ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι σχέδια συνεκμετάλλευσης με «πρότυπο» τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

«Είναι δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού χωρίς πολιτική λύση στο Κυπριακό», λέει ο Φιντάν

Από πρόσφατη συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη
Από πρόσφατη συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη
Τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, που μαζί με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς βάζουν το πλαίσιο των διευθετήσεων σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, ανέδειξε χτες ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, ζητώντας οι ενεργειακές μπίζνες να «τρέξουν» πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, ο Φιντάν είπε χαρακτηριστικά: «Η αναμονή για την τελική λύση στο νησί (σ.σ. την Κύπρο) για να επωφεληθεί κανείς από ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο». Και πρόσθεσε:

«Ως Τουρκία η άποψή μας είναι ίδια με αυτήν της ΤΔΒΚ. Δηλαδή χωρίς να περιμένουμε την πολιτική λύση και οι δύο πλευρές (να αντιμετωπίσουν) ισότιμα τις δυνατότητες των ενεργειακών πηγών. Αυτό είναι εφικτό». Συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ενα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ - Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο;». Θυμίζουμε ότι την εν λόγω συμφωνία υπέγραψαν οι δύο πλευρές ξεχωριστά με τις ΗΠΑ για να «τρέξουν» επενδυτικά σχέδια για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο που έχουν οι ΑΟΖ τους, κι ενώ οι δυο τους παραμένουν τυπικά σε κατάσταση πολέμου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το αδιέξοδο μεταξύ μας είναι ακόμα εδώ. Αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα που και οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά (...) Οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κορυφή αυτών. Στη συνέχεια, υπάρχουν θέματα όπως η ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκών».

Κατά τ' άλλα, ο Φιντάν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θέλησε να συνεργαστεί στο θέμα, για να επαναλάβει ότι «είναι δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού που και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση» στο Κυπριακό. Επίσης σημείωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Επανεκκίνηση συνομιλιών απ' το Κραν Μοντανά ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, ενώ ακολούθησαν επαφές με την πολιτική ηγεσία.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ μπορεί να έχει «ενεργό ρόλο προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού».

Οσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο». «Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί αποστρατικοποίησης νησιών

Στο μεταξύ, στην Αθήνα χτες η κυβέρνηση διέψευσε το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» που τη Δευτέρα έγραψε ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει παραχωρηθεί», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη, να μιλάει για «fake news», επιμένοντας ότι «δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας».

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, επέμεινε πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», από τη Γαλλία, όπου είχε διμερή συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του, Σ. Λεκορνί, ενώ μετέβη και στις εγκαταστάσεις της «Naval Group» στη Lorient, όπου επιθεώρησε τις εργασίες ναυπήγησης της φρεγάτας «Κίμων» και παρέστη στην τελετή καθέλκυσής της. Δήλωσε εκεί ότι οι φρεγάτες θα είναι παράγοντες «προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα», σκιαγραφώντας τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης να λειτουργήσει ως ευρωατλαντικός χωροφύλακας όπου Γης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προσοχή! Δεν υπάρχουν ετεροδημότες!

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 8 Οκτώβρη, όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου ψηφίζουν ΜΟΝΟ στον δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι (δεν ισχύουν οι κατάλογοι των ετεροδημοτών και των κατοίκων εξωτερικού). Λόγω των δύο καλπών, έχουν μικρύνει τα εκλογικά τμήματα. Επομένως, όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, να επιβεβαιώσουν από τώρα σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσα από το «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr/#/).

Σήμερα στην Καισαριανή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σήμερα Πέμπτη στις 19.30 στην Καισαριανή, στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής.

Στην Πάτρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Παρασκευή στις 19.30 θα παρευρεθεί στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα (πλατεία Τριών Συμμάχων) για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου θα μιλήσουν ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, και ο Σωτήρης Παρίσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ