ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Να κάνουμε την οργή δύναμη ανατροπής για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»!

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ταξίδι του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» κορυφώνεται σήμερα εδώ με αυτήν τη συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση.

Και ανοίγει πανιά προς τη συμπλήρωση 50 χρόνων μιας συναρπαστικής διαδρομής που θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την επόμενη χρονιά. Με την υπόσχεση το Φεστιβάλ μας να ταξιδέψει σε νέες θάλασσες, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο τις αγωνίες της νέας γενιάς, κρατώντας σταθερή την πυξίδα του, τη νεανική ορμή και την Ιστορία του. Ολα αυτά που το καθιστούν το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας!

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ μας τις αντιπροσωπείες 29 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Επίσης, συνδικαλιστές από τη Γαλλία που με τις απεργίες τους απέδειξαν πως «όταν στον δρόμο μιλάει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός» και αποκάλυψαν πως ο δήθεν «εργασιακός παράδεισος» της ΕΕ είναι εφιάλτης για τους εργάτες κι ας τον λιβανίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Από το Φεστιβάλ στέλνουμε δυνατό μήνυμα διεθνισμού. Με την κοινή μας πάλη με τους λαούς όλου του κόσμου μπορούμε να σαρώσουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, να χτίσουμε την κοινωνία του μέλλοντος, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Μια νεανική γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή


Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες, που αυτό το τριήμερο, αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη χώρα, έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια και ενθουσιασμό στις πολύμορφες εκδηλώσεις μας.

Χαιρετίζουμε τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δούλεψαν για την επιτυχία του Φεστιβάλ μετατρέποντάς το σε μια νεανική γιορτή, σε γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Αυτήν τη ζωή που δεν δεχόμαστε να βουλιάζει στις λάσπες, να καίγεται κάθε καλοκαίρι, να χάνεται στη σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, να πετιέται στη θάλασσα με κτηνώδη τρόπο, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, να αφαιρείται από το μαχαίρι ναζί με του κράτους την ανοχή, να κακοποιείται βάναυσα, όπως επαναλήφθηκε χτες με τη βίαιη σύλληψη εργαζόμενου διανομέα από λιμενικούς στη Χαλκίδα.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας «πνίγει». Αυτό το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας, ενός κλοιού που σφίγγει γύρω μας είναι κοινό για χιλιάδες εργαζόμενους και νέους.

Γι' αυτό είναι πιο δυνατή από ποτέ η κραυγή χιλιάδων νεανικών φωνών στις μεγαλειώδεις φετινές κινητοποιήσεις: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Εγινε βίωμα, υπόσχεση να μη συνηθίσουμε στο έγκλημα, να μη συμβιβαστούμε με ένα κράτος εχθρικό για τον λαό, με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές.


Που βάφει μαύρο τον χάρτη της χώρας από τις στάχτες και τις λάσπες.

Που βαφτίζει «ελεύθερη επιλογή» τη σύγχρονη σκλαβιά, τις 13 ώρες δουλειά κάθε μέρα, την ανήλικη και απλήρωτη εργασία, την εργασιακή περιπλάνηση.

Που χτίζει αδιαπέραστα ταξικά τείχη και εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση, στις σπουδές, στην πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στη φθηνή και αξιοπρεπή στέγη, στη δημιουργία οικογένειας από τα νέα ζευγάρια.

Που κλέβει δικαιώματα από τους πολλούς και μοιράζει «ευκαιρίες» σε λίγους, ακάλυπτες επιταγές πως δήθεν η ανάπτυξη θα είναι για όλους, όπως στον Τουρισμό που οι ξενοδόχοι κολυμπάνε στο χρήμα και οι εργαζόμενοι κολυμπάνε για να σερβίρουν.

Καμία ελευθερία δεν προσφέρει ο καπιταλισμός, παρά μόνο τον πιο στυγνό εκβιασμό και καταναγκασμό να ζούμε για να δουλεύουμε, να παράγουμε όλο τον πλούτο για να τον κλέβουν μια χούφτα παράσιτα.

Αυτό το μέλλον δεν μας αξίζει! Οι νέοι και οι νέες έχουμε επιλογή:

Να συναντηθούμε στο σωματείο, στον φοιτητικό σύλλογο, στη μαθητική κοινότητα, στους μαζικούς φορείς για να κερδίσουμε, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, ανάσες ανακούφισης. Οπως το έκαναν οι φοιτητές με τη μεγάλη νίκη της «Πανσπουδαστικής» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Να κάνουμε τα όνειρα και την οργή μας δύναμη αγώνα και ανατροπής. Μόνο έτσι θα «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»!

Γιατί αυτό που μετράει στο τέλος δεν είναι ο συμβιβασμός με την κατάσταση, αλλά το τι κάνουμε για να την αλλάξουμε.

Επιλέγουμε μια ζωή στο μπόι των ανθρώπων

Γι' αυτό τα μέλη της ΚΝΕ:

Επιλέγουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», να οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση, όπως οι εκατοντάδες ΚΝίτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία που συνδράμουν έμπρακτα τους πληγέντες. Το ίδιο το Φεστιβάλ έχει γίνει φέτος μια μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης είναι συγκινητική.

Επιλέγουμε μια ζωή στο μπόι των ανθρώπων και όχι στα μέτρα της μιζέριας και των «αντοχών» της οικονομίας τους.

Επιλέγουμε να χαιρόμαστε την πραγματική ζωή, να αγωνιζόμαστε για να την ομορφύνουμε. Κι όχι να φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κλουβί, μια εικονική πραγματικότητα για να κλειστούμε μέσα. Πόσο μάλλον να αναζητούμε τη φυγή στον εφιάλτη των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων.

Επιλέγουμε να πολεμάμε μαζί με το οργανωμένο κίνημα το τέρας του φασισμού και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά. Το χρωστάμε στον Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε πριν 10 χρόνια από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε μια οργάνωση εθελοντών επαναστατών με στόχο να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι σε κόμματα συστημικά, αρχηγοκεντρικά, σε κόμματα των followers και των περαστικών που καταντούν θυγατρική αμερικανοθρεμμένων εφοπλιστών, γιατί εκεί τους οδηγεί η όλη διαδρομή τους.

Τελικά, επιλέγουμε μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό να παλεύουμε για την ανατροπή του, να ενισχύουμε το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, να οργανώνουμε τη λαϊκή αντεπίθεση για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αυτήν την περήφανη και όμορφη επιλογή καλούμε κάθε νέο και νέα να την κάνει απόφαση για τη δική του ζωή.

Οι σημερινές, πολύ μαζικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να γίνουν το έναυσμα για να το τολμήσουν ακόμα περισσότεροι. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες νέους που πυκνώνουν τις γραμμές μας αυτές τις μέρες με πρωτοπόρες τις Οργανώσεις της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά εδώ στην Αττική.

Ανακοινώνουμε από αυτό το βήμα την έναρξη πανελλαδικής άμιλλας μεταξύ των Οργανώσεων της ΚΝΕ για την οργάνωση νέων μελών και την αύξηση της διακίνησης του περιοδικού μας, του «Οδηγητή», με ορίζοντα τις κεντρικές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ το 2024.

Μπορούμε να φτάσουμε και να συζητήσουμε με χιλιάδες νέους και νέες που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και όνειρα, να συναντηθούμε στους αγώνες και τις πολιτικές μάχες που έρχονται.

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 του Οκτώβρη να γεμίσουν οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», περισσότεροι νέοι και νέες να το τολμήσουν για να «πάμε αλλιώς», να εκλέξουμε περισσότερους αγωνιστές στις Περιφέρειες και τους δήμους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Τα κόκκινα γαρίφαλα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να ανθίσουν στους δήμους και στις Περιφέρειες όλης της χώρας

Ο χαιρετισμός του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Φίλες και φίλοι

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Χιλιάδες αγωνιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, κάνουν πράξη την αλληλεγγύη βγάζοντας από τη λάσπη και τις στάχτες χωριά και πόλεις. Οργανώνουν την πάλη παντού και για όλα τα δικαιώματα του λαού, στους εργασιακούς χώρους, στις σχολές και τα σχολεία, στα χωράφια, στις γειτονιές.

Αυτόν τον όμορφο δρόμο, τον δρόμο της πραγματικής ελπίδας, σας καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί, δυνατοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Να αλλάξουμε τα πράγματα.

Να ορθώσουμε φράγματα στην εγκληματική πολιτική που μας πνίγει, μας καίει, μας μαυρίζει την ψυχή!

Σε 13 Περιφέρειες, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, και στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, σε 262 δήμους, χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ηλικιών συγκροτούν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής» Συσπείρωσης, τα ψηφοδέλτια με το κόκκινο γαρίφαλο!

Είναι η ώρα τα κόκκινα γαρίφαλα να ανθίσουν εκλέγοντας περισσότερους κομμουνιστές δημάρχους, πιο πολλούς λαϊκούς αγωνιστές στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Για να μεγαλώσει η δύναμη που θα επιστρέψει στον καθημερινό αγώνα για τις ανάγκες του λαού κόντρα στα τεράστια κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλοεργολάβων. Στις επιθυμίες τους ευθυγραμμίζονται και η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα και οι εκλεγμένοι τους στις Περιφέρειες και στους δήμους. Γι' αυτό και βλέπετε στα ίδια ψηφοδέλτια να βρίσκονται αγκαλιά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μαζί με γνωστούς ακροδεξιούς - φασίστες, όλοι μια αγκαλιά! Εμφανίζονται ακομμάτιστοι, αχρωμάτιστοι, υπερκομματικοί, οι ίδιοι και οι ίδιοι επιχειρηματίες και άνθρωποι των εργολάβων και των εταιρειών, που πηδάνε από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο. Μαζί ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς των περικοπών για τον λαό, μαζί ψηφίζουν τις χρηματοδοτήσεις των μεγάλων ομίλων.


Το αποτέλεσμα είναι ορατό, βγάζει μάτι.

Ενας χορός εκατομμυρίων βγαλμένος από τον πλούτο και τον ιδρώτα μας, καταλήγει στις τσέπες λίγων, αφήνοντας πίσω νεκρούς, στάχτες και καταστροφή.

Η ελπίδα είναι στην ενίσχυση του ρεύματος της αμφισβήτησης και της ανατροπής μαζί με το ΚΚΕ

Οι ζωές μας όμως και οι κόποι μας έχουν αξία! Φτάνει με το «πάμε κι όπου βγει».

Δεν ξεχνάμε κανένα έγκλημα!

Δεν ξεχνάμε τα Τέμπη, τον Εβρο, την Εύβοια, τη Στερεά, την Πάρνηθα, τη Ρόδο, το Πήλιο. Δεν ξεχνάμε τη Θεσσαλία, που παραμένει σε μια ανείπωτη καταστροφή.

Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα, κόντρα στην «αυτοδυναμία» της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους!

Απαιτούμε τα πάντα!

Δικαιώματα στη δουλειά και όχι σύγχρονοι δούλοι από ήλιο σε ήλιο. Υποδομές, έργα για να ζούμε σε πόλεις ανθρώπινες. Δημόσιους ελεύθερους χώρους και πάρκα που να τους απολαμβάνουμε δωρεάν. Αθλητικούς χώρους και κέντρα πολιτισμού για τα παιδιά μας χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Δημόσιες δωρεάν δομές Υγείας, να φύγουν οι χωματερές και ο καρκίνος από τις γειτονιές μας. Ελεύθερες παραλίες και κοινωνικές υπηρεσίες - φροντίδα για τους γερόντους, για τα παιδιά. Προστασία των δασών και μέτρα ολοκληρωμένης πρόληψης και προστασίας για τον λαό από τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Σχολεία σύγχρονα, όπου να μην πέφτουν τα ταβάνια και μη σκάνε οι καυστήρες. Και ελεύθερο κοινωνικό χρόνο για να συμμετέχουμε στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να μην αφήνουμε τις τύχες μας σε εργολάβους λύσεων.


Θέλουμε να ζούμε σαν άνθρωποι τον 21ο αιώνα. Θέλουμε τα πάντα! Και πρέπει με οργανωμένη διεκδίκηση να τα απαιτήσουμε!

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τα στηρίζει το ΚΚΕ. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ανεξάρτητη από τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματιών και εργολάβων.

Δεσμεύεται με θέσεις και με δράση να προβάλλει και να διεκδικεί τα συμφέροντα και τα «θέλω» των πολλών, της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών και των συνταξιούχων. Αυτό κάναμε όλα αυτά τα χρόνια μαχητικά, μαζικά και ανυποχώρητα!

Ο λαός χρειάζεται περισσότερους εκλεγμένους δημάρχους στο πλευρό του όπως ο σύντροφος Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα, στον αγώνα του συνολικά ενάντια στην πολιτική που τον πνίγει στις λάσπες της ανασφάλειας και της φτώχειας.

Γιατί η ελπίδα είναι στην ήττα της απογοήτευσης και στην ενίσχυση του ρεύματος της αμφισβήτησης και της ανατροπής μαζί με το ΚΚΕ.

Ξέρουμε και μπορούμε.

Με πράξεις και όχι με λόγια, μαζί με τον λαό στους αγώνες, να φέρουμε τα πάνω κάτω.


Κι έγινε το σκοτάδι λάμψη!

Βαθιά συμβολικό το φινάλε της συγκλονιστικής πολιτικής συγκέντρωσης του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με το σκοτάδι να γίνεται... λάμψη!

Με πυρσούς μέλη της ΚΝΕ φώτισαν το πανό με το σύνθημα του Φεστιβάλ: Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»!


ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Σάλπισμα πανστρατιάς στην τελική ευθεία των εκλογών!

Πλήθος κόσμου, ενθουσιασμός και αισιοδοξία επικράτησε όλο το τριήμερο στον χώρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που βρέθηκε στο επίκεντρο του Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση, προμηνύοντας ότι στις 8 Οκτώβρη μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα.

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι υποψήφιοι στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους δεν προλάβαιναν να δίνουν ψηφοδέλτια σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, που θέλουν με την ψήφο τους και πολλοί διαδίδοντας το κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να συμβάλουν στην ενίσχυσή της παντού, να εκλεγούν περισσότεροι σύμμαχοι του λαού για τη ζωή και τις ανάγκες του.

Εξάλλου, ευρεία είναι η αναγνώριση της δράσης των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όλων των αγωνιστών που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτιά της και τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που είπαν επισκέπτες για όλα αυτά: «Τον ξέρω, είναι συνδικαλιστής, μπροστά σε κάθε διεκδίκηση», «είναι γείτονάς μου που μαζί με άλλους ήταν εκεί στην έκφραση της λαϊκής αλληλεγγύης», «στήριγμα σε όλους τους γονείς για τα ζητήματα των σχολείων» κ.ά.

Ο κόσμος το Σάββατο ήταν τόσος πολύς που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιο περίπτερο έχει αγκαλιαστεί μαζικότερα. Οπου και να γυρνούσε το βλέμμα κανείς, έβλεπε δεκάδες πηγαδάκια, θερμές συζητήσεις, ψηφοδέλτια και εκλογικά υλικά να πάνε από χέρι σε χέρι και φυσικά πρόσωπα χαμογελαστά. Παντού η ίδια εικόνα: Στο Περίπτερο της Αττικής, των περιφερειακών ενοτήτων της, στους δήμους της Αττικής, της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Σε αυτό το κλίμα μαχητικότητας, περνάει η σκυτάλη στον καθένα και στην καθεμία για να δώσει τη μάχη με όλες τις δυνάμεις τις 12 μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη, να μη χαθεί ούτε ώρα και να είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, νέοι και νέες που θα κάνουν την πραγματική διαφορά στις εκλογές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες.


Μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν κατά τις τριήμερες εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» παρέδωσε χτες η ΚΝΕ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Τα είδη συγκεντρώθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπήρχε στο Φεστιβάλ, το οποίο μετατράπηκε σε μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι πραγματικά μεγάλη.

Στόχος της πρωτοβουλίας, εκτός από το να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στους χιλιάδες πληγέντες, ήταν και να αναδειχτούν οι εγκληματικές πολιτικές που οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η επίσκεψη στον χώρο της αντιπροσωπείας της ΚΝ Τουρκίας, μιας χώρας της οποίας ο λαός έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπος με φυσικές καταστροφές και έχει βιώσει την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν το βράδυ της Πέμπτης, όταν μέλη της ΚΝΕ σχημάτισαν με εμφιαλωμένα νερά τη λέξη «Αλληλεγγύη», που «φώτισε» με το μήνυμά της τον χώρο του Φεστιβάλ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ