ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ για την αποστολή επιπλέον εξοπλισμών στο Κίεβο

Το θέμα κυριάρχησε και στη χτεσινή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα

Ο Β. Ζελένσκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ

KEYSTONE / PETER KLAUNZER

Ο Β. Ζελένσκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ
Με βασική ατζέντα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό στον Νότιο Καύκασο και τα Δυτικά Βαλκάνια, διεξήχθη χτες στη Γρανάδα η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) μια πρωτοβουλία «ασφαλείας» και «εξωτερικής πολιτικής», που έχει στόχο να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ ως παγκόσμιου γεωπολιτικού «παίκτη», αυξάνοντας την επιρροή της σε κράτη της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και μη.

Πρόκειται, επίσης, για πρωτοβουλία στην οποία έχει πρωτοστατήσει η Γαλλία και ο Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Στην τρίτη σύνοδο κορυφής της ΕΠΚ, με τη συμμετοχή περίπου 47 ηγετών, παραβρέθηκαν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ηγέτες και αξιωματούχοι από τη Μολδαβία, την Γεωργία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία, αλλά και από τη Βρετανία, την Τουρκία κ.ά.

Μια μέρα πριν από το σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ, που θα γίνει επίσης στη Γρανάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ έθεσε στην ΕΠΚ θέματα στρατηγικής σημασίας, όπως η ευρωπαϊκή «αυτονομία», η Ενέργεια και οι υποδομές, αλλά και η μετανάστευση.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία σε θέματα που κυμαίνονται από το «καθαρό» υδρογόνο έως τις πρώτες ύλες.

Οι χτεσινές συναντήσεις των ηγετών στο πλαίσιο της ΕΠΚ - ομαδικές και διμερείς - έγιναν στη «σκιά» των συζητήσεων που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο «δυτικό» στρατόπεδο, σχετικά με τους τρόπους συνέχισης της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, καθώς τα στρατιωτικά αποθέματα ΝΑΤΟικών κρατών μειώνονται, ενώ παραμένουν και ενισχύονται ενδοαστικές αντιθέσεις ως προς τους όρους διεξαγωγής της σύγκρουσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας την κίνηση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να μη συμπεριληφθεί πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία στη συμφωνία συμβιβασμού για την προσωρινή χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είπε ότι «σίγουρα δεν είναι καλά νέα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι μια τελική θέση των ΗΠΑ».

«Η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «θα την αυξήσουμε», αλλά «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ».

Ζελένσκι: Σίγουρος για την αμερικανική βοήθεια

Την πεποίθηση πως η αμερικανική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη δεν υποχωρεί, εξέφρασε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει δώσει 100% υποστήριξη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «δύσκολη» την προεκλογική περίοδο για τις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «η κύρια πρόκληση είναι να σωθεί η ενότητα στην Ευρώπη, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε για ρωσικές «επιθέσεις παραπληροφόρησης», με φόντο και την εκλογική επικράτηση του σοσιαλδημοκράτη Ρ. Φίτσο στη Σλοβακία, ο οποίος επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση και δηλώνει πως δεν θα συνεχίσει την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Η Σλοβακία μάλιστα αποφάσισε χτες να παγώσει τις αποφάσεις για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Τώρα, η Ευρώπη ακολουθεί την αυξανόμενη πολιτική καταιγίδα στην Αμερική. Η Ευρώπη έχει τη δική της δύναμη και παγκόσμιο ρόλο σε όλα τα βασικά ζητήματα», είπε ο Ζελένσκι, καλώντας σε ενότητα για να «νικήσει η Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι είχε πολλές διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας, Π. Σάντσεθ και Τζ. Μελόνι.

Την προηγούμενη μέρα, σε συνέντευξή της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως η Ρώμη ήταν και θα είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας» ανάλογα με τα αιτήματα που έρχονται από το Κίεβο και με την προϋπόθεση ότι «δεν θα υπονομεύσουμε την ασφάλειά μας». Η Μελόνι τόνισε ακόμη πως ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών της Ενέργειας και η αυξημένη μετανάστευση ως παραδείγματα των συνεπειών του πολέμου κινδυνεύουν να «δημιουργήσουν κόπωση στην κοινή γνώμη».

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στο Κίεβο επιπλέον 6 συστήματα αεράμυνας HAWK για καταπολέμηση των drones και προστασία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε αυτά τα συστήματα και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης.

Ανησυχία από Μπάιντεν

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο CNN ότι υπάρχουν ανησυχίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς απομένουν μόνο εβδομάδες μέχρι η έλλειψη πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία αρχίσει να γίνεται εμφανής, με σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης.

Μάλιστα, αναμένεται να γίνει και «μια σημαντική ομιλία από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν» για το θέμα, υποστηρίζει το CNN.

Δημόσια οι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστηρίζει τη διαρκή βοήθεια για την Ουκρανία. Ωστόσο, οι κινήσεις του Λευκού Οίκου φανερώνουν ανησυχία ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο θα μπορούσε σύντομα να επιβραδυνθεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της, Κ. Μακάρθι, και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων - οι οποίες «πατάνε» και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία - ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναζητούν μεθόδους λύσης για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα χρηματοδότησης, ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων, που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος.

«Με ανησυχεί», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη αν θα επιβραδυνθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία «αλλά ξέρω ότι υπάρχει η πλειοψηφία των μελών της Βουλής και της Γερουσίας και στα δύο κόμματα που έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».

Πάντως, η υποστήριξη των Αμερικανών στην παροχή εξοπλισμών στην Ουκρανία μειώνεται στους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του «Reuters/Ipsos» μόνο το 41% συμφωνεί με τη δήλωση ότι η Ουάσιγκτον θα «πρέπει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία» (από 46% τον Μάη), συγκριτικά με 35% που διαφωνεί, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αναποφάσιστοι. Υπέρ του εξοπλισμού της Ουκρανίας τάσσεται το 52% των Δημοκρατικών (από 61%) και το 35% των Ρεπουμπλικάνων (από το 39%).

Σε ένα τέτοιο φόντο αναζητούνται άλλοι τρόποι στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας και ο αμερικανικός στρατός έδωσε στην Ουκρανία πυρομαχικά από το Ιράν που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από το Ιράν προς τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, τους οποίους υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ μετέφεραν τη Δευτέρα «σχεδόν 1,1 εκατ. πυρομαχικά 7,62 χιλιοστών στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Παράλληλα, Κίεβο και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για να δημιουργηθεί κοινή παραγωγή εξοπλισμών σε ουκρανικό έδαφος και το Κίεβο αναμένει τα πρώτα «αποτελέσματα» της κοινής παραγωγής συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού Προέδρου είχε πει την περασμένη βδομάδα ότι ειδικοί αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην Ουκρανία για να καταρτίσουν σχέδια για την έναρξη παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας.

Από την πλευρά της, η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild» ο καγκελάριος Ολ. Σολτς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ότι οι «Τaurus» δεν είναι εφάμιλλοι των γαλλο-βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «SCALP / Storm Shadow» καθώς οι χώρες αυτές δίνουν γεωχωρικά δεδομένα για τους στόχους απευθείας οι ίδιες. Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης ότι οι «Taurus» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Η «Bild» γράφει ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τη Γερμανία να στείλει τέτοιους πυραύλους στην Ουκρανία.

Μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει πυραύλους «Taurus» στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας ωστόσο τη διάθεση ενός ακόμα πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot».

Νέα πυρηνικά «υπονοούμενα» από τον Πούτιν

Στο ρωσικό στρατόπεδο, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, κατά τη χτεσινή ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Συζητήσεων «Valdai» τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική πίεση από τη Δύση, ενώ για τα πυρηνικά όπλα, είπε πως «κανείς με σώας τας φρένας δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ενάντια στη Ρωσία», καθώς γνωρίζουν για το πυρηνικό οπλοστάσιό της και, σε μια τέτοια περίπτωση, «δεν θα επιβίωνε κανείς» στον κόσμο.

Πάντως, σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει για το κατά πόσον η Ρωσία θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει εκ νέου πυρηνικές δοκιμές, συμπληρώνοντας ότι «θεωρητικά θα μπορούσαμε να άρουμε την έγκριση που έχουμε δώσει» στη διεθνή συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών.

Ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εργασία της στο διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα «Σαρμάτ» (με δυνατότητα για προσαρμογή πυρηνικών κεφαλών), ενώ έχει δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο «Κρουζ Burevestnik», που λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια και επίσης μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Συμφωνία για ρωσική ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Στο μεταξύ, η Ρωσία σχεδιάζει ναυτική βάση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας, δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν την Τετάρτη.

Ο Ασλάν Μπζάνια, αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της περιοχής που αποσπάστηκε από τη Γεωργία το 2008, δήλωσε ότι «υπογράψαμε μια συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μια μόνιμη βάση του ρωσικού ναυτικού στην περιοχή Οχαμτσίρα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω».

«Ολα αυτά στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχιστεί», επισήμανε.

Η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η Ρωσία απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα από την κύρια βάση της στην Κριμαία λόγω των ουκρανικών επιθέσεων.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Στο προσκήνιο και άλλη βράβευση Ουκρανού ναζί των SS

Η γενική κυβερνήτης του Καναδά, Μέρι Σάιμον, ζήτησε χτες «συγγνώμη» για το ύψιστο βραβείο του καναδικού κράτους που δόθηκε το 1987 στον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, Πίτερ Σαβάριν, ο οποίος απεδείχθη πως είχε υπηρετήσει στα ναζιστικά τάγματα SS στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βραβευθείς Ουκρανός ναζί εγκληματίας, όπως και άλλοι 2.000 ναζί από τα SS, βρήκε καταφύγιο στον Καναδά μετά το τέλος του πολέμου.

Η «συγγνώμη» του καναδικού κράτους για τη βράβευση του Σαβάριν ήρθε 6 χρόνια μετά τον θάνατό του και αφού προηγήθηκε η πρόσφατη προκλητική βράβευση του 98χρονου Ουκρανού ναζί των SS Γιάροσλαβ Χούνκα από την καναδική Βουλή, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, και του Καναδού πρωθυπουργού, Τζ. Τριντό, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι... δεν γνώριζε.

Οπως διαπίστωσε η εβραϊκή έκδοση «Forward» σε έρευνα που ακολούθησε, ο Σαβάριν ήταν συμπολεμιστής του Χούνκα και είχαν υπηρετήσει μαζί στα Waffen SS...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ