ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα οι κάλπες της Κυριακής!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με την οποία ζητά να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές

Icon

Στη δουλειά θα βρεθούν οι εμποροϋπάλληλοι τις δύο επόμενες Κυριακές στις περιοχές όπου ανοίγουν τα καταστήματα, παρά το γεγονός ότι τις συγκεκριμένες μέρες πραγματοποιούνται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ηδη η εργοδοσία ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι «τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά», επικαλούμενη μάλιστα σχετική επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι οι εμποροϋπάλληλοι όχι μόνο να στερούνται την ανάπαυση της Κυριακής, αλλά και να αντιμετωπίζουν εμπόδια και δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα!

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μόνο για τις εθνικές εκλογές (άρθρο 137 ν. 5039/2023), χωρίς να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ετσι, μια σειρά επιχειρήσεις σκοπεύουν να κάνουν και την προσεχή Κυριακή χρήση της δυνατότητας που τους έχουν δώσει οι κυβερνήσεις να λειτουργούν τα εμπορικά τους καταστήματα τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη σε περιοχές όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, δήμοι στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα κ.λπ.

«Κυβέρνηση και εργοδοσία βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκατοντάδων εμποροϋπαλλήλων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και προσθέτει ότι ήδη «η διεύθυνση των δύο εμπορικών κέντρων "Designer Outlet Athens" και "Smart Park" στα Σπάτα αποφάσισε τη λειτουργία των καταστημάτων» κατά την προσεχή Κυριακή, «με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης».

Εργοδοσία, κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους σε δήμους και Περιφέρειες επιβάλλουν δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα

Ο Σύλλογος απαιτεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να εκδώσει απόφαση προκειμένου τα καταστήματα να μην ανοίξουν τις Κυριακές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους «να πάνε μαζικά να ψηφίσουν και με την ψήφο τους να τιμωρήσουν όλους όσοι ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που ζούμε», καθώς και να καταγγέλλουν στο σωματείο «κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος από την εργοδοσία».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν ξεχνάμε ότι τα δύο εμπορικά στα Σπάτα ανοίγουν κάθε Κυριακή από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, από το Δεκέμβρη του 2019, με απόφαση του σημερινού υπουργού Εργασίας, ο οποίος έτρεξε να ικανοποιήσει την απαίτηση της εργοδοσίας των δυο εμπορικών για 7ήμερη λειτουργία τους. Δεν ξεχνάμε ότι με τους νόμους όλων των κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τσακίσει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, τις Κυριακές μας, και μας στερούν κάθε δυνατότητα ξεκούρασης και οικογενειακού προγραμματισμού.

Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση και ξέρουμε ποιοι ευθύνονται για όσα βιώνουμε. Κράτος, κυβέρνηση, εργοδοσία αλλά και οι εκλεκτοί τους σε δήμους και Περιφέρειες τρέμουν στη σκέψη αυτή η οργή μας να εκφραστεί στις κάλπες, πολύ περισσότερο στους αγώνες, γι' αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Δεν θα τους περάσει! Απαιτούμε εδώ και τώρα τις Κυριακές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τα καταστήματα να είναι κλειστά, όπως ήταν και στις βουλευτικές».

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στα καταστήματα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον υπουργό Ανάπτυξης. «Σε αρκετές περιοχές της Αττικής και σε εμπορικά κέντρα η εργοδοσία έχει φτιάξει προγράμματα εργασίας για το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 8/10 που πραγματοποιούνται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δημιουργώντας εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές», σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος. Ζητούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να λάβουν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Πλάτη σε «διευθετήσεις» και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με «κίνητρα και αντικίνητρα» προς Τουρκία

Την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεισφέρει ενεργά και στον νέο γύρο των ιμπεριαλιστικών παζαριών που μαίνονται σε όλη την περιοχή διαμήνυσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης και με την επίσκεψή του, από χτες, στη Λευκωσία, όπου σήμερα αναμένεται να συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες» στο Κυπριακό και ότι «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα, στον διάλογο». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά (στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση τότε, ανοίγοντας κι άλλο τη συζήτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη «σταθερότητα» της Κύπρου και όλης της Μεσογείου) και τη στήριξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, βάζοντας δηλαδή την επίλυσή του ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και ότι «αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Απαντώντας σε ερώτημα για την πρόσφατη αναφορά του στο ψευδοκράτος ως «κρατίδιο», η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, ο Κασσελάκης επανέλαβε ότι «ανασκεύασε αμέσως και ζήτησε συγγνώμη».

Ενώ υπεραμυνόμενος ο Κασσελάκης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της κυβέρνησης στην ευρύτερη προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, υποστήριξε πως «έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη ενεργητικής στήριξης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού», περηφανευόμενος και για την καταξίωση πολυμερών σχημάτων στην περιοχή όπως το «3+1» (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) και τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που - σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - «αποδείχτηκε πόσο μεγάλη αξία έχουν», για να δεσμευτεί ότι «στο πλαίσιο αυτής της ισχυρής παρακαταθήκης, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Πριν την αναχώρηση για την Κύπρο ο Κασσελάκης είχε χτες και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, με τον διάλογο μπροστά στις κάμερες να περιλαμβάνει αναφορές για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώνει πως «η κλιματική κρίση θα μας ακολουθεί για καιρό και από μεριάς μας θα είμαστε υπέρ της συναίνεσης όπου θα υπάρχει πρόληψη με αποδοτικό τρόπο», με τη γνωστή «απόδοση» του κόστους - οφέλους που μετράνε κεφάλαιο και αστικό κράτος.

Στο μεταξύ, στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του είχε χτες συνάντηση με τον Ν. Φίλη, ο οποίος επιβεβαιώνοντας πως «κοινός τόπος» και αιτία τριβών είναι ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει τον ρόλο του εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλούσε τους ψηφοφόρους του κόμματος «να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματος», προσθέτοντας πως «είναι γνωστές οι διαφορές που έχουμε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Κουβεντιάσαμε και αφορούν το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος, το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση, πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του. Για να κερδίσεις το κέντρο, το κερδίζεις με αριστερές πολιτικές όπως ο Μητσοτάκης κερδίζει το κέντρο με δεξιές πολιτικές». Ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αποχωρήσεων πρόσθετε πως «η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι. Θα προκύψει όμως αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και ως αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα κονδύλια της ΕΕ δεν προορίζονται για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά για την ενίσχυση των ομίλων

Στη συζήτηση σχετικά με την «αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 - 2027» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Η παραπλανητική συζήτηση σχετικά με τα πολλά ή λίγα χρήματα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) '21 - '27 της ΕΕ προσπαθεί να αποκρύψει τον στόχο του: Να πριμοδοτήσει με χρήματα των εργαζομένων τους ομίλους που ήδη ξεκοκαλίζουν τους πακτωλούς του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η δε αναθεώρησή του γίνεται γιατί έχουν δοθεί δεκάδες δισ. για ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, την καταστολή των κατατρεγμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μπροστά στην ύφεση και την κρίση που έρχεται θέλετε να εξασφαλίσετε την καπιταλιστική κερδοφορία.

Για τον λαό όμως που υποφέρει, για τους πληγέντες - πλημμυροπαθείς, πυρόπληκτους; Η ΕΕ ομολογεί ότι τα χρήματα του λεγόμενου "Αποθεματικού έκτακτης ανάγκης και του Ταμείου Αλληλεγγύης" δεν προορίζονται για εκείνους αλλά αποτελούν προίκα για τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Ο ελληνικός λαός να μη συμβιβαστεί με τα ξεροκόμματα της ΕΕ, των κυβερνήσεών της. Με στήριγμα το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" να διεκδικήσει αγωνιστικά άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων στο 100% των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, με ευθύνη του κράτους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κρατικά και ενωσιακά κονδύλια, πραγματικά μέτρα ανακούφισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

Η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, λέει η «Yeni Safak»

Για σταμάτημα του εξοπλισμού των νησιών κάνει λόγο σε χτεσινό της δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», την ώρα που το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά «τρέχει με σπασμένα φρένα» και μπούσουλα τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Η εφημερίδα λέει συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει παραχωρηθεί», μιλώντας μάλιστα για «κίνηση - έκπληξη από την Αθήνα», την οποία συνδέει με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Σημειώνει δε ότι «αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως «η διαμάχη για το Αιγαίο είναι ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα ζητήματα της ατζέντας και επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων», τονίζοντας ότι «το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να έχει υπό την κατοχή της όλα τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Επισημαίνει ακόμη ότι «εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν σε 4 βάσεις, μεγάλες και μικρές, στη Σάμο, που είναι το πιο κοντινό νησί στην Τουρκία», ενώ αναφέρει και μια σειρά από βραχονησίδες όπου «υπάρχουν συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ