ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα και επείγοντα μέτρα προστασίας του λαού της Θεσσαλίας

Η λίμνη Κάρλα και τα ποτάμια της περιοχής είναι και πάλι πιθανόν να πλημμυρίσουν την περιοχή
Η λίμνη Κάρλα και τα ποτάμια της περιοχής είναι και πάλι πιθανόν να πλημμυρίσουν την περιοχή
Αμεσα και επείγοντα μέτρα προστασίας του λαού της Θεσσαλίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος και Βασίλης Μεταξάς με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αναφέρουν:

«Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Η πιθανότητα για νέες καταιγίδες και νέες καταστροφικές πλημμύρες δεν χωράει κανέναν εφησυχασμό. Οι καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας τις προηγούμενες βδομάδες έχουν πλήξει ακόμα και τις στοιχειώδεις τραγικά ελλιπείς υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας που υπήρχαν.

Τίθεται λοιπόν ανάγκη ΣΗΜΕΡΑ και ΑΜΕΣΑ να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη σημερινή κατάσταση υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Εχουμε ταυτόχρονα αναδείξει την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Ωστόσο, υπάρχουν και σήμερα μέτρα που μπορούν να παρθούν και θα είναι τραγική η ευθύνη της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών αν αυτά δεν υλοποιηθούν.

Καλούμε λοιπόν ΤΩΡΑ να παρθούν τα εξής μέτρα:

- ΑΜΕΣΑ συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση.

- ΑΜΕΣΗ κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα για συγκράτηση φερτών υλικών και μείωσης της ταχύτητας του νερού στα πεδινά (μικρά και μεσαία φράγματα αξιοποιώντας και φυσικά υλικά από την περιοχή όπως κορμούς, πέτρες κ.λπ.).

- Σχέδιο ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης και συντονισμού των κρατικών μηχανισμών - και όχι το μπάχαλο που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες - με σαφείς οδηγίες ποιος κάνει τι, πού βρίσκεται, ποια μέσα χρησιμοποιεί σε επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές.

- ΑΜΕΣΑ μέτρα, στοιχειώδης έστω και τώρα εκπαίδευση του λαού.

- Εξασφάλιση ΣΗΜΕΡΑ χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία (νερό, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, θέρμανση).

- Εναλλακτικό μέσο ειδοποίησης εκτός του 112 σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με κινητό.

- Εξασφάλιση μεταφορικών μέσων εκκένωσης (νερό, στεριά, αέρας).

- Εξασφάλιση με υδροφόρες της πρόσβασης του πληθυσμού σε πόσιμο νερό.

- Να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών (π.χ. Κέντρα Υγείας) με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μεγάλη ανησυχία για νέες πλημμύρες

Εντονη είναι η ανησυχία για νέες πλημμύρες, μετά το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, που προβλέπει ότι η κακοκαιρία «Elias» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Β. Πελοπόννησο, ενώ την Τετάρτη θεωρείται ότι θα επηρεαστεί και η Αττική. Η απάντηση της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είναι το «Κλειδαμπαρωθείτε σπίτι». Ηδη από προχτές το «112» ενημέρωσε τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και επίσης ότι δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα σχολεία.

Την ίδια ώρα, στην πολύπαθη Θεσσαλία, παρά την εικόνα ετοιμότητας που προσπαθεί να παρουσιάσει ο κρατικός μηχανισμός, με συνεχείς συσκέψεις και την κινητοποίηση ακόμα και του στρατού, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες, ο καθαρισμός φρεατίων. Σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που αφορούν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι φόβοι για νέες πλημμύρες επιβεβαιώθηκαν χθες το βράδυ, όταν κεντρικοί δρόμοι των Τρικάλων αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο, μετατράπηκαν σε ποτάμια .

Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες κατοίκων του Βόλου για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν μέχρι την Κυριακή το βράδυ ο Κραυσίδωνας: Το ποτάμι παραμένει ακαθάριστο έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες, δημιουργώντας κίνδυνο νέων πλημμυρών με την πρώτη βροχή.

«Μάχη» με τη λάσπη, τη δυσοσμία και τα κουνούπια συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι σε χτυπημένες από την προηγούμενη πλημμύρα περιοχές των Τρικάλων, της Λάρισας, του Βόλου, της Καρδίτσας. Αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να στήσουν «οδοφράγματα» στα σπίτια τους με σακιά άμμο και ό,τι άλλο έχουν, για να εμποδίσουν την είσοδο του νερού.

Σε όλη τη Θεσσαλία, χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να μπουν στα σπίτια τους, καθώς πολλά κατέρρευσαν, άλλα έχουν μεγάλες ζημιές και είναι ακατάλληλα. Οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνται σε συγγενείς, ξενοδοχεία, ενώ από σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν στον οικισμό που βρίσκεται στο Κουτσόχερο Λάρισας οι πρώτες οικογένειες από Φαρκαδόνα, Κεραμίδι, Μαραθέα και αλλού. Ο οικισμός έχει αδειάσει από τους πρόσφυγες που διέμεναν, καθώς όλοι τους μεταφέρθηκαν σε άλλους καταυλισμούς στη νότια Ελλάδα.

Ο κάμπος του δήμου Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένος. Περίπου 500 εκατ. κυβικά νερού είναι στον κάμπο της Λάρισας, χωρίς κάποια ορατή και άμεση λύση να αποστραγγιστεί. Πάνω από 200.000 στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλι και δενδρώδεις καλλιέργειες είναι κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου είναι από 2 μ. έως και 6 μ., σε σημεία δηλαδή η στάθμη είναι ψηλότερη και από αυτή της λίμνης Κάρλας.

Ακόμα, χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο δεν γνωρίζουν πότε θα συνεχιστεί η εξεταστική τους και πότε θα ξεκινήσει το νέο εξάμηνο.

«Να δυναμώσει ο αγώνας για ασφαλή σχολεία»

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας

Για ομολογία της κυβέρνησης ότι «δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ούτε για την επικείμενη καταιγίδα ούτε για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μεταξάς, σχολιάζοντας τη νέα αναστολή έναρξης των μαθημάτων, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς το υπουργείο Παιδείας, με θέμα συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων της Θεσσαλίας.

Η υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για «τρεις επικίνδυνες μέρες» εξαιτίας της κακοκαιρίας και για εντολή των επιστημόνων και της Πολιτικής Προστασίας να μείνουν κλειστές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία. Υποστήριξε παράλληλα ότι έχουν γίνει υγειονομικός έλεγχος, απολυμάνσεις, έλεγχοι στατικότητας σε σχολεία και συλλογή σχολικών ειδών από γονείς, σημειώνοντας πως με εξαίρεση 28 από αυτά αλλά και εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνο, τα σχολεία στη Θεσσαλία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν...

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ και παρουσίασε στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που καταγράφουν σχολεία με προβληματική κατάσταση στα προαύλια, στους ορόφους, στις υποδομές ηλεκτροδότησης, στο τηλεφωνικό δίκτυο και στο οδικό δίκτυο πρόσβασης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, δεν είχε γίνει μέχρι την Παρασκευή υγειονομικός έλεγχος στα 75 και κτιριολογικός στα 29 από τα 78 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Ξεκινήσατε τη σχολική χρονιά σε όλη την Ελλάδα με 20.000 κενά εκπαιδευτικών. Προφανώς, τα κριτήρια που έχουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια μαθητών και γονιών, για το τι σημαίνει αντιμετώπιση μιας πλημμύρας και μιας καταστροφής είναι πολύ διαφορετικά», τόνισε ο Β. Μεταξάς απευθυνόμενος στην υφυπουργό Παιδείας. «Η αλήθεια είναι ότι το λεγόμενο έξυπνο ψηφιακό σχολείο σας, το σχολείο της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης, το σχολείο της ΕΕ, των κυβερνήσεων, έπεσε κι αυτό "θύμα" της στρατηγικής του κόστους - οφέλους, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται πάρα πολύ μακριά από τις ανάγκες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επιμένοντας στην ανάγκη για άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και κάλεσε να δυναμώσουν οι αγώνες για τα παραπάνω.

Χιλιάδες μαθητές δεν θα πάνε σχολείο

Ογδόντα οχτώ χιλιάδες μαθητές σε 1.036 σχολεία της Θεσσαλίας δεν άκουσαν ούτε και χτες το πρώτο κουδούνι, καθώς κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές δεν πήραν σχεδόν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την κακοκαιρία που είναι σε εξέλιξη.

Ενώ είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα των σχολείων για τη Δευτέρα, σε σύσκεψη αρμόδιων υπουργείων που έγινε την Κυριακή αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και αύριο και τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Από την απόφαση αυτή εξαιρέθηκαν τα σχολεία των δήμων/περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης, καθώς, όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, «οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών».

«Να αποσυρθεί η οδηγία για τηλεκπαίδευση»

«Ξεπερνάει κάθε λογική η οδηγία του ΥΠΑΙΘΑ για "τηλεκπαίδευση" στις δοκιμαζόμενες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Οπως επισημαίνει, «η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης στα σχολεία της Θεσσαλίας από την πλευρά του υπουργείου, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Απορούμε πώς θα πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους διαδικασία σε σχολεία που δεν έχουν ακόμα ανοίξει, σε μαθητές που δεν ξέρουν τους εκπαιδευτικούς τους, που δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους!». Να αποσυρθεί η οδηγία για τηλεκπαίδευση ζητούν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Επίσης, με αποφάσεις των δημάρχων κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι αύριο, Τετάρτη, θα επιχειρείται τηλεκπαίδευση.

Νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 3 λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτα

Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας καταγράφεται σε οικισμό της ΠΕ Λάρισας, ακόμη ένα «πιθανό κρούσμα λεπτοσπείρωσης» έχει εντοπιστεί, ενώ καταγράφηκαν και 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους. Τα παραπάνω ανέφερε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας.

Σχεδόν καθημερινά περίπου 1.300 άνθρωποι προσέρχονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 1.348 προσελεύσεις, εκ των οποίων 48 αφορούν γαστρεντερίτιδα και 86 λοίμωξη του αναπνευστικού. Το 43% των κρουσμάτων με λοίμωξη του αναπνευστικού βρέθηκε θετικό στον Covid-19. Νοσηλεύονται 3 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα και 16 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σχετικά με το νερό είναι σε:

- Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου ακατάλληλο το νερό για ολόκληρο τον δήμο.

- Δήμο Τυρνάβου ακατάλληλο το νερό για τον οικισμό Λυγαριάς.

- Δήμο Κιλελέρ κατάλληλο για την κοινότητα Καλαμακίου.

- Δήμο Αγιάς ακατάλληλο για την κοινότητα Αγιάς.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα

Η Ενωση Γονέων Λάρισας καλεί τους γονείς μαθητών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (Δήμητρας 25). Διαμαρτύρεται επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ