Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή συγκέντρωση μεταλλεργατών στο Πέραμα |
Μπροστά στη μεγάλη απεργιακή μάχη, ώρα την ώρα φτάνει το απεργιακό κάλεσμα παντού: Με εξορμήσεις και συσκέψεις σωματείων, με Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθεί κάθε εργαζόμενος και να πάρει θέση στον αγώνα, με κορύφωση τις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε Αθήνα (10.30 π.μ. Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα (βλ. δίπλα).
Τη μέρα της απεργίας μάλιστα αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ μέχρι και σήμερα, Τρίτη, συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, και ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών. Αναφέρθηκαν στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση, απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα στην απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στον Βόλο (βλ. σελ. 32), με θύματα δύο εργαζόμενους, ο ένας μεταλλεργάτης στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου.
Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, στις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας προστέθηκε αυτή του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στην Πρέβεζα μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, αποφάσεις έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Λευκάδας.
Χτες πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στα Γιάννενα μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Ο Νίκος Μελισσόβας, μέλος της διοίκησης, αφού ανέλυσε εισηγητικά τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι ειδικότερα «η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών, έχει γραφτεί από τον ΣΕΒ», κάνοντας εκτίμηση ότι μόνο από τη διάταξη αυτή επηρεάζονται άμεσα 3.500 - 4.000 εργαζόμενοι στις βιομηχανίες τροφίμων και εμφιάλωσης του νομού. Ετσι, τα 7ήμερα που τείνουν να γίνουν καθεστώς στις βιομηχανίες τροφίμων σε περιόδους αιχμής της παραγωγής και συναντούν τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων θα νομιμοποιηθούν και θα απογειώσουν την εκμετάλλευση.
Χαρακτηριστική για τους όρους εντατικοποίησης που ήδη επικρατούν η μαρτυρία εργάτριας σε πτηνοσφαγείο, που μετέφερε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ: «Στη δουλειά κάνω τον σταυρό μου να βγάλω τη μέρα, και όταν φεύγω, κάνω τον σταυρό μου να πάω αύριο για δουλειά».
Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στην Αρτα, ενώ σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και Ηγουμενίτσα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων με θέμα την οργάνωση της απεργιακής μάχης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος.
Τόσο εισηγητικά από τον Χρήστο Παπαδαμάκη, γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», όσο και από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δόθηκε το στίγμα των όσων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και τονίστηκε η ανάγκη το κάθε σωματείο στις λίγες μέρες που απομένουν να οργανώσει με ταχύτητα τη μάχη της ενημέρωσης για τη συμμετοχή στην απεργία.
Για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου καθώς δεν ανταποκρίθηκε (έχει αναβάλει ήδη δυο προγραμματισμένες συνεδριάσεις) στο αίτημα των εκπροσώπων της ΔΑΣ για έκτακτη συνεδρίαση για απόφαση προκήρυξης απεργίας, όπως έχουν κάνει άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας.
Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Συντάγματος.
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
Πάτρα, 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, που έχει πάρει απόφαση για απεργία (Κολοκοτρώνη 20).
Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο.
Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.
Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού.
Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.
Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες.
Ζάκυνθος, 10 π.μ. πλατεία Αγίου Μάρκου.
Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου.
Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ιωάννινα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Καλαμάτα, 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.
Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λευκάδα, 10.30 π.μ., Αϊ - Μηνάς.
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς.
Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου.
Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο.
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.
Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
«Ισορροπημένο» κρίνουν το νομοσχέδιο - έκτρωμα οι εργατοπατέρες
Πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ βρίσκει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, αφού η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής απέρριψε την πρόταση για πανελλαδική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη.
Απέρριψαν δηλαδή την απόφαση που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει εκατοντάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, που για μια ακόμα φορά θα προχωρήσουν αποφασιστικά για την οργάνωση της απεργίας, παρά τις προσπάθειες της θλιβερής κλίκας των εργατοπατέρων να πέσει «σιωπητήριο» για το αντεργατικό νομοσχέδιο.
«Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε τον ρόλο της, λειτουργώντας ως κλακαδόρος της κυβέρνησης και της αντεργατικής πολιτικής», σχολιάζει το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ότι οι εργατοπατέρες εκτιμούν πως το νομοσχέδιο έχει ...βελτιωθεί με τις παρεμβάσεις τους στη διαβούλευση.
Και συνεχίζει:
«Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πλέον εκτιμά ως ισορροπημένο το νομοσχέδιο, που έρχεται να ρυθμίσει παρανομίες και να προστατεύσει τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Η εισήγηση του προέδρου για αποδοχή επί της ουσίας του νομοσχεδίου - τερατουργήματος, παρόλο που όπως παραδέχτηκε ποινικοποιεί παραπέρα το δικαίωμα της απεργίας, βρήκε την απόλυτη υποστήριξη της ΔΑΚΕ και του επικεφαλής της, που με αγοραίο αντικομμουνισμό διαπίστωσε με τη σειρά του ως έτερος κυβερνητικός συνδικαλιστής ότι το νομοσχέδιο έχει θετικά και αρνητικά αλλά δεν χρειάζεται απεργία».
Στον αντίποδα των παραπάνω, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έθεσαν στο σύνολό του τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που καταργεί το 5ήμερο, το 8ωρο, επιβάλλει 13ωρη εργασία, καταργεί την κυριακάτικη αργία σε μια σειρά χώρους, ποινικοποιεί ακόμη παραπέρα το δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης.
Επίσης, έθεσαν τα ζητήματα διεκδίκησης μέτρων στήριξης των πληγέντων στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και όσων έχουν υποστεί καταστροφές από τις πυρκαγιές προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι ο εργαζόμενος λαός και οι πληγέντες τώρα έχουν πολύ περισσότερη ανάγκη τον αγώνα και τη διεκδίκηση με επίκεντρο τις ανάγκες τους και δεν μπορούν να μείνουν στα παραμύθια και τις κυβερνητικές υποσχέσεις για βελτίωση μισθών με γιαλαντζί ξεπάγωμα των τριετιών, με ψίχουλα που μοιράζονται για τις μεγάλες καταστροφές που είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής η οποία βάζει τις ανάγκες των εργαζομένων στην ψαλίδα της λογικής κόστους - οφέλους.
«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Δεν θα συμβιβαστούμε με τις εργασιακές σχέσεις που θα μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους για να εξασφαλίζονται τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η απάντησή μας είναι μόνο μία: Ολοι στην απεργία στις 21 Σεπτέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα.
Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, την δουλειά μας, τα δικαιώματά μας. Να πετάξουμε έξω από τα συνδικάτα τούς ανθρώπους της εργοδοσίας, για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών», καταλήγει το ΠΑΜΕ.
Ανω Λιόσια, 8.30 π.μ., τριγωνική πλατεία
Κόκκινος Μύλος, 8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία
Μενίδι, 8.45 π.μ., πλατεία Καράβου
Ολυμπιακό Χωριό, 8.30 π.μ., Κακλαμανάκη 21
Ελευσίνα, 9 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ
Λαύριο, 8.30 π.μ., ΟΤΕ
Κερατέα 8.45 π.μ., Αγιος Δημήτρης
Καλύβια, 8.55 π.μ., δημαρχείο
Μαρκόπουλο, 9 π.μ., φανάρι ΚΤΕΛ
Απεργία αποφάσισε και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο, της Αθήνας. Απεργία και σε όλο το Δημόσιο
Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα που συντονίζονται στο μεγάλο απεργιακό ποτάμι της Πέμπτης, με μεγάλες κλαδικές Ομοσπονδίες από τη Βιομηχανία και τη Μεταποίηση, αλλά και επιχειρησιακά σωματεία όλων των κλάδων να δίνουν απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τάχα οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια συμφωνούν με το νομοσχέδιο - έκτρωμα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, στα οποία χθες προστέθηκε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που αποφάσισε απεργία, απεργούν και τα Εργατικά Κέντρα της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Ζώνης: Της Θήβας και της Εύβοιας.
Απεργία αποφάσισε για τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο η η ΑΔΕΔΥ.
Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μεταλλωρύχων, Οικοδόμων, Συνδικάτων Εργαζομένων Μεταφορών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Αναλυτικά τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Λέσβου, Λευκάδας, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Φωκίδας.
Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.