ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Βούλιαξε αθωράκιστος ο Βόλος!

Εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικής και περιφερειακής αρχής, που δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας του λαού

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων
Κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές στη Μαγνησία βούλιαξαν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά.

Οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής είναι εγκληματικές. Εχουν το θράσος να μιλούν για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, όταν η μισή πόλη του Βόλου βυθίστηκε κάτω από τόνους νερού και λάσπης, όταν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα για πολλοστή φορά.

Αποδίδουν τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή, όταν δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, όταν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 5 Σεπτέμβρη, δεν προχώρησαν στοιχειώδεις ενέργειες όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, η ενίσχυση των αναχωμάτων κ.λπ

Η ολιγωρία αυτή ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος και ο περιφερειάρχης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, είχαν κινηθεί στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων που συμβαίνουν κάθε 1.000 χρόνια».

Από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας και υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον Βόλο και μεταφέρει σήμερα την κραυγή αγωνίας των πληγέντων κατοίκων.

Φωνάζαμε να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αλλά δεν έγινε τίποτα

Τραγική η κατάσταση στην Αγριά
Τραγική η κατάσταση στην Αγριά
Ο Κραυσίδωνας ήταν ο ποταμός που «έπνιξε» ξανά τον Βόλο στη λάσπη, όταν έσπασε σε τρία σημεία και τα ορμητικά νερά του οδηγήθηκαν μέσα στην πόλη. Κι όμως οι κάτοικοι που συναντήσαμε μας λένε ότι «φωνάζαμε να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αλλά δεν έγινε τίποτα».

Επί 20 μέρες μετά το καταστροφικό «χτύπημα» του «Daniel», ο καθαρισμός του Κραυσίδωνα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας γινόταν με ρυθμούς χελώνας, αφού επιχειρούσαν μόλις δύο μηχανήματα στην κοίτη του, με αποτέλεσμα ο ποταμός να γεμίσει ξανά με μπάζα και να υπερχειλίσει.

Αλλοι κάτοικοι περιγράφουν ότι «στοίβαξαν τις φερτές ύλες στην άκρη της κοίτης και όταν ξεκίνησε η βροχόπτωση, αυτές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου δημιουργώντας για άλλη μία φορά πρόβλημα».

Παρόμοιες είναι και οι καταγγελίες των κατοίκων του Παλιού Λιμεναρχείου: «Μας αφήσανε να πνιγούμε ξανά. Δεν φτάνει που μαζεύαμε όλες αυτές τις μέρες μόνοι μας τις λάσπες χωρίς τη βοήθεια του δήμου, δεν έγινε τίποτα με τα φρεάτια και τα ρέματα. Φτάνει πια».

Αλλά και οι κάτοικοι της Αγριάς τονίζουν ότι το ρέμα Ματσάγγου, το οποίο γέμισε φερτά υλικά «πνίγοντας» σπίτια και επιχειρήσεις, ήταν ακαθάριστο.

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές

«Είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Μόλις χτες είχαμε καταφέρει να ξελασπώσουμε. Να και τα τιμολόγια με τα καινούρια μηχανήματα», μας λέει ένας καταστηματάρχης στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος όχι μόνο δεν πήρε κάποια αποζημίωση για την προηγούμενη καταστροφή, αλλά πλήρωσε από την τσέπη του για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η επιχείρησή του και τώρα ξαναπλημμύρισε.

Πάλι μέσα στις λάσπες και τα μπάζα μεγάλο τμήμα του Βόλου
Πάλι μέσα στις λάσπες και τα μπάζα μεγάλο τμήμα του Βόλου
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες έμποροι και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Στο κέντρο της πόλης αλλά και σε συνοικίες, έμποροι και εργαζόμενοι μαζεύουν τα εμπορεύματά τους, καθώς πολλά από αυτά αχρηστεύτηκαν και καθαρίζουν και πεζοδρόμια, δρόμους και πεζοδρόμους.

Πολλοί από αυτούς πετάνε για δεύτερη φορά εμπορεύματα και αναλώσιμα είδη. Απελπισμένοι που θα μείνουν κι άλλες μέρες χωρίς εισόδημα, μας λένε: «Οι λογαριασμοί όμως έρχονται κανονικά όλες αυτές τις μέρες που υπολειτουργούσαμε. Πώς θα πληρώσουμε τις διάφορες υποχρεώσεις μας».

Ταυτόχρονα αναδεικνύουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, αφού, όπως αναφέρουν, «τα νερά από τα μαγαζιά μας τα αντλούμε ξανά με δικά μας έξοδα, πληρώνοντας ιδιώτες που διέθεταν αντλίες».

Από τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν για τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες, είναι αυτό της ηλεκτροδότησης, αφού ακόμα και αν καθαριστούν οι επιχειρήσεις τους, αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δόθηκε η χαριστική βολή

Σε γειτονιές όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Νεάπολη, η Νέα Καλλιθέα, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Νέα Ιωνία και η Αγριά, αλλά και στο κέντρο, τα νερά έχουν υποχωρήσει, αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Σε πολλά σημεία η λάσπη έχει στεγνώσει και έχει γίνει σκόνη που την αναπνέει ο κόσμος. Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη σε μεγάλο κομμάτι της πόλης. Σε πολλά σημεία η μυρωδιά από τα λύματα, τα απορρίμματα, την υγρασία, τα νεκρά ζώα είναι ανυπόφορη. Για να αντιμετωπίσουν τη σκόνη και τις μυρωδιές, πολλοί χρησιμοποιούν πλέον μάσκες.

Στην Αγριά οι κάτοικοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τον τόπο τους, λόγω των φερτών υλικών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους και τα στενά σε βουνά από λάσπη και σκουπίδια. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στις υποδομές, ενώ αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στις λάσπες. Με δυσκολίες μετακινούνται οι κάτοικοι, καθώς για να καθαριστούν οι δρόμοι θα πρέπει να περάσουν μέρες.

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο νότιο Πήλιο, όπου με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία μέσα από την Αγριά. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και στην περιοχή Μηλίνα, όπου οι κάτοικοι μιλούν για «χαριστική βολή».

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια αρκετών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στον δήμο Ρήγα Φεραίου υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, αλλά και στο Κανάλι, με το οδικό δίκτυο να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Χωρίς εισόδημα πολλοί εργαζόμενοι

Στην πόλη του Βόλου δεν χάθηκαν μόνο περιουσίες. Σε πολλούς χώρους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, έχοντας μείνει χωρίς εισόδημα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, των delivery, του εμπορίου, οι οποίοι έχουν μείνει πολλές μέρες χωρίς δουλειά μέσα στον Σεπτέμβρη, δεν πληρώνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν μπαίνουν και σε αναστολή.

Αντίστοιχα σε εργοστάσια μετάλλου, όπως η ΒΕΜΕΚΕΠ, η εργοδοσία «χρέωσε» τους εργαζόμενους με 5 μέρες άδεια, για τις μέρες που δεν λειτουργούσε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θα τεθούν από τη Δευτέρα στο καθεστώς αναστολής εργασίας για τον Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βγάλουν τον μήνα με 534 ευρώ.


Ολοι στους δρόμους! Διεκδίκηση και ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δήλωση του Απ. Ριζόπουλου, υποψήφιου δημάρχου Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε δήλωσή του ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζει:

«Η ξεδιάντροπα προκλητική στάση και ο χυδαίος εμπαιγμός του βολιώτικου λαού, με ψέματα, φθηνές δικαιολογίες και με αποποίηση ευθυνών, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους, που έχουν ονοματεπώνυμο. Μπέος, Αγοραστός, κυβέρνηση, όλοι μαζί, το κράτος τους, έπνιξαν για δεύτερη φορά τον Βόλο. Δεν υπολογίζουν τίποτα!

Αφησαν τα ρέματα με βουνά μπάζα, τα φρεάτια βουλωμένα! Εδώ και είκοσι μέρες, αυτό που φώναζε όλος ο κόσμος, καθαρίστε τα μπάζα από τις κοίτες, τις λάσπες, ξεβουλώστε τα φρεάτια, φέρτε μηχανήματα, ...κινδυνεύουμε!..., τους έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια, καθησυχάζοντας ότι, δήθεν, όλα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τη νέα κακοκαιρία και το ό,τι ακούγεται είναι "fake news".

Ο Βόλος μετατράπηκε όλος σε ποτάμι λάσπης, που έπνιξε μέσα σε δύο ώρες όλον τον αγώνα των ανθρώπων, που προσπάθησαν να ορθοποδήσουν από τις προηγούμενες καταστροφές. Σπίτια, καταστήματα, υπόγεια, στο Παλιό Λιμεναρχείο, στη Νεάπολη, στους Αγ. Αναργύρους, στην Αγριά, στη Νέα Καλλιθέα, στο κέντρο της πόλης, το δικαίωμα στην προστασία της λαϊκής περιουσίας και της ζωής, ο αγώνας και τα όνειρά τους για μια ανθρώπινη ζωή, ποδοπατήθηκαν από τους "σωτήρες".

Καμιά εμπιστοσύνη, σε κανέναν. Ούτε στον Μπέο, που πριν από τη δεύτερη καταστροφή περνούσε στη 2ας Νοεμβρίου και κρέμαγε "καμπανούλες" για τα Χριστούγεννα. Ούτε στον δήθεν ακομμάτιστο Παπαπέτρο, τον μπροστινό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που τεχνηέντως "ξεχνά" ότι τα 9 χρόνια δημοτικής θητείας Μπέου ήταν κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους "πυλώνες" που τον στηρίζει, τώρα με τον "υπέροχο" Κασσελάκη, με τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή καταστροφή.

Να τους πνίξει η λαϊκή οργή! Ολοι στους δρόμους! Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε! Πρώτα και κύρια την προστασία της ζωής μας! Δεν είναι "κόστος"! Δεν αποδεχόμαστε να θυσιάζεται στο "όφελος" των "λίγων". Δυναμώνουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Τη μόνη δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των "πολλών"!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ