Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση, με στόχο την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση των πληγέντων στο 100% με ευθύνη του κράτους
Στις συνοικίες των πόλεων και στα χωριά που επλήγησαν, αυτό που συναντά κανείς είναι λάσπη παντού, και ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρύνουν να καθαρίσουν τα σπίτιά τους χωρίς καμία βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό και μόνη συμπαράσταση από τους εθελοντές από τα σωματεία και μαζικούς φορείς.
Την ίδια ώρα, όλος ο λαός της Θεσσαλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του. Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν είναι το ότι έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές εκατοντάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ ελέγχονται για ρύπανση παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με αντιτετανικό ορό σε όσους επιχειρούσαν όλες αυτές τις μέρες στο πεδίο των καταστροφών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Κυριακή 17/9), είχαν δηλωθεί σχεδόν 230.000 νεκρά ζώα και είχαν αποσυρθεί 104.130, δηλαδή λιγότερα από τα μισά.
Τα τεράστια προβλήματα στην απόσυρση, καθώς τα νερά καλύπτουν ακόμη μεγάλες περιοχές και τα μέσα και το προσωπικό είναι περιορισμένα, γίνονται σαφή από τα επιμέρους ποσοστά:
Eurokinissi |
-- 52,2% των νεκρών αιγοπροβάτων - έχουν αποσυρθεί 37.007 από τα 70.935 νεκρά αιγοπρόβατα
-- 38,3% των νεκρών πτηνών - έχουν αποσυρθεί 50.515 από τα 131.795 νεκρά πτηνά
-- 2,4% των νεκρών βοοειδών - έχουν αποσυρθεί 148 από τα 6.136 νεκρά βοοειδή
Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τα νεκρά πτηνά, αλλά και τα νεκρά βοοειδή που λόγω του μεγάλου όγκου τους δεν είναι εύκολα στη διαχείρισή τους.
Η αναστάτωση που έχει φέρει η κατάσταση αυτή στους πληγέντες μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν αυτές τις μέρες με καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα. Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έμειναν χωρίς παραγωγή, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που δούλευαν δεν λειτουργούν και ζουν με το εξευτελιστικό επίδομα των μόλις 543 ευρώ.
Βαριά λαβωμένο, το οδικό δίκτυο παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία.
Στις πληγείσες συνοικίες της Λάρισας, όπως η Νέα Σμύρνη, οι εργατικές κατοικίες, ο Αγιος Θωμάς και αλλού, η ζωή θα αργήσει πολύ να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Υπόγεια και ισόγεια έχουν ακόμα νερά, ενώ οι περιουσίες των ανθρώπων πλέον είναι μόνο μπάζα.
«Είμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα περάσει κάποιος», λέει αγανακτισμένος κάτοικος της συνοικίας των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, την ώρα που οι σωροί των κατεστραμμένων αντικειμένων έχουν γίνει βουνό.
Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καθώς δύο οικοδομές εμφάνισαν πρόβλημα στα θεμέλια, μετά τον μεγάλο όγκο νερού που δέχθηκε οικόπεδο που βρίσκεται ανάμεσά τους.
Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, η Επιτροπή Πληγέντων και σωματεία της πόλης βρίσκονται καθημερινά εκεί βοηθώντας στις απαντλήσεις του νερού, στον καθαρισμό των σπιτιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται καθημερινά πάνω από 150 μερίδες φαγητού, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Παρόμοια είναι η κατάσταση σε αρκετά χωριά των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα υποχώρησε, ωστόσο πολλές εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες.
Παράλληλα, σε όλο τον νομό καταγράφεται έλλειψη φαρμάκων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Θάνου Κουτσούκη, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Υπάρχουν παντού σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Καταστράφηκαν φαρμακεία, καταστράφηκαν φάρμακα στα σπίτια των ασθενών, καταστράφηκε αποθήκη στην οδό Βόλου... Δεν μπορούμε να παρακαλάμε συνεχώς για τα αυτονόητα».
Να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους μέσα στους τόνους λάσπης προσπαθούν χιλιάδες πληγέντες σε όλη τη Μαγνησία, την ώρα που η πόλη του Βόλου και πολλά χωριά παραμένουν για 14η μέρα χωρίς πόσιμο νερό, με την επίσημη ενημέρωση να λέει ότι θα περάσουν πολλές μέρες ακόμα.
Παράλληλα, εδώ και μέρες εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένων νερών, από την περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, καταλήγουν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας. Πολλοί αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους και δεν εργάζονται καθώς δεν μπορούν τα ταξιδέψουν λόγω των φερτών υλικών, ενώ αν ψαρέψουν τα εργαλεία τους παθαίνουν ζημιές. Ταυτόχρονα οι αλιείς ζητάνε να γίνουν άμεσα αναλύσεις του νερού και των ιζημάτων στον Παγασητικό προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού και να δοθεί το «πράσινο φως» για κατανάλωση ψαριών.
Σχόλιο για την επίσκεψη του επιτρόπου Εργασίας της ΕΕ, Νικολά Σμιτ, στο «συντονιστικό φάντασμα» στη Λάρισα
Ο επίτροπος Εργασίας της ΕΕ, Νικολά Σμιτ, επισκέφτηκε το «συντονιστικό φάντασμα» στη Λάρισα το μεσημέρι της Δευτέρας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Από εκεί ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν».
«Η δήλωση αυτή από τα χείλη του επιτρόπου είναι προκλητική. Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συνένοχη στο έγκλημα, μαζί με την κυβέρνηση και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνει ο λαός της Θεσσαλίας», τονίζει σε σχόλιό της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Και συνεχίζει: «Η ίδια η ΕΕ μιλάει για εφαρμογή σχεδίων που "δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας". Ενώ με απίστευτο κυνισμό λέει: "Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται δίκαιες, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους". ΑΙΣΧΟΣ! Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, που οι εκλεκτοί των κυβερνήσεων πίνουν νερό στο όνομά της και λένε ψέματα ότι θα μας σώσει!».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου περί αλληλεγγύης, σημειώνει πως «η δήθεν "αλληλεγγύη" της ΕΕ περιλαμβάνει κονδύλια που έρχονται με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι οι πληγέντες δεν πρόκειται να δουν δεκάρα τσακιστή. Το πιστοποιεί και η ίδια η πείρα των πληγέντων από την προηγούμενη κακοκαιρία του "Ιανού" στην Καρδίτσα, όπως αντίστοιχα των πλημμυροπαθών της Εύβοιας, της Κρήτης, των σεισμοπαθών της Σάμου, των πυρόπληκτων σε όλη την Ελλάδα, με την Κομισιόν να απαντάει μονότονα στις απανωτές Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι "οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες". Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα ταμεία αυτά "ενεργοποιούνται", δίνουν μόνο ψίχουλα - για τον σεισμό στην Κρήτη το 2021 η αποζημίωση κάλυψε το ...0,94% του κόστους της ζημιάς που προκλήθηκε - και με κριτήριο την περιβόητη αρχή του "κόστους - οφέλους" για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο».
Καταλήγοντας, η ΕΠ Θεσσαλίας τονίζει: «Ως εδώ με την κοροϊδία! Για τους πληγέντες και συνολικά τον λαό της Θεσσαλίας δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο από 100% αποζημιώσεις και άμεση ανακούφιση όλων των πληγέντων, αποφασιστική στήριξη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή, σε ασφαλή σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες, γειτονιές, πόλεις και χωριά, με σχεδιασμό και υλοποίηση, με κρατική ευθύνη, έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αυτά θα τα επιβάλει ο ίδιος ο λαός, με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα του!».
Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ζητά το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Βασίλης Μεταξάς, προς τον υπουργό Παιδείας.
Σημειώνει: «Με βάση την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία, στον νομό Καρδίτσας εκτεταμένες καταστροφές έχουν υποστεί 27 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου φοιτούν πάνω από 2.000 μαθητές και εργάζονται 239 εκπαιδευτικοί. Στη Μαγνησία 12 σχολεία έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και πάνω από 12 δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. Στον νομό Λάρισας 2 σχολεία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και 5 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον νομό Τρικάλων. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια στον Βόλο, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Στα παραπάνω προστίθενται και δεκάδες σχολεία που παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα (κτιριακά, υλικοτεχνική υποδομή κ.ο.κ.), εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης και τα οποία επιδεινώθηκαν με την πρόσφατη κακοκαιρία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για δεύτερη βδομάδα την αναβολή έναρξης των μαθημάτων, χωρίς ωστόσο να δρομολογεί και να υλοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών που χρειάζεται να περιλαμβάνουν τα εξής:
- Την άμεση επισκευή και τον καθαρισμό των σχολείων και των σχολών με τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων (κτιριακοί, υγειονομικοί, τεχνικοί).
- Την καταγραφή και άμεση αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού και παιδαγωγικού υλικού με έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τον σκοπό αυτό.
- Την παροχή δωρεάν σχολικών ειδών, γευμάτων, εμφιαλωμένου νερού στους μαθητές και φοιτητές των πληγεισών περιοχών. Καθώς και την υλοποίηση ενός σχεδίου ψυχοκοινωνικής στήριξης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μαθητών και γονιών με την αξιοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.)
- Την εξασφάλιση της μεταφοράς από και προς τα σχολεία των μαθητών που αδυνατούν να μετακινηθούν.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς των περιοχών που επλήγησαν με εξασφάλιση στέγασης και επιδότηση ενοικίου, δωρεάν μετακίνηση και σίτισης.
- Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων με πλήρες ωράριο.
- Να υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για: Παράταση παράδοσης όλων των εργασιών, ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης, άμεση αποκατάσταση του e-class, καθώς και τήρηση αυστηρά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή επιστροφή φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.).
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για τα παραπάνω».
Να έρθουν «στο φως» τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί για την καταλληλότητα των νερών στην περιοχή της Θεσσαλίας ζητά από τον υπουργό Υγείας, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ.
Το κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος και Βασίλης Μεταξάς, έχει ως εξής:
«Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία και τα ζητήματα των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, λόγω ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού σε διάφορες περιοχές, όπως αναδεικνύουν και οι σχετικοί έλεγχοι, καλούμε τον υπουργό να καταθέσει, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί για την καταλληλότητα των νερών στην περιοχή της Θεσσαλίας».