ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σήμα επιτάχυνσης για τις επικίνδυνες διευθετήσεις

Eurokinissi

Σήμα ότι επιταχύνονται οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά έδωσαν χτες οι Μητσοτάκης - Ερντογάν σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ζητούμενο είναι η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και η ευόδωση των μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Διόλου τυχαία, αργότερα χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεννοήσεις.

Αλλωστε, στη συνάντηση οι δύο ηγέτες έδωσαν κατευθύνσεις για συνέχιση στην πορεία που χαράχθηκε ήδη από τον Ιούλη, στη μεταξύ τους συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης μετά τη χτεσινή τους συνάντηση μίλησε για «παραγωγική συζήτηση», όπου συμφώνησαν, όπως τόνισε, να συνεχίσουν να εργάζονται για να εμβαθύνουν το θετικό κλίμα, πάνω σε προσδιορισμένα βήματα. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευχή να ήταν «ευοίωνη» η συνάντησή τους για τη χώρα του και την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν τη βάση, επιβεβαιώθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση τον Νοέμβρη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία 8 χρόνια) και - κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στις 7/12 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Θετική δυναμική

Διόλου τυχαία, νωρίτερα χτες, μιλώντας ο Μητσοτάκης στο CNN τόνισε ότι από τη συνάντηση με τον Ερντογάν προσβλέπει «στο να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί» στα διμερή, ώστε να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε» τις «μακροχρόνιες διαφορές» με την Τουρκία, με βάση «το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», πλαίσιο το οποίο βέβαια κόβεται και ράβεται ώστε να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα», αλλά «πέραν αυτού, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε σε διάφορα άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, π.χ. στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε, αναπτύσσοντας μια θεματολογία που βασικά λειαίνει το έδαφος για τις επόμενες, κυριότερες διευθετήσεις.

Η αναφορά του ωστόσο σε «εδαφικά» θέματα δείχνει πως στο τραπέζι βρίσκονται συνολικά οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Αλλωστε, τόνισε ότι «έχουμε μια σημαντική διαφορά με την Τουρκία, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αντίθετα, «μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Και αυτό είναι που θα προσπαθήσω να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε, κλείνοντας το μάτι σε ξένα και ντόπια κέντρα.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ήδη από προχτές, δείχνοντας ότι οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης παραμένουν ως έχουν, φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους καθώς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, προσπάθησε να δώσει μιαν απάντηση, καθώς σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε το Κυπριακό «κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, προσπαθώντας να ενδυναμώσει τη θέση της κυβέρνησης στο πολυεπίπεδο παζάρι, είχε αργότερα διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), παραβρέθηκε επίσης σε συγκέντρωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο, το οποίο διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Επρόκειτο, επίσης, να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σερβίας, του Παναμά, της Κιργιζίας, του Κατάρ και της Αρμενίας.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διευθέτηση χωρίς «αναχρονιστικές εξαρτήσεις»

Από τη μεριά του, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας, ως πρώτο βήμα, έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, για να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε ετοιμότητα να διαπραγματευτεί «μια συνολική διευθέτηση που θα τους (σ.σ. σε όλους τους Κύπριους) επιτρέψει να ευημερήσουν σε συνθήκες συνύπαρξης και ειρήνης, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα», μια διευθέτηση «που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων συμπατριωτών μου (...) σε ίση βάση», ενώ ζήτησε επανέναρξη διαπραγματεύσεων «διατηρώντας τα κεκτημένα του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων».

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε ο Ερντογάν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Επιμονή σε προκλητικές αξιώσεις επέδειξε η τουρκική αστική τάξη μέσα και από την προχτεσινή εμφάνιση Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου επανήλθε απροσχημάτιστα στη θέση για διχοτόμηση της Κύπρου. Οπως είπε, στέλνοντας σήμα και για όξυνση του παζαριού σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, «για να υπάρχει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών», υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός».

Εστιάζοντας δε στην Κύπρο - γύρω από την οποία αναμένονται νέοι γύροι παζαριών - είπε πως «σήμερα μια πραγματικότητα που παραδέχονται όλοι, είναι πως στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στα πλαίσια της ομοσπονδίας. Γι' αυτό καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ (σ.σ. Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου όπως η Αγκυρα αναγνωρίζει το ψευδοκράτος προκλητικά) και να ξεκινήσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές επαφές».

Σε σχόλιό του για την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, όπου ζητά αναγνώριση του "ψευδοκράτους" στην Κύπρο, διαψεύδει τον εφησυχασμό για τη διπλωματία των "ήρεμων νερών" που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση λίγο πριν απ' τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Επί της ουσίας επιβεβαιώνεται ότι στο παρασκήνιο των συνομιλιών έχει ανοίξει μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων που αφορούν τόσο το Κυπριακό όσο και τη "συνδιαχείριση" στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μεθοδεύσεις με πυξίδα τη ΝΑΤΟική συνοχή και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών, σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βλέπει την «κλιματική κρίση» ως ευκαιρία για μπίζνες

Την περιλάλητη «κλιματική κρίση» ως ευκαιρία για το κεφάλαιο να επεκτείνει τις μπίζνες του παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είδαν το βιος τους να χάνεται στις λάσπες και έμειναν αβοήθητοι στα ερείπια.

Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας την ...παραγωγικότητά του για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις» με «την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα», ενώ εκτίμησε ότι φέτος «θα έχουμε μια σεζόν - ρεκόρ όσον αφορά τον τουρισμό».

Στη δημοσιογραφική διαπίστωση ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να σταματήσουν να είναι τόσο ελκυστικές ως τουριστικοί προορισμοί αν κάθε χρόνο η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, αντέτεινε ότι «αυτό που συμβαίνει πάντως με την τουριστική μας βιομηχανία είναι ότι είμαστε πραγματικά σε θέση να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι είναι εξίσου εξαιρετικά ευχάριστο να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο. Αυτό συμβαίνει».

«Υπό αυτήν την έννοια, η κλιματική κρίση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για εμάς ώστε να προωθήσουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως έναν προορισμό όπου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», τόνισε. «Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πραγματικότητα, επηρεάζουν τους πολίτες μας που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές, αλλά δεν εκτροχιάζουν την κύρια τουριστική μας βιομηχανία», πρόσθεσε, περιχαρής για τα κέρδη που μπορούν να διασφαλίσουν μονοπώλια του Τουρισμού ενώ ο λαός πνίγεται και καίγεται.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν για διαφορές στα ... πολιτικά σχέδια των υποψηφίων

Με συνέντευξή της «Στο Κόκκινο» η Εφη Αχτσιόγλου επανήλθε χτες στις κατηγορίες που της αποδίδονται για υπονόμευση του Αλ. Τσίπρα και ζήτησε απ' τον συνυποψήφιό της να αποκηρύξει τον Π. Πολάκη, ο οποίος «καθυβρίζει τους πάντες», όπως είπε. «Ο Παύλος Πολάκης εξαπολύει συστηματικά υβριστικές επιθέσεις. Το ερώτημα της ενότητας δεν βαραίνει την από εδώ πλευρά, αλλά την από εκεί πλευρά. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να μη λέει ότι καταδικάζει αυτού του είδους τις επιθέσεις. Δεν μπορεί ο κ. Πολάκης να καθυβρίζει όποιον μιλάει ελληνικά και να μην τον αποδοκιμάζει», ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου.

Στον ανθυποψήφιό της, Στέφανο Κασσελάκη, καταλόγισε έλλειψη πολιτικού σχεδίου και ότι πορεύεται μόνο με συνθήματα και δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Δεν έχει γίνει ξεκάθαρη η πολιτική του πρόταση. Οταν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα, πρέπει να λέμε και ποια. Απαιτείται γνωστοποίηση και ενημέρωση των θέσεων», είπε στη συνέντευξή της. Στο μεταξύ, μετά τον Ν. Παππά, πληθαίνουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν στήριξη στον Στ. Κασσελάκη ενόψει του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Μεταξύ αυτών η Ελενα Ακρίτα, που είχε στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου την προηγούμενη Κυριακή, και ο Χ. Μαμουλάκης, που είχε στηρίξει τον Ευ. Τσακαλώτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ