ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΕΣΧΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Καταγγελίες για κομμάτια πλαστικού στο φαγητό

Μικρά κομμάτια πλαστικού εντόπισαν πολλοί φοιτητές στην επιφάνεια και το εσωτερικό της μπριζόλας στο μεσημεριανό γεύμα την Τρίτη 3 Οκτώβρη στη φοιτητική λέσχη των εστιών Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης προχώρησε σε παρέμβαση, καλώντας το Υγειονομικό το οποίο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες.

«Εργολάβοι στις φοιτητικές λέσχες σημαίνει πλαστικό φαγητό», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών και απαιτεί δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές με ευθύνη του πανεπιστημίου και του κράτους και αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, ενώ καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 12 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι φοιτητές εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε πως η ανάγκη μας για δωρεάν και ποιοτική σίτιση αποτελεί εμπόρευμα. Πώς είναι δυνατόν τα κέρδη του κάθε εργολάβου να συμβαδίζουν με την κάλυψη της ανάγκης μας για σίτιση; Πώς είναι δυνατόν το γεύμα μας να κοστολογείται στο 1 ευρώ και 20 λεπτά και ταυτόχρονα να είναι ποιοτικό, την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα;

Την ίδια ώρα που οι φοιτητές του ΔΠΘ τρώμε πλαστικό, το πανεπιστήμιο σφυρίζει αδιάφορα. Σε ερώτησή μας για το ποιος είναι υπεύθυνος και το πού να απευθυνθούμε για την εξέλιξη της ποιότητας του φαγητού, το Υγειονομικό μας απάντησε "στο πανεπιστήμιο". Ωστόσο, όταν μετά από πολλές τηλεφωνικές προσπάθειες καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον πρύτανη, αυτός πέταξε το μπαλάκι στην εξέδρα, λέγοντας πως δεν είναι ευθύνη τους και πως ό,τι μέτρα είναι να παρθούν, θα παρθούν. Απέφυγε ουσιαστικά να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ αρνήθηκε γραπτή τοποθέτηση για το πολύ σοβαρό περιστατικό κλείνοντάς μας το τηλέφωνο.

Ας κάνει λοιπόν η διεύθυνση του ΔΠΘ ένα διάλειμμα από τα προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με τα οποία εμπλέκει το πανεπιστήμιο, κι ας ασχοληθεί με τις ανάγκες των φοιτητών».

Μάθημα οκλαδόν και αίθουσες που στάζουν

Σχόλιο των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ

Μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες σπουδών ζητούν οι φοιτητές μετά τα όσα αντικρίζουν τις πρώτες μέρες μαθημάτων. «Οποια σχολή και να πάρουμε θα βρούμε και μια ξεχωριστή ιστορία!», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου και παραθέτουν:

«Στη σχολή των Πολιτικών Μηχανικών, στο κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής, στο οποίο πραγματοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων, υπάρχει μια τεράστια τρύπα στο ταβάνι με σοβάδες και διάφορα άλλα υλικά, που ανά διαστήματα πέφτουν πάνω σε έδρανα και καρέκλες. Την ίδια ώρα που ο καθηγητής παραδίδει το μάθημα, οι φοιτητές υποβάλλονται στο βασανιστήριο της... σταγόνας σε κουβάδες που υπάρχουν στα σκαλιά για να συγκεντρώνουν τα νερά.

Στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, οι φοιτητές αναγκάζονται να παρακολουθούν διαλέξεις ...οκλαδόν, κρατώντας σημειώσεις με το τετράδιο στο γόνατο!».

Τα παραπάνω, προσθέτουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, συμπληρώνουν οι μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές, που οδηγούν μέχρι και στην προσωρινή αναβολή της διδασκαλίας μαθημάτων.

«Αλήθεια, αυτό είναι το σύγχρονο πανεπιστήμιο που οραματίζονται; Οι ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης είναι τεράστιες», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, που αυτές τις μέρες οργάνωσαν κινητοποιήσεις για να παρθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης και καλούν κάθε φοιτητή να έρθει σε επαφή με τον Φοιτητικό του Σύλλογο για συλλογική διεκδίκηση.

Εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία

Επείγουσες ενέργειες ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ για την εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους στη Θεσσαλονίκη και για τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης επισημαίνουν ότι έχει προκληθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη «σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες δημιουργώντας αγανάκτηση σε εκατοντάδες οικογένειες μαθητών και μαθητριών με αναπηρία, με τον συνολικό αριθμό αυτών, που δεν καλύπτεται η μετακίνησή τους στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπερβαίνει τους 600.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι τουριστικοί πράκτορες - ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων μαζικής μεταφοράς θεωρούν ασύμφορη την τιμή για τα σχολικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα 13 από αυτά, που αφορούν στα Ειδικά Σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, να μην εκτελούνται, τη στιγμή μάλιστα που το σχολικό έτος 2023 - 2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα και φέτος στη σχολική μεταφορά φέρνουν στο προσκήνιο τη μοναδική λύση που πρέπει να δοθεί: Η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση με επαρκή κονδύλια, έτσι ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο "σύστημα" αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και άθλησης, άλλα δρομολόγια κ.λπ.).

Είναι η μοναδική λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει τη σκόπιμη, ή μη, άρνηση των ιδιοκτητών των μέσων μεταφοράς στη σύναψη συμβάσεων, τους "άγονους" διαγωνισμούς (απροθυμία των οικονομικών φορέων να καταθέσουν προσφορές), τους εκβιασμούς για αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών (διαπραγμάτευση της τιμής των δρομολογίων με καλύτερους φυσικά οικονομικούς όρους μετά από επαναπροκήρυξη και εκ νέου "άγονο" διαγωνισμό), τις καθυστερήσεις, τις παραιτήσεις πολλών αναδόχων από δρομολόγια ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, το ανειδίκευτο προσωπικό κ.ά.

Επειδή κανένα παιδί με αναπηρία, κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια με αναπηρία, ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αποκλείεται από το δικαίωμα στη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω της απροθυμίας του κράτους, της ελληνικής πολιτείας να εκπληρώσει την ευθύνη που έχει και να διασφαλίσει τη μεταφορά του/της προς και από το δημόσιο σχολείο».

Εμφάνιση... τρωκτικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»

Τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Καισαριανής, που δεν διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία της πόλης, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», με αφορμή την επανεμφάνιση τρωκτικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής.

Ο Σύλλογος ενημερώθηκε από την Ενωση Γονέων ότι το απόγευμα της Κυριακής είδαν τρωκτικό μεγάλου μεγέθους έξω από τις τουαλέτες των μαθητών και στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Καισαριανής. «Βέβαια, αυτό αποτελεί πρόοδο για τη δημοτική αρχή της Καισαριανής, αφού οι περσινές αντίστοιχες καταγγελίες του Συλλόγου μας και των γονέων αφορούσαν την παρουσία τρωκτικών στο εσωτερικό του σχολείου και μέσα στις τουαλέτες. Τουλάχιστον τώρα φάνηκαν να κυκλοφορούν έξω!», σχολίασε δηκτικά ο Σύλλογος.

Καλεί δε ακόμα μία φορά τη δημοτική αρχή Καισαριανής να αναλάβει αρχικά τις ευθύνες της αναφορικά με το ζήτημα, σημειώνοντας: «Οι καταγγελίες του Συλλόγου μας "Ρόζα Ιμβριώτη", αλλά και του Συλλόγου Γονέων έχουν γίνει από πέρσι και εκθέτουν τον δήμαρχο και τους συν αυτώ, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος, αλλά και ο αντιδήμαρχος Παιδείας αντιμετώπιζαν τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων με περισσή ειρωνεία και άφθονα απρεπή σχόλια σε καθεμία από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα, κατόπιν αιτήματος των φορέων φυσικά. Σε κάθε τέτοια συνάντηση - εκτός των ειρωνειών ή ακόμα και των ύβρεων που εισπράτταμε - ακούγαμε είτε ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα, είτε ότι έχει ήδη λυθεί, επομένως πρέπει να σταματήσουμε να ενοχλούμε τον δήμο με τις διεκδικήσεις μας για αξιοπρεπείς συνθήκες στα σχολεία μας. Κοινώς, θα πρέπει να σωπαίνουμε ακόμα και όταν περιφέρονται τρωκτικά σε χώρους όπου βρίσκονται μικροί μαθητές, μετατρέποντας τα σχολεία μας σε υγειονομικές βόμβες!

Την ίδια πάνω - κάτω στάση κράτησε και τις μέρες αυτές απέναντι στους γονείς που αναζητούσαν εκπρόσωπο του δήμου και, αφού με καθυστέρηση επικοινώνησε μαζί τους, στην ουσία τους είπε ότι ...ΘΑ κάνει κάποιες μικρές επισκευές στις τουαλέτες!

Θα είμαστε και πάλι μαζί με τους γονείς την ερχόμενη Τρίτη 10/10 στις 11 π.μ. στη συνάντηση που απαίτησαν και φυσικά σε κάθε κινητοποίηση που θα απαιτηθεί για να υπάρχει υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία μας. Ενημερώνουμε για ακόμα μία φορά τον δήμο και κάθε αρμόδιο: Οσο τα σχολεία μας είναι αφημένα στην τύχη τους, δεν σκοπεύουμε να κάτσουμε ήσυχα!!! Πάρτε τώρα μέτρα για την οριστική, χωρίς προσωρινά μπαλώματα, επίλυση του αίσχους να κυκλοφορούν τρωκτικά σε σχολείο της πρωτεύουσας εν έτει 2023!!!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ