να γυρίσουν την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τους συνοδοιπόρους τους και να δώσουν τη στήριξή τους στις ταξικές και πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν και ενισχύουν το δρόμο της ταξικής πάλης, για την ανατροπή της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ.

- Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλ. Κάνιγγος, αύριο Πέμπτη στις 7 μμ.

Αυξήσεις

Στο μεταξύ, εν αναμονή νέων αυξήσεων στα αστικά τιμολόγια πρέπει να είναι οι καταναλωτές. Η ανακοίνωσή τους πιθανά να συνδυαστεί με την εφαρμογή της λεγόμενης «χρονοχρέωσης», τη χρέωσης ανά δευτερόλεπτο ομιλίας. Σχεδιάζεται εδώ και καιρό από τη διοίκηση και σύμφωνα με εργαζομένους το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

Και αν ακόμα γίνει κάποια μείωση τιμολογίων, όπως διαχέει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινή και μικρή. Ανούσια σε σχέση με τις αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (από τις 3 δρχ. ανά λεπτό κλήσης το 1996, στις 10,5 σήμερα). Θα αποτελεί το «καρότο» της ουσιαστικής αποχώρησης του δημοσίου από τον ΟΤΕ και τη βάση για τις αυξήσεις που θα φέρει ακολούθως η διορισμένη από τους ιδιώτες διοίκηση, προς αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Περιορισμένο ενδιαφέρον για την 3η γενιά

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς (UMTS). Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε γρήγορες ταχύτητες τη μεταβίβαση μέσω κινητής συσκευής, φωνής, εικόνας και δεδομένων δικτύου.

Χτες έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών - όπως σχεδίαζε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών - για παροχή αδειών UMTS και μιας ακόμη 2ης γενιάς.

Εγκυρες αιτήσεις κατέθεσαν οι COSMOTE, ΠΑΝΑΦΟΝ, STET ΕΛΛΑΣ και η INFO QUEST. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεοεισερχόμενη στις τηλεπικοινωνίες εταιρία υπηρεσιών πληροφορικής του Θ. Φέσσα διεκδικεί μόνο την άδεια της δεύτερης γενιάς. Σχεδιάζει να τη λειτουργήσει με τη θυγατρική της, «Quest Wireless», η οποία έχει ήδη αδειοδοτηθεί για παροχή υπηρεσιών ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας.

Φαίνεται έτσι ότι οι αρμόδιοι δεν πετυχαίνουν τον πρώτο στόχο για δραστηριοποίηση τεσσάρων εταιριών στην τρίτη γενιά. Με βάση και την τιμή εκκίνησης στη σχετική δημοπρασία για τις άδειες UMTS (καθορίστηκε από την εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε 50 δισ. δρχ.), το δημόσιο θα περιοριστεί στα ελάχιστα προσδοκώμενα έσοδα.

Στις 10 Ιούλη η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει επίσημα τους επιλεγέντες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο των φακέλων με τις αιτήσεις συμμετοχής. Στις 11 Ιούλη θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για τις συχνότητες τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Υπολογίζεται μέχρι τις 13 Ιούλη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το UMTS. Τη Δευτέρα 16 Ιούλη θα ξεκινήσει η δημοπρασία για το φάσμα της δεύτερης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Τα δίκτυα UMTS θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους μέχρι το Δεκέμβρη του 2003.

«Θεραπεία» για την κυβέρνηση οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Ισχυρό χαρτί θα αποτελέσει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα στους πολίτες, προκειμένου να προχωρήσει την αντιλαϊκή της πολιτική και ταυτόχρονα να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα εσωκομματικά μαχαιρώματα.

Το γεγονός ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται την έδρα της «Αθήνα 2004», καθώς και η απόφαση της χτεσινής διυπουργικής επιτροπής να δηλώσει παρουσία στη Μόσχα από τις 12 έως τις 16 του Ιούλη, όταν και θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, φανερώνει τα επόμενα επικοινωνιακά τρυκ, με τα οποία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ξεχαστεί η αντιλαϊκή λαίλαπα κατά των εργαζομένων.

Με δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίασης της διυπουργικής, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, όσο και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Μόσχα και ο πρωθυπουργός, απόφαση η οποία θα ληφθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Ακόμα, στη διάρκεια της διυπουργικής διαπιστώθηκε σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Τύπου - ότι τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και τα προβλήματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Ο Τηλ. Χυτήρης αναφέρθηκε στα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Ιούλη θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Γ. Αγγελοπούλου να του παρουσιαστεί μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που θα γίνει αύριο, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της εταιρίας.

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου της «Αθήνα 2004», το οποίο προβλέπει την κατασκευή των δημοσιογραφικών χωριών αλλά και ορισμένων αθλητικών έργων με λυόμενες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της εταιρίας έχει στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, προκειμένου να μην παρουσιαστούν σημαντικές καθυστερήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ