ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χαριστική βολή στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας

Εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών βρίσκεται ο λαός της Θεσσαλίας, καθώς παρά τις πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν από την πρώτη μέρα η ΟΕΝΓΕ και οι τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση κινούνται και σε αυτόν τον τομέα με αργούς ρυθμούς, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, π.χ. σε σχέση με την απομάκρυνση των ψόφιων ζώων, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν να κινούνται στην πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης».

Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το γεγονός ότι σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό, στην ύπαιθρο έχει δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς παραμένουν χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν ταφεί σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές. Παράλληλα, σε πόλεις όπως η Λάρισα δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, υπάρχουν ακόμα συνοικίες με λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, ενώ εκτεταμένη είναι και η μόλυνση των όμβριων υδάτων.

Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν, είναι ότι κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 187 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, στο ΓΝ Λάρισας εξετάζεται ύποπτο κρούσμα λεπτοσπείρωσης ενώ ελέγχονται για ρύπανση παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας.

Eurokinissi

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες σοβαρές ασθένειες στον πληθυσμό της περιοχής, πολλές εκ των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν και πιο μακροπρόθεσμα.

Εντονο είναι επίσης το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά.

Αναδεικνύεται ξεκάθαρα και από τα παραπάνω η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατέψει τη ζωή και την υγεία του λαού.

Δημόσιες δομές που «νοσούν» και πλέον ξεχαρβαλώνονται

Τα προβλήματα της περίθαλψης του λαού της περιοχής - πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση - είναι γνωστό ότι υπήρχαν και πριν από τις πλημμύρες. Τώρα είναι δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Ασθενείς διακόπτουν τις θεραπείες τους, ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, άλλες ασθένειες που πιθανά να εμφανιστούν δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Η αιτία των προβλημάτων δεν είναι αυτές καθαυτές οι ανάγκες του λαού - τακτικές και έκτακτες - αλλά το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ...νοσούν βαριά από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους από ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες, όχι μόνο τώρα αλλά σε όλες τις συνθήκες.

Ετσι, οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας ότι η επίθεση στη ζωή και την υγεία του λαού και στη Θεσσαλία, από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους», κλιμακώνεται.

«Ατομική ευθύνη» για κάθε νόσο

Η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές κινούνται ξανά στην πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», κάνοντας συστάσεις που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Ετσι, την ώρα που τα κουφάρια των ζώων δεν έχουν απομακρυνθεί, σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καν η αποκομιδή απορριμμάτων, οι κρατικές αρχές περιορίζονται σε συστάσεις τύπου «φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού». Την ίδια στιγμή, σε κάθε τους βήμα οι κάτοικοι συναντούν κι από ένα αδιέξοδο. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής: Προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ακόμα και τα ψυγεία τους από προϊόντα που έχουν σαπίσει, όμως δημοτικές αρχές τους «συστήνουν» να μη βγάζουν σκουπίδια στους δρόμους γιατί δεν μπορούν να περισυλλεγούν. Υπόγεια παραμένουν πλημμυρισμένα, ακόμα και με βοθρολύματα, αλλά με εντολή τοπικών αρχών έπαψαν οι απαντλήσεις από την Πυροσβεστική και οι δημοτικές αρχές δηλώνουν «αναρμόδιες» για το άδειασμά τους.

Την ίδια ώρα δεν προχωράνε ουσιαστικά η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Τα πράγματα δυσκολεύει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη την περιοχή, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές, λόγω των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικά είναι όσα κατήγγειλαν μέσα στη βδομάδα σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας, για τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας της Θεσσαλίας:

-- Το Νοσοκομείο Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές μέρες, με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού.

-- Το Κέντρο Υγείας Παλαμά παρέμενε, χωρίς καν να έχει καθαριστεί, 5 μέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.

-- Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για 7 μέρες.

-- Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση, με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών. Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από υγειονομικούς

Μόνο αντίβαρο σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση οι γιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί που με αυταπάρνηση καταθέτουν αυτές τις μέρες όλες τους τις δυνάμεις για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Ετσι, οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή πρόβαλαν άμεσα αιτήματα, άσκησαν πίεση σε εκπροσώπους αρμόδιων κρατικών φορέων, διοικήσεις νοσοκομείων και της Υγειονομικής Περιφέρειας, δημάρχους και την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να υλοποιηθούν. Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει στη σύσταση υγειονομικών κλιμακίων που παρεμβαίνουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Μεταξύ των μέτρων που προβάλλουν περιλαμβάνονται τα εξής:

Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κέντρων Υγείας.

Απαιτούν επίσης την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, όπως και ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί. Αμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, για να εξασφαλιστούν η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

Στη Βουλή από το ΚΚΕ η ανάγκη μέτρων για την υγεία και την περίθαλψη

Την απαίτηση «να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού της Θεσσαλίας» μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη Τρίτη, στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης.

Στα μέτρα που καλεί το ΚΚΕ να πάρει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας, να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής μέχρι την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ