ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκιώδης» συν-κυβέρνηση
  • Οι υψηλοί τόνοι και οι φραστικές αντιπολιτευτικές κορόνες επιστρατεύτηκαν από τον Κ. Καραμανλή για να αποκρύψουν την ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής
  • Πιέζει να ξεπεραστεί η «ακυβερνησία» επισείοντας τις πρόωρες εκλογές, χωρίς όμως να το ζητά ευθέως

«Μείνετε μέχρι να φύγετε. Μέχρι τότε προσπαθήστε τουλάχιστον να κυβερνήσετε και σε κάθε περίπτωση εμείς θα στηρίξουμε τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τα "αναγκαία" αντιλαϊκά μέτρα». Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση με την ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης και σκιώδης, εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα, αντιπολίτευση.

Οι επιτηδευμένοι «υψηλοί τόνοι» και οι φραστικές «αντιπολιτευτικές» κορόνες δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν ότι η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, πιέζει την κυβέρνηση για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των «μεγάλων αφεντικών» εκφράζοντας πιστά τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει συνειδητά να θέσει ευθέως αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και απλά «προκαλεί» δήθεν την κυβέρνηση να προσφύγει σ' αυτές ως διέξοδο στην, ανύπαρκτη, «ακυβερνησία». Στην αρχή της ομιλίας του στην ΚΟ ο Κ. Καραμανλής έριξε το πυροτέχνημα: «Αντί να κυβερνήσουν, αντιπολιτεύονται ο ένας τον άλλον. Η ευθύνη για την ακυβερνησία είναι αποκλειστικά δική τους. Η δυνατότητα προσφυγής σε εκλογές βρίσκεται στα χέρια τους. Αν, πράγματι, θέλουν καθαρές λύσεις, ιδού η Ρόδος. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι». Με άλλα λόγια, αν θέλει και όποτε θέλει η κυβέρνηση ας κάνει εκλογές. Η ΝΔ πάντως δεν τις ζητάει επίσημα, στο όνομα του ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει, παρόλο που προβάλλει διαρκώς τον ισχυρισμό περί «ελλείμματος πολιτικής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική. Χαρακτηριστική αυτής της τακτικής είναι η στάση της απέναντι στο ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο διάλογο και μάλιστα καυχήθηκε ότι «ανοίγει το δρόμο» για τη «σύνθεση των απόψεων» με τις συναντήσεις που κάνει με όλους τους φορείς. «Η κυβέρνηση τι κάνει; πάει και αυτό το μεγάλο θέμα μετά το συνέδριο;» αναρωτήθηκε, προφανώς για να πείσει πως κάνει ό,τι μπορεί και πως τώρα είναι «η σειρά» της κυβέρνησης. Στο ίδιο πνεύμα ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, για παράδειγμα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «χάθηκαν οι ευκαιρίες να αναπτύξει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ για τα ελληνοτουρκικά προσπάθησε να στηρίξει τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης, στο όνομα ότι η ΝΔ είναι «εκφραστής της πλειοψηφίας των Ελλήνων και αυριανή κυβέρνηση». Ετσι, είπε ότι δε θα αφήσει την Τουρκία να μπλοκάρει τη δράση του ευρωπαϊκού στρατού είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο(!), ούτε θα συμφωνήσει στη διεύρυνση της ΕΕ αν δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος στο «πρώτο κύμα» των νέων μελών. Η δημαγωγία και η στοχοπροσήλωση στη «φιλελεύθερη πολιτική» χαρακτήρισε τις εκτενείς αναφορές του στην οικονομία, ενώ δε δίστασε να εμπλακεί και στην ανάδειξη της δικαστικής ηγεσίας προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην καλύψει τα κενά στην ηγεσία των τριών ανώτατων δικαστηρίων με την τακτική «της βαθιάς βουτιάς στην επετηρίδα».

Ρόλοι με ημερομηνία λήξης

Στην προσπάθειά του να κρατήσει σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα τα στελέχη του κόμματος το επόμενο διάστημα, επέσεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «οι κυβερνητικές πρακτικές φορτίζουν έντονα την επόμενη περίοδο, διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο και τίποτα πια δεν μπορεί να αποκλείεται». Αξίωσε συμμετοχή από τους βουλευτές στα θερινά τμήματα και άρθρωση ενιαίου πολιτικού λόγου. Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε την έγκριση του νέου κανονισμού, ο οποίος προβλέπει «συμμετοχή, ρόλο και ευκαιρίες για όλους», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτοί οι ρόλοι έχουν ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές. «Δεν προδικάζουν τίποτα και δε μοιράζουν καρέκλες», τόνισε, φροντίζοντας να κρατά τα χέρια του λυμένα. Το νέο οργανωτικό σχήμα προβλέπει την εκλογή έξι συντονιστών -υπερτομεαρχών (κατ' αντιστοιχία των διαρκών επιτροπών της Βουλής) και περίπου 20 τομεαρχών (όσα και τα υπουργεία), ενώ συγκροτείται συντονιστική επιτροπή της ΚΟ. Η θητεία των νέων οργάνων είναι διετής και οι εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα. Ηδη έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά παζάρια και φαγωμάρα.

Η αναφορά του προέδρου της ΝΔ στις πρόωρες εκλογές δεν ικανοποίησε αρκετούς βουλευτές, όπως φάνηκε από τις ομιλίες τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι η ΝΔ πρέπει να ζητήσει εκλογές. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε: «Αν η κυβέρνηση είναι ανίκανη και επικίνδυνη εμείς πρέπει να ζητήσουμε εκλογές - κι ας μην μπορούμε να τις επιβάλουμε - ευθέως και χωρίς περικοκλάδες. Τώρα και σε κάθε ευκαιρία». Από την πλευρά του, ο Βύρων Πολύδωρας είπε ότι η ΝΔ πρέπει να απαιτήσει εκλογές τώρα διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης. Μιλώντας στη συνεδρίαση, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί και ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη. Επίσης πως η ΝΔ πρέπει να πει την αλήθεια στην ελληνική κοινωνία και να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα.

Περισσότερο αποκαλυπτικός όσον αφορά το «μη αίτημα» της ηγεσίας της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας χτες στον «Φλας» είπε ότι «όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο». «Η ΝΔ όμως - πρόσθεσε - δεν έχει κανένα λόγο, δεν έχει κανένα νόημα να ζητήσει εκλογές». Ο επίτιμος άσκησε δριμεία κριτική στον Κ. Σημίτη γιατί ζητά από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να καθορίσει μια πολιτική, η οποία προβλέπει «επώδυνα και σκληρά μέτρα». «Αυτό είναι τρέλα και ανευθυνότητα βαριά», τόνισε.

Εθνικιστικό παραλήρημα

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το εθνικιστικό - ξενοφοβικό παραλήρημα μερίδας βουλευτών (Θ. Γιαννόπουλος, Ι. Τζαμτζής, Ορφανός), οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει επιθετική απάντηση στις αξιώσεις των Αλβανών περί «Τσαμουριάς» με ευθεία διεκδίκηση της «βόρειας Ηπείρου» (!). Δε φτάνει να προστατεύουμε τα σύνορά μας αλλά πρέπει να διεκδικούμε, είπε ο βουλευτής Φθιώτιδας Θ. Γιαννόπουλος, ενώ ο Ι. Τζαμτζής εξέφρασε φόβους μήπως οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες εγείρουν ζήτημα μειονότητας! Το πλέον εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι ο Κ. Καραμανλής στη δευτερολογία του δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στις ρατσιστικές αντιλήψεις των βουλευτών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ
Απορρίφθηκε αίτημα αναψηλάφησης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία ως αβάσιμη η αίτηση της χήρας του δημοσιογράφου Γρ. Στακτόπουλου που ζητούσε την αναψηλάφηση της δίκης για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

Η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ένα ιδιαίτερα ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε στις 16 Μάη 1948, είχε συγκλονίσει τότε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Για τη δολοφονία είχε καταδικαστεί τότε αδίκως σε ισόβια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτουργοί της δολοφονίας ήταν τα τότε στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς. Να σημειωθεί ότι ο Α. Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο όρος Πάικον 15 ημέρες πριν από το έγκλημα, ενώ ο Β. Βασβανάς βρισκόταν εκτός Θεσσαλονίκης, όταν έγινε η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (μειοψήφησαν δύο δικαστές) αναφέρει ότι δεν προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία πως ο Γρ. Στακτόπουλος είναι αθώος, ούτε καταδικάστηκε αδίκως σε ποινή μεγαλύτερη από αυτή που του επιβλήθηκε.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Το «δίκαιο» της ΝΑΤΟ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ενας εφιαλτικός κόσμος διαγράφεται από την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επεμβάσεων της ΝΑΤΟσυμμορίας.

Η απαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από μασκοφόρους, στα σκοτεινά της νύχτας, όπως έγινε προηγούμενα με τον Οτσαλάν, η μεταφορά του σε ειδικά διασκευασμένο κελί των αμερικανικών δυνάμεων και η μεταγωγή του στο ευρωπαϊκό πραιτόριο της Χάγης, δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο πρόσωπο και όσα θα ακολουθήσουν, που εγκαλούνται από τους θύτες της «νέας τάξης».

Ο ίδιος, όπως δηλώνει, είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τον εαυτό του, την πολιτική αντίστασης στους επικυρίαρχους και να καταγγείλει την εισβολή γενοκτονίας στη χώρα του. Και ας μην ξεχνούν οι εισβολείς, ότι το «ουαί τοις ηττημένοις» αντιστρέφεται στην πορεία της ιστορίας και μεταβάλλει τη θέση θυτών - κατηγόρων και των θυμάτων τους.

Ακόμη και όσοι θα συντάσσονταν μ' αυτήν τη μεταχείριση ενός πρώην αρχηγού κράτους, από αφέλεια, άγνοια ή και αίσθημα συνενοχής, θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι η τρομοκρατική παραπομπή του, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την πλήρη αποσταθεροποίηση και τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο.

Η γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού, η μεθοδική πυραυλική καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού, η υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας, η εγκαθίδρυση μιας βολικής κυβέρνησης υποταγής, οι γενικότερες αποσταθεροποιητικές μεθοδεύσεις στη βαλκανική γειτονιά, η υποκίνηση αποσχιστικών εθνικιστικών κινήσεων, κοντά στα σύνορά μας, αποτελούν στοιχεία του «οργανωμένου» εγκλήματος της ιμπεριαλιστικής αγριότητας για τη βίαιη επιβολή των συμφερόντων του κεφαλαίου και την υποδούλωση των λαών.

Ενας ιδιόμορφος νεοφασισμός ξαπλώνει τα πλοκάμια του, ενώ οι ημεδαποί των «διευκολύνσεων» προσδοκούν, οι αφελείς, ότι θα μοιραστούν τη λεία του «συμφώνου σταθερότητας», δηλαδή της αστάθειας που «παράγει» αναδιατάξεις συνόρων και υπόθαλψη γειτονικών εθνικισμών και απειλών. «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν κάποιο θάμα». Αλλά μετά Χριστόν θαύματα δε γίνονται, ενώ θα μένουν ως σημειολογία εξωτερικής πολιτικής, τα παλαμάκια του Τζεμ σε αδέξια ζεϊμπέκικα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Είναι κόμμα... διαμαρτυρίας

Για «καταστροφολογία» που καθιστά τη ΝΔ από κόμμα εξουσίας σε κόμμα... διαμαρτυρίας, κατηγόρησε χτες ο Δ. Ρέππας τον Κ. Καραμανλή, με αφορμή την ομιλία του τελευταίου στην ΚΟ του κόμματός του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «αποπροσανατολισμό» και «παραπλάνηση» της ΝΔ, που «δεν έχει δυνάμεις για κυβερνητικά καθήκοντα».

Στην αναφορά του Κ. Καραμανλή περί εκλογών, ο Δ. Ρέππας μίλησε για «όνειρα θερινής νυκτός» και απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας και θα ανταποκριθεί σε αυτή την εντολή», ενώ απέδωσε τα «πυροτεχνήματα», όπως είπε, του Κ. Καραμανλή, στις «ανάγκες συσπείρωσης των οπαδών της ΝΔ». Η ώρα του λογαριασμού θα έρθει, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ