ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τις απαράδεκτες δηλώσεις στήριξης προς τις κατοχικές δυνάμεις του «στρατηγικού εταίρου» Ισραήλ

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση τις απαράδεκτες δηλώσεις στήριξης προς τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ, «στρατηγικού εταίρου» της αστικής τάξης, αρνούμενη το δικαίωμα στον Παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Βάρνα όπου βρέθηκε χτες (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του», αναγνωρίζοντας, όπως είπε, «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε. Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ο οποίος είπε χτες ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα σχετικά με το ποιος μακελεύει ποιον επί δεκαετίες, τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού που ματοκυλούν τους Παλαιστίνιους, ακόμα και ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, σε μια σειρά εγκλημάτων που είχαν ενταθεί μάλιστα το τελευταίο διάστημα.

Εξάλλου, ο Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν μετανάστες που εκδηλώθηκαν υπέρ της παλαιστινιακής αντίδρασης όπως εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες, σε σχετική ερώτηση χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, απάντησε: «Είναι αυτονόητο και συμβαίνει, και προφανώς με πολύ αυξημένο τρόπο, ότι οι αρμόδιες αρχές και στη χώρα μας, όλες οι Υπηρεσίες, κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν σε όλα τα επίπεδα. Και προφανώς προσαρμόζονται και παρακολουθούν όλες τις διεθνείς εξελίξεις και ό,τι συμβαίνει και, μάλιστα, ειδικά τόσο κοντά μας». Παρουσίασε, άλλωστε, ως «δεδομένο ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα, το κάνει, λόγω και των τελευταίων γεγονότων».

Στο μεταξύ, εφόσον, σύμφωνα και με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, «οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό», συνεταιρισμός που εκδηλώνεται και σε στρατιωτικό επίπεδο με πολυάριθμες κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, φρόντισε να επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του εκφράζοντας τη συμπαράσταση της κυβέρνησης. Αντίστοιχη τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά στις ίσες αποστάσεις και την εξίσωση θύτη και θύματος

Τη λογική των ίσων αποστάσεων από θύτες και θύματα, προσφιλή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, αναπαράγει με νέα του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος, Στ. Κασσελάκης, με την οποία επιχειρεί να μετριάσει κάπως τις αλγεινές εντυπώσεις της πρώτης ανακοίνωσής τους, με την οποία τάσσονταν αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, αναπαράγοντας όλη την ευρωατλαντική προπαγάνδα.

Με τη νεότερη δήλωσή του ο Στ. Κασσελάκης υποστηρίζει το «μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που προτρέπει όλες τις πλευρές σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης».

Προσθέτει ότι «η λογική της "εκδίκησης", ανεξαρτήτως απωλειών αμάχων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, την οποία ανέδειξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους» και τάσσεται υπέρ συγκροτημένων διεθνών προσπαθειών «για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους». Επίσης, ότι «η προοπτική ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών είχε δε συστηματικά υπονομευθεί την προηγούμενη περίοδο από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση και τις επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων αμάχων, με μεγάλες ευθύνες του ισραηλινού κράτους».

Ταυτόχρονα, βέβαια, χαρακτηρίζει «απόλυτα καταδικαστέα» την επίθεση της «Χαμάς» επειδή «έπληξε βάναυσα την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μαζί αυτήν την προοπτική για επανεκκίνηση συνομιλιών».

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους, όπως και «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και να σταθεί απέναντι σε εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται», σε άλλη μια αναφορά «ίσων αποστάσεων» και εξίσωσης θύτη και θύματος.


TΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
«Κόμβοι» ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών τα λιμάνια της Β. Ελλάδας

Στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, στη Βάρνα, μετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με ατζέντα «κουμπωμένη» πάνω στα σχέδια του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Κύρια θέματα η «ενεργειακή συνεργασία και συνδεσιμότητα», με τον πρωθυπουργό να μιλάει για «στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου», ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση διαφημίζει τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσουν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον.

Εξάλλου, στις συζητήσεις κυριάρχησαν ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά - Νότου, η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η διεύρυνση της ΕΕ. Διόλου τυχαία στη Σύνοδο μετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, και ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov.

Ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός με δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, παρουσιάζοντας το φαρμάκι για φάρμακο, ισχυρίστηκε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και των ανατολικών γειτόνων μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή», όταν ανεβάζει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις σφαίρες επιρροής.

Τόνισε, επίσης, «την καθοριστική σημασία που έχει η συνεργασία» των τριών χωρών «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εργα όπως η αναβάθμιση του αγωγού καυσίμων Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρουμανίας είναι εξαιρετικά κρίσιμα», παραπέμποντας στα σχέδια απρόσκοπτου εφοδιασμού των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που έχουν παραταχθεί στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, και στη Διακήρυξη της Συνόδου επισημαίνουν ότι θα συνεργαστούν «για την ενίσχυση της ικανότητας της Συμμαχίας να διασφαλίσει επαρκή και βιώσιμο εφοδιασμό με καύσιμα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, εξάλλου, ότι «έχουμε κάθε λόγο ως ΕΕ να είμαστε ικανοποιημένοι για την ταχύτητα με την οποία απεξαρτηθήκαμε από το ρωσικό φυσικό αέριο», συμπληρώνοντας ότι «και η Ελλάδα με τον τρόπο της έχει παίξει έναν ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Σταθήκαμε κοντά στη Βουλγαρία σε δύσκολες εποχές, όταν χρειαζόταν εναλλακτική τροφοδοσία φυσικού αερίου. Στεκόμαστε κοντά στη Μολδαβία. Ελληνικές εταιρείες αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν στην τροφοδοσία της Μολδαβίας». Ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη για την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής LNG με στόχο την εξαγωγή του «μέσα από υφιστάμενους αγωγούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να πρέπει και να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί και η χωρητικότητά τους», βάζοντας τις επόμενες προτεραιότητες όταν ο λαός αντικρίζει με τρόμο τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου μπροστά στον χειμώνα, αλλά και τις διαρκείς ανατιμήσεις προϊόντων στο ράφι.

Επανέλαβε, δε, ότι η ελληνική αστική τάξη «παίζει και φιλοδοξεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας», θέτοντας ως στόχο «να μετατρέψουμε την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης Ενέργειας». Βάζοντας βέβαια ως καθήκοντα μπροστά τους να ενισχυθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παραπέρα, παρουσία και της αρμόδιας κοινοτικής επιτρόπου Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, συζήτησαν και για τις μεταφορές, «με αιχμή τους κάθετους οδικούς, αλλά κυρίως σιδηροδρομικούς άξονες συνδεδεμένους με στρατηγικά λιμάνια», όπως είπε ο Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας «ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της ΕΕ για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους». Τόνισε ότι «προσθετικά σε αυτό λειτουργεί ασφαλώς και η πρόσφατη ένταξη της χώρας μας στην "Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών", οι οποίες βέβαια τώρα πια θα πρέπει να ονομάζονται μάλλον "Τέσσερις Θάλασσες", καθώς πια συμπεριλαμβάνουν και το Αιγαίο», σε άλλο ένα ευρωατλαντικής κοπής σχέδιο ενοποίησης του λεγόμενου ΝΑΤΟικού εδάφους και υπηρεσιών σε logistics, μεταφορές κ.λπ.

Θέλουν περισσότερους πόρους για τη «στρατιωτική κινητικότητα»

Χαρακτηριστικά, στην όξυνση της αντιπαράθεσης, κι ενώ στην Διακήρυξη της Συνόδου τονίζουν ότι υποστηρίζουν «την ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», η επίτροπος τόνισε την «ανάγκη» να εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους για τη λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα («military mobility»), «και είναι σαφές», όπως είπε κατόπιν ο Μητσοτάκης, «ότι οι υποδομές για τις οποίες γίνεται συζήτηση έχουν ταυτόχρονα μία εμπορική, αλλά και μία στρατιωτική διάσταση». Επέμεινε, μάλιστα, ότι «είναι σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση στα πλαίσια ενδεχομένως και της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που αναμένεται να συζητηθεί τους επόμενους μήνες», καθώς «σημαντικό στρατιωτικό υλικό έχει εισέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και για να φτάσει προς τον βορρά χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές, για να φτάσει γρήγορα και με ασφάλεια», άρα πρέπει να πάνε εκεί πρόσθετα κονδύλια για έργα, δείχνοντας και σε αυτήν την περίπτωση τις προτεραιότητες των χρηματοδοτήσεών τους.

Εστειλε, στο μεταξύ, σήμα ότι η κυβέρνηση ήδη «έχει προχωρήσει στην δυναμική ανάπτυξη όλων των λιμένων της, έτσι ώστε να καταστεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Τόνισε ότι την επόμενη βδομάδα θα υπογράψουν τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Ηγουμενίτσας, ενώ «ήδη, προχωρεί η ανάπτυξη και σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Υπογράμμισε ότι έχουν «προς το παρόν αποφασίσει, για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους» να μην προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, αλλά σε κάθε περίπτωση «έχουμε κάθε λόγο να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξάγονται ουκρανικά σιτηρά και μέσα από τους ελληνικούς λιμένες. Με πρώτο τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης», για τον οποίο είπε πως θα αναβαθμιστεί με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ