MotionTeam |
Συγκεκριμένα, προκαλώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που βρίσκονται για δύο βδομάδες παρατημένοι από το αστικό κράτος, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε για την ...αποκατάσταση του ρεύματος, του νερού και την υγειονομική κάλυψη, ενώ αράδιασε άλλη μια φορά τα μέτρα - κοροϊδία, όταν δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον την πλήρη αποκατάσταση.
Παράλληλα, ενώ εστίασε στις «σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», επικαλέστηκε κατόπιν την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και «γρήγορης ωρίμανσης» των έργων, εξ ου και ανακοίνωσε την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενου στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κάτι που παραπέμπει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και βέβαια στην εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων. Ξέκοψε άλλωστε κάθε προσδοκία για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αποφαινόμενος ότι οι πρόσφατες πλημμύρες ήταν «έξω από τις προδιαγραφές οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού σχεδιασμού». Κάτι που διαψεύδεται πανηγυρικά από τις ίδιες τις μελέτες που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» (βλ. ρεπορτάζ σελ. 3).
Με πρόσχημα τις νέες καταστροφές και επικαλούμενος την «κλιματική κατάρρευση», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα «χαράτσια», με την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής, ενώ προανήγγειλε την υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αναδιάρθρωση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και επανέφερε τα περί υποχρεωτικής ασφάλισης για όλα τα κτίρια από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα έξοδο, το κεφάλαιο να βρίσκει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος».
Μια μέρα μετά, την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης χωριών, ξεγράφοντας τη συζήτηση για την προστασία τους. Ανήγγειλε ακόμη νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας με τη «συστηματική συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις», όπως και την ένταξη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία. Αναφερόμενος στον Εβρο επανέλαβε με θράσος ότι «το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο είχαμε φοβηθεί», καθησυχάζοντας παράλληλα τους επιχειρηματίες πως στα καμένα θα δοθούν γρήγορα οι δουλειές στους ενδιαφερόμενους ανάδοχους.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, με διάφορα παχιά λόγια και επιστρατεύοντας το άθλιο πρόσχημα της βοήθειας στους πληγέντες, ξέγραψε κάθε προσδοκία που δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση για ακόμα μερικά «pass», ώστε να βγει κάπως ο χειμώνας: Η παράταση του market pass έως το τέλος του χρόνου πήγε «περίπατο» (έμεινε μόνο για Θεσσαλία και Εβρο), τα ψίχουλα στους συνταξιούχους μετατίθενται για του χρόνου, οι λιγοστές επιδοτήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα θα γίνουν για τους πλέον εξαθλιωμένους.
Παραπέρα, με θράσος ανακοίνωσε το «ξεπάγωμα» των τριετιών από του χρόνου, όταν φέρνει για ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο εξόντωσης της εργατικής τάξης (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 6 - 7). Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «ζεσταίνει» τις μηχανές για την επέλαση και σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προαναγγέλλοντας ξανά σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικά τιμολόγια, υπολογισμούς στα έξοδα μόνο όσων έχουν δηλωθεί στο mydata, με το «ψηφιακό κράτος» στην υπηρεσία της πολιτικής που τσακίζει και τους επαγγελματίες.
Σε σχέση με την ακρίβεια που θερίζει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, είπε ότι «είναι παγκόσμιο φαινόμενο», παρουσιάζοντας ως «απάντηση» στο πρόβλημα τη «σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος», εμπαίζοντας τον λαό με ισχυρισμούς περί αύξησης μισθών και συντάξεων και με «παρεμβάσεις» για τη «λειτουργία της αγοράς».
Μίλησε ακόμη για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης στην Υγεία, με την επιτάχυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης, ενώ παραπονεμένους δεν άφησε ούτε τους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ενέργεια, διαμετακόμιση κ.τ.λ. με δεσμεύσεις περί Ελλάδας - «κόμβου».
Τέλος, προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση με «δείκτες απόδοσης μηχανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης», δήθεν για να ξέρουν... πόσοι δουλεύουν και ποιες είναι οι ανάγκες, στην πραγματικότητα για την «εξοικονόμηση πόρων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, που το εργατικό - λαϊκό εισόδημα λεηλατείται και που απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σύγχρονων υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία του λαού, ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται κυνικά να επικαλεστεί τις "φυσικές" καταστροφές προκειμένου από τη μία να επιβάλλει νέους φόρους, βάρη και χαράτσια στο λαό και από την άλλη να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Το κυβερνητικό "καλάθι" της ΔΕΘ τελικά είχε παροχές, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτό ακριβώς γίνεται με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, του νερού και των δασών, με πρόσχημα "τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προστασία τους".
Αυτό γίνεται με τη νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους, με πρόσχημα "την πάταξη της φοροδιαφυγής", την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλλάσσεται.
Αυτό γίνεται και με τη δρομολόγηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων που φορτώνει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και τους στέλνει ως "πελατεία" στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, με πρόσχημα "τη συλλογική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών". Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο το κράτος όχι μόνο αποποιείται των ευθυνών του για την προστασία του λαού, αλλά τον καλεί να πληρώσει και τα σπασμένα από πάνω, αν τελικά πνιγεί ή καεί εξαιτίας μιας συνειδητής εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των τοπικών αρχών που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του "κόστους - οφέλους". Πρόκειται για την απεικόνιση όλης της βαρβαρότητας του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του σάπιου κράτους, που μέσα στα συντρίμμια, τη λάσπη και την καταστροφή του λαού αναζητά νέες αγορές, επενδυτικές ευκαιρίες και περισσότερα κέρδη. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός και όχι "η φύση που επιτίθεται", όπως είπε προκλητικά ο κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέτει νέους εκβιασμούς, καλώντας τον λαό να επιλέξει ανάμεσα στα ψίχουλα των market pass και των αποζημιώσεων στους πληγέντες, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης που οι εργαζόμενοι και ο λαός εκφράζουν όλες αυτές τις ημέρες. Μια αλληλεγγύη που πάει χέρι χέρι με τη διεκδίκηση για να πληρώσουν το κεφάλαιο με τα τεράστια κέρδη και η ΕΕ με τα διάφορα ταμεία, που ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για την αντιμετώπιση των ζημιών, αλλά και για τα επείγοντα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.
Τελικά, οι μεγάλες καταστροφές απ' τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές μετατρέπονται σε άλλοθι και ταυτόχρονα σε ευκαιρία για να επιταχυνθεί μια προσχεδιασμένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ματωμένων πλεονασμάτων, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και έντασης της εκμετάλλευσης, όπως δείχνει και το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχει φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτά είναι, άλλωστε, και τα κριτήρια για την "αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας", επιβεβαιώνοντας ότι η απόκτηση της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο για τον λαό. Αντίθετα προμηνύεται νέος γύρος βαρών από την επερχόμενη ύφεση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και ήδη προετοιμάζουν το έδαφος σε αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, για καθολική αποζημίωση των πληγέντων, για σύγχρονες υποδομές προστασίας της ζωής, του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας, για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργιακή μάχη για την απόσυρση του αντεργατικού τερατουργήματος της κυβέρνησης.
Είναι κυριολεκτικά αγώνας ζωής!».
Η ετυμηγορία ήρθε μετά την αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS στην «επενδυτική βαθμίδα» (ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές). Στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψή του πως «η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βλέπουν μία βαθιά διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα στηρίξει μία συνεχή ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας και ανθεκτικότητας σε μελλοντικά δυνητικά σοκ».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε την αναβάθμιση από τον «Moody's» ως «μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων».
«Σε ελεύθερη μετάφραση» ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει, πληρώνοντας πάνω από 50 δισ. ευρώ φόρους κάθε χρόνο και πρόσθετα ματωμένα πλεονάσματα, της τάξης των 4 δισ. κάθε χρόνο. Από την άλλη, όλο και λιγότερα από τα ήδη ελάχιστα θα δίνονται για τις ανάγκες του σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση, για αποζημιώσεις στους πληγέντες και αποκατάσταση των περιοχών από τις τεράστιες καταστροφές του καλοκαιριού, με όλα αυτά πάντα στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Ολα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στον πληθωρισμό, στην ακρίβεια, στην εκτίναξη των επιτοκίων και στα άλλα «μέτρα αποπληθωρισμού», με τα οποία ο λαός πληρώνει και την «επεκτατική» πολιτική των προηγούμενων χρόνων, για την επιστροφή στη «δημοσιονομική πειθαρχία».