ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Μεγάλες ζημιές και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Πλημμυρισμένα χωράφια και εγκαταστάσεις στον Πλατύκαμπο Λάρισας

INTIME NEWS

Πλημμυρισμένα χωράφια και εγκαταστάσεις στον Πλατύκαμπο Λάρισας
Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα νερά από τις προηγούμενες πλημμύρες και πλημμύρισαν ξανά χωριά της Λάρισας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για τρίτη φορά και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά Εθνική οδός παραμένει κλειστή. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης η Υπέρεια Φαρσάλων και τα χωριά Νίκη, Αρμένιο και Πλατύκαμπος, καθώς τα νερά δεν λένε να υποχωρήσουν.

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή για τις υπερχειλίσεις του Σοφαδίτη βρίσκονται οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας.

Μέχρι χθες είχαν εκκενωθεί το χωριό Αμπελώνας του δήμου Παλαμά και μερικώς το Φύλλο, που έχουν πνιγεί στα νερά, όπως επίσης ο Βλοχός, η Αστρίτσα και το Ορφανό. Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους, που και πάλι μετατράπηκαν σε λίμνες από την υπερχείλιση του Ενιπέα.

Στο Φύλλο Καρδίτσας και πάλι πλημμύρισαν τα πάντα
Στο Φύλλο Καρδίτσας και πάλι πλημμύρισαν τα πάντα
Στα Φάρσαλα και τον Παλαμά αντιπροσωπεία της ΟΓΕ

Στο Στέκι που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών στα Φάρσαλα
Στο Στέκι που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών στα Φάρσαλα
Πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας επισκέφτηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), προκειμένου να παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης που συνέλεξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών από την Αττική για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, την αντιπρόεδρο, Εύη Κοντόρα, και την γραμματέα Μαρία Φιλανταράκη, βρέθηκε στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης που έχει στήσει η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ στα Φάρσαλα, στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας, που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, καθώς και στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, που έχει στηθεί από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

«Ολο το υλικό που μας στέλνετε θα αξιοποιηθεί στην προσπάθεια που κάνουμε να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας»: Αυτήν τη διαβεβαίωση έδωσαν οι υγειονομικοί που με την εθελοντική τους προσφορά λειτουργούν το ιατρείο. Υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι οι πλημμυροπαθείς που παλεύουν να ξελασπώσουν τα σπίτια τους να βρίσκουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια, να μη χρειάζεται να αγοράζουν φαρμακευτικά είδη που τους είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν μικροτραυματισμούς, αλλεργίες, δερματικά προβλήματα. Οπως εξήγησαν στην αντιπροσωπεία, το Κέντρο Υγείας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, η αποκατάσταση των οποίων θα πάρει μήνες, ενώ η λειτουργία του στο κλειστό γήπεδο του Παλαμά γίνεται σε άθλιες συνθήκες. Και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας της υγείας των πλημμυροπαθών το κράτος είναι απόν, ενώ η αλληλεγγύη και η προσφορά των μαχόμενων υγειονομικών έχουν αποδειχθεί πολύτιμες.

Στο Ιατρείο Αλληλεγγύης
Στο Ιατρείο Αλληλεγγύης
Παραδίδοντας τα είδη, που γέμισαν ένα μεγάλο φορτηγό, η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ τόνισε ότι «η μόνη υποδομή που άντεξε και αντέχει είναι η αλληλεγγύη γιατί στηρίζεται σε ανθρώπους που έχουν τις ίδιες έγνοιες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα, ενώ αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα κράτος εχθρικό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους». «Η σαπίλα αυτού του κράτους έχει ακριβώς την ίδια ρίζα με ό,τι διαλύει κάθε πτυχή της ζωής των γυναικών του μόχθου: Το κυνήγι του κέρδους. Το κράτος που ξοδεύει δεκάδες δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και δαπάνες, που χαρίζει δεκάδες δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τον κρατικό προϋπολογισμό για τις "πράσινες" και ψηφιακές μπίζνες τους, τηρώντας με ευλάβεια χρονοδιαγράμματα και "προαπαιτούμενα", είναι το ίδιο κράτος που αφήνει χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος της καταστροφής, της ανύπαρκτης πρόληψης και της συγκροτημένης σχεδιασμένης προστασίας τους», σημειώνει η Ομοσπονδία στο δελτίο Τύπου.

Επίσης, ξεκαθαρίζει πως η αλληλεγγύη της ΟΓΕ δεν περιορίζεται στην υλική βοήθεια αλλά αφορά και τη στήριξη των αγώνων του λαού της Θεσσαλίας για να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του. «Γι' αυτό ενώνουμε τη φωνή των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ με τις γυναίκες, με τους αγρότες και τους εργαζόμενους στις πόλεις και τα χωριά που βλέπουν να καταστρέφονται το βιος τους, τα σπίτια τους και οι κόποι μιας ζωής και στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, στηρίζοντας και το παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της Κυριακής 1 Οκτώβρη», καταλήγει η ΟΓΕ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο πρύτανης αποφάσισε ηλεκτρονική εξεταστική σε πόλεις χωρίς ρεύμα!

Αμεση απάντηση από τους εκλεγμένους με την «Πανσπουδαστική»

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε να διεξαχθεί ηλεκτρονική εξεταστική ενώ η πόλη του Βόλου είναι βυθισμένη στο σκοτάδι και πνιγμένη στις λάσπες.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδατική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Βόλου σημειώνουν: «Κύριε Μπιλλίνη, σε ποια πόλη ζείτε; Η υπομονή μας έχει όρια! Δεν φτάνουν οι απανωτές πλημμύρες στην πόλη και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν φτάνει που τόσο καιρό ούτε ένας εκπρόσωπος της Πρυτανείας δεν μας έχει ενημερώσει στοιχειωδώς για τα Τμήματά μας, η Πρυτανεία αποφάσισε να προσθέσει κι άλλα εμπόδια στους φοιτητές, πληγέντες και μη. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να διεξαχθεί ηλεκτρονική εξεταστική σε μια πόλη που το 80% είναι βυθισμένη στο σκοτάδι και πνιγμένη στις λάσπες; Μήπως είναι Πρωταπριλιά; Πάντως οι φοιτητές δεν έχουμε γεννήτριες στα σπίτια μας».

ΑΤΤΙΚΗ
Την Τρίτη η κινητοποίηση των ορειβατικών - φυσιολατρικών συλλόγων

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης στις 7 μ.μ.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούν την Τρίτη 3 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. οι ορειβατικοί, φυσιολατρικοί σύλλογοι της Αττικής, παλεύοντας για την υπεράσπιση των δασών και του φυσικού πλούτου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και άλλα βουνά της Αττικής, όπως και σε όλη τη χώρα.

Επίσης, οργανώνεται κοινή πεζοπορία όλων των συλλόγων της Αττικής στα καμένα της Πάρνηθας την Κυριακή 22 Οκτώβρη με συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία της Χασιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ