ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
Μελωδικό ταξίδι στην παράδοση, με δυνατούς ήχους

Θ. Σταυρίδης και dRom
Θ. Σταυρίδης και dRom
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων ήταν ένα μουσικό ταξίδι με «άξονα» την παράδοση το οποίο ολοκληρώθηκε με τους «Γκιντίκι», που για μια ακόμα φορά έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

«Ευχαριστούμε πολύ το Φεστιβάλ για την πρόσκληση, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ, έχουμε έρθει για γλέντι, πάμε να το στρώσουμε», είπε ο Τάσος Κοφοδήμος και αμέσως μετά ξεκίνησε το ταξίδι: Ηπειρος, Μακεδονία, Χαλκιδική οι πρώτες «στάσεις» και από τις πρώτες νότες, οι πρώτοι χοροί ξεκίνησαν.

Νωρίτερα, στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων έκανε «στάση» το Music Balkan Express και ένα από τα πιο δυνατά ακορντεόν, βρέθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, δίνοντας ρεσιτάλ. Ο λόγος για τον δεξιοτέχνη Θάνο Σταυρίδη, που μαζί με τους dRom μάς έδωσαν μια γεύση από την πλούσια βαλκανική και μεσογειακή παράδοση.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ενώνομαι με σχήματα που πατάνε στις ρίζες μας», δήλωσε ο Θ. Σταυρίδης ανεβαίνοντας στη σκηνή και παρουσιάζοντας τις ιδέες πίσω από τους μουσικούς πειραματισμούς του. Ηχοι διονυσιακοί, με σύγχρονες πινελιές και μπλεγμένες παραδόσεις που τσαλακώνουν τον εθνικισμό, θυμίζοντάς μας ότι οι λαοί έχουν κοινή μοίρα. Ηχοι δουλεμένοι μέσα στη μακραίωνη κοινή συμβίωση λαών, που γίνονται αστείρευτη πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες, όπως ο Θάνος και οι dRom.


Φυσικά δεν έλειψε ο χορός, με τα μακεδονίτικα να κυριαρχούν, ενώ η εμφάνισή τους έκλεισε με το αγαπημένο «Ederlezi», που πολλοί από το κοινό τραγούδησαν ρυθμικά.

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Θ. Σταυρίδης δήλωσε: «Με πολλή χαρά ήρθαμε εδώ σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, ειδικά σήμερα που αυτός βάλλεται από παντού. Το όμορφο και σημαντικό είναι που βλέπω πολλά νέα παιδιά, σε μια σκηνή που φιλοξένησε 4 σχήματα που έχουν ως άξονα την παράδοση. Χαίρομαι που όλο και περισσότεροι νέοι αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ. Το επόμενο ραντεβού να είναι στους δρόμους, για να ενώσουμε τις φωνές μας και να υπερασπιστούμε το δίκιο μας!».



«Γκιντίκι»
«Γκιντίκι»

Ενα μεγάλο γλέντι η Λαϊκή Σκηνή

«Με όνομα βαρύ σαν ιστορία» ο Στέλιος Διονυσίου, μαζί με τον θρυλικό βιρτουόζο του μπουζουκιού Χρήστο Νικολόπουλο και την εξαιρετική Ασπασία Στρατηγού, «έκλεισαν» το μουσικό πρόγραμμα της Πέμπτης στη Λαϊκή Σκηνή του Φεστιβάλ, με μια μοναδική παράσταση με κέφι, χορό και τραγούδι.

Ο Στ. Διονυσίου ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια από την δισκογραφία του, όπως το «Ψηλά τα χέρια» και το «Θα τη χωθώ σε κάποιο μπαρ», αλλά και ιστορικά κομμάτια του πατέρα του, Στράτου, όπως «Καλύτερα μαζί σου και τρελός», «Της γυναίκας η καρδιά» και «Ξένος».

Ο Χρ. Νικολόπουλος έπαιξε και τραγούδησε κομμάτια από την πενηντάχρονη και πλέον παρουσία του στην ελληνική μουσική. «Με τα φώτα νυσταγμένα», «Τα βοτσαλάκια» και άλλα πασίγνωστα τραγούδια έκλεψαν το θερμό χειροκρότημα.

Οι χοροί μπροστά στη σκηνή εναλλάσσονταν ανάλογα το τραγούδι και το κέφι δεν έλειψε λεπτό. Αλλα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια όπως το «Υπάρχω», «Των αγγέλων τα μπουζούκια» και η «Μολυβιά» έτυχαν πραγματικής αποθέωσης.

Οι καλλιτέχνες ευχαρίστησαν θερμά για την πρόσκληση και την παρουσία τους στο Φεστιβάλ.

Σημειώνεται ότι Στέλιος Διονυσίου και Χρήστος Νικολόπουλος έκαναν «ντεμπούτο» στη σκηνή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και το κοινό τους υποδέχτηκε με τον πιο θερμό τρόπο!


«Ματιές» στο Φοιτητικό Στέκι

Χώρος προβληματισμού για τις σύγχρονες σπουδές και τον ρόλο της επιστήμης αποτελεί και φέτος το Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση.

Εκτός από τις συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών για τις αγωνίες και τα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον τους, ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να δίνεται τροφή για αναζήτηση της ρίζας των προβλημάτων, αλλά και την κατεύθυνση του αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το ταμπλό με τη μορφή του κομμουνιστή δασκάλου Δημήτρη Γληνού, με το σύνθημα «Μια άλλη ματιά στο επιστημονικό μας αντικείμενο».

«Αν δούμε την επιστήμη μας με άλλο μάτι, θα βρούμε απόδειξη ότι είναι ρεαλιστικό να βρεθεί λύση στα σύγχρονα προβλήματα, και όπλο για να φτιάξουμε μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας», αναφέρει το ταμπλό και συμπληρώνεται με φράση από το γράμμα του Δ. Γληνού προς φοιτητές της Φιλοσοφικής: «'Η θα πάτε με το μέρος της συντήρησης και της αντίδρασης ή με το μέρος της επανάστασης, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η γωνιά βιβλιοθήκης, με νεότερες και παλιότερες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», έργα των κλασικών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, εκδόσεις για την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, προοδευτική ποίηση.


Δεν λείπει το stand του «Οδηγητή» και του «Ριζοσπάστη», των καθημερινών συντρόφων στον αγώνα, με το διαχρονικό σύνθημα «αγόρασέ τον - διάβασέ τον - διάδωσέ τον».

Ξεχωριστό χώρο έχει το κιόσκι της υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών. «Στις νέες προκλήσεις της ζωής, με τόλμη και αγώνα βγες νικητής», γράφει το πανό, δείχνοντας τον δρόμο στους νέους και τις νέες που τώρα ξεκινούν τη φοιτητική τους πορεία και καλώντας τους να γνωρίσουν την ΚΝΕ, καθώς και τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος.


Μια βόλτα στο escape room του Μαθητικού Στεκιού

«Χωράει ο αγώνας μας για να αλλάξουμε τον κόσμο σε hashtags και stories;», αναρωτιούνται οι μαθητές πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι τους σε ένα escape room που σχεδιάστηκε ειδικά για γυμνασιακές ηλικίες και το οποίο βρίσκεται στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ.

Λύνοντας γρίφους και απαντώντας σε κουίζ, οι παίκτες προσπαθούν να περάσουν από τα δωμάτια και αν τα καταφέρουν θα έχουν ήδη ανακαλύψει πολλές άγνωστες πλευρές των φαινομενικά αθώων social media. Με ποιο κριτήριο προβάλλεται το περιεχόμενό τους, σε ποιους ανήκουν, τι ρόλο παίζουν οι influencers κ.ά.

Ηδη από την πρώτη μέρα πολλοί μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ σχημάτισαν τις ομάδες τους και επισκέφθηκαν το escape room.

Οταν κατάφεραν να «αποδράσουν» στον κόσμο της πραγματικής ζωής έβγαλαν και μια φωτογραφία στο photobooth, όχι για το Instagram αλλά για το άλμπουμ τους με τις ευχάριστες αναμνήσεις τους από το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ