ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Προσπάθεια συγκάλυψης του χαρακτήρα της δολοφονικής οργάνωσης

Με καταθέσεις αστυνομικών συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσή Αυγής για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα τον Σεπτέμβρη του 2013.

Χαρακτηριστικό της κατάθεσης - με αποχρώσεις - του μάρτυρα Πέτρου Παναγιωτίδη, τότε αστυνομικού διευθυντή Πειραιά, ήταν η προσπάθεια συγκάλυψης του χαρακτήρα και της δράσης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, με αποκορύφωμα την απόπειρά του του να παρουσιάσει ότι το κοντάρι με τη μεταλλική απόληξη, ένα αυτοσχέδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, «το φύτεψε κάποιος σκευωρός στα γραφεία της ΧΑ, πίσω από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού». Αμφισβήτησε μάλιστα και ότι το όπλο - αποδεικτικό στοιχείο ήταν των χρυσαυγιτών, λέγοντας: «Χρυσαυγίτες είναι, όχι ηλίθιοι». Από την τοποθέτηση αυτή εξαίρεσε τον χρυσαυγίτη δολοφόνο Ρουπακιά, τον οποίο χαρακτήρισε «ζωντόβολο». Επιπλέον, όπως και πρωτόδικα, προσπάθησε να συγκαλύψει την ανοχή που επέδειξε η αστυνομία προς τους χρυσαυγίτες οι οποίοι το 2017, με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Ι. Λαγό, είχαν επιτεθεί με τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε Δημοτικό Σχολείο στο Πέραμα όπου προοριζόταν να φοιτήσουν προσφυγόπουλα από τη δομή Σχιστού. Κατέθεσε ότι είναι «παθών» από την παραπάνω επίθεση, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «πιάστηκε στα χέρια με τους χρυσαυγίτες», ενώ λίγο πριν είχε καταθέσει ότι «οι κεφαλές της ΧΑ, οι βουλευτές δηλαδή, δεν δημιουργούσαν πρόβλημα» και ότι μάλιστα ζήτησε από τον ναζιστή κατηγορούμενο Λαγό να τον βοηθήσει να θυμηθεί: «Ενα λεπτό, κύριε Λαγέ, πόσους πήγα μέσα; 80 άτομα ήσασταν;».

Παρ' όλη την προσπάθεια συγκάλυψης και τις αντιφάσεις, πάντως, τόσο από την κατάθεση του πρώην αστυνομικού διευθυντή Πειραιά όσο και από εκείνη του επόμενου μάρτυρα, αστυνομικού Λευτέρη Καρδάμη, αναδείχθηκε ότι το κοντάρι με τη μεταλλική απόληξη ήταν φονικό όπλο, καθώς «άμα σε χτυπήσω στο κεφάλι θα μείνεις στον τόπο».

Μάλιστα ο Καρδάμης, που την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης του τάγματος εφόδου βρήκε έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα το κοντάρι με τη μεταλλική απόληξη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ξεχώριζε τους χρυσαυγίτες γιατί «είχαν στρατιωτική δομή. Χωρίς εντολή δεν κάνανε τίποτε. Τους είχα δει σε πορείες της ΧΑ. Είχα δει και κάποιον βουλευτή σε μια».

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Η δημοτική αρχή προσέλαβε τον δικηγόρο του εγκληματία Λαγού, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τον χωρίς τέλος κατήφορο της δημοτικής αρχής Νέας Σμύρνης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης, για την πρόσληψη του δικηγόρου του χρυσαυγίτη Λαγού. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει για τη δημοτική αρχή:

«Αφού με τις ενέργειές της έφτασε στο σημείο να σφραγιστεί το 6ο Νηπιαγωγείο από ιδιώτη, φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες γονείς, τα μικρά τους παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, προσέλαβε τον δικηγόρο του καταδικασμένου φασίστα - εγκληματία Λαγού, Αλέξανδρο Αλεξιάδη, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!

Είναι ντροπή και αίσχος η δημοτική αρχή της πόλης που χτίστηκε από κατατρεγμένους πρόσφυγες, που γνώρισαν τον ρατσισμό και τη βία, να καταφεύγει σε υπερασπιστές των απογόνων ιδεολόγων και εγκληματιών ναζί - εθνικιστών.

Ούτε στη Νέα Σμύρνη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!».

KOMOTHNH
Κινητοποίηση εργαζομένων στην καθαριότητα

Σε κινητοποίηση στα γραφεία της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ΑΕ (ΔΙΑΑΜΑΘ) προχώρησε χτες ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πολύμηνο εμπαιγμό από την πλευρά του εργολάβου σε βάρος των δημοτικών υπαλλήλων όλων των δήμων του νομού Ροδόπης, που εργάζονται στην αποκομιδή, καθώς οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων περιμένουν 2 - 3 ώρες καθημερινά στον σταθμό μεταφόρτωσης για να μπορέσουν να εκφορτώσουν τα απορριμματοφόρα τους. Ο Σύλλογος απαιτεί ο εργολάβος να διαθέσει για τον νομό Ροδόπης τα 5 φορτηγά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), άμεσες προσλήψεις οδηγών, την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας από τη ΔΙΑΑΜΑΘ για την επίβλεψη και τον καθαρισμό του χώρου εκφόρτωσης του ΣΜΑ όπως και μέριμνα για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου αποθήκευσης και διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που προέρχονται από τα απορριμματοφόρα ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κομοτηνής με επικεφαλής τον Γιάννη Λεβέντη, υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής, και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Χρύσα Γκουντέλα και Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο.

Είναι στο χέρι των πολλών να τελειώνουμε με την εμπλοκή των ιδιωτών

Σε δήλωσή του για το ζήτημα αποκομιδής σκουπιδιών, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Διονύσης Κλάδης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι στο χέρι των πολλών να τελειώνουμε με την εμπλοκή των ιδιωτών, να διεκδικήσουμε πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα, ανασχεδιασμό της πολιτικής για τα απορρίμματα προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος. Είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΡΟΖΜΠΡΟΥΚ
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΡΟΖΜΠΡΟΥΚ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ - ΡΟΖΜΠΡΟΥΚ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, έχοντας ζήσει 52 χρόνια στις ΗΠΑ και έχοντας παραμείνει σε όλη της τη ζωή αγωνίστρια, η οικογένεια του Αστέριου Φωτιάδη προσφέρει 70 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Ο αδερφός της, Αστέριος Φωτιάδης

***

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΥ, διδασκάλισσας κοπτικής ραπτικής επί σειρά ετών στην Εργατική Εστία, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, το ποσό των 30 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μοσχάτου.

Οι φίλοι, Γιάννης Δημητρακόπουλος, Δημήτρης και άλλοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο ατύχημα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Ακόμα ένα περιστατικό που δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης για εργαζόμενους αλλά και επιβάτες πολιτικής κόστους - οφέλους που εφαρμόζεται και στις συγκοινωνίες, συνέβη χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Στη γραμμή 1Χ ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο, και ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, τμήμα της οροφής του λεωφορείου αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι μίας επιβάτη, προκαλώντας της ελαφρύ τραυματισμό. Στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να την μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ, με εργαζόμενους του Οργανισμού να έχουν καταγγείλει ότι η έλλειψη προσωπικού και ανταλλακτικών έχει διαμορφώσει την επικίνδυνη αυτή κατάσταση.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Απεργούν και σήμερα για το δικαίωμα στη δουλειά

Απεργία για δεύτερη μέρα πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου με απόφαση του Σωματείου τους, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του 2023 και δεν αναμένεται να ανανεωθούν, παρότι απασχολούνται εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, η οποία παραμένει υποστελεχωμένη σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει. Οι συμβασιούχοι αριθμούν σήμερα τους 542 και απασχολούνται από 4 έως 7 χρόνια στην Υπηρεσία.

Χθες, πρώτη μέρα της απεργίας, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο πραγματοποιούν και σήμερα, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους, οι οποίοι με απόφαση του Συλλόγου τους προχωρούν σε στάση εργασίας (από τις 12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας), στηρίζοντας τον αγώνα των συμβασιούχων.

Στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα λεγόμενα του οποίου δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αντίθετα κάποιες σκέψεις περί πιθανής - αλλά όχι βέβαιης - ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου διατηρούν το καθεστώς εργασιακής ομηρίας τους.

Τις δίκαιες απαιτήσεις τους να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ