ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δράση από κοινού με το λαό κόντρα στους διάφορους πολιτικούς αγύρτες

ΠΑΤΡΑ (του απεσταλμένου μας Ανδρέα ΣΑΚΑΡΕΛΟΥ).-

Τους εργαζόμενους στη μονάδα της «Ιντρακόμ» στην Πάτρα επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «Ριζοσπάστη». Οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους το υλικό και προκηρύξεις. Ακουσαν το κάλεσμα για δυνάμωμα των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων. «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια πρέπει να μας ανησυχούν και είναι ένας ακόμη λόγος για τη συγκρότηση ισχυρού λαϊκού μετώπου», τόνισε το μέλος του ΠΓ στους χώρους εργασίας.

Περίπου 300 άτομα εργάζονται σήμερα στη συγκεκριμένη μονάδα. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι υψηλής ειδίκευσης και κατά κύριο λόγο αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το μεσημέρι χτες στη συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο χαρακτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων τονίζοντας πως η πάλη ενάντιά τους, μπορεί ν' αποτελέσει «πεδίο συσπείρωσης του λαού». Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες αποτελούν πόλο συσπείρωσης των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει «να κλείσουν τ' αυτιά τους στις Σειρήνες του αποπροσανατολισμού». Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» ΠΑΣΟΚ επισήμανε το μέλος του ΠΓ. Το καλό και το κακό ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν κακά, δηλαδή αντιλαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ακολουθούν τις ίδιες κατευθύνσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έκφραση και την απήχηση που βρίσκει το ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε πως «χωρίς ΚΚΕ δε θα υπήρχαν οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο λόγος του Κόμματος μετράει και βαρύνει. Υπάρχει αντανάκλαση των θέσεών μας μέσα στο λαό».

Η ομιλία

Την πρόταση και το κάλεσμα αγώνα που απευθύνει το ΚΚΕ άκουσαν το βράδυ χτες οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας στη συγκέντρωση - συζήτηση για την «αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία», που έγινε στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για το θέμα των συνεργασιών, των συμμαχιών, της ενότητας δράσης του άλλου πόλου. Και αυτή η κουβέντα ανοίγεται κυρίως από όλους αυτούς που στην πραγματικότητα δεν αποζητούν και δεν επιδιώκουν τη λαϊκή ενότητα, την κοινή πάλη για την αλλαγή της κατάστασης».

«Για παράδειγμα» συνέχισε το μέλος του ΠΓ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει καθαρή γραμμή πλεύσης, επιδιώκει να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε μια κούφια αντιδεξιά ρητορεία. Η γραμμή συσπείρωσης για το ΠΑΣΟΚ είναι "όλοι μαζί για να μην έρθει η Δεξιά και χαθεί η κουτάλα της εξουσίας". Ετσι αφήνει στην άκρη το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ακολουθούν δεξιά πολιτική. Μήπως είναι προοδευτική η πολιτική τους για το Ασφαλιστικό; Στις ιδιωτικοποιήσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία; Με την "επάρατη" μαζί δεν ψήφισαν τον τρομονόμο, μαζί δεν κατέθεσαν νόμο για τη ναρκω-κουλτούρα, μαζί δεν ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις;».

Στη συνέχεια το μέλος του ΠΓ, αναφερόμενος στη ΝΔ έκανε λόγο για «τον άλλο πόλο της δεξιάς πολιτικής» που προσπαθεί να επιβάλλει στο λαό για γραμμή συσπείρωσης, πως «σήμερα δεν υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, πως «όλοι μαζί πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε καλό στον τόπο».

Η ΝΔ «σκόπιμα ξεχνάει πως έχουν δυναμώσει οι ταξικές διαχωριστικές γραμμές, ακριβώς χάρη των πολιτικών που εφάρμοσε 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών που στήριξε η ΝΔ ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση».

«Υπάρχει βέβαια και η γραμμή που ως ένα βαθμό πάει συμπληρωματική με τη βασική γραμμή του κυβερνητικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, που μιλάει για μια ενότητα δήθεν της Αριστεράς, ασαφή, όπου εδώ κατανοείται άχρωμα, αποπροσανατολιστικά και σκόπιμα μπερδεμένη για τους αγνούς ανθρώπους που θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό. Μια μερίδα αυτών των δήθεν αριστερών, όπως μέρος της ηγεσίας του ΣΥΝ, ισχυρίζεται ότι πρέπει να "ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για κυβερνητική συνεργασία αύριο με το ΠΑΣΟΚ αν σε κάποια μίνιμουμ ζητήματα συμφωνήσουν". Είναι επίσης, κάποιες δυνάμεις κυρίως του ΣΥΝ αλλά και άλλοι που έχουν κολλήσει τελευταία συμπληρωματικά δίπλα στο ΣΥΝ, που λένε ότι "πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος, ένας πόλος με πυρήνα το ΣΥΝ μαζεύοντας ό,τι μπορούν από δω και από κει, ώστε να επιβιώσει εκλογικά ο ΣΥΝ και να δει σε μια πορεία μπας και το καλό ΠΑΣΟΚ διαφοροποιηθεί αν αποτύχει το κακό ΠΑΣΟΚ, που είναι το Σημιτικό και γίνει δυνατή μια συνεργασία". Με αυτή τη λογική και συμπλέοντας με τη σοσιαλδημοκρατία σε βασικά μέτωπα του κινήματος, βγάζουν τα αντιΚΚΕ απωθημένα τους, αναβιώνοντας τις γνωστές αντικομμουνιστικές θεωρίες του παρωχημένου, του συντηρητικού, του δογματικού, του απομονωμένου κλπ».

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «καλεί το λαό, κάθε πραγματικό αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο να δράσουμε από κοινού, σε διάφορα μέτωπα πάλης, καταδικάζοντας τους "αριστερούς", κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς πολιτικούς αγύρτες».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Καλύτερες προϋποθέσεις δημιουργεί η ανάπτυξη των αγώνων

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Πλατύ κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης και συνεργασίας, για τη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικών μετώπων που θα φέρουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στο προσκήνιο των εξελίξεων, απηύθυνε προς το λαό της Χαλκίδας ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές το βράδυ στο «Θέατρο Παπαδημητρίου», που είχε γεμίσει από εργαζόμενους και νεολαίους, ανθρώπους που συναντήθηκαν και συναντιούνται καθημερινά στα διάφορα κοινωνικά μέτωπα αλλά και άλλους που αισθάνονται αισιόδοξοι, ελπίζουν.

«Αυτά τα μέτωπα, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του λαού, απαιτούν αντιπαράθεση, απαιτούν μεγάλους αγώνες με την εξουσία του κεφαλαίου. Οι αγώνες αυτοί θα έχουν κόστος, θα έχουν θυσίες ακόμα - ακόμα. Ομως, το κόστος αυτό του αγώνα, της λαϊκής πάλης, θα είναι πολύ μικρότερο, ασύγκριτα μικρότερο, από το κόστος της υποταγής, από το κόστος του "σκύψε το κεφάλι" που θα είναι μακρόχρονο, από το κόστος του να παραιτηθούμε από κάθε δικαίωμα που θα δημιουργεί δυσμενέστατες συνθήκες για τη χώρα μας και την προοδευτική της εξέλιξη, που θα δημιουργεί πιο αντίξοες συνθήκες για βαθιές πολιτικές αλλαγές».

«Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε το μέλος του ΠΓ, καλούμε να συμπαραταχτούν ευρύτερες δυνάμεις σε μέτωπα που έχουμε, ήδη, δοκιμάσει εδώ και αρκετό χρόνο (π.χ. ΠΑΜΕ)».

Ειδικότερη αναφορά ο Κ. Παρασκευάς έκανε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και στα μέτωπα που ανοίχτηκαν. Επισημαίνοντας τα διδάγματα και συμπεράσματα απ' αυτούς και τη γενικότερη πείρα του λαού, σημείωσε ότι όταν τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται, τότε οι λαϊκοί αγώνες είναι αναπόφευκτοι για να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή και βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου.

Εμείς προειδοποιούσαμε από παλιά για την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων μπροστά στη λαίλαπα της αντιλαϊκής επίθεσης που εξελισσόταν. Ηρθε η ζωή, ήρθαν και οι εξελίξεις για ν' ανατρέψουν και κονιορτοποιήσουν ισχυρισμούς (άλλων πολιτικών δυνάμεων) της ηττοπάθειας και να ξετινάξουν τις αυταπάτες ότι με την πορεία της ΕΕ μπορούμε να συμβαδίσουμε όλοι και να έχουμε συμφέροντα που να ικανοποιούν ταυτόχρονα και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου και τα συμφέροντα των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Συμπερασματικά, τόνισε το μέλος του ΠΓ, σήμερα, μέσα απ' αυτούς τους αγώνες δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για ν' αποκτήσουν οι κινητοποιήσεις και ο λαϊκός παράγοντας μεγαλύτερο δυναμισμό, να δυναμώσει η πάλη για οικονομικές και πολιτικές διεκδικήσεις, να αναπτύσσεται ένα ισχυρό και μαζικό πολιτικό κίνημα που να αμφισβητεί την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών του εκπροσώπων. Σε τελική ανάλυση, να δυναμώσει ο αγώνας για αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο, για αλλαγές της πολιτικής και της εξουσίας, να διαμορφωθεί και να οργανωθεί ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό κίνημα, αυτό που το ΚΚΕ ονομάζει Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Καθήκον του ΚΚΕ είναι να ενεργοποιήσουμε, να δραστηριοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την εργατική τάξη, να αγωνιστεί όχι μόνο για τα δικά της δικαιώματα, να αγωνιστούν γενικότερα οι εργατοϋπάλληλοι για τα συμφέροντά τους, αλλά να αποκτήσουν και να έχουν την ικανότητα να αγωνιστούν από κοινού με ΕΒΕ, αγρότες, τη νεολαία, διανόηση, επιστήμονες που θίγονται απ' αυτή την πολιτική.

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις από το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του, ν' απεγκλωβιστούν δυνάμεις ευρύτατα, πρώτα απ' όλα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να συμπαραταχτούν με το Αγωνιστικό Λαϊκό Μέτωπο. Πρόκειται, κατέληξε, για μια πρόταση άμεσης πολιτικής σημασίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Συνεχίζεται με νέα ορμή η πολιτική εξόρμηση του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Πέμπτη, 5 του Ιούλη, σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών Πέλλας, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, επίσης, σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει ο Θ. Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλλες εκδηλώσεις

Εκτός των παραπάνω συγκεντρώσεων το πρόγραμμα δράσης των ΚΟ περιλαμβάνει για το προσεχές διάστημα:

Στη Θεσσαλονίκη

-- Στο Πάρκο της Κοινότητας Πεύκων σήμερα Πέμπτη, 5 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζιγιάννη, μέλος της ΝΕ.

Στη Λάρισα

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 9 μ.μ. στην Ελασσόνα, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, στις 9 μ.μ. στη Γιάννουλη, στο καφενείο του Θάνου, θα μιλήσει ο Χρ. Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Στερεά - Εύβοια

-- Σήμερα, 5 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. η συγκέντρωση στη Θήβα, στην αίθουσα του Δημαρχείου, με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολα?δου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Επίσης, σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πολιτική συγκέντρωση στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς», με ομιλητή τον Αντ. Σκυλλάκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Φιλειρηνική εκδήλωση

Αύριο Παρασκευή, 6/7, στις 9μ.μ. θα γίνει η ετήσια εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, στο Πάρκο Ειρήνης στο Λουτράκι. Ομιλητής θα είναι ο Ν. Κατσαρός, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Η παιδική χορωδία του δήμου, το συγκρότημα «Δούρειος Ιππος» και το χορευτικό συγκρότημα Περαχώρας μετέχουν επίσης στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ