ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Στήριξη του αγώνα του λαού για δημόσια δωρεάν Υγεία

Θεματική εκδήλωση στην οποία τέθηκε ως βασική προτεραιότητα η διεκδίκηση κόντρα στην πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα και των νοσοκομείων - επιχειρήσεις

Τη στήριξη του αγώνα του λαού της Πρέβεζας για την κάλυψη συνολικά των αναγκών για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους βάζει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Πρέβεζας.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν και τονίστηκαν από τον Κώστα Κύρλα, καρδιολόγο, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Πρέβεζας και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, σε σχετική θεματική εκδήλωση που έγινε πριν από μερικές μέρες. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων του δήμου, μίλησαν ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Μπατσούλη, οικονομολόγος, και Γιώργος Πούμπης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ο Κ. Κύρλας στην εισηγητική του ομιλία ανέπτυξε τις δραματικές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών Υγείας από την εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ» που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι η ουσιαστική εξαφάνιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής, η διαρκής υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας και η μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών, που στόχο έχουν την παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης των μονάδων Υγείας, της λειτουργίας τους ως ΑΕ με κριτήρια οικονομικής αποδοτικότητας.

Ο Κώστας Κύρλας, υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας
Ο Κώστας Κύρλας, υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας
Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, εργατικά σωματεία και φορείς του νομού επεξεργάστηκαν πλαίσιο πάλης που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και την ανάγκη ανέγερσης νέου, δημόσιου νοσοκομείου στην πόλη της Πρέβεζας. Στη βάση αυτού του πλαισίου πάλης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινητοποιήσεις που κράτησαν όρθιες τις δομές. Χάρη σε αυτόν τον ανυποχώρητο μαζικό αγώνα, τόνισε, αναγκάστηκαν η Περιφέρεια Ηπείρου να δώσει χρήματα για την ανακαίνιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας και η 6η ΥΠΕ να φέρει κάποιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ορισμένο νοσηλευτικό προσωπικό με συμβάσεις που ανανεώνονται. Ανέφερε πως ψυχή αυτού του αγώνα ήταν οι δεκάδες υγειονομικοί και άλλοι αγωνιστές υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια.

Στη συνέχεια ο Κ. Κύρλας τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ανέγερση νέου, δημόσιου νοσοκομείου. «Η Πρέβεζα είναι μία περιοχή που βγάζει νέους γιατρούς και νοσηλευτές πολλοί εκ των οποίων επιθυμούν να ζήσουν και να σταδιοδρομήσουν στον τόπο τους. Εχει σχολή για διασώστες που μπορεί να στελεχώσει το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ. Οικόπεδο για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου υπάρχει διαθέσιμο και το κόστος για την ανέγερση, με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ αν λάβουμε υπόψη μας το κόστος κατασκευής του Νοσοκομείου Λευκάδας», κατέληξε.

Εμπόδιο να γίνουν πράξη αυτές οι δυνατότητες είναι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους. Μόνο με τον ανυποχώρητο αγώνα που πρεβεζάνικου λαού, σε σύγκρουση με τους σχεδιασμούς για την Υγεία - εμπόρευμα μπορεί να δικαιωθεί το αίτημα για ανέγερση νέου δημόσιου - δωρεάν νοσοκομείου.

Μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες ευθύνες της δημοτικής αρχής υπενθυμίζοντας ότι, όταν κάτω από την αφόρητη πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων επιχείρησε, τον Φλεβάρη του 2020, με τη στήριξη των περιφερειακών συμβούλων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) και των δύο βουλευτών (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) του νομού, να αποπροσανατολίσει τον δίκαιο αγώνα προτάσσοντας την ανέγερση νέου νοσοκομείου είτε με leasing είτε με ΣΔΙΤ, ως μοχλό ανάπτυξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Ηταν οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που απέτρεψαν να υιοθετηθεί το αίτημα για νοσοκομείο - επιχείρηση, που θα καλύπτει μόνο τις τουριστικές ανάγκες, με πελάτες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αντίστοιχα, η επιτροπή που συγκροτήθηκε αργότερα, με επικεφαλής τον δήμαρχο και πραγματοποίησε συναντήσεις με την Περιφέρεια και την 6η ΥΠΕ για τη στήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας, απεμπόλησε το μεγαλύτερο κομμάτι των αιτημάτων του λαϊκού κινήματος.

Κριτήριο ψήφου το ποιον βρήκε δίπλα του ο λαός και ποιον απέναντί του

Την εχθρική στάση της περιφερειακής αρχής της ΝΔ απέναντι στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας ανέδειξε ανάμεσα στα άλλα ο Γ. Πρέντζας στη δική του παρέμβαση, μεταφέροντας τις προκλητικές τοποθετήσεις του νυν περιφερειάρχη, Α. Καχριμάνη, στα Περιφερειακά Συμβούλια. Πρόσθετα, διευκρίνισε ότι το αίτημα της περιφερειακής αρχής της ΝΔ «να περάσουν τα νοσοκομεία στην ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου» είναι στην κατεύθυνση να διώξει το κεντρικό κράτος την ευθύνη του για διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και θα συνοδευτεί με την επιβολή πρόσθετων φόρων από την Τοπική Διοίκηση για τη χρηματοδότησή τους.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι μόνο κάτω από την πίεση του πρεβεζάνικου λαού σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Περιφέρεια Ηπείρου αναγκάστηκε να ανακοινώσει 1 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για να φτιαχτούν οι ... τουαλέτες. Ανέφερε ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο έγινε «πριν από 5 μέρες», δύο χρόνια μετά την απόφαση, ενώ σε αυτό το διάστημα «έχουν κατασκευαστεί δεκάδες άχρηστοι κόμβοι εκατομμυρίων για να μπορούν να κονομάνε κατασκευαστικές εταιρείες και εργολάβοι».

Κατόπιν ανέδειξε την αντιδραστική στάση και των άλλων σνδυασμών που κατεβαίνουν στις περιφερειακές εκλογές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάρτηση των υγειονομικών υποψήφιων του ψηφοδελτίου «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γ. Στέφου (ΣΥΡΙΖΑ). «Προτείνουν διασύνδεση όλων των δομών Υγείας και Πρόνοιας που υπάρχουν, δηλαδή δημόσια νοσοκομεία, ΜΚΟ, δομές της Εκκλησίας, εθελοντικές οργανώσεις, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία σε μία ενιαία λειτουργία κάτω από έναν κοινό συντονιστή», για την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου πακέτου υπηρεσιών Υγείας και «αυτό το ονομάζουν με θράσος ολοκληρωμένη φροντίδα Υγείας», τόνισε.

Πρόσθετα υπενθύμισε ότι ο Λ. Γεωργόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης, ως στέλεχος της ΝΔ και διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Γιάννενα, την περίοδο του 1ου μνημονίου, όπου πετσοκόφτηκαν προϋπολογισμοί, κλίνες και προσωπικό, διαφήμιζε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα ως σύγχρονο μάνατζμεντ. Αντίστοιχα ο Σ. Ζούμπας, υποψήφιος περιφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, νοσηλευτής ο ίδιος στο ΠΓΝΙ και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο του 1ου μνημονίου, υπερασπιζόταν τις περικοπές στην Υγεία «για να σωθεί η χώρα».

Τόσο η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, όσο και οι υπόλοιποι εκλεγμένοι σύμβουλοι των αστικών κομμάτων συμπλέουν στην προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης, της στρατηγικής της ΕΕ, για Υγεία - εμπόρευμα και νοσοκομεία - επιχειρήσεις. Συντάσσονται στον στόχο της ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των δικαιωμάτων, των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Από εδώ ακριβώς προκύπτει και το βασικό δίλημμα των εκλογών. Αν θα συνεχίζεται δηλαδή η ίδια αντιλαϊκή πολιτική με ενισχυμένες τις δυνάμεις που υπηρετούν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και δήμους, που οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές της περιοχής αναγνωρίζουν ως τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση για τα συμφέροντά τους. Που παλεύουν μαζί με τον λαό για να ανοίξει ένας άλλος, τελείως διαφορετικός δρόμος για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις

Σήμερα Τρίτη

-- Στη 1 μ.μ. ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα μιλήσει σε σύσκεψη με εργαζόμενους και μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ, στο Λυόμενο της Παιδαγωγικής Σχολής του Ιδρύματος.

-- Στις 6 μ.μ. στη Σητεία, στην κεντρική πλατεία, με θέμα «Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Σητείας. Ο ρόλος του δήμου Σητείας». Θα μιλήσουν ο Αλέκος Μαρινάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Σίμος Συμεωνίδης, υποψήφιος δήμαρχος Σητείας, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις από υγειονομικούς και φορείς.

-- Στις 7 μ.μ. ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση παρουσίασης υποψηφίων του Ε' Διαμερίσματος, στην πλατεία Χαριλάου.

-- Στις 7 μ.μ. στο Ιλιον, στη γειτονιά Αγ. Φανούρη, στην πλατεία, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Σταματόπουλο.

-- Στις 7 μ.μ. στη Νέα Χαλκηδόνα, στο καφέ «Δροσιά». Θα μιλήσει ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ. στη Νέα Ιωνία, στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας, με θέμα «Τα προβλήματα των αθλητικών υποδομών». Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Αλέπης.

-- Στις 7 μ.μ. στο Περιστέρι, στη πλατεία Χρυσούπολης. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Σιδέρης.

-- Στις 7 μ.μ. στη Μαγούλα Αττικής, στο δημοτικό κατάστημα, με ομιλητές τον Κωνσταντίνο Κώνστα, υποψήφιο δήμαρχο Ελευσίνας, και την Βίκυ Πασιοπούλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Δυτικής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. η κεντρική προεκλογική εκδήλωση στον Βόλο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Μαγνησίας (2ας Νοεμβρίου - Ξενοφώντος). Θα μιλήσουν ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Απόστολος Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, και ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ. ο Βασίλης Τομπουλίδης θα μιλήσει σε συγκέντρωση παρουσίασης υποψηφίων του Δ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο «Νίκου Παπάζογλου» στην Κάτω Τούμπα.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Μενίδι, στο καφέ «Cosy Corner» (Αγ. Τριάδας 75), με ομιλητές τους Αλέξανδρο Κάμπα και Θάνο Τραβασάρο, υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Ανατολικής Αττικής, και την Ξένια Κόχυλα, υποψήφια δημοτική σύμβουλο Αχαρνών.

-- Στις 7 μ.μ. στο Αδελε, στο δημαρχείο του πρώην δήμου Αρκαδίου, εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τον νέο ΒΟΑΚ». Θα μιλήσουν ο Νίκος Μανουσάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος, ο Μανούσος Μανουσογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Ρεθύμνου, και ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

-- Στις 7 μ.μ. στη Βέροια, στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Χατζησάββας, υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στα σκαλάκια του πρώην δημαρχείου Πολίχνης, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παύλου Μελά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ