ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με τα τρακτέρ σήμερα στους δρόμους για άμεσα μέτρα στήριξης

Στις 11 π.μ. στον κόμβο Πλατύκαμπου - Αγιάς το αγωνιστικό ραντεβού των πλημμυροπαθών

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα διαδηλώσουν σήμερα οι αγρότες της Λάρισας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα πλημμυροπαθών αγροτών και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, διεκδικώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11 π.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς (παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου), με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για την επιβίωσή μας! Αμεσες λύσεις τώρα».

Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, καθώς δύο φορές μέσα σε 3 βδομάδες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, οδηγούμενοι σε ασύλληπτη καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Δεν πρόκειται για μία ακόμα καταστροφή σοδειάς, από αυτές που κάθε τόσο παθαίνουν οι βιοπαλαιστές και με βάση τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις, ώστε να «βγάλουν τη χρονιά» και να καλλιεργήσουν την επόμενη σεζόν. Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή και σε χιλιάδες στρέμματα, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά, απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα, αφού εκτός από τη ζημιά στα εδάφη και το ολοκληρωτικό ξήλωμα καλλιεργειών έχασαν μηχανήματα, εγκαταστάσεις κ.λπ.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας, στις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα, μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδεικνύονται οι ευθύνες του κράτους, που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή», σημειώνεται στο κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση.

«Ξεκινάμε έναν ανυποχώρητο αγώνα και εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων μας με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις», τονίζουν οι αγρότες, ενώ επισημαίνουν ότι «έναν μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή χωριών, χωραφιών, εξοπλισμού, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις, αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μεγαλώνουν την οργή τους, αφού η «στήριξη» σε πληγείσες κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι το 70% των ζημιών. Αν προσθέσει κανείς το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ως «κόφτης», τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών αλλά και την εμπειρία από παλιότερες καταστροφές, η αγωνία για την επιβίωση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κρέμασαν γιγαντοπανό στην Αντιπεριφέρεια απαιτώντας μέτρα στήριξης των πληγέντων

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας». Με αυτό το σύνθημα γραμμένο στο γιγαντοπανό που κρέμασαν χτες τα ξημερώματα στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, εργατικά σωματεία της Καρδίτσας ανέδειξαν τις ευθύνες και της περιφερειακής αρχής για τις μεγάλες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, ενώ ταυτόχρονα έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας, του Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλων βροντοφώναξαν για ώρα «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, να μη μας πνίξουν πάλι τα νερά» και κάλεσαν τον λαό της πόλης να συνεχίσει τον αγώνα και τη διεκδίκηση.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ
«Ο λαός της περιοχής μπορεί να καταδικάσει την πολιτική που έπνιξε τον θεσσαλικό κάμπο»

Από την συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Παλαμά Καρδίτσας
Από την συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Παλαμά Καρδίτσας
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του Παλαμά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Οκτώβρη, παρά τα τεράστια προβλήματα των κατοίκων της πολύπαθης αυτής περιοχής μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και τις καταστροφές.

«Ο λαός της Θεσσαλίας μπορεί να καταδικάσει την πολιτική που έπνιξε τον θεσσαλικό κάμπο, δυναμώνοντας τον καθημερινό του αγώνα για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση, αλλά και ψηφίζοντας στις 8 Οκτώβρη τους δοκιμασμένους αγωνιστές υποψήφιους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτούς που σε κάθε δύσκολη στιγμή για τον λαό μας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και της αλληλεγγύης, για τις πραγματικές λύσεις που έχουμε ανάγκη», τόνισε στην ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συμπλήρωσε πως το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» να γίνει κριτήριο ψήφου, επισημαίνοντας πως «οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Μαγνησία και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αποτυπώνουν την εγκληματική πολιτική που δεν δαπανά για την πρόληψη και ευθύνεται για την τεράστια καταστροφή των κόπων του λαού. Την πολιτική αυτή υπηρετούν τόσο ο σημερινός και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, όσο και οι υπόλοιποι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο του λαού της Θεσσαλίας. Ο λαός έχει ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που δείχνουν και στην πράξη ότι για να γίνουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, χρειάζεται αγώνας για χρηματοδότησή της, αλλά και σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη, που έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον χωροταξικό σχεδιασμό των επενδυτικών πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία δεν χωράνε έργα όπως τα παραπάνω».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τάσος Τσιαπλές σημείωσε ότι «και από εδώ, τον κατεστραμμένο Παλαμά καλούμε τους πλημμυροπαθείς, καλούμε όλους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ, παντού. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον δήμο Παλαμά. Για να ενισχυθούν ο αγώνας, η ελπίδα, ο δρόμος της ριζικής ανατροπής».

Από την πλευρά του, ο Αρης Πολυγένης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Παλαμά, στην ομιλία του ανέφερε ότι την Κυριακή οι δημότες του Παλαμά και των χωριών μπορούν να κάνουν την έκπληξη στηρίζοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Οι αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας στον τόπο μας, με νεκρούς, κατεστραμμένες υποδομές, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργειών και κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από τη λάσπη. Σήμερα στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στον Παλαμά, οι πληγέντες βροντοφώναξαν ότι "φτάνει πια"!», σημείωσε.

Είπε ακόμα πως «λίγες μέρες πριν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" ρωτήσαμε αν ο μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κακοκαιρία. Και φυσικά ο δήμαρχος είπε ότι όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα! Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" είχαμε ζητήσει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο ενόψει της νέας κακοκαιρίας και καταθέσαμε πρόταση άμεσων μέτρων για να μην υπάρχουν πάλι καταστροφές! Οχι μόνο δεν συνεδρίασε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έκαναν το αυτονόητο... να κλείσουν όλα τα αναχώματα που είχαν σπάσει και όχι τα μισά! Το αποτέλεσμα γνωστό, πάλι είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Φτάνει, ως εδώ! Το 2023 δεν είναι δυνατόν να ζει ο λαός μας πνιγμένος, να καταστρέφονται περιουσίες και να χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Και αναρωτήθηκε: «Πού ζουν αυτή τη στιγμή οι χιλιάδες κάτοικοι του Παλαμά, του Κοσκινά, του Βλοχού, της Μεταμόρφωσης, της Μαραθέας, που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους; Η δημοτική αρχή έχει μεριμνήσει για να βρεθούν σπίτια; Οχι, δεν έχει μεριμνήσει και γι' αυτό όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν προσωρινά σε ξενοδοχεία, σε σπίτια συγγενών, αναγκάζονται να νοικιάσουν και να πληρώσουν από την τσέπη τους τα πανάκριβα ενοίκια!

Γι' αυτό βάζουμε καθαρά το δίλημμα στον λαό του Παλαμά: Στις 8 του μήνα πρέπει να αναμετρηθούν οι δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις: Η μία είναι η πολιτική που ζούμε και γνωρίζουμε, που μας έπνιξε στις πλημμύρες, που ταΐζει με χρήμα τις επιχειρήσεις με απευθείας αναθέσεις και που προσλαμβάνει εργαζόμενους στον δήμο με δίμηνες συμβάσεις και μετά τους πετά στον δρόμο. Η άλλη είναι η πολιτική της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που τα ψηφοδέλτιά της στηρίζονται από χιλιάδες αγωνιστές όλων των ηλικιών, των γενιών του αγώνα και από το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ