ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2024 κατά 70%

Ενώ οι πρώτοι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς των ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στη Βαλτική

Copyright 2023 The Associated

Για μακροχρόνια σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και ευρύτερα προετοιμάζεται η Ρωσία, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού της για το 2024, με τις στρατιωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 70%.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν προ ημερών από το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg». Σύμφωνα με αυτά, το επόμενο έτος, ο ρωσικός «αμυντικός» προϋπολογισμός θα φθάσει τα 107 δισ. ευρώ, ή το 6% του ΑΕΠ. Το 2023, οι «αμυντικές» δαπάνες ήταν 63 δισ. ευρώ - ή 3,9% του ρωσικού ΑΕΠ. Το 2021, οι στρατιωτικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ.

Η Μόσχα διαθέτει ακόμη «διαβαθμισμένες δαπάνες» για απροσδιόριστες χρήσεις, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 110 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 30% του προϋπολογισμού. Μέρος αυτών των δαπανών προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως, για παράδειγμα, τα κονδύλια για επιδόματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό για τις πολεμικές προετοιμασίες όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων είναι το γεγονός ότι ο «αμυντικός» προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2024 αναμένεται να ανέλθει στα 842 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Αμερικανικός εκτοξευτής πυραύλων σε νησί της Βαλτικής

Οσο κλιμακώνεται και «τραβάει» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, τα δύο στρατόπεδα προετοιμάζονται για έντονη αντιπαράθεση συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενας αμερικανικός εκτοξευτής πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που απαγορεύονταν προηγουμένως βάσει της Συνθήκης INF μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αναπτύχθηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, ένας εκτοξευτής για πυραύλους «Raytheon Standard SM-6» μεταφέρθηκε στη Δανία κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Δανίας που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στο νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για την απαγόρευση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς το 2018, η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι δεν θα αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, εκτός αν οι ΗΠΑ το κάνουν πρώτες και είχε επιβληθεί ένα τέτοιο «μορατόριουμ».

Οπως σημειώνεται στον ρωσικό Τύπο, «οι ασκήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες περιελάμβαναν την ανάπτυξη ενός επίγειου εκτοξευτή που μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για το χτύπημα επίγειων στόχων με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, μπορεί να εγείρει το ζήτημα του λεγόμενου μορατόριουμ για την ανάπτυξη παρόμοιων ρωσικών οπλικών συστημάτων στην περιοχή».

Τονίζεται ότι «θα χρειαστεί» να ενισχυθεί η θέση της Ρωσίας ενδεχομένως και με τη χερσαία έκδοση του πυραύλου Κρουζ «Kalibr» και ενός υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς. «Αυτές είναι οι συνέπειες του θανάτου της Συνθήκης INF», γράφει χαρακτηριστικά η ρωσική εφημερίδα «Kommersant».

«Οι Αμερικανοί διαθέτουν ένα τεράστιο οπλοστάσιο ναυτικών πυραύλων που μπορούν να περιγραφούν ως "μεσαίου και μικρού βεληνεκούς" και μπορούν εύκολα και γρήγορα να προσαρμοστούν ώστε να εκτοξεύονται από επίγεια συστήματα, όπως κάνουν τώρα οι ΗΠΑ», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Ουκρανικός ο πύραυλος που είχε πέσει στην Πολωνία

Σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας γύρω από την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, με τη Βαρσοβία να δηλώνει ότι δεν θα στείλει νέα στρατιωτικά πακέτα στο Κίεβο, ο πολωνικός Τύπος ανέφερε πως επιβεβαιώνεται ότι ο πύραυλος που είχε πέσει σε πολωνικό έδαφος, στα νότια σύνορα, τον περασμένο Νοέμβρη, ήταν ουκρανικός.

Η εφημερίδα «Rzeczpospolita» επικαλείται Πολωνούς ειδικούς που επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους σε εγκαταστάσεις σιτηρών στην Πολωνία, είχε εκτοξευτεί από την Ουκρανία.

Μετά την έκρηξη του πυραύλου στην Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωνε ότι η Ρωσία χτύπησε ΝΑΤΟικό έδαφος και καλούσε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί απευθείας στον πόλεμο.

Πηγές που γνωρίζουν τα της έρευνας είπαν στην «Rzeczpospolita» ότι η Πολωνία διακρίβωσε πως ο πύραυλος που είχε πέσει στο χωριό Πρζεβόντοφ ήταν S-300 5-W-55 με βεληνεκές από 75 έως 90 χλμ, που είχε βληθεί από ουκρανικό έδαφος.

«Την εποχή εκείνη οι ρωσικές θέσεις βρίσκονταν σε τέτοια απόσταση ώστε κανένας ρωσικός πύραυλος δεν θα μπορούσε να φθάσει στο Πρζεβόντοφ», έγραψε η «Rzeczpospolita», επικαλούμενη εκπρόσωπο της πολωνικής Εισαγγελίας.

Πλήγματα σε Δούναβη και ρωσικό έδαφος

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας με 38 drones ιρανικής κατασκευής, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμη μια ρωσική επιδρομή σημειώθηκε στην περιφέρεια της Οδησσού, πλήττοντας το ουκρανικό λιμάνι εξαγωγής σιτηρών Ισμαήλ στον Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων και ζημιές σε υποδομές.

Ενα κτίριο του λιμανιού, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και περισσότερα από 30 φορτηγά και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές κατά την επίθεση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Οδησσού.

Ουκρανική πυραυλική επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην Κριμαία και οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν πύραυλο, ανακοίνωσε ο Ρώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν 7 ουκρανικά drones.

Κι ενώ οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος είναι πλέον καθημερινές, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Aλ. Ντανίλοφ, ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες επιθέσεις τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού (ATACMS) - πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς - που αναμένεται να παράσχουν οι ΗΠΑ.

«Δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό της Ρωσίας, έχουμε συμφωνίες για το θέμα με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Την περασμένη Παρασκευή το δίκτυο «NBC News», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, είχε μεταδώσει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ζελέσνκι πως η Ουάσιγκτον θα προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους ATACMS.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ATACMS στην Ουκρανία στο μέλλον, ενώ το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει εάν δόθηκαν στον Ζελένσκι οι οποιεσδήποτε υποσχέσεις για τους πυραύλους ATACMS κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ερωτηθείς για το θέμα είπε ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προσαρμοστεί στη χρήση νέων όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία και «δεν υπάρχει κανένας τύπος όπλων που μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης».

Τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», που έφτασαν προ ημερών στην Ουκρανία, «είναι σοβαρά όπλα», αλλά «και αυτά θα καούν», είπε, παραπέμποντας ουσιαστικά στα προηγούμενα πλήγματα σε ΝΑΤΟικά άρματα μάχης, όπως τα «Leopard» και τα «Challenger».

«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αυξάνουν την (...) άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση αυτή, αλλά φυσικά, κάθε φορά ο στρατός μας βελτιώνει τις δεξιότητες και τις τεχνικές του δυνατότητες για να αντιμετωπίσει αυτούς τους πυραύλους», δήλωσε ο Πεσκόφ.


ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο «αξιόπιστου συμμάχου» της Αρμενίας...

Συζητήσεις για ανάπτυξη διεθνούς αποστολής στον θύλακα

Εντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στον Νότιο Καύκασο - μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη βδομάδα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - ο οποίος αποτελεί μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπου «διασταυρώνονται» δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και τα συμφέροντα διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως της Ρωσίας, των ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και της Τουρκίας, του Ιράν κ.ά.

Επί του παρόντος, μετά την εκεχειρία που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι αυτονομιστικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζεται η «αποστρατιωτικοποίηση» του θύλακα από το Αζερμπαϊτζάν, υπό την επίβλεψη της ρωσικής «ειρηνευτικής» στρατιωτικής αποστολής που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή από το 2020.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο αζέρικο έδαφος, στο οποίο κατοικούν ωστόσο κυρίως Αρμένιοι. Μετά την πλήρη στρατιωτική του επικράτηση, το Μπακού δηλώνει ότι επιδιώκει να «ενσωματώσει» το αρμενικό στοιχείο. Πάντως μέχρι χτες είχαν περάσει στην Αρμενία περίπου 13.550 πρόσφυγες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ (από τους συνολικά περίπου 120.000 Αρμένιους που υπολογίζεται ότι κατοικούν στον θύλακα).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την προχτεσινή έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Αδιευκρίνιστα παραμένουν επί του παρόντος τα αίτια της έκρηξης στην «πρωτεύουσα» του θύλακα, Στεπανακέρτ. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να προμηθευθούν καύσιμα, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αποδείχτηκε «αναξιόπιστος σύμμαχος» της Αρμενίας

Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν επιτάχυνε εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με τις ΗΠΑ - ΕΕ να επιδιώκουν τον τελευταίο χρόνο να μειώσουν την επιρροή της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο και να διαμεσολαβήσουν στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και στην υπογραφή συνθήκης «ειρήνης».

Παράλληλα, Ρωσία και Αρμενία εμφανίζονται πλέον σε ανοιχτή ρήξη.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, δηλώνει ότι η στρατιωτική «συμμαχία» στην οποία συμμετέχει το Γερεβάν, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και η στρατηγική εταιρική σχέση Αρμενίας - Ρωσίας δεν επαρκούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Αρμενίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία έκανε λόγο για «φιλοδυτική πορεία» της Αρμενίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ΗΠΑ έσπευσαν να επισημάνουν ότι «η Ρωσία έδειξε πως δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος», όπως αναφέρεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «προσυπογράφει» τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής στην περιοχή, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι άμαχοι, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για το θέμα αυτό, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο ίδιος ζήτησε ακόμη να συνεχίσει να τηρείται η κατάπαυση του πυρός, να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι δεν βλέπει κάποια ουσία στην πρόταση των ΗΠΑ για διεθνή αποστολή, προσθέτοντας πως «θα έπρεπε να συμφωνήσει το Αζερμπαϊτζάν σε κάτι τέτοιο».

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή καθώς οι παρατηρητές της ΕΕ βρίσκονται μόνο στην αρμενική πλευρά των συνόρων. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή έχουν καθήκον να συμβάλουν στη «διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού».

Το Αζερμπαϊτζάν «αναγκάστηκε να διεξαγάγει τη στρατιωτική επιχείρηση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η νίκη του Αζερμπαϊτζάν «άνοιξε την πόρτα για πλήρη ομαλοποίηση στην περιοχή». Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν προχτές από τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ. Το Ναχιτσεβάν βρίσκεται ανάμεσα σε Αρμενία, Ιράν και Τουρκία. Η συνάντηση αποτέλεσε την επίσημη εκκίνηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ανοίγματος του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ, ο οποίος θα επέτρεπε στο Μπακού να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια με το Ναχιτσεβάν και την Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ