ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΧΑΜΠΙΔΗ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΧΑΜΠΙΔΗ
ΦΩΤΟ

Στις 24 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον χαμό του συντρόφου ΓΙΩΡΓΗ ΜΩΡΑΪΤΗ. Υπηρέτησε το Κόμμα και την υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, απ' όποια χρέωση του ανατέθηκε κατά τα 75 χρόνια που υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Διέγραψε μια μακρά θητεία στον «Ριζοσπάστη» ως δημοσιογράφος, μέλος της διεύθυνσης και της αρχισυνταξίας της εφημερίδας. Αλλοτε με το ντουφέκι και άλλοτε με την πένα του, ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με κορύφωση την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Πολυγραφότατος, έγραψε 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα 40χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης. Τόσο το 1968 όσο και την περίοδο 1990 - '91 υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, τον μαρξισμό - λενινισμό, και στάθηκε απέναντι σε κάθε λογής αναθεωρητές. Το παράδειγμά του, όπως και χιλιάδων ακόμα κομμουνιστών αυτής της σπουδαίας γενιάς, μας εμπνέει για τη συνέχεια.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΗ ΜΩΡΑΪΤΗ η σύντροφός του Ολγα προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ, από τη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς, ήταν από τους πρώτους κομμουνιστές της περιοχής, όπου μαζί με άλλους 3 - 4 στήσανε την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ ως αξιωματικός και στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία χιλιάδων αγωνιστών σε φυλακές και εξορίες. Οταν επέστρεψε από την εξορία, λίγα χρόνια πριν από τη δικτατορία του 1967, εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλης Βρύσης - Μεταλλικού. Μετά την εξορία που στάλθηκε από τη χούντα, το 1974 εκλέχτηκε πάλι πρόεδρος για δύο τετραετίες. Από τις κακουχίες που πέρασε δεν είχε τις δυνάμεις να συνεχίσει άλλο και βοήθησε να εκλεγεί ο σ. Σοφιανίδης Γιώργος για τα επόμενα χρόνια. Ηταν και παρέμεινε κομμουνιστής σε όλη του τη ζωή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Στη μνήμη του και για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση που υπηρέτησε προσφέρω 50 ευρώ στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Λ. Ν.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφου, της ΕΠΟΝίτισσας ΜΙΝΑΣ (ΒΙΛΕΛΜΙΝΗΣ) ΒΑΦΕΑ - ΤΕΛΕΙΩΝΗ, προσφέρω 500 ευρώ στο κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Χ. Τ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του λατρεμένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΗ (Μήτσου) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, που χάθηκε τόσο αναπάντεχα σε τροχαίο πριν από έναν χρόνο, προσφέρουμε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗ (ψευδώνυμο Βελισσάριος - Γιάγκος), της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ - ΤΖΙΩΚΑ και της ΠΑΛΑΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ, αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ ενίσχυση στο τιμημένο ΚΚΕ. Η μνήμη τους μας συντροφεύει στους καθημερινούς αγώνες. Με την προσφορά και τον αγώνα τους, μέσα από τις γραμμές και δίπλα στο ΚΚΕ, μας παρέδωσαν τη σκυτάλη του μέλλοντος, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στηρίζουμε το ΚΚΕ ώστε αυτό το μέλλον να γίνει παρόν για τον λαό μας.

Η οικογένεια

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΝΑΡΑ, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το φευγιό του, του Κώστα που σε όλη του τη ζωή στο Βαλτεσινίκο, στον Πύργο, στην Κούβα και όπου αλλού βρέθηκε ήταν παράδειγμα αγάπης για τον κόσμο και έδινε κουράγιο σε όλους, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ
Α. Γ.

  • Στη μνήμη του συντρόφου, φίλου, αδερφού ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΝΑΡΑ, που «έφυγε» πριν από έναν χρόνο από κοντά μας και ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες του λαού μας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιώργος Βωβός

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗ.

Δέκα χρόνια χωρίς τον Γιώργο! Δέκα χρόνια γεμάτα θλίψη και πόνο για τον λεβέντη μας που μας άφησε τόσο πρόωρα. Δευτεροετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Βόλου στο Τμήμα Ιστορίας - Ανθρωπολογίας, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και πάλεψε με την ορμή του και το πάθος των δεκαοκτώ του χρόνων για τα ιδανικά και τις αξίες που μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει σε έναν νέο.

Στη μνήμη του οι γονείς του Φωκίων και Βικτώρια Τηλκερίδη και η αδελφή του Αυγή προσφέρουν 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη τα μέλη της ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ, οι φίλοι και οι συναγωνιστές του αποχαιρετήσαμε τον σύντροφο ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΙΟ, που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο και αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα.

Ο σ. Κώστας γεννήθηκε στην Κρηνίτσα Τρικάλων το 1952, από γονείς αγρότες. Σπούδασε και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων ως ασυρματιστής. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στα Τρίκαλα και ασχολήθηκε ως έμπορος στον χώρο του επίπλου, αργότερα ως ασφαλιστής με παράλληλη απασχόληση στον αγροτικό τομέα. Στη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στους σπουδαστικούς και φοιτητικούς αγώνες της εποχής με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο Πολυτεχνείο.

Το 1977 έγινε μέλος του ΚΚΕ και το υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του αναλαμβάνοντας διάφορες χρεώσεις για πολλά χρόνια μέλος της ΝΕ, στα τότε αχτιδικά γραφεία ως καθοδηγητής Οργανώσεων της πόλης και της υπαίθρου, στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα, στην Τοπική Διοίκηση, πρόεδρος της κοινότητας Κρηνίτας, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Παλαιοκάστρου, αντιπρόσωπος στην ΚΕΔΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Τρικκαίων.

ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΩΚΑ - ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΩΚΑ - ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ
Παρά τις δυσκολίες που χτύπησαν την οικογένειά του πολλές φορές δεν το έβαλε κάτω, άφησε το στίγμα του ως κομμουνιστής σε όποια χρέωση είχε από το Κόμμα, ήταν μπροστάρης στους αγώνες για το δίκιο του λαού, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και συναγωνιστές του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Τρικάλων, το ποσό των 570 ευρώ. Επίσης, ο σ. Θανάσης Λάζος προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟ Τρικάλων.

***

ΦΩΤΟ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης - Ηρακλείου Αττικής προσέφερε για οικονομική ενίσχυση το ποσό των 200 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» που περιέθαλψε στο τέλος της ζωής της την ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΘΑΚΟΥ, η οποία απεβίωσε πρόσφατα.

***

Στη μνήμη του μικρού ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ του Οδυσσέα, εγγονού του Κώστα και της Μάχης Σταμούλη, που πνίγηκε στα νερά των Φούρνων, προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Θ. Σαριγκούλης - Λ. Σταμούλη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ η αδερφή του Ελένη Μανωλάκου, ο γαμπρός του Σταύρος Μανωλάκος και ο ανεψιός του Δημήτρης προσφέρουν στο ΚΚΕ, στον έναν χρόνο από τον θάνατό του, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού.

***

ΦΩΤΟ

Στις 14/8/2023 «έφυγε» από τη ζωή ο ΦΩΤΗΣ ΛΙΑΠΗΣ σε ηλικία 65 χρόνων. Ο Φώτης ήταν πάντα πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ και πάλεψε γι' αυτά αταλάντευτα μέχρι το τέλος της ζωής του. Η απώλειά του είναι πολύ μεγάλη για όσους άφησε πίσω του μετά τον θάνατό του. Στη μνήμη του ο φίλος του Χρήστος Πισπιρίγκος προσφέρει το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ διά μέσου της ΚΟΒ Γουδιού.

ΠΑΛΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ -ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ
ΠΑΛΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ -ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ
***

Στη μνήμη των γονιών μου, ΜΑΝΩΛΗ και ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ, των αδελφών μου ΓΡΗΓΟΡΗ, ΦΕΡΕΝΙΚΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ και ΜΑΡΙΑΣ, της ανιψιάς μου ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ και των γαμπρών μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΚΩΣΤΑ, προσφέρω στην ΚΟΒ Σφαγείων - Λόφου Καλλιθέας του ΚΚΕ 100 ευρώ.

Ολγα Βουρούδη - Κεφαλογιάννη

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 3 Σεπτέμβρη 2023 «έφυγε» από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μας αδελφός ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ. Στη μνήμη του, όπως και στη μνήμη των αγωνιστών γονιών μας ΓΙΩΡΓΟΥ και ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ, προσφέρουμε 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δήμου Διονύσου για την ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Οι αδερφές Αμαλία - Θένα Χαμπίδου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου, δημοτικού συμβούλου του δήμου Καλλιθέας, ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λόφου - Σφαγείων, για τη μάχη των δημοτικών εκλογών, οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ.

Γιάννης Δεληγιαννίδης και Μένη Κουρδουσά

***

ΦΩΤΟ

Σχεδόν 23 χρόνια πριν, «έφυγε» απροσδόκητα από κοντά μας η σύζυγος, μητέρα και σύντροφος ΣΟΦΙΑ (ΦΟΥΛΗ) ΧΙΝΗ - ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών. Στα φοιτητικά της χρόνια ήταν δραστήριο μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ και μετά της Νεολαίας Λαμπράκη. Στη διάρκεια της δικτατορίας απολύθηκε δύο φορές από τα αγροτικά ιατρεία, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων και της φοιτητικής της δράσης, ενώ της είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο ως «επικίνδυνης για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Απέκτησε την ειδικότητα της παιδιάτρου.

Το 1974 έγινε ενεργό μέλος του ΚΚΕ αναπτύσσοντας πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση στον Πειραιά και στις συνοικίες και γι' αυτόν τον λόγο οι δημότες την εξέλεξαν δημοτική σύμβουλο στον δήμο Κερατσινίου και οι συνάδελφοί της την εξέλεξαν πολλάκις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου. Εμεινε πάντα πιστή και μαχητική στις αρχές του Κόμματος.

ΣΟΦΙΑ (ΦΟΥΛΗ) ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ
ΣΟΦΙΑ (ΦΟΥΛΗ) ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ
Επί πολλά χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης του Πειραιά, υπεύθυνη στον χώρο της Υγείας και των Επιστημόνων καθώς και μέλος του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος.

Η αγάπη μας για την Φούλη μένει βαθιά χαραγμένη στην καρδιά, όχι μόνο της οικογένειάς της αλλά και όσων την γνώρισαν, ενώ η θύμησή της παραμένει ζωντανή στην ψυχή μας. Για το ΚΚΕ που τόσο αγάπησε και πίστεψε προσφέρουμε στην ΚΟΒ Αλίμου (επ' ευκαιρία της ονομαστικής της εορτής) 200 ευρώ για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο σύζυγός της Παναγιώτης Μιχαλάκος, οι κόρες της, οι γαμπροί της και τα εγγόνια της

***

ΦΩΤΟ

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΟΣ, με καταγωγή από την Καρυά Ολύμπου, υπήρξε αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και ένας από τους τελευταίους μαχητές του ΔΣΕ από την περιοχή της Ελασσόνας. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο δίκιο του αγώνα, με το μυαλό του καθαρό και τις αναμνήσεις ζωντανές από τα αντάρτικα λημέρια και τη ζωή του στην πολιτική προσφυγιά, στην Τασκένδη.

Στη μνήμη του η σύζυγός του προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική του ενίσχυση.

***

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΥ - ΛΑΓΩΝΙΚΑ η οικογένεια Μουστάκα προσφέρει, μέσω της ΚΟ Ναυτεργατών, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 30/8/2023 «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας μαμά και γιαγιά ΜΙΝΑ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ, αταλάντευτη αγωνίστρια στο πλευρό του ΚΚΕ σε όλη της τη ζωή. Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών.

Η κόρη της Μαργαρίτα και οι εγγονές της Μίνα και Ηλέκτρα

***

ΦΩΤΟ

Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΕΡΒΟΣ. Γεννήθηκε στην Περαχώρα Κορινθίας και όλη του η ζωή ήταν συνδεδεμένη με τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Παρ' όλες τις διώξεις και τις φυλακίσεις δεν λύγισε λεπτό. Εδωσε τη μάχη από όποιο μετερίζι και αν του ανατέθηκε αναλαμβάνοντας χρεώσεις στα κομματικά όργανα του νομού αλλά και συνδικαλιστικά. Πάλεψε με ανιδιοτέλεια για «να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη» τιμώντας με συνέπεια για 74 χρόνια τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
Στη μνήμη του η κόρη του Κατερίνα και η σύζυγός του Μαρίκα προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Δήμου Αθηναίων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΟΣ

ΜΙΝΑ (ΒΙΛΕΛΜΙΝΗ) ΤΕΛΕΙΩΝΗ
ΜΙΝΑ (ΒΙΛΕΛΜΙΝΗ) ΤΕΛΕΙΩΝΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΘΑΚΟΥ
ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ
ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΙΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΙΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΝΑΡΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΝΑΡΑΣ

ΦΩΤΗΣ ΛΙΑΠΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΛΙΑΠΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΙΝΑ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ
ΜΙΝΑ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ