ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκεί όπου γίνεται πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»

Μέλη εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης βοηθάνε ανθρώπους σε χωριά της Καρδίτσας να καθαρίσουν τα σπίτια τους
Μέλη εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης βοηθάνε ανθρώπους σε χωριά της Καρδίτσας να καθαρίσουν τα σπίτια τους
Το περασμένο Σάββατο μέλη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον πλημμυροπαθή λαό της Θεσσαλίας, βοηθώντας τον να βγει από τις λάσπες.

Η αποστολή από τη Θεσσαλονίκη, δύο λεωφορεία και μερικά ΙΧ, μοιράστηκε σε Φαρκαδόνα Τρικάλων, Κεραμίδι, Βλοχό και Μεταμόρφωση του δήμου Παλαμά Καρδίτσας, όπου οι κάτοικοι δίνουν εδώ και μέρες αγώνα να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, χωρίς καμία συνδρομή από τους φορείς του κρατικού μηχανισμού.

Τα μέλη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης πήραν τη «σκυτάλη» της λαϊκής αλληλεγγύης από τους συναδέλφους τους από την Αθήνα, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των πληγέντων.

Τα φτυάρια, οι κασμάδες, οι σκούπες, τα φαράσια πήραν «φωτιά», με τις σακούλες να γεμίζουν από λάσπες και σκουπίδια. Ογκοι των άχρηστων πλέον ειδών οικιακού εξοπλισμού πετάχτηκαν, ενώ όσα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να αποκατασταθούν έγινε προσπάθεια να καθαριστούν, να στεγνώσουν και να επιδιορθωθούν.

Ακούραστα τα μέλη των σωματείων, μαζί με τους πληγέντες, από το πρωί καθάρισαν και ξελάσπωσαν. Μέσα στις λάσπες «φυτρώνει» και «ανθίζει» η λαϊκή αλληλεγγύη. Δίνουν και παίρνουν δύναμη, ελπίδα, απαντοχή. Μάθημα γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης μέσα στις λάσπες και στα βρώμικα νερά, με τα σωματεία να είναι παρόντα αλλά το «επιτελικό» κράτος να απουσιάζει.

Διανομή βοήθειας σε πληγέντες, από μέλη σωματείων της Καρδίτσας
Διανομή βοήθειας σε πληγέντες, από μέλη σωματείων της Καρδίτσας
«Ολα αυτά μπήκαμε στην ανάγκη να τα κάνουμε γιατί ακριβώς το κράτος λειτουργεί επιλεκτικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουρμούλης εκ μέρους των σωματείων της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Κράτος δεν υπάρχει γι' αυτούς τους ανθρώπους εδώ πέρα, που τα σπίτια τους, οι οικογένειές τους, η ζωή τους ολόκληρη είναι βουτηγμένη στη λάσπη, υπάρχει όμως για άλλες περιπτώσεις, όπου μεγάλα συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετηθούν πάση θυσία.

Γι' αυτό αναλαμβάνει ο λαός και εμείς, ακολουθώντας το σύνθημα ότι ο λαός σώζει τον λαό, βρισκόμαστε εδώ στο πλευρό των κατοίκων της Μεταμόρφωσης και των άλλων χωριών και βοηθάμε όσο μπορούμε να ξαναστήσουν τις ζωές τους και το βιος τους».

Συνεχίζονται οι αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης από την Καρδίτσα προς τα γύρω χωριά

Ταυτόχρονα συνεχίζονται όλες αυτές τις μέρες οι προσπάθειες που καταβάλλουν ακούραστα τα μέλη των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της Καρδίτσας, μέσα από το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών στην πόλη της Καρδίτσας, ώστε το χέρι της λαϊκής αλληλεγγύης να φτάσει σε κάθε χωριό, κάθε λαϊκό σπίτι που έχει χτυπηθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Αν και έχουν συμπληρωθεί πάνω από δυο βδομάδες από τις πλημμύρες, σε πολλά χωριά της Καρδίτσας η κατάσταση παραμένει τραγική, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να παλεύουν με τις λάσπες χωρίς καμία απολύτως κρατική αρωγή.

Την Παρασκευή ο «Ριζοσπάστης» ακολούθησε άλλη μια αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, στα χωριά Κρανιά και Αγιοι Ανάργυροι του δήμου Μουζακίου, καταγράφοντας πώς στα χωριά της Καρδίτσας γίνεται πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», αλλά και μαρτυρίες των κατοίκων που βιώνουν την εγκληματική απουσία των κρατικών μηχανισμών. Η αποστολή μετέφερε τρόφιμα, νερά, φάρμακα αλλά και σχολικά είδη για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στους Αγίους Αναργύρους, με δάκρυα στα μάτια ένας 82χρονος περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον μαζί με την σύζυγό του. «Εδώ θα ζήσουμε μέχρι να φύγουμε από τη ζωή», είπε, δείχνοντας το δωματιάκι δίπλα στην εξωτερική κουζίνα, το οποίο χωράει μόλις δύο κρεβάτια και μια ντουλάπα. Το σπίτι τους δίπλα έχει καταρρεύσει από τις πλημμύρες και όλα τους τα υπάρχοντα παραμένουν μέσα, καθώς το ζευγάρι των ηλικιωμένων δεν μπορεί να μπει σε αυτό. «Δεν ήρθε κανένας, ζούμε, πεθαίνουμε, τίποτα!», αναφέρει μια γυναίκα σε διπλανό σπίτι, ενώ ο σύζυγός της δείχνει την καταστροφή στο ξυλουργείο του.

Οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης

Στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης βρίσκονται υγειονομικοί της Καρδίτσας αλλά και όλης της Ελλάδας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μέσα από το Ιατρείο Αλληλεγγύης που στήθηκε με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

Καθώς με ευθύνη του κράτους το Κέντρο Υγείας Παλαμά παραμένει σε μη λειτουργική κατάσταση και η δομή που το υποκαθιστά, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού, λειτουργεί σε ακατάλληλες συνθήκες, οι υγειονομικοί δίνουν αγωνιστικό παράδειγμα αλληλεγγύης, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

Το Σάββατο η ΕΙΝΚΥΝΚ και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης παρέδωσαν υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και κουβέρτες στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά.

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ευτύχιος Ευτυχιάδης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΝΚ, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παράλληλα μέσο πίεσης και διεκδίκησης προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές, οι δε πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του λαού της.

Οπως κατήγγειλε η Σέβη Μωραΐτη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του Κέντρου Υγείας Παλαμά δεν έχουν προχωρήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και πάνω από 3 μήνες για την ολοκλήρωσή τους. Να σημειωθεί παράλληλα ότι η δομή που υποκαθιστά το Κέντρο Υγείας παραμένει στο κλειστό Γυμναστήριο του δήμου Παλαμά, σε κοινό χώρο με περίπου 40 άστεγους πλημμυροπαθείς, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και γαστρεντερίτιδας.

«Πολλοί υγειονομικοί, εθελοντές από όλη την Ελλάδα βρίσκονται εδώ για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτή δηλαδή που το κράτος δεν φρόντισε εδώ και 15 μέρες να δώσει στους κατοίκους της περιοχής. Εμείς θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον κόσμο της περιοχής», τόνισε η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας.

Μέλη της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη παρέδωσαν τη βοήθεια που συγκεντρώθηκε στο Φεστιβάλ

Το Σάββατο παραδόθηκε στη Γιάννουλη της Λάρισας η βοήθεια που συγκεντρώθηκε
Το Σάββατο παραδόθηκε στη Γιάννουλη της Λάρισας η βοήθεια που συγκεντρώθηκε
Μέλη των Οργανώσεων της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Λάρισα έκαναν το Σάββατο πράξη στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης και στη Φαλάνη, στη Λάρισα, το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», συνδράμοντας έμπρακτα τους πλημμυροπαθείς της περιοχής.

Συγκεκριμένα, από το πρωί που έφτασε η αποστολή των μελών των Οργανώσεων της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, μαζί με μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα, ξεφόρτωσαν ένα φορτηγό με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Μια αλυσίδα λαϊκής, εργατικής αλληλεγγύης ξεφόρτωσε και τακτοποίησε τα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να παραδοθούν σε οικογένειες στις Εργατικές Κατοικίες.

Αμέσως συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες κατευθύνθηκαν σε σπίτια στις Εργατικές Κατοικίες και στη Φαλάνη, για εργασίες καθαρισμού από τις πλημμύρες. Από πρώτο χέρι διαπίστωσαν το μέγεθος των καταστροφών που έχουν υποστεί οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στην περιοχή, οι οποίες δέχονται με ανακούφιση και χαρά την έμπρακτη βοήθεια των κλιμακίων.

Η βοήθεια προσφέρθηκε ακούραστα και απλόχερα όλη τη μέρα, προσφέροντας μοναδικά στιγμιότυπα και εικόνες, που μόνο η γνήσια εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να δημιουργήσει.

Πληγέντες που μαζεύουν ακόμα τα κομμάτια τους αγκάλιαζαν τα μέλη της ΚΝΕ και όλοι μαζί ρίχνονταν στη δουλειά για να καθαρίσουν σπίτια. Παντού ακούγονταν φράσεις όπως «μόνο εσείς και τα παιδιά από τα σωματεία βοηθάτε».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας διεκδίκησης»

Σήμερα στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά, θα γίνει η πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων

«Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας διεκδίκησης. Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας».

Με αυτό το σύνθημα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά και ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά διοργανώνουν πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη σωματείων και συλλόγων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, γυναικών, νεολαίας και άλλων μαζικών φορέων του νομού, σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά (αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Δημοτικού).

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί ο συντονισμός του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, αποζημίωσης στο 100%, υλοποίησης όλων των απαραίτητων έργων προστασίας του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ