ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αλλεπάλληλα παζάρια στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών

Eurokinissi

Χτες βρέθηκε στην 3η Σύνοδο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, στην Ισπανία, ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Ελβετίας μίλησε σε πάνελ για την «πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής». Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Γεωργίας.

Τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, στην εναρκτήρια ομιλία της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία «ισχυρή στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη» και να ασκεί «πίεση στη Ρωσία». Στο ίδιο φόντο έβαλε την ανάγκη «για περισσότερη ηπειρωτική συνεργασία» «για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνδεσιμότητα». Για τη μετανάστευση προέταξε «μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ μας, στην ΕΕ, στην Ευρώπη και περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες», με άξονα «να εξετάσουμε τις ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, αφενός, αλλά από την άλλη να εργαστούμε για πιο αποτελεσματικές επιστροφές». Τέλος, ιεράρχησε την «εκτόνωση των συγκρούσεων» «ιδίως στον Νότιο Καύκασο και μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψή του στη Γρανάδα επικαλούμενος λόγους υγείας. Δεν πήγε στη Γρανάδα επίσης ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, την ώρα που η ΕΕ προσπαθούσε να δρομολογήσει «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την Αρμενία.

Εξάλλου, αναζητώντας ρόλο στην περιοχή όπου ΝΑΤΟ και ΕΕ επιχειρούν να διευρύνουν τη διείσδυσή τους, στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινότητας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Αρμενίας και της Γεωργίας, Νικόλ Πασινιάν και Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, αντίστοιχα. Συζητώντας τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξέφρασε στον Πασινιάν «την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αρμενικό λαό» και επανέλαβε την «ετοιμότητα» της κυβέρνησης να στηρίξει την Αρμενία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Πασινιάν να επισκεφθεί την Αθήνα. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας συζητήθηκε η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τιφλίδας, την οποία στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Εντείνονται τα παζάρια και η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που, όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αναμένεται να εστιάσει «στο μέλλον της ΕΕ και την στρατηγική ατζέντα, στην ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα», ενώ συζήτηση θα γίνει και για τη μετανάστευση. Ουσιαστικά το σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 - 27/10, αλλά και με το βλέμμα στη συνεδρίαση του Δεκέμβρη, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της διεύρυνσης.

Ηδη από χτες ο Μητσοτάκης εξέφρασε στη Γρανάδα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσιάζοντάς το ως «μία σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής», όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ψυχές σε κλειστές δομές - φυλακές ακριβώς σε αυτές τις χώρες και ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται το απάνθρωπο κυνηγητό στα σύνορα. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ωστόσο «στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ, στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την ΕΕ».

Η κυβέρνηση και η ΕΕ αυτό που επιδιώκουν είναι η ενίσχυση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων εντάσσονται το νέο Σύμφωνο και τα παζάρια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της νέας εκδοχής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που θα είναι σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Στην ίδια λογική κινήθηκε χτες και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, ο οποίος μίλησε για «καλύτερη συνεννόηση με την Τουρκία» και «για ροές που είναι σε ύφεση», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν κάνει pushbacks, αλλά το ...θέμα πρέπει να διερευνηθεί.

Και η «κλιματική αλλαγή» στο παζάρι

Στο παζάρι μπαίνουν και τα κονδύλια για τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή, με τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωενωσιακών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, προς διάθεση αν τυχόν μια χώρα - μέλος πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τη λεγόμενη κλιματική κρίση.

Στο μεταξύ, προκλητικά εξέφρασε την «ικανοποίησή» του «για το γεγονός ότι, εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή» στη Θεσσαλία. Κι αυτό όταν ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα ταμεία αυτά «ενεργοποιούνται», δίνουν μόνο ψίχουλα και πάντα με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» του κόστους - οφέλους.

Στα άλλα ζητήματα της ατζέντας του σημερινού Συμβουλίου, όπως σημείωσε χτες σχετικά ο Μαρινάκης, η κυβέρνηση είναι υπέρ αλλά «πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών», δήλωση με το βλέμμα και στην Αλβανία και τη φυλάκιση εκεί του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρρας Φρ. Μπελέρη. Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, βρίσκεται από χτες στα Τίρανα, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας ασκεί η Αλβανία. Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να παρέμβει στη Σύνοδο, να έχει επαφές με εκπροσώπους της Ομογένειας, να έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του, Ιγκλί Χασάνι, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Ιδιες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, ίδιες χρεοκοπημένες αυταπάτες στον λαό

Την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Στ. Κασσελάκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, για διαχειριστική ανικανότητα και ότι δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα της κοινωνίας, δίνοντας άλλοθι στην πολιτική που μοιράζονται τα αστικά κόμματα και αναπαράγοντας χρεοκοπημένες αυταπάτες ότι τα προβλήματα και οι λύσεις τους έχουν να κάνουν με την ικανότητα του εκάστοτε διαχειριστή.

Αλλωστε η κριτική του στη ΝΔ - την οποία φρόντισε να διαχωρίσει σε... καλή και κακή, καλώντας τους «έντιμους και σοβαρούς» βουλευτές της να ψηφίζουν κατά συνείδηση - εστίασε στο ποιος είναι ο καλύτερος «μάνατζερ» του αστικού κράτους, με αναφορές όπως ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν μπορεί να ξέρει τι έχει γίνει με τα αντιπλημμυρικά - αν ήταν διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης θα τον είχαν απολύσει» και άλλους τέτοιους εξυπνακισμούς, πίσω από τους οποίους έκρυψε την πολιτική που έχει στο επίκεντρο το κέρδος και τις ευθύνες που μοιράζονται τα κόμματα που κυβέρνησαν, για την απουσία κρίσιμων για τη ζωή του λαού έργων και υποδομών.

Εφτασε δε, για να παρουσιάσει τα όσα ζει ο λαός ως αποτέλεσμα των «ημετέρων» και των «βαρονιών» της ΝΔ, να επικαλείται την πείρα ...των ΗΠΑ και των αμερικανικών πανεπιστημίων, όπου πήγαν και εκείνος και ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «σε κανένα από αυτά δεν διδάσκουν πελατειακό κράτος, ανιψιούς σε μυστικές υπηρεσίες και βαρονίες»!

Ενώ, με τη γνωστή αυταπάτη ότι γίνεται και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να είναι «χορτάτα» και οι ανάγκες του λαού να ικανοποιούνται, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όταν αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι ακριβώς με προαπαιτούμενο τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες.

Κατά τ' άλλα, μοίρασε υποσχέσεις για «ίσες ευκαιρίες» στη ζούγκλα που θα διαμορφώνει η πολιτική τους, και για σχολεία Ειδικής Αγωγής που ...θα ζουν από τις δωρεές και τη φιλανθρωπία, όπως εκείνη που έκανε ο ίδιος, ενώ δεν έλειψαν και ανέκδοτα όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ...δεν θα συνθηκολογήσει με τους πλειστηριασμούς - που ψήφισε ως κυβέρνηση.

Για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Στ. Κασσελάκης κατέφυγε σε λεονταρισμούς περί «κόκκινων γραμμών» που τάχα δεν θα ξεθωριάσουν, μία μόνο μέρα απ' όταν ζητούσε από την Κύπρο την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια στην πολιτική σημαιοφόρου των επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών και των επικίνδυνων διευθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε - και εγκρίθηκε, με ψήφους 29 υπέρ, 15 λευκά και 1 απουσία (του Αλ. Τσίπρα) - για νέα γραμματέα της ΚΟ την Θεοδώρα Τζάκρη και για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τούς Ν. Παππά, Θ. Ξανθόπουλο και Δ. Καλαματιανό. Τη θέση του διευθυντή της ΚΟ αναλαμβάνει ο Γ. Τσίπρας, ενώ συντονιστής του κοινοβουλευτικού τομέα ο Π. Πολάκης.

Στο μεταξύ, με άρθρο του ο Σ. Βαλντέν, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνει με δριμύτητα τον Στ. Κασσελάκη, γράφοντας για «πολιτικό ufo» με «πολλές σκιές στο βιογραφικό του», για «επιθετική εξαγορά του κόμματος», για «γελοιότητες», «αθλιότητες» και «ασχετοσύνη», ενώ επικρίνει με σφοδρότητα και τον Αλ. Τσίπρα για την τακτική που ακολούθησε μετά το 2019 και επέφερε την εκλογική συντριβή, και τον κατηγορεί ότι σιγοντάρισε αν μη τι άλλο την εκλογή Κασσελάκη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό του λαού υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή στέγη από πλειστηριασμούς και εξώσεις

Στη συζήτηση για «την αξιοπρεπή στέγαση για όλους» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε:

«Πάνω από 15.000 πλειστηριασμοί προγραμματίζονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου και χιλιάδες εξώσεις λαϊκών οικογενειών, για τα συμφέροντα των "κορακιών" των τραπεζών και των funds. Εντείνουν πιέσεις, εκβιασμούς, προκλητικές απαιτήσεις με όχημα τους νόμους των κυβερνήσεων και τις Οδηγίες της ΕΕ, ενώ η εύρεση κατοικίας είναι αδύνατη, με πανάκριβα ενοίκια, απλησίαστες τιμές αγοράς, αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, κυβερνητικά προγράμματα στέγασης - κοροϊδία, με ευρωενωσιακές επιδοτήσεις που ξεκοκαλίζουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Εργατικά σωματεία, το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση", που παλεύει στις Περιφέρειες και στους δήμους, στην πρώτη γραμμή εμποδίζουν καθημερινά πλειστηριασμούς. Απαιτούμε: Κανένας πλειστηριασμός, καθολική προστασία της λαϊκής στέγης. Ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές, διαγραφή τόκων και επιτοκίων, κούρεμα κεφαλαίου. Δόσεις με βάση τις δυνατότητες των οφειλετών. Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για φτηνή, ασφαλή λαϊκή στέγη και υποδομές, χωρίς τη συμμετοχή εργολάβων, επιχειρηματιών, τραπεζών και άλλων τρωκτικών, αλλά με ευθύνη του κράτους. Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός και εμείς στο πλευρό του θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των λαϊκών νοικοκυριών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ