ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Προσχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας», κατέθεσε συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ

«Ηταν προσχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας, ήταν ενέδρα, θέλανε να αφήσουν νεκρούς πίσω τους. Είχε προαναγγελθεί στο βίντεο που ήταν οι Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος και λέγανε "το ΚΚΕ τέλειωσε, θα πεταχτεί στη θάλασσα". Είχαν μαζέψει και 6-7 λούμπεν στοιχεία που τους έλεγαν "να πάτε στη φωλιά του κούκου" και απαντούσε ο Λαγός "εμείς θα πάμε, εσείς θα 'ρθείτε;"». Τα παραπάνω είπε για την επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβρη του 2013 ο Ιορδάνης Πουντίδης, που ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν ηλεκτροσυγκολλητής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, τόνισε ότι ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου, «είχε φέρει στο ΔΣ την πληροφορία για τα χρήματα που δόθηκαν στη συνάντηση με τη ΧΑ σε ένα μαγαζί, και αποφασίσαμε να το καταγγείλουμε δημόσια και στην Εισαγγελία. Καλέσαμε τους εργολάβους. Δεν απάντησαν ποτέ, ούτε γραπτά, ούτε αντέδρασαν, να μας κάνουν μήνυση. Ούτε αποδοκιμάσανε, ούτε καταδικάσανε αν συνέβη κάτι τέτοιο...». Αναφερόμενος στο μήνυμα της επίθεσης, ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι είναι «το γενικότερο, ότι χτυπάνε τους κομμουνιστές και πως στη Ζώνη θα γίνεται ό,τι θέλουν αυτοί. Θέλανε να τσακίσουν το Συνδικάτο».

Για το δουλεμπορικό σωματείο που έστησε η Χρυσή Αυγή στη Ζώνη, είπε: «Ο πρόεδρός τους βγαίνει σε βίντεο και λέει "τα μεροκάματα 80 ευρώ τελειώσανε. Θα γίνουν 30-40 ευρώ"».

Ο Ι. Πουντίδης μίλησε και για τις χρόνιες προσπάθειες των εργοδοτών ενάντια στο ταξικό σωματείο: «Στο παρελθόν είχα δεχτεί απειλές για τη ζωή μου, για τη δράση μου. Εχω λάβει και φάκελο με σφαίρα. Η ακροδεξιά με τους εφοπλιστές και τη Ζώνη έχει παρελθόν». Για το ποιος πήρε την απόφαση για την επίθεση, ο μάρτυρας απάντησε ξεκάθαρα στο δικαστήριο ότι «ήταν απόφαση του αρχηγού τους, Νίκου Μιχαλολιάκου» και αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, ότι «δεν γινόταν τίποτα χωρίς την έγκρισή του».

Επίσης, περιέγραψε στο δικαστήριο πώς τους έκλεισε το τάγμα εφόδου χωρίς έξοδο διαφυγής, φωνάζοντας «κομμούνια θα πεθάνετε», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όπλα των χρυσαυγιτών, που κρατούσαν ρόπαλα, σιδερογροθιές, ξύλα, καδρόνια με καρφιά και σίδερα προσαρμοσμένα, γκλοπ, μπετόβεργες, σιδερολοστούς. Περιέγραψε πώς χτύπησαν και τον ίδιο και έκανε ράμματα στο κεφάλι. Για τον Σ. Πουλικόγιαννη ανέφερε ότι τον ήθελαν νεκρό, ότι χτύπησαν γρήγορα και εξαφανίστηκαν σε γκρουπ, ενώ για την αστυνομία είπε ότι «δεν τους κυνηγήσανε, δεν τους ψάξανε». Αναφέρθηκε τέλος στη δολοφονική επίθεση φασιστών στους Αιγύπτιους ψαράδες, στη δολοφονία του Φύσσα, που όπως είπε τον είχε γνωρίσει, «ήταν στο σωματείο και δούλευε περιστασιακά στη Ζώνη», στις επιθέσεις με μαχαίρια και τσεκούρια στην «Αντίπνοια», καθώς και στη δολοφονική επίθεση στον τότε φοιτητή Δ. Κουσουρή.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Συλλήψεις για την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στη σύλληψη 9 χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βάσει των διεθνών ενταλμάτων που είχαν εκδοθεί προχώρησαν οι αρχές της Κροατίας, με τις κατηγορίες της εμπλοκής τους στη δολοφονική επίθεση στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τον περασμένο Αύγουστο, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο από μαχαίρωμα του οπαδού της, Μιχάλη Κατσούρη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κροατικών μέσων ενημέρωσης, οι 9 χούλιγκανς ανήκουν στην ομάδα των οργανωμένων νεοναζί οπαδών της Ντιναμό, «Bad Blue Boys», και είχαν διαφύγει της σύλληψής τους στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως έχει εκδοθεί ένταλμα για ακόμα έναν Κροάτη οπαδό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί. Σημειώνεται πως για τους συλληφθέντες υπάρχει αίτημα των ελληνικών αστυνομικών αρχών για έκδοσή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση των φασιστοειδών, που έγινε με την ανοχή των αστυνομικών αρχών της Ελλάδας.

ΚΗΔΕΙΑ

ΑΡΕΤΗ ΜΙΧΙΩΤΗ
ΑΡΕΤΗ ΜΙΧΙΩΤΗ
ΦΩΤΟ

Κηδεύεται σήμερα Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στον Εσταυρωμένο Αιγάλεω, η ΑΡΕΤΗ ΜΙΧΙΩΤΗ, ετών 94, σύντροφος ζωής του αξέχαστου συντρόφου Νίκου Μιχιώτη.

ΠΑΤΡΑ
Τρεις νεκροί σε τροχαίο

Τροχαίο με τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα παιδί μόλις 3 ετών, καθώς και δύο τραυματίες, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο 166ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών, κοντά στην είσοδο της πόλης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 66χρονος (που είναι νεκρός) στο οποίο επέβαιναν ο εγγονός του και η σύζυγός του, 61 ετών, κινούνταν στο ρεύμα προς Πάτρα, όταν για άγνωστους λόγους το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, περνώντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου συγκρούστηκε με δύο οχήματα. Η 53χρονη οδηγός του ενός περιλαμβάνεται στα θύματα, ενώ άλλη μια 51χρονη οδηγός είναι τραυματίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ