ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ
Δήμοι και Περιφέρειες «τροχονόμοι» των επιχειρηματιών, «κόφτες» των λαϊκών αναγκών

Eurokinissi

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ως συνέχεια των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» Ι και ΙΙ, που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του τελευταίου νόμου της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα δημιουργεί τους κατάλληλους μηχανισμούς (υπερ-όργανα, κόμβοι παρακολούθησης των επιδόσεων προώθησης του αντιλαϊκού έργου κ.ά.) για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», όπως προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής. Σε αυτά οι παρατάξεις δημάρχου και περιφερειάρχη θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τους δίνονται και επιπλέον αρμοδιότητες (υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, διαγραφή χρεών κ.ά.), μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία.

Συμπληρωματικά σε αυτό, υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων, αφού προβλέπονται κυρίως τηλεσυνεδριάσεις, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις, με τον επικεφαλής παράταξης να μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα, που και αυτό για να συζητηθεί θα πρέπει να το δεχτεί η πλειοψηφία.

Καταργούνται τα ΝΠΔΔ, κοινωφελείς υπηρεσίες και οι σχολικές επιτροπές. Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των υπηρεσιών όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ενώ ενισχύονται οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι ανώνυμες εταιρείες, δείχνοντας και ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι τα ΝΠΔΔ αφορούν από τους παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, πολιτιστικούς οργανισμούς, μέχρι τα ΚΔΑΠ - ΑμεΑ, υπηρεσίες που μένουν «στον αέρα».

Οσο για τις κοινωφελείς υπηρεσίες μεταφέρονται αυτοδίκαια, όπως λέει το νομοσχέδιο, στον δήμο, όμως όχι και το προσωπικό, γιατί η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών συνοδεύεται με την ανάθεση του όλου έργου της συντήρησης των σχολικών κτιρίων και αναγκών στους διευθυντές, που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγούς, υλοποιώντας έτσι το σχετικό νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Παιδείας Κεραμέως.

Ακόμα, ως επιστέγασμα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία κόμβου παρακολούθησης για τη χάραξη πολιτικών και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων των ΟΤΑ με βάση την πολιτική του κόστους - οφέλους.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως με δυο λόγια έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου, που το χαρακτήρισε «τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», λέγοντας πως ο στόχος του είναι «να στηρίξει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, να εξυγιάνει δομές και διαδικασίες», όροι που σίγουρα δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ανέφερε ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι «εξορθολογισμός» που θα οδηγήσει σε «οικονομίες κλίμακας» και πρόσθεσε δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα πως οι αιρετοί σε όλη την ΕΕ «συμβάλλουν σημαντικά στον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, ενισχύουν τη συνοχή, συμμετέχουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά του νομοσχεδίου, με τις διαφωνίες του να επικεντρώνονται, όπως ανέφερε η εισηγήτριά του Π. Πούλου, στην απαξίωση «του ευρωπαϊκού χάρτη της τοπικής αυτονομίας», δηλαδή την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, εμπορευματοποιώντας τα πάντα και χαρατσώνοντας ακόμα περισσότερο τον λαό. Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση για «θεσμική κατεδάφιση των δύο πιο προοδευτικών και εμπνευσμένων μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση, του "Καλλικράτη" και του "Κλεισθένη 1" και μάλιστα πρόχειρα, χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση», όταν πρόκειται για συνέχεια αυτών των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ακόμα ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ γίνεται «χωρίς να έχετε προχωρήσει σε αξιολόγηση των ίδιων των δομών».

Κατά αναμενόταν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, με την κυριότερη διαφωνία του να είναι η έλλειψη διαβούλευσης, η Ελ. Λύση ζητώντας «ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση», η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με ορισμένες διαφωνίες στα επιμέρους. Το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» δεν είχε διευκρινίσει την ψήφο του, αν και συμφωνούσε με τα πιο καίρια σημεία του νομοσχεδίου όπως η δημιουργία των υπερ-οργάνων και η κατάργηση των ΝΠΔΔ.

Εχετε την ίδια στρατηγική

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αφού επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «είναι η συνέχεια των παρεμβάσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα», στη συνέχεια ανέδειξε πως «δεν είναι τυχαία η πλήρης ταύτιση αυτών των δυνάμεων στην Τοπική Διοίκηση. Επιβεβαιώνεται εξάλλου και από τα αλισβερίσια, τις αλληλοστηρίξεις μπροστά στις εκλογές. Σας ενώνει η ίδια στρατηγική, η διασφάλιση των κερδών των λίγων και όχι οι ανάγκες των πολλών. Προτεραιότητά σας η επιχειρηματικότητα και εδώ προχωράτε ενιαία».

Για το νομοσχέδιο σχολίασε ανάμεσα σε άλλα πως με τις ρυθμίσεις του «αλλοιώνεται περαιτέρω η επιλογή του λαού - δεν είναι η ώρα, βέβαια, να αναλύσουμε πώς διαμορφώνεται αυτή - κατασκευάζοντας ακόμα πιο πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημοτική και περιφερειακή αρχή, που θα υλοποιεί απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς», προσθέτοντας πως «λέμε ότι αλλοιώνεται περαιτέρω, γιατί, εκτός του εκλογικού νόμου, που ανακηρύσσει παντοδύναμη τη δημοτική αρχή με 43% - μειοψηφία δηλαδή στον λαό - θεσπίζει το υπερ-όργανο, τη Δημοτική Επιτροπή, με κρίσιμες αρμοδιότητες, τις οποίες αφαιρεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο έχει τα τρία πέμπτα η παράταξη του δημάρχου. Ούτε αυτούς εμπιστεύεστε» σημείωσε.

Ο λαός να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου

Στη σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών αστικών κομμάτων αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι οι κοινές κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις τους έχουν αποτέλεσμα να αλληλοϋποστηρίζονται σε δεκάδες δήμους της χώρας με κοινούς υποψηφίους.

Τόνισε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι ψευδεπίγραφη και με αυτήν προσπαθούν να συγκαλύψουν τη συμφωνία τους στις αντιλαϊκές στρατηγικές κυβερνήσεων και ΕΕ, αλλά και το αλισβερίσι που έχουν μεταξύ τους σε δήμους και κοινότητες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε 217 ψηφοδέλτια με υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ, τα 70 τα στηρίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, 12 στηρίζει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ και 55 στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχα σε ψηφοδέλτια με υποψήφιο δήμαρχο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 28 τα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τα 7 η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα δύο η ΝΔ μόνη της.

Αυτές οι συσπειρώσεις δεν έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες, ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε δήμους και Περιφέρειες, όλοι αυτοί οι υποψήφιοι έχουν δώσει εξετάσεις στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμφωνούν με την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, τη λογική της ανταποδοτικότητας, της υποχρηματοδότησης από το κράτος, συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, τις ΣΔΙΤ, την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων».

Απηύθυνε το κάλεσμα ο λαός «να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου, να καταδικάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές» στηρίζοντας το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΑΕ
«Αλλα λόγια» για να συγκαλύψουν τη σύμπλευσή τους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ν. Καραθανασόπουλος: «Αρχές "ανεξάρτητες" από τις ανάγκες του λαού, πολύ βαθιά υποταγμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου»

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε χτες η αντιπαράθεση που έχουν στήσει τις τελευταίες μέρες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα σχετικά με τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ, αλλά και στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, με την οποία πετυχαίνουν βέβαια πολλά «τρυγόνια». Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εξωραΐσουν τον ρόλο των δήθεν ανεξάρτητων αρχών, που είναι να «βγάζουν λάδι» το σύστημα και την αντιλαϊκή πολιτική, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά την ΑΔΑΕ και την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σκόπιμα όλοι μαζί δεν βγάζουν άχνα για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας του ΚΚΕ στον Περισσό, δηλαδή την παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος.

Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ συνέχισαν να κατηγορούν την κυβέρνηση για πραξικόπημα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, από κοινού με την Ελ. Λύση, καθώς μαζί εξέλεξαν τα μέλη της ΑΔΑΕ, με τη συνεδρίαση να γίνεται αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη και αυτό όταν την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή, είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της ΑΔΑΕ προκειμένου να εξεταστούν οι ευθύνες της ΕΥΠ στην υπόθεση των υποκλοπών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης επανέλαβε ότι η θητεία των μελών είχε λήξει εδώ και έναν χρόνο, ενώ σχολίασε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πως για την εκλογή των μελών των «ανεξάρτητων» αρχών πάντα γίνονται «συνεργασίες» και υπενθύμισε πόσο καλά έχουν συνεργαστεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι στην ουσία όλη αυτή η αντιπαράθεση είναι «άλλα λόγια, για να συγκαλύψουμε τη σύμπλευσή μας».

Επισήμανε ότι καβγαδίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «όταν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αποφάσισαν από κοινού να μειώσουν τα 4/5 με τα οποία μπορούν να εκλεγούν τα μέλη των λεγόμενων ανεξάρτητων αρχών σε 3/5, ενώ είναι γνωστό ότι είτε με 3/5 είτε με 4/5 όλο αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται από διάφορα παζάρια που γίνονται ανάμεσα στα κόμματα, για να επιλεγούν τα μέλη των επιτροπών που θα υλοποιήσουν το έργο για το οποίο είναι ταγμένες».

Τόνισε ότι οι «αρχές» αυτές «είναι ανεξάρτητες από τις ανάγκες του λαού, αλλά πολύ βαθιά υποταγμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που εξυπηρετεί, στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τα συμφέροντα και βεβαίως γίνονται αυτές για να είναι μακριά ο όποιος έλεγχος και η λογοδοσία, για να αποτελούν τον σάκο του μποξ, ούτως ώστε να μπορεί να απαλλάσσεται η εκάστοτε κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες έχει εξαιτίας των αποτελεσμάτων των πολιτικών της».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, «επιδιώκεται να καλλιεργήσουν και αυταπάτες ότι ένας κρατικός μηχανισμός όπως είναι οι ανεξάρτητες αρχές μπορούν, για παράδειγμα, να ρίξουν φως στα σκοτάδια, λέει, των υποκλοπών. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει! `Η ότι μπορούν αυτές οι ανεξάρτητες αρχές να καθαρίσουν τον βούρκο, τη σαπίλα του αστικού κράτους και του συστήματος, λες και αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί που είναι οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές μπορούν να αυτονομηθούν από το αστικό κράτος. Αν είναι ποτέ δυνατόν!».

«Αντίθετα - συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - τις προορίζουν απλά και μόνο να εξωραΐζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του κράτους. Και όλα αυτά βεβαίως, αυτή η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση γίνεται για να μην εστιαστεί η συζήτηση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, η νεολαία, η λαϊκή οικογένεια συνολικότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ