ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραπέρα στρατιωτική βοήθεια και «επενδυτικό ενδιαφέρον» από τις ΗΠΑ

Η Δύση «πολεμά απευθείας τη Ρωσία» δηλώνει η Μόσχα

Τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», τα οποία θα εκτοξεύουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, έφτασαν στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν την περασμένη βδομάδα να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ΑTACMS, καθώς τα δύο στρατόπεδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ετοιμάζονται για παραπέρα κλιμάκωση και μακρόχρονη σύγκρουση.

Τα άρματα μάχης έρχονται σε μια φάση που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στα νότια και στα ανατολικά της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνάντησε επίσης κορυφαίους επιχειρηματίες και οικονομολόγους (Μάικλ Μπλούμπεργκ, Λάρι Φινκ και Μπιλ Ακμαν) και συζήτησαν για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ουκρανία.

«Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες και χρηματοδότες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να κάνουν ευρείας κλίμακας επενδύσεις στη χώρα μας αμέσως μετά το τέλος του πολέμου και τη λήψη εγγυήσεων ασφαλείας», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) με βάση το οποίο το Κίεβο θα λάβει έως 522 εκατ. δολάρια για να ενισχύσει την αντοχή του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα λάβει 422 εκατομμύρια δολάρια ως νέα ενεργειακή βοήθεια και άλλα 100 εκατ. δολάρια θα υπόκεινται στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η πρεσβεία.

Ενας από τους σκοπούς του μνημονίου είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει κρίσιμης σημασίας υποδομές, ανέφερε, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας και μετασχηματιστές που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά περιόδους πέρυσι τον χειμώνα. Το μνημόνιο αποσκοπεί επίσης να βοηθήσει την Ουκρανία να εργαστεί προς τη «μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη μετάβασή της μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία σε μια χαμηλού άνθρακα, ανταγωνιστική ενεργειακή οικονομία, ενσωματωμένη στην ΕΕ».

Στο μεταξύ, εντείνεται και η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, εν μέρει και ενόψει των προκριματικών εκλογών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ρον Ντε Σάντις δήλωσε ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον μας. Το μόνο που θα έκανε θα ήταν να μας προσθέσει περισσότερες υποχρεώσεις, οπότε αν προσθέτεις περισσότερες υποχρεώσεις, τότε ποια είναι τα οφέλη που θα έχουμε σε αντάλλαγμα;», είπε.

Επανέλαβε εξάλλου τη θέση πολλών Ρεπουμπλικανών πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δώσουν «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία, εκτός εάν προσπαθεί να φέρει τη σύγκρουση σε πέρας.

Ο Ντε Σάντις έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, πολύ πίσω από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να «διαφοροποιείται» για πλευρές της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταθέσει αίτημα στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός νέου τεράστιου πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης του Κιέβου, το οποίο θα πρέπει να υπερψηφιστεί μετά την εξάντληση των υφιστάμενων πιστώσεων στο τέλος του μήνα. Ενα μικρό μπλοκ Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων επικρίνει την ιδέα της συνέχισης της βοήθειας, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλες προτεραιότητες.

Λαβρόφ: Η Δύση «πολεμά απευθείας» τη Ρωσία

Οι Δυτικοί «πολεμούν απευθείας» τη Ρωσία, «εμείς το λέμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια, στους εξοπλισμούς και τους μισθοφόρους που πηγαίνουν στο Κίεβο από «δυτικές» χώρες.

Ο Ρώσος υπουργός μιλούσε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός Πρόεδρος μετέβη αυτοπροσώπως για να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη «Δύση» και τους συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι πρότεινε τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής για την «ειρήνη» προωθώντας το ουκρανικό και ΝΑΤΟικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου, σχέδιο το οποίο ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εντελώς ανέφικτο, αδύνατο να εφαρμοστεί. Δεν είναι ρεαλιστικό και όλοι το καταλαβαίνουν, αλλά την ίδια στιγμή λένε ότι αυτή είναι η μόνη βάση για διαπραγματεύσεις», επισήμανε. Η σύγκρουση θα επιλυθεί στο πεδίο της μάχης εάν το Κίεβο και οι «δυτικοί» σύμμαχοί του επιμείνουν σε αυτήν τη στάση, είπε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος απέρριψε και τις τελευταίες προτάσεις του ΟΗΕ για την αναβίωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία ζητάει μεταξύ άλλων επανασύνδεση της ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών SWIFT.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι σκότωσε διοικητή του ρωσικού στόλου

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις υποστήριξαν χτες ότι σκότωσαν τον διοικητή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με το πλήγμα που πραγματοποίησαν την Παρασκευή εναντίον του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

«Τριάντα τέσσερις αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σκοτώθηκαν» από το πλήγμα, ισχυρίστηκαν οι ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις, και 105 άλλοι «μέσα στο κτίριο τραυματίστηκαν».

Η Ρωσία είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι ένας στρατιωτικός είναι αγνοούμενος μετά την επίθεση, η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε υποδομές του λιμανιού της πόλης και καταστρέφοντας αποθήκες σιτηρών.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού δήλωσε ότι σχεδόν 1.000 τόνοι σιτηρών βρίσκονταν στις αποθήκες που επλήγησαν από τη ρωσική επίθεση. Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας επισήμανε ότι από τις ρωσικές επιθέσεις υπέστη ζημιές το δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 1.000 καταναλωτές στην περιοχή της Οδησσού.

Χτυπήθηκε επίσης μεγάλο κτίριο πρώην ξενοδοχείου, με πηγές να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικό κέντρο.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι επιθέσεις στην Οδησσό ήταν μια «αξιολύπητη απόπειρα αντιποίνων» για την επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακόμη μια ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος σημειώθηκε την Κυριακή. Ουκρανικό drone έπληξε διοικητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης Κουρσκ, στη νότια Ρωσία. Τον περασμένο μήνα από παρόμοια επίθεση τραυματίστηκαν 5 άνθρωποι και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Η Ουγγαρία ζητάει δικαιώματα για τη μειονότητα στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου «το Κίεβο αποκαταστήσει δικαιώματα που είχαν οι πολίτες ουγγρικής καταγωγής στην επικράτειά της», στην Υπερκαυκασία, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν.

Η Ουγγαρία έχει συγκρουστεί με την Ουκρανία για τους περιορισμούς που επιβάλλει στους περίπου 150.000 πολίτες ουγγρικής καταγωγής που ζουν στην Ουκρανία, στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας, ιδιαίτερα στην Εκπαίδευση. Μετά την ψήφιση νόμου το 2017 στην Ουκρανία τέθηκαν περιορισμοί στη χρήση μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.

Δεύτερο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα

Το δεύτερο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτάρι έφτασε χτες στην Κωνσταντινούπολη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρά τις απειλές της Μόσχας ότι τα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από την Ουκρανία θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι».

Το «Aroyat», με σημαία Παλάου, αναχώρησε την Παρασκευή από το ουκρανικό λιμάνι Τσορνομόρσκ, κοντά στην Οδησσό. Είναι το δεύτερο πλοίο που ακολουθεί θαλάσσιο διάδρομο που δημιούργησε το Κίεβο κατά μήκος των δυτικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας - κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας - για να παρακάμψει τον ρωσικό αποκλεισμό.

Το φορτηγό πλοίο αναμένεται να κατευθυνθεί προς τα Στενά των Δαρδανελίων για να φτάσει στη Μεσόγειο.

Ενα πρώτο πλοίο φορτωμένο με ουκρανικό σιτάρι, επίσης με σημαία Παλάου, είχε αναχωρήσει χωρίς να συναντήσει εμπόδια την περασμένη Τρίτη από το Τσορνομόρσκ και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Το Κίεβο επιδιώκει εκτός των άλλων τη δημιουργία δρόμων εφοδιασμού προς την Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιρροή της Ρωσίας, η οποία υποσχέθηκε το καλοκαίρι σε κάποια αφρικανικά κράτη να τους παραδώσει σιτάρι δωρεάν.


ΚΑΝΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΗ
Τριντό και Ζελένσκι χειροκροτούσαν Ουκρανό ναζί εγκληματία

Ο Τριντό, η καναδική κυβέρνηση και όλοι οι βουλευτές χειροκροτούν μαζί με τον Ζελένσκι τον ναζί εγκληματία των Waffen-SS...
Ο Τριντό, η καναδική κυβέρνηση και όλοι οι βουλευτές χειροκροτούν μαζί με τον Ζελένσκι τον ναζί εγκληματία των Waffen-SS...
Εναν ναζί εγκληματία που είχε πολεμήσει με τα Waffen-SS στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τίμησαν και χειροκρότησαν στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η κυβέρνησή του και όλοι οι βουλευτές, παρέα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Το θλιβερό γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις σε εβραϊκές οργανώσεις και οργανώσεις αντιστασιακών.

Κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Οτάβα την Παρασκευή, σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του σώματος Αντονι Ρότα προσκάλεσε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, ο οποίος πολέμησε για την 1η Ουκρανική Μεραρχία, επίσης γνωστή ως Μεραρχία Waffen-SS Galicia ή 14η μεραρχία, μια μονάδα Ουκρανών υπό τη διοίκηση των ναζί.

Κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης ο Ρότα αναφέρθηκε στον Χούνκα λέγοντας ότι «είναι ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του»... Αμέσως μετά οι βουλευτές μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό σηκώθηκαν και χειροκρότησαν, ενώ ο Ζελένσκι σήκωσε τη γροθιά του ως αναγνώριση, την ώρα που ο Χούνκα χαιρετούσε από τα θεωρεία.

Την Κυριακή το Κέντρο Μελετών Ολοκαυτώματος «Φίλοι του Σιμόν Βίζενταλ» καταδίκασε το γεγονός, τονίζοντας ότι η 1η Ουκρανική Μεραρχία «ήταν υπεύθυνη για τη μαζική δολοφονία αθώων πολιτών, με ένα επίπεδο βαρβαρότητας και κακίας που είναι αδιανόητο».

Η οργάνωση «Μπνάι Μπριθ» δήλωσε ότι είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο τίμησε ένα πρώην μέλος ναζιστικής μονάδας, ενώ το Κέντρο για το Ισραήλ και τις Εβραϊκές Υποθέσεις, το οποίο εκπροσωπεί τις εβραϊκές ομοσπονδίες στον Καναδά, δήλωσε βαθιά προβληματισμένο από το περιστατικό.

Εκ των υστέρων ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε «συγγνώμη από τις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο», ενώ και άλλα κόμματα απολογήθηκαν, αφού και οι δικοί τους βουλευτές σηκώθηκαν για να χειροκροτήσουν τον Χούνκα.

Καταγγελία από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

«Αίσχος! Η καναδική Βουλή τίμησε ναζί εγκληματίες», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σχολιάζοντας τις τιμές που απέδωσαν ο Καναδός πρωθυπουργός και η Βουλή της χώρας, μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο, στον ναζί των Waffen-SS, Γ. Χούνκα.

«Αποτελεί βάναυση πρόκληση για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλους τους λαούς που έχυσαν το αίμα τους πολεμώντας τον ναζί κατακτητή για να απελευθερώσουν τις χώρες τους από το ναζιστικό θηρίο και τους ντόπιους συνεργάτες του». τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι και στην Ελλάδα «η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) χειροκροτούσαν στην ελληνική Βουλή εκπροσώπους του ναζιστικού Αζόφ της Ουκρανίας», ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε και κατήγγειλε τη φιέστα - ναζιστική πρόκληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ