ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Επιβλητική η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Ελευθερίας

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις παρουσίασε ο Θοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Θοδόσης Κωνσταντινίδης
Ο Θοδόσης Κωνσταντινίδης
Στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών αντήχησε την Πέμπτη το βράδυ ο ξεκάθαρος, τολμηρός, αγωνιστικός, αναγεννητικός λόγος του ΚΚΕ, τον οποίο μετέφερε στην πολιτική συγκέντρωση, που πραγματοποίησε η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, ο Θοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στη μεγάλη συγκέντρωση που θύμιζε προεκλογική περίοδο, στην οποία έσμιξαν όλοι αυτοί που συναντήθηκαν κατά καιρούς με το ΚΚΕ στους πρόσφατους λαϊκούς αγώνες, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος αλλά και δημοκρατικοί πολίτες, ανένταχτοι ή από άλλους πολιτικούς χώρους, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νεολαίοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, οι οποίοι ήρθαν για ν' ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και για θέματα πολιτικής και στρατηγικής του λαϊκού κινήματος, ο Θοδόσης Κωνσταντινίδης απευθύνθηκε με απλό, πειστικό λόγο, με τη γλώσσα της αλήθειας, με την υπεύθυνη γλώσσα της προσεκτικής πολιτικής ανάλυσης, τη γλώσσα της λαϊκής συσπείρωσης και του αγώνα.

Το ΚΚΕ, επισήμανε ο ομιλητής, δεν εμφανίζεται μόνο την προεκλογική περίοδο για να δώσει ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Το ΚΚΕ δρα, κινητοποιείται, προβάλλει, διεκδικεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, σε όλα τα μέτωπα της πάλης, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Αυτή την περίοδο, ωστόσο, τόνισε, πέρα από τη συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ, θέλουμε να καταθέσουμε τις ανησυχίες μας, και μέσω της πολιτικής εξόρμησης, για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης, την οποία χαρακτήρισε «κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», που ποινικοποιεί τη διεθνή πολιτική ζωή. «Στόχος είναι να καμφθεί η αντίσταση και το αγωνιστικό πνεύμα όσων αντιδρούν στις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός διεθνούς "τρομονόμου", που τιμωρεί τους αντίπαλους της "νέας τάξης πραγμάτων". Οι πραγματικοί ένοχοι, υπογράμμισε, που επιχειρούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους, είναι αυτοί που έχουν συστήσει το ΝΑΤΟικό δικαστήριο».

Αναφερόμενος στη σημερινή εσωτερική κατάσταση επισήμανε: «Σήμερα όλοι βιώνουμε πολύ πιο καθαρά από χτες την κατάργηση των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών. Ζούμε την περίοδο των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που σχεδιάζονται σε βάθος χρόνου». Για τους λαϊκούς αγώνες που ξετυλίχτηκαν αυτή την περίοδο ο Θ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε πως «σήμερα πολλοί καταλαβαίνουν, ανεξάρτητα αν έχουν πάρει την απόφαση να συμπαραταχτούν αγωνιστικά, ότι με την ενότητα δράσης και τη δύναμη που έδειξαν οι εργαζόμενοι, έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και ότι αυτή εξαναγκάστηκε να κάνει πλέον ελιγμούς».

Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η ικανότητα της κυβέρνησης να ξεγελά τον κόσμο και η δύναμη των μηχανισμών που επιστρατεύει για να αποπροσανατολίσει και διαφθείρει το λαϊκό κίνημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει, τόνισε ο ομιλητής, ότι «η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για εξαγορές και συγχωνεύσεις, για διαφυγή κεφαλαίων για επενδύσεις στο εξωτερικό, "δένεται", πάει μαζί, έχει "εσωτερικό δεσμό" με τα μέτρα για την Παιδεία, τα μέτρα για την Υγεία, τον "τρομονόμο", την απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά και με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι τελευταία πολλοί - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ο ΣΥΝ - μιλούν για την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. «Να σας πούμε καθαρά, όπου ο λαός ακούει πολλά περί αλλαγής και αλλαγών από όλους αυτούς, καλό είναι να κουμπώνεται και να αρχίζει να σκέφτεται στα σοβαρά τι ακριβώς του ετοιμάζουν... Αλλαγή που δε βάζει σε έμπρακτη αμφισβήτηση τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, δε λέγεται αλλαγή, λέγεται απάτη».

Εξήγησε πειστικά ότι απαιτείται συστράτευση στον αγώνα κατά των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κάλεσε το λαό να πάρει ενεργά μέρος, μέσα από τους λαϊκούς αγώνες, στη συγκρότηση της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας «που περιλαμβάνει σύγχρονα κρίσιμα ζητήματα και έχει κατεύθυνση αντίθεσης με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές διακρατικές συμφωνίες και δεσμεύσεις. Μια συμμαχία που θα έχει στόχο την εξουσία, μια ριζικά διαφορετική εξουσία από αυτήν που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα».

«Να ξεβολευτούμε... »

Σε μεγάλη συγκέντρωση στα Γιαννιτσά μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Σπύρος Στριφτάρης
Ο Σπύρος Στριφτάρης
«Οι λύσεις που προτείνουμε είναι ρεαλιστικές, γιατί στο βάθος ρεαλιστικό είναι αυτό που συμφέρει το 90% και το 95 % του ελληνικού λαού. Σκοντάφτουν οι λύσεις που προτείνει το ΚΚΕ σε ένα πράγμα. Οτι χρειάζεται να ξεβολευτούμε, να πάρουμε μια απόφαση».

Αυτή την επισήμανση έκανε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στα Γιαννιτσά σε πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ το βράδυ της Πέμπτης. Ο ομιλητής εκτίμησε ότι «αν δεν αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δύναμης και στα πολιτικά πράγματα δε φτάνει αυτό που μας λένε "κάντε κάτι εσείς οι κομμουνιστές". Αυτό το ακούσαμε σήμερα και εδώ στο νομό σας από πολλούς αγρότες και εκπροσώπους φορέων και από νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚους και συνασπισμένους. Μόνοι μας δε φτάνουμε. Ο,τι μπορούμε μόνοι μας το κάνουμε. Και αν θέλετε ενάντια στην, όπως φαίνεται, παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού. Ομως οι τελευταίες κινητοποιήσεις δείξανε αυτό που έλεγε πάντα το ΚΚΕ. Οτι μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα και αναγκάζουν κι αυτούς που νομίζουν ότι είναι πανίσχυροι να αναδιπλωθούν. Αντίθετα, όσο σκύβεις το κεφάλι τόσο θα σου ρίχνουν «κατραπακιές», επισήμανε ο Σπ. Στριφτάρης.

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων ρώτησε αν πιστεύουν οι οπαδοί της ΝΔ ότι θα αυξηθεί το πλαφόν στο βαμβάκι, εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι δε θα διαλύσει τον Οργανισμό Βάμβακος ή τον Οργανισμό Καπνού; Πιστεύουν ότι θα αυξήσει τις συντάξεις, ή θα βελτιώσει το Σύστημα Υγείας; Είμαστε σίγουροι ότι δεν το πιστεύουν και τους ζητάμε να μην παρασυρθούν άλλη μια φορά και ψηφίσουν από «κομματικό πατριωτισμό» αυτό το κόμμα, για να φύγει το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν, για να μην ανέβει η ΝΔ. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει χειρότερη πολιτική από αυτή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση του κ.Σημίτη; Φυσικά, δεν μπορούν να γελάνε πολλούς και για πολλά χρόνια. Και νομίζω το ΠΑΣΟΚ και πολλούς και πολλά χρόνια γέλασε. Δεν είναι, όμως, λύση να τους γελάσει η ΝΔ», σημείωσε ο ομιλητής.

«Η λύση, πρόσθεσε, είναι να κάνουμε ένα μέτωπο που θα αντιμετωπίσει το μέτωπο που απαρτίζεται από την κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση, τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, τους εισαγωγείς, τους εφοπλιστές, το "μαύρο" λεγόμενο μέτωπο, που έγινε ενάντια όχι μόνο σ' αυτά που έχει κατακτήσει με αίμα ο ελληνικός λαός, αλλά και για να φτάσουν στο σημείο να μας πούνε ότι "σας κάνουμε χάρη που σας αφήνουμε και ζείτε σ'αυτή τη χώρα".

Είτε σήμερα δε συμφωνούμε σε όλα με το ΚΚΕ, αρκεί να συμφωνούμε σ' ένα. Οτι αυτή η πολιτική κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Θα παλέψουμε όλοι μαζί να πάρουμε ένα μερίδιο από αυτά που μας κλέβουνε;» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος ο Σπ. Στριφτάρης στη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην πρόνοια την Υγεία, την Παιδεία και το συνταξιοδοτικό είπε χαρακτηριστικά:

«Τα αφεντικά είναι αχόρταγα και ακριβώς αυτή η απληστία που έχουν σήμερα και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δεν τους αφήνουν περιθώρια για κοινωνικές πολιτικές. Οποιος από αυτούς που κυβερνήσανε και κυβερνά μιλάει για κοινωνική πολιτική είναι σαν αυτό που γνωρίζετε πολλοί από σας με τις λεγόμενες διεπαγγελματικές οργανώσεις. Από τη μια ο βιομήχανος και η κυβέρνηση και αγρότης από την άλλη. Το παιχνίδι είναι σικέ. Το αποτέλεσμα είναι δύο ένα. Και πολλές φορές δυστυχώς κι αυτός ο ένας, στο παράδειγμα μας ο αγρότης, μένει μόνος, προδομένος από τις ηγεσίες του.

Τέλος, μιλώντας για τα εθνικά θέματα, σημείωσε ότι στη χώρα μας δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει σήμερα πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ. «Δεν πρέπει να περνάνε και να ανεφοδιάζονται οι εγκληματίες πολέμου που σήμερα είναι στο Κόσσοβο, στη Βοσνία και δυστυχώς είναι και δικά μας παιδιά. Ολοι μαζί να απαιτήσουμε να σέβονται τα σύνορα της χώρας μας και όλων των χωρών των Βαλκανίων».

Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Με συγκεντρώσεις κατά τόπους κορυφώνεται η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Στις 12 του Ιούλη, στις 9.15 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Αλλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα δράσης των ΚΟ περιλαμβάνει, επίσης, για το προσεχές διάστημα:

Στην Αττική

- Αύριο Κυριακή, 8/7, στη Λούτσα στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

- Σήμερα Σάββατο 7 του Ιούλη στις 8.30 μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση στην παραλία Νέων Επιβατών με ομιλητή τον Θεόδωρο Ιγνατιάδη.

Στη Λιβαδειά

- Αύριο Κυριακή, 8 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Κυριακίου με ομιλητή τον Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Ρέθυμνο

- Τη Δευτέρα, 9/7, στο Γεράνι Ρεθύμνης, με ομιλητή τον Μανόλη Συντηχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ