ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κριτήριο ψήφου η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας

Περιφέρεια και δημοτικές αρχές είναι συνυπεύθυνες για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο της Υγείας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της επιτυχημένης εκδήλωσης της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης στην Υγεία - Πρόνοια».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Βασίλης Κούδας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, και Γιώργος Σαμπροβαλάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) και γενικός γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης του ΣΚΛΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η Ράνια Μπέτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ, του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης στάθηκε στον γενικότερο ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης και των δημοτικών αρχών στην υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, που αναλαμβάνουν ένα μέρος της διαχείρισης των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο της Υγείας. Ανέδειξε επίσης ότι «η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στο πρόσφατο ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη στήριξη του αγώνα των σωματείων των υγειονομικών και των αιτημάτων τους για τους ασθενείς και τους ίδιους προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τη συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην Περιφέρεια όσο και για τον χαρακτήρα των Περιφερειών. Κι αυτό γιατί η περιφερειακή αρχή βάζει πλάτη στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης για μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας και στην παραπέρα εμπορευματοποίησή της. Και αυτή η στάση πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές».

Ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα όχι μόνο της Υγείας αλλά και της Πρόνοιας συμπράττοντας με το αζημίωτο με "εθελοντές" και ΜΚΟ, αξιοποιώντας προγράμματα ΕΣΠΑ για παιδιά, για ΑμεΑ αλλά και ηλικιωμένους, καθώς σταδιακά μεταφέρονται υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους όσον αφορά τη χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση (Περιφέρειες και δήμοι) και ουσιαστικά στην κατηγοριοποίηση μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας. Επομένως, ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον επιβάρυνση του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία, εκτός από αυτά που ήδη πληρώνει. Αλλωστε, έχει πικρή πείρα ο λαός μας από το πέρασμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών στην Τοπική Διοίκηση».

Ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ο Βασίλης Κούδας τόνισε ότι «οι υπόλοιποι συνδυασμοί πουθενά δεν θα αναφέρουν την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για αποκλειστική και πλήρη απασχόληση των γιατρών με ουσιαστική οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση, για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλήρους και ανεπτυγμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενικά όλα αυτά που εμείς ζητάμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση".

Αντιθέτως είναι ξεκάθαρη η εχθρότητά τους απέναντι σε αυτές τις θέσεις και η διαθεσιμότητά τους, όπως και στα άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται της Τοπικής Διοίκησης, να αποτελέσουν αυτοί τους καλύτερους διαχειριστές που έχει ανάγκη το σύστημα. Ετσι, στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν δίστασαν να καταψηφίσουν πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για έκπτωση στον λογαριασμό νερού του ΠΑΓΝΗ από την αντίστοιχη δημοτική εταιρεία. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μπορεί να μην ήταν παρόντες οι σημερινοί επικεφαλής, ήταν όμως εκεί και ψήφισαν προβεβλημένα στελέχη των παρατάξεών τους. Αντίστοιχα, στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου ΔΣ προσπάθησαν να περάσουν απόφαση για σύσταση δημοτικού φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης του Πανάνειου Κληροδοτήματος, με σκοπό τη δημιουργία νέων δημοτικών δομών Υγείας και τη μεταφορά έτσι μιας κρατικής αρμοδιότητας στον δήμο και στις πλάτες των δημοτών, προσπάθεια που και αυτή εμποδίστηκε από την καίρια παρέμβαση της παράταξής μας».

Υποστελέχωση και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών

Ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Πρόνοιας και των κοινωνικών δομών της Τοπικής Διοίκησης. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα υποστελέχωσης και υποβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών ανέφερε τα εξής: «Το "προσωρινό" κλείσιμο, τον περασμένο Αύγουστο, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου λόγω λήξης της σύμβασης για τη φύλαξη, αφού η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να πάρει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία μιας τέτοιας δομής. Αντίστοιχη μοίρα είχε και το Κέντρο Αστέγων. Την ανυπαρξία δημόσιων δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ΜΚΟ, ιδιώτες και πάσης φύσεως "φιλάνθρωποι" κάνουν "πάρτι" στην ανάγκη του κόσμου. Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ηράκλειο, λειτούργησε μόλις φέτος, μάλιστα με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας και Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων που πριν από μερικά χρόνια από ΚΑΠΗ σε μια νύχτα μετατράπηκαν σε τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, με τον ίδιο αριθμό προσωπικού, αλλά με επιπλέον καθήκοντα με σοβαρότατη ευθύνη στο ζήτημα της παιδικής προστασίας. Υποστελεχωμένες δηλαδή ή στελεχωμένες με συμβασιούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες ούτε να διερευνώνται σε βάθος τα συγκεκριμένα περιστατικά, πόσο μάλλον να προχωρούν σε πρόληψη.

Το "Βοήθεια στο Σπίτι", που ούτε λόγος να δείξουν οι δημοτικές αρχές στήριξη στον 20ετή αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ποιοτικές υπηρεσίες στην κοινότητα. Αλλά ούτε είχαν φροντίσει για τις ασφαλείς και σύγχρονες συνθήκες εργασίας τους, με συγκεκριμένα καθήκοντα, ασφαλή αυτοκίνητα και μέσα ατομικής προστασίας». Τέλος, ανέφερε ότι «οι χιλιάδες χρήστες αυτών των υπηρεσιών και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε νέο από αυτούς τους συνδυασμούς, που διαχρονικά με το ένα χέρι χαρατσώνουν τους πολλούς και με το άλλο χρηματοδοτούν υποτυπώδη "κοινωνικά προγράμματα" για να κουκουλώσουν την αιτία από όπου πηγάζει το πρόβλημα».


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Σε κατάσταση δραματικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης

Περιοδεία υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας

Από την περιοδεία στο «Γεννηματάς»
Από την περιοδεία στο «Γεννηματάς»
Το κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους μετέφεραν στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης, και οι υγειονομικοί και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δάφνη Κατσίμπα και Θανάσης Τασιούδης.

Στη διάρκεια περιοδείας μίλησαν με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στις διοικητικές υπηρεσίες, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων. Συζήτησαν για τη δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, για την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, ιδιαίτερα γιατρών και νοσηλευτών, που οδηγεί σε πραγματική εξουθένωση. Επίσης ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ συνολικά για τον πληθυσμό και ειδικότερα για τα παιδιά. Εξάλλου, έθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ασφάλεια αστικής ευθύνης την οποία υποχρεούνται να κάνουν. Οπως είπαν, «δεν γίνεται να αναγκάζομαι να δουλεύω με τις συνθήκες που μου επιβάλλει το ΕΣΥ και μετά να δώσω τη λύση στο όποιο πρόβλημα προκύψει μόνη μου. Ούτε νομικές υπηρεσίες υπάρχουν στα νοσοκομεία, ούτε κοινωνικές. Υπολειτουργούν».

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν ότι αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς συνδέονται με την προώθηση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων. Και για να προχωρήσει η αξιολόγηση των νοσοκομείων, οι αστικές ευθύνες θα είναι προ των πυλών σε κάθε δραστηριότητα των γιατρών. Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες ή τα ασφαλιστικά ταμεία, για να κάνουν σύμβαση με τα νοσοκομεία, απαιτούν την ασφάλεια του ασθενή, η οποία όμως θα είναι στην ευθύνη του γιατρού και όχι της ιατρικής υπηρεσίας και του νοσοκομείου.

Ο Σ. Αβραμόπουλος ανέδειξε τις ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειακών αρχών για την κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια Υγεία και τον ρόλο που έχουν αναλάβει στην προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης. Αναφέρθηκε στη θέση του περιφερειάρχη και των άλλων παρατάξεων, που όπως είπε «συμφωνούν να περάσουν τα νοσοκομεία στην ευθύνη της Περιφέρειας. Είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Μια λογική η οποία κατέρρευσε στην περίοδο της πανδημίας και στο ιταλικό και στο ισπανικό σύστημα. Αλλά επίσης οδηγεί και σε μεγάλη κατηγοριοποίηση μεταξύ των δομών Υγείας».

Κόντρα σε αυτή τη λογική, «εμείς διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις, βελτίωση των όρων εργασίας για να έρθουν νέοι γιατροί, κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάνε στην κάλπη με κριτήριο τη ζωή τους, τους όρους με τους οποίους εργάζονται, το επίπεδο προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος, την Υγεία και την Παιδεία, σοβαρά ζητήματα στην καθημερινότητα. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο με αγώνα, με προσπάθεια, ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε σύμφωνα με το επίπεδο που μας επιτρέπει η επιστήμη και η τεχνολογία στον 21ο αιώνα», είπε.

Η Δάφνη Κατσίμπα κάλεσε τους συναδέλφους της να δυναμώσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ώστε να εκλεγούν «περισσότεροι αγωνιστές που διεκδικούν, συγκρούονται, που το κάνουν κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και κατοικίας τους, παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ