ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η «Δύση» αναζητά τρόπους παραπέρα στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου

Πυρηνικές δοκιμές ενδέχεται να επαναλάβει η Μόσχα, ενώ έχει δοκιμάσει «με επιτυχία» τον στρατηγικό πύραυλο «Burevestnik»

Από την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο
Με τη «Δύση» να εξετάζει τρόπους ακόμα μεγαλύτερης στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, άμεσης και μακροπρόθεσμης, προωθώντας τις λεγόμενες «δεσμεύσεις ασφαλείας» και τη Μόσχα να έχει υπηρεσιακά σχέδια για συνέχιση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και το 2025, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με προοπτικές κλιμάκωσης.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Κίεβο, με θέμα τις «δεσμεύσεις ασφαλείας», τη συνεχή προμήθεια εξοπλισμών, την παραγωγή όπλων σε ουκρανικό έδαφος και την εκπαίδευση στρατιωτών, στο πλαίσιο της ντε φάκτο ΝΑΤΟποίησης της Ουκρανίας.

Λίγες μέρες αργότερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν «ενότητα» μπροστά στην «πολιτική καταιγίδα» - όπως είπε - στις ΗΠΑ, με φόντο και την κίνηση του Κογκρέσου να μη συμπεριληφθεί πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία στη συμφωνία συμβιβασμού για την προσωρινή χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για ρωσικές «επιθέσεις παραπληροφόρησης», σε μια έμμεση αναφορά στην εκλογική επικράτηση του σοσιαλδημοκράτη Ρ. Φίτσο στη Σλοβακία, με προεκλογικό «πρόγραμμα» να μη συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Η Σλοβακία μάλιστα αποφάσισε να «παγώσει» τις αποφάσεις για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν έφυγε με «άδεια χέρια» από τη Γρανάδα. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιπλέον 6 συστήματα αεράμυνας HAWK για καταπολέμηση των drones με εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε αυτά και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης. Η Γερμανία ανακοίνωσε ακόμη μια αντιαεροπορική συστοιχία «Patriot», ενώ η Σουηδία θα αποστείλει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά και ανταλλακτικά συστημάτων.

Αφότου γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εξετάζει και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών «Jas Gripen», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον.

Ανησυχίες σε ΗΠΑ και ΕΕ

Η ΕΕ τόνισε ότι θα συνεχίσει και θα αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, «ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ», ενώ σειρά αξιωματούχων της Ευρώπης και των ΗΠΑ διαρρέουν στον διεθνή Τύπο («Wall Street Journal», «Politico» κ.ά.) πως μειώνονται τα αποθέματα και έχει δοθεί στην Ουκρανία «ό,τι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια».

Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της, Κ. Μακάρθι, και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων - οι οποίες «πατάνε» και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία - ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναζητούν μεθόδους λύσης για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα χρηματοδότησης, ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων, που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πλήττεται η δυνατότητα άμεσης αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο CNN ότι υπάρχουν ανησυχίες, καθώς απομένουν μόνο βδομάδες μέχρι η έλλειψη πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία αρχίσει να γίνεται εμφανής, με σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης.

Αναζητούνται παράλληλα άλλοι τρόποι στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο αμερικανικός στρατός έδωσε στην Ουκρανία πυρομαχικά από το Ιράν που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από το Ιράν προς τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, τους οποίους υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Το Κίεβο προσπαθεί να προσελκύσει στρατιωτικές βιομηχανίες

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εγκαινίασε την περασμένη βδομάδα στο Κίεβο Διεθνές φόρουμ αφιερωμένο στην «αμυντική» βιομηχανία, για να προσελκύσει στρατιωτικές βιομηχανίες στη χώρα και να τη βοηθήσουν να «δημιουργήσει οπλοστάσιο» για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουκρανία συγκέντρωσε στο Κίεβο 252 εταιρείες του «αμυντικού» τομέα από 30 χώρες.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας αμυντικών βιομηχανιών», στην οποία ήδη συμμετέχουν «13 εταιρείες» και υποσχέθηκε «ειδικό οικονομικό καθεστώς» για εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην Ουκρανία, ενώ θα συσταθεί «ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα», για το οποίο ανέφερε ότι θα χρηματοδοτηθεί κυρίως «από κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».

Παράλληλα, Κίεβο και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για να δημιουργηθεί κοινή παραγωγή εξοπλισμών σε ουκρανικό έδαφος και το Κίεβο αναμένει τα πρώτα «αποτελέσματα» της κοινής παραγωγής συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών. Ειδικοί αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην Ουκρανία για να καταρτίσουν σχέδια για την έναρξη παραγωγής.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απειλεί ότι θα χτυπήσει τις «δυτικές» μονάδες παραγωγής όπλων στην Ουκρανία και προχωράει βήμα βήμα στην προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών.

Η Ρωσία εξετάζει να ξεκινήσει πυρηνικές δοκιμές

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας δεν χρειάζεται επικαιροποίηση, σημείωσε την Πέμπτη μιλώντας στη Λέσχη Βαλντάι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ωστόσο δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να πει εάν η Ρωσία χρειάζεται να επαναλάβει ή όχι τις πυρηνικές δοκιμές.

Οπως είπε, η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), καθώς οι ΗΠΑ την είχαν υπογράψει αλλά δεν την επικύρωσαν.

«Η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει», δήλωσε ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου, Β. Βολοντίν, «η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον της χώρας μας». «Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κρατικής Δούμας, θα συζητήσουμε οπωσδήποτε την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών».

Με την επισήμανση ότι η Ρωσία πρέπει «να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική πίεση από τη Δύση», ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι η χώρα του έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εργασία της στο διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα «Σαρμάτ» (με δυνατότητα για προσαρμογή πυρηνικών κεφαλών), ενώ έχει δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο Κρουζ «Burevestnik», παγκόσμιας εμβέλειας, που λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια και επίσης μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του «Burevestnik» ανακοινώθηκε από τον Πούτιν τον Μάρτη του 2018 ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς διηπειρωτικών και υπερηχητικών πυραύλων. Μεταξύ αυτών ήταν ο βαλλιστικός πύραυλος «Kinzhal» και το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard». Απευθυνόμενος στη «Δύση», είπε σε εκείνη την ομιλία: «Τώρα, ακούστε μας».

Σε ένα τέτοιο φόντο ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε στην ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Συζητήσεων «Valdai» ότι «κανείς με σώας τας φρένας δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ενάντια στη Ρωσία», καθώς όλοι γνωρίζουν για το πυρηνικό οπλοστάσιό της και, σε μια τέτοια περίπτωση, «δεν θα επιβίωνε κανείς» στον κόσμο.

Νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είχε αναφέρει ότι υφίστανται επιχειρησιακά σχέδια της Μόσχας για συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέχρι το 2025. Πρόσθεσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τον απαιτούμενο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού» και δεν σχεδιάζεται νέα επιστράτευση, καθώς «από την αρχή του έτους, πάνω από 335.000 άνθρωποι κατατάχθηκαν σε στρατιωτική υπηρεσία με σύμβαση και σε μονάδες εθελοντών. Μόνο τον Σεπτέμβρη, πάνω από 50.000 υπέγραψαν συμβάσεις».

Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υπογραφή συμβάσεων με στρατεύσιμους και στην απορρόφηση πολλών μαχητών από την εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» σε «σχηματισμούς εθελοντών».

Συμφωνία για ρωσική ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Στο μεταξύ, η Ρωσία σχεδιάζει ναυτική βάση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας, δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής μετά από συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Ασλάν Μπζάνια, αυτοαποκαλούμενος Πρόεδρος της περιοχής που αποσπάστηκε από τη Γεωργία το 2008, δήλωσε ότι «υπογράψαμε μια συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μια μόνιμη βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή Οχαμτσίρα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω».

«Ολα αυτά στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχιστεί», επισήμανε.

Η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η Ρωσία απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα από την κύρια βάση της στην Κριμαία λόγω των ουκρανικών επιθέσεων.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ