ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας

Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του Κόμματος σημειώθηκε τη φορά αυτή στη Βέροια, δηλώνοντας ότι κάθε άλλο παρά «μεμονωμένα γεγονότα» αποτελούν τα παρόμοια περιστατικά που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.

Χθες στις 10 το πρωί, με τηλεφώνημά του στα γραφεία της ΚΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, αστυνομικός της Ασφάλειας ζήτησε να πληροφορηθεί πόσοι διαδηλωτές από το νομό και με ποιο μέσο θα μεταβούν στον Τύρναβο. Οταν η γραμματέας της Οργάνωσης, που βρισκόταν στην άλλη άκρη της γραμμής, τον ρώτησε για ποιο λόγο θέλει αυτά τα στοιχεία, τότε μόνο ο ασφαλίτης δήλωσε την ιδιότητά του. Φυσικά, καμία πληροφορία δεν μπόρεσε να αποσπάσει ο ερωτών, δηλώνοντας ότι ακολούθησε τη νόμιμη οδό για να συλλέξει τις πληροφορίες του, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κι άλλους δρόμους. Ακόμη, μετά τη σύντομη στιχομυθία που ακολούθησε, ο άγνωστος άνδρας της Ασφάλειας παραδέχτηκε ότι το ενδιαφέρον του δεν οφείλεται προφανώς σε προσωπικούς λόγους, αλλά εκτελεί εντολές άνωθεν.

10ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αναχωρούν σήμερα για το Στόμιο

Αναχωρούν σήμερα για το Στόμιο της Λάρισας οι χιλιάδες νέοι αγωνιστές της ειρήνης που θα συμμετάσχουν στο 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Αύριο θα μετατρέψουν την παραλία του Στομίου σε κόκκινο στρατηγείο αγώνα. Μεθαύριο Κυριακή, οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες και μαζί τους οι νέοι κι οι νέες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του διημέρου, θα βρεθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θα ενώσουν τις φωνές τους με το λαό της πόλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Θα υποδεχτούν έτσι, δυναμικά και αγωνιστικά τη ΝΑΤΟική αρμάδα, απαιτώντας «να φύγουν τα καράβια του θανάτου από το λιμάνι».

Τα πούλμαν για την κόκκινη κατασκήνωση ξεκινούν από την Αθήνα στις 11 το βράδυ από το Μουσείο και θα φτάσουν στην κατασκήνωση αύριο τα ξημερώματα. Από τη Θεσσαλονίκη το κομβόι των πούλμαν με τους κατασκηνωτές του διημέρου θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το άγαλμα του Βενιζέλου. Οι Οργανώσεις της Κεντροδυτικής Μακεδονίας θα φτάσουν στο Στόμιο σήμερα το βράδυ, όπου θα τους υποδεχτεί η Οργάνωση της Θεσσαλίας με τα τραγούδια του συγκροτήματος «Νόστος».

Από αύριο το πρωί, η παραλία θα πλημμυρίσει με τις σκηνές και τις κόκκινες σημαίες των νέων αγωνιστών. Οπως πάντα, τα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα της ΚΝΕ συνδυάζουν τα όνειρα και την πάλη των νέων ανθρώπων για μια ζωή ειρηνική και δημιουργική, με τη συλλογικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση και το παιχνίδι στον ήλιο και τη θάλασσα. Ετσι και φέτος η νεανική έμπνευση, η φαντασία και το κέφι αναμένεται να περισσέψουν στην κόκκινη κατασκήνωση του Στομίου.

Οι Οργανώσεις περιοχής της ΚΝΕ έχουν προπονηθεί και είναι πανέτοιμες για το τουρνουά ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί αύριο πρωί στην παραλία. Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί το πρωί της Κυριακής και θα βραβευτεί η νικήτρια Οργάνωση. Επίσης, μαζί με τα παιχνίδια και το μπάνιο, η Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ ετοίμασε για τους κατασκηνωτές του διημέρου ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για αύριο βράδυ. Ετσι, στην εξέδρα της κατασκήνωσης θα παίξει μουσική το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Θεσσαλονίκης, θα παίξει θέατρο ο ΛΑΜΟΣΑ (Λαϊκός Μορφωτικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης), θα προβληθεί αντιιμπεριαλιστικό ντοκιμαντέρ, θα συμμετάσχει φιλικά ο Μίλτος Πασχαλίδης, που θα παίξει με την κιθάρα του παλιά και καινούρια τραγούδια του και το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί με ρεμπέτικο και λαϊκό πρόγραμμα από τον Βασίλη Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε».

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει αντιιμπεριαλιστική έκθεση φωτογραφίας του Μανόλη Πάκια, ενώ θα γίνει και η βράβευση των πρώτων οργανώσεων στην Οικονομική Εξόρμηση της ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι νέοι αγωνιστές θα διαδηλώσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με το αντιπολεμικό κίνημα και το λαό της πόλης.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα όμως, δε θα σταματήσει το βράδυ του Σαββάτου. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κλείσουν την Κυριακή με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για την Οργάνωση Θεσσαλίας, ενώ οι υπόλοιπες οργανώσεις θα επιστρέψουν στις πόλεις τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟικός ξεσηκωμός
  • Αρχίζουν αύριο οι διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις
  • Δεξίωση των ΝΑΤΟφρόνων την Κυριακή το απόγευμα στην ιταλική φρεγάτα, ναυαρχίδα του Στόλου

ΑντιΝΑΤΟικό σατιρικό τρικ που κυκλοφόρησε η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων στη Θεσσαλονίκη για να προπαγανδίσει τις διήμερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις
ΑντιΝΑΤΟικό σατιρικό τρικ που κυκλοφόρησε η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων στη Θεσσαλονίκη για να προπαγανδίσει τις διήμερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις
Σε μια νέα προκλητική ενέργεια οι ΝΑΤΟικοί μακελάρηδες των Βαλκανίων, που τα πλοία τους του θανάτου θα αμαυρώσουν με την παρουσία τους το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απέστειλαν πρόσκληση στο δήμαρχο της πόλης, το νομάρχη και όλες τις άλλες αρχές να παρευρεθούν σε δεξίωση στην ιταλική φρεγάτα - ναυαρχίδα της μοίρας - την Κυριακή, τη στιγμή που το φιλειρηνικό κίνημα κι ο λαός της πόλης θα διαδηλώνουν στην είσοδο του λιμανιού ενάντια στην εγκληματική στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Η προσβλητική για το λαό της πόλης και απαξιωτική των αντιπολεμικών του αγώνων πρόσκληση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και έντονων αντιδράσεων. Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο. Στη συνάντηση τέθηκε από την αντιπροσωπεία το παλλαϊκό αίτημα να μην αποδεχτεί την πρόσκληση ο δήμαρχος και να μην παραστεί στη δεξίωση. Αντί γι' αυτό ζητήθηκε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της Αντιπολεμικής Επιτροπής και να δώσει με την παρουσία του μεγαλύτερο εύρος και βαρύτητα στον αγώνα των δυνάμεων της ειρήνης, συμπορευόμενος με τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει χωρίς καθυστέρηση το αίτημα της Επιτροπής στο δήμαρχο.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καταπλεύσουν στις 8 Ιούλη 8 ΝΑΤΟικά πολεμικά που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου (Standing Naval Forces in Mediterranean). Στη δύναμη της μοίρας αυτής που τελεί υπό τη διοίκηση Ιταλού υποναυάρχου, ανήκουν το ελληνικό πλοίο «Κίμων» και εφτά φρεγάτες: μια ιταλική, μια αμερικανική, μια ισπανική, μια γαλλική, μια βρετανική, μια ολλανδική και μια τουρκική.

Χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου και η όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης σ' αυτές.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιούλη, στην Παλιά Παραλία (από το Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι) και θα συνεχιστούν σ' αυτό το χώρο μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιούλη. Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού.

Στο μεταξύ φουντώνει καθημερινά η λαϊκή αντίδραση στην παρουσία του ΝΑΤΟικού στόλου στη Θεσσαλονίκη. Σε χτεσινή ανακοίνωση η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τονίζει: «Μπροστά και σ' αυτή την πρόκληση να χρησιμοποιηθεί και πάλι το λιμάνι της πόλης ως πύλη θανάτου για τα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, το φιλειρηνικό κίνημα και οι νέοι κομμουνιστές δίνουμε άμεση απάντηση με τη συμμετοχή μας στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολεμική επιτροπή φορέων του Νομού μας».

Με ανακοίνωσή της εξάλλου η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων είναι φανερό ότι απορρέει από το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση της έντασης, με τον κατάπλου πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 8/7/2001 και των σχεδίων της νέας τάξης πραγμάτων, που προσβλέπουν σε αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων και σε περαιτέρω κατακερματισμό των βαλκανικών χωρών».

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΚ ΗΠΑ

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για το Μιλγουόκι των ΗΠΑ για να πάρει μέρος στις εργασίες της 27ης Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΚΚ ΗΠΑ.

Συντροφικούς χαιρετισμούς

Τις εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ χαιρετίζει με επιστολή της προς την ΚΝΕ, η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι η επιτυχία του «θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της νεολαίας». Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι της ΚΝΕ,

Η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, σας στέλνει τους πιο ζεστούς συντροφικούς χαιρετισμούς και τις ευχές της για την επιτυχία του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 7-8 Ιούλη 2001.

Πιστεύουμε ότι η δράση της ΚΝΕ και των άλλων νεολαιών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων είναι ζωτικής σημασίας αυτήν την περίοδο. Μόνο μέσω της ενότητας των στόχων μας μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δυνατή αμφισβήτηση στην εξελισσόμενη παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμό.

Ελπίζουμε πως το Αντιιμπεριαλιστικό σας Διήμερο θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ