ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Εκατοντάδες παιδιά κινδυνεύουν από την υπομετάγγιση αίματος

Σε απόγνωση οι οικογένειες, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κέντρο διοίκησης του Παίδων «Αγία Σοφία» προχωρούν οι οικογένειες των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, αφού πάνω από 800 είναι τα παιδιά που από τον περασμένο Ιούνη υπομεταγγίζονται. Δηλαδή παίρνουν λιγότερο αίμα απ' όσο χρειάζονται, για παράδειγμα αντί για 550ml αίματος λαμβάνουν 150 ml, με σοβαρότατες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η, προ μηνών, συμφωνία του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φιαλών αίματος από τη Γενεύη δεν λύνει το πρόβλημα, όπως επιβεβαιώνεται. Περίπου 2.500 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έχουν ως βασική θεραπεία τις συστηματικές μεταγγίσεις (ανά 15 μέρες) ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία. Πανελλαδικά το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς, ενώ μόνο στην Αττική είναι 1.500 που εξυπηρετούνται σε 7 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα των υπομεταγγίσεων και των αναβολών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, ουδέποτε υπήρξε πρόβλεψη για νέες υποδομές και για μια ασθένεια που ξεκίνησε ως παιδιατρικό νόσημα και σήμερα λόγω της εξέλιξης της επιστήμης αποτελεί κυρίως νόσημα ενηλίκων, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να παραμένει διαχρονικά αποδεκατισμένο.

Και σε αυτή την περίπτωση ο λαός δίνει το αίμα του για τον λαό, με δεκάδες πρωτοβουλίες για εθελοντική αιμοδοσία, με πιο πρόσφατο την αιμοδοσία που συνδιοργάνωσαν πριν από έναν μήνα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ και η ΟΓΕ.

Η ΣΕΑΑΝ επανειλημμένα έχει αναδείξει τα προβλήματα σε σχέση με τις ελλείψεις αίματος και τις επιπτώσεις στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, ελλείψεις που έχουν να κάνουν με την τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε όλο το σύστημα Υγείας και βεβαίως και στα τμήματα αιμοδοσίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει της ώρες και τις μέρες αιμοδοσίας με τραγικές επιπτώσεις στην επάρκεια αίματος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες καις στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι «το σμπαράλιασμα και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας βασικό ένοχος, όπως και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες που υπηρέτησαν αυτή την πολιτική».

ΑΙΓΑΛΕΩ
Εμποδίστηκε η έξωση πενταμελούς οικογένειας

Αλλη μια έξωση, αυτή τη φορά στο Αιγάλεω, εμποδίστηκε από την άμεση αλληλεγγύη φορέων, συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών.

Πρόκειται για το σπίτι πενταμελούς οικογένειας, το οποίο πλειστηριάστηκε από fund της Εθνικής Τράπεζας, πετώντας έξω τον Περικλή και την Σωτηρία, που εδώ και χρόνια είναι άνεργοι, και τα τρία παιδιά τους.

Η διαμαρτυρία των παρευρισκομένων και των φορέων ανάγκασε το fund να κάνει προσωρινά ένα βήμα πίσω και να προβεί σε διακανονισμό με την οικογένεια ώστε να παραμείνουν στο σπίτι, πληρώνοντας μηνιαίο ενοίκιο.

Προκλητική ήταν η παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ και ενώ οι ιδιοκτήτες είχαν ειδοποιηθεί ότι δεν θα γίνει η έξωση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΚΚΕ, η οποία μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στην οικογένεια και την ανάγκη τώρα η κυβέρνηση να φέρει για συζήτηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ με μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επίσης, παραβρέθηκε ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κλείδωσαν τους εργαζόμενους όταν δέχτηκαν έλεγχο

Την εργοδοσία εστιατορίου που κλείδωσε τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το απαράδεκτο περιστατικό έγινε τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη. Η εργοδοσία «επειδή δέχτηκε αιφνίδιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, κλείδωσε τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας στον δεύτερο όροφο του εστιατορίου!». Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση: Κάλεσαν το Συνδικάτο τους και προχώρησαν σε απευθείας καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ έγινε παρέμβαση στα στελέχη της επιχείρησης, η απάντηση των οποίων ήταν ότι το κλείδωμα «έγινε κατά λάθος».

«Το περιστατικό δεν είναι το μόνο», επισημαίνει το Συνδικάτο και εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό δουλεύουν «κάτω από αντίξοες συνθήκες υποδηλωμένης ή και αδήλωτης εργασίας, κάτω από το καθεστώς της τρομοκρατίας». «Ηρθε η ώρα να πούμε: Φτάνει πια! Φτάνει η εντατικοποίηση και η πολυαπασχόληση. Φτάνει η δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες. Φτάνει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός!», τονίζει. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή απεργία, να οργανωθούν και να παλέψουν για να σταματήσουν η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό, για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση, το 5ήμερο και το 8ωρο, η χορήγηση των επιδομάτων και των αδειών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της «Central Farm»

Απλήρωτοι από τον Μάη είναι οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία της επιχείρησης «Central Farm», σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, απαιτώντας άμεσα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, «που ορισμένοι εξ αυτών εργάζονται πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρεία, από την πρώτη μέρα στη δουλειά βιώνουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολείται με την εκτροφή κοτόπουλων, παρ' όλα αυτά κανένας συνάδελφος δεν δηλώνεται ότι εργάζεται Σάββατο ή Κυριακή ή αργίες! Δηλαδή τα κοτόπουλα Σάββατο, Κυριακή και αργίες δεν τρώνε ούτε χρειάζονται φροντίδα!».

Σημειώνει επίσης ότι «ορισμένοι από τους συναδέλφους λόγω της απληρωσιάς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, χωρίς όμως αυτό να πτοήσει την εργοδοσία που βρήκε άλλους συναδέλφους για να κάνει τη δουλειά της. Διασφαλισμένη βέβαια δεν είναι ούτε των νέων συναδέλφων η πληρωμή, ενώ θολό τοπίο είναι για μία ακόμα φορά οι όροι των προσλήψεων. Την ίδια στιγμή η εργοδοσία κατέθεσε οικειοθελείς αποχωρήσεις στους συναδέλφους, που εδώ και περισσότερο από έναν μήνα είναι σε επίσχεση εργασίας».

Το Συνδικάτο τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να κάνει ακόμα χειρότερη αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, με το αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να ψηφίσει την Πέμπτη 21/9 και δεν πρέπει να περάσει». Τέλος, απαιτεί η εργοδοσία της «Central Farm» να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους.

Στους 900.000 οι άνεργοι τον Αύγουστο

Στους 897.543 έφτασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τον περασμένο Αύγουστο, παρά το γεγονός πως οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού βρίσκονται στο φόρτε τους. Μάλιστα, απ' αυτούς, μόνο 144.420 πήραν επίδομα ανεργίας, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 11,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Το 68% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι γυναίκες (610.348) και το υπόλοιπο 32% άνδρες (287.195). Η ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων (34%), ενώ σε σχέση με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο το 44,7% (400.772) είναι τελειόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εργατικό «ατύχημα» στα Οινόφυτα

Εργατικό «ατύχημα» με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της «Aluminco» στα Οινόφυτα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, απαιτώντας τη διερεύνηση των αιτιών και τη στήριξη του συναδέλφου τους από την εργοδοσία.

«Για άλλη μια φορά, κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της "Aluminco" για τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου εξαιτίας της βλάβης ενός μηχανήματος», αναφέρει το Συνδικάτο για το περιστατικό, που σημειώθηκε προχτές το πρωί.

Τονίζει ότι «ο συνάδελφός μας, πάνω στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την ομαλότητα της παραγωγής, παραλίγο να μην ξαναγυρίσει σπίτι του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα, εξαιτίας του ότι ήρθε σε επαφή με καυτό λάδι».

Το Συνδικάτο εύχεται καλή ανάρρωση στον εργαζόμενο και απαιτεί από την εργοδοσία «να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε το εργατικό "ατύχημα", ούτως ώστε να μη βρεθεί άλλος συνάδελφος στην ίδια θέση. Επίσης, ζητάμε από την εταιρεία να μεριμνήσει και να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας του, καθώς και στην πλήρη καταβολή του μέρους των αποδοχών του που δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό του φορέα».

Επισημαίνει ότι την ώρα που «αυξάνονται τα εργατικά "ατυχήματα", εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας στους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου - τερατουργήματος» και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ