ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
Γκαζωμένοι...

«Γκαζωμένα» τρέχει το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, με «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν καθοριστική συμβολή στην ατζέντα και στον «οδικό χάρτη» προς τη Χάγη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για το Μεταναστευτικό που βρίσκεται στα σκαριά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο πνεύμα αυτής που ήδη υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Οπως ακούγεται, η επικείμενη διμερής συμφωνία θα «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με τη «νέα» συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, ενώ δεν ακούγεται τσιμουδιά για τα ανταλλάγματα που παζαρεύει η Τουρκία.

... στα παζάρια

Υπάρχει και άλλη μια σοβαρή πλευρά: Το Προσφυγικό «ακουμπάει» ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (σύνορα, έρευνα και διάσωση κ.τ.λ.) και αποτελεί στοιχείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σ' αυτό το επικίνδυνο μωσαϊκό δεν υπάρχει ψηφίδα που να μην επηρεάζει τη μεγαλύτερη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γι' αυτό δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, όπως αυτός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, χωρίζοντας την ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σε «σοβαρά» ζητήματα και «ήπιας πολιτικής». Τα «ήπια» δεν διευθετούνται ξέχωρα από το πλαίσιο, που καθορίζουν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί. Αντίθετα, στρώνουν το έδαφος για διευθετήσεις και στα λεγόμενα «σοβαρά» ζητήματα, «νομιμοποιώντας» τις αμφισβητήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Χρειάζεται επομένως επιφυλακή και εγρήγορση από τον λαό απέναντι στους σχεδιασμούς και τα παζάρια της αστικής τάξης και των συμμάχων της, που προωθεί «γκαζωμένη» η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Σαφάρι

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει ο κάμπος από το νερό της πλημμύρας και οι ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν ήδη το σαφάρι για να μαζέψουν πελατεία, διαφημίζοντας «ελκυστικά» πακέτα για προστασία έναντι «ακραίων καιρικών φαινομένων». «Προστάτεψε το σπίτι σου», λέει το φυλλάδιο μίας απ' αυτές, που προσφέρει πακέτα ασφάλισης από «πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα», «χιόνι, χαλάζι, παγετό», «πυρκαγιά», «σεισμό» και άλλους ...λοιμούς και καταποντισμούς που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Ενημερώνει μάλιστα τους υποψήφιους πελάτες για τη ρύθμιση - δωράκι που έκανε η κυβέρνηση στις ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέροντας έκπτωση «έως και 10%» στον ΕΝΦΙΑ σε όποιον ασφαλίσει το σπίτι του. Το κράτος προμοτάρει την ιδιωτική ασφάλιση και αναθερμαίνει την αγορά με φορολογικά και άλλα «τυράκια», ενώ ταυτόχρονα αποποιείται κάθε ευθύνη για την προστασία της περιουσίας του λαού, πετώντας και εδώ το μπαλάκι στο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αντί για ουσιαστική προστασία, τα λαϊκά στρώματα παίρνουν ένα ...voucher για να ασφαλίσουν με έκπτωση το σπίτι τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους, αφού ο συγκεκριμένος κλάδος ασφάλισης είναι παρθένος στην Ελλάδα, με προοπτικές μεγάλης κερδοφορίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα, και αυτά κυρίως λόγω της συμβατικής υποχρέωσης των ιδιοκτητών που έχουν στεγαστικό δάνειο. Ούτε καρφάκι δεν τους καίγεται λοιπόν για τον λαό που υποφέρει με κάθε νεροποντή. Αντίθετα, κράτος και ασφαλιστικά μεγαθήρια αντιμετωπίζουν την καταστροφή σαν ευκαιρία για περισσότερα κέρδη και λιγότερη κρατική ευθύνη στην προστασία και αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Καμπάνες

«Το ζήτημα της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα από τρίτες, μη παράκτιες χώρες δεν έχει επιλυθεί ικανοποιητικά από τη σύμβαση του Μοντρέ. Νομίζω ότι αυτή είναι η αίσθηση των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και πολύ καιρό (...) Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα αρέσει στην Τουρκία και θα πρέπει να εξετάσουμε διατάξεις που θα μπορούσαν να της δώσουν κάποια ασφάλεια. Αλλά δεν είναι αποδεκτό να λέμε ότι τα ναυτικά σκάφη που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα». Αυτά έλεγε σε συνέντευξή του ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπόλτον, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και για το ευρύτερο πλαίσιο της Μεσογείου (...) Ετσι, θα ήμουν υπέρ μιας πιο εκτεταμένης στρατιωτικής παρουσίας και συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα...». Την ώρα δηλαδή που ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προαναγγέλλουν επί της ουσίας την κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή, με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα, και βάζουν θέμα αναθεώρησης των δήθεν «απαράβατων» διεθνών Συνθηκών, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θέλουν «εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία» σε όλη την Ελλάδα, πέρα και απ' ό,τι προσφέρουν οι δεκάδες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις παντού, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης, μια ανάσα από τα Στενά του Βοσπόρου. Οι «καμπάνες» χτυπάνε δυνατά, καθώς είναι δεδομένο ότι στο «πακέτο» βρίσκονται και οι επιχειρούμενες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Το ίδιο δεδομένη πρέπει να είναι και η ετοιμότητα του λαού απέναντι στις εξελίξεις, κόντρα στην προσπάθεια να υπάρξει «σιγή ασυρμάτου».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Ιδρύεται η «Ιερή Συμμαχία» των Ευρωπαίων μοναρχών μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης. Σκοπός της ήταν η πάλη κατά των αστικών - επαναστατικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

1849 Γεννιέται ο Ρώσος φυσιολόγος, ψυχολόγος και ερευνητής Ιβάν Παβλόφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής το 1904.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Στερνς Ελιοτ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.

1916 Βενιζέλος, Δαγκλής και Κουντουριώτης σχηματίζουν στη Θεσσαλονίκη τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Αμυνας, επιδιώκοντας την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1922 Για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκθρονίζεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στον θρόνο ανεβαίνει ο μεγαλύτερος γιος του, Γεώργιος. Ο Ν. Πλαστήρας, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο.

1939 Η γαλλική κυβέρνηση θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

1944 Ολοκληρώνεται στην Καζέρτα της Ιταλίας σύσκεψη του Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων της Μεσογείου, της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, της ελληνικής κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Στη Συμφωνία της Καζέρτα, όπως στην αντίστοιχη του Λιβάνου που προηγήθηκε, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Ετσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1949 Εκτελείται στου Γουδή το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Καββαδίας.

2000 Το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» οδηγεί στον υγρό τάφο 80 ανθρώπους.

...και σαν χτες

1838 Γεννιέται ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος.

1883 Δημιουργείται στη Ρωσία η πρώτη μαρξιστική ομάδα με την ονομασία «Απελευθέρωση της εργασίας».

1906 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

1947 Οι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Θ. Σοφούλη απαιτούν το σταμάτημα του εμφυλίου πολέμου.

1949 Γεννιέται ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.

1962 Η Αλγερινή Εθνοσυνέλευση, με Πρόεδρο τον Φερχάτ Αμπάς, εκλέγει πρωθυπουργό της χώρας τον Μπεν Μπελά. Το πολίτευμα της Αλγερίας προσδιορίζεται ως «Λαϊκή Δημοκρατία».

1964 Αρχίζει στη Μοζαμβίκη ένοπλη εξέγερση κατά των Πορτογάλων ιμπεριαλιστών, η οποία διαρκεί σχεδόν 12 χρόνια και οδηγεί στην ανεξαρτησία της χώρας (25/6/1975).

1970 Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Εριχ Μαρία Ρεμάρκ.

1972 «Οχι» στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΟΚ λένε οι Νορβηγοί, με ποσοστό 53,5%, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στις Βρυξέλλες.

1974 Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ