ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Το ΚΚΕ αποκαλύπτει τις κυβερνητικές ευθύνες

Βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα του διατροφικού σκανδάλου των «τρελών αγελάδων» ξαναφέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, ειδικότερα τώρα που διαπιστώθηκε ότι πρόβλημα έχει και η χώρα μας. Το ζήτημα, είχε ξανατεθεί πριν από οκτώ περίπου μήνες, αλλά τότε, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, κατηγορούσε το ΚΚΕ για κινδυνολογία. Σήμερα όμως, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτησή τους ζητούν να πληροφορηθούν από τον υπουργό Γεωργίας για το ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνησή του, ώστε να στηριχτεί η εγχώρια βοοτροφία, βασισμένη, διατροφικά στις φυτικές πρωτεϊνες. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Το πρώτο κρούσμα βοοειδούς με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, που εντοπίστηκε πρόσφατα στο Κιλκίς, επιβεβαιώνει την επιτηδευμένη ανευθυνότητα με την οποία ο κ. υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση συνολικά χειρίστηκαν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για τη δημόσια υγεία και το μέλλον της ελληνικής βοοτροφίας.

Δε χρειάστηκε να περάσουν ούτε οκτώ μήνες από τότε (24-11-2000) που στη Βουλή ο κ. υπουργός Γεωργίας κατηγορούσε το ΚΚΕ για κινδυνολογία, επειδή με Επίκαιρη Ερώτηση επισήμαινε την ανευθυνότητα και τις σκοπιμότητες με τις οποίες αντιμετώπιζε αυτό το θέμα το υπουργείο Γεωργίας, για να αποδειχθεί ότι και σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση εφάρμοσε την τακτική "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".

Με πρωτοφανείς αλχημείες ο κ. υπουργός Γεωργίας προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα καταναλώνει μόνο 40.000 τόνους κρεατάλευρα σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων τόνων ζωοτροφών, λες και οι συμπυκνωμένες ζωοτροφές έχουν την ίδια διατροφική αξία ανά μονάδα βάρους με τις χονδροειδείς ζωοτροφές. Μάλιστα ισχυριζόταν ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μικρή κατανάλωση κρεαταλεύρων, λες και η επιμόλυνση των ζώων εξαρτάται από την ποσότητα και όχι την επικινδυνότητα των κρεαταλεύρων, που αποδεδειγμένα είναι φορέας του παθογόνου αιτίου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Η υποβάθμιση του ρόλου των κρεαταλεύρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες αποδεδειγμένα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 γνώριζαν ότι αποτελούν την αίτια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα βοοειδή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεκαπέντε χρόνια μετά και κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν προσωρινά τα κρεατάλευρα, αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις αυτές βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια υγεία μπροστά στα κέρδη των βιομηχανιών κρέατος και ζωοτροφών.

Η εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων δεν μπορεί να συγκαλυφτεί με τις αβάσιμες διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού Γεωργίας για έγκαιρους και αποτελεσματικούς ελέγχους όταν η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας έχει τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας και όταν ο τρόπος εκτροφής των βοοειδών αναπαράγει την ασθένεια ακυρώνοντας σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εκ των υστέρων ελέγχων.

Λύση στο πρόβλημα υπάρχει αν αλλάξουν τα κριτήρια παραγωγής, αν τα κέρδη των πολυεθνικών δεν καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής, αν αναπτυχθεί η εγχώρια βοοτροφία και στηριχτεί στις φυτικές πρωτεΐνες οι οποίες -με την ανάλογη πολιτική- μπορούν να παραχθούν σε αφθονία στη χώρα μας. Ωστόσο τη λύση αυτή δεν την προωθεί η κυβέρνηση, επειδή θεωρεί μονόδρομο τον καταμερισμό εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επειδή δε συμφέρει τις πολυεθνικές.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Μετά από αυτή την αρνητική εμπειρία ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αναπτυχθεί η εγχώρια βοοτροφία και να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής αντικαθιστώντας τις ζωικές με φυτικές πρωτεΐνες;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα παρεμπόδισης των εισαγωγών βοοειδών από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν έντονο πρόβλημα και δεν αναπτύσσει την εγχώρια παραγωγή ζωικού αναπαραγωγικού κεφαλαίου;».
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Υψηλό το περιθώριο των τραπεζικών επιτοκίων

Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνει το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες στη χώρα μας διατηρούν σημαντικά υψηλά τα επιτόκια, σε σχέση με το περιβάλλον της ευρωζώνης στο οποίο έχει ενταχθεί η ελληνική οικονομία. Προφανώς η απροκάλυπτη και προκλητική κερδοσκοπία των τραπεζιτών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενοχλεί ακόμα και θεσμοθετημένες αρχές, οι οποίες, προφανώς θα προτιμούσαν, το τραπεζικό κεφάλαιο, για λόγους σταθερότητας του ίδιου, να λειτουργεί με αμβλυμένες τις πιο επιθετικές του αιχμές.

Το θέμα των υψηλών επιτοκίων θίγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, σε άρθρο του με θέμα «το ευρώ, η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα» που δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αναφερόμενος, ο διοικητής της ΤτΕ στον ανταγωνισμό που έχει επέλθει στο τραπεζικό σύστημα λόγω του ευρώ, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός αντανακλάται και στη διαμόρφωση του περιθωρίου μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, το οποίο μειώθηκε κατά 2,5 μονάδες περίπου κυρίως κατά την τελευταία διετία. Παρά τη μείωσή του, το περιθώριο αυτό στο τέλος του 2000, ήταν 6,5 εκατοστιαίες μονάδες περίπου, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ λόγω της επίδρασης διαφόρων παραγόντων...».

Το πρόβλημα της τραπεζικής τοκογλυφίας επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια με τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες τους πελάτες των πιστωτικών καρτών - κυμαίνονται περί το 16% - είναι απαράδεκτα υψηλά. Μέχρι στιγμής επίσημα η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, δεν έχουν πάρει θέση στο θέμα, αν και είναι προφανές ότι αναζητούν τρόπους και χρόνο για να στηρίξουν τους τραπεζίτες. Μάλιστα ανώτερος παράγοντας της ΤτΕ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα στο συγκεκριμένο θέμα υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να τίθενται διοικητικά εμπόδια στην ελεύθερη επιχειρηματική δράση»! Ετσι αποκαλείται σήμερα η τραπεζική τοκογλυφία.

Να καλύπτονται οι δαπάνες εγκατάστασης στο εξωτερικό

Το θέμα της πλήρους κάλυψης των εξόδων εγκατάστασης σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που μετακινούνται για να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Χουρμουζιάδης.

Οπως αναφέρουν οι δυο βουλευτές στην ερώτηση είναι γνωστό ότι ένας αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να υπηρετήσουν στο εξωτερικό. «Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς - συνεχίζεται - η υπηρεσία τους να τους καλύπτει όλα τα έξοδα πρώτης εγκατάστασής τους μακριά από την πατρίδα». Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι δυο βουλευτές, δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και έτσι σε άλλους υπαλλήλους καταβάλλονται όλα τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης, σε άλλους τίποτα και σε άλλους ένα μέρος τους.

Στην τελευταία περίπτωση περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως «με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 2817/2000 αναφέρεται ρητά και περιοριστικά ότι στους εκπαιδευτικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αποσπώνται στο εξωτερικό σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2413/1996, καταβάλλονται από 1-1-2000 δαπάνες για τη μεταφορά της οικοσκευής τους μόνο».

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε, όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που αποσπώνται στο εξωτερικό, αλλά και σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που μετακινούνται στο εξωτερικό για να υπηρετήσουν, να τους καταβάλλονται όλα τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης;».

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 9.7.2001
«Νέα» στεγαστικά από την Πειραιώς

Τα «νέα» στεγαστικά της δάνεια διαφημίζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο περιτύλιγμα με στόχο να δελεάσει, όπως και οι άλλες τράπεζες, τα νοικοκυριά. Σ' αυτό το πλαίσιο μαζί με το στεγαστικό, προσφέρει καταναλωτικό δάνειο και... «δωρεάν», όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, πιστωτική κάρτα, η οποία όμως έχει επιτόκιο 15%. Σε κάθε περίπτωση το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο στο 6,5%. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε επίσης τη «συμμετοχή» της σε επιδοτούμενα από το Δημόσιο στεγαστικά δάνεια, αναφέροντας ότι το επιτόκιό τους ξεκινά από 3,15% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων.

  • Τη «μόδα του συρμού» που επιβάλει «μειώσεις» επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια μόνον για το πρώτο χρόνο, ακολουθεί από την περασμένη εβδομάδα και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ). Για τον πρώτο χρόνο τα προσφέρει με 4,70%. Στη συνέχεια οι δανειολήπτες θα πληρώνουν τις δόσεις τους με το εκάστοτε ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο που σήμερα η ΑΤΕ το προσφέρει με 6%.

Μαζί με το δάνειο η ΑΤΕ παρέχει «δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη για ατύχημα ή ανικανότητα» καθώς και... πιστωτική κάρτα με «δωρεάν» συνδρομή για τον πρώτο χρόνο.

Συνάντηση με... διαιτητή τον Σημίτη

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου και των υφυπουργών των αντίστοιχων υπουργείων Γ. Δρυ και Λ.Τζανή. θέμα της συνάντησης η διευθέτηση της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και της Β. Παπανδρέου για τον τρόπο χορήγησης από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργείο Εσωτερικών ποσού 150 δισ. δραχμών, με σκοπό τη χρηματοδότηση προσλήψεων προσωπικού στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως μετά τη σύσκεψη, οι δύο υπουργοί απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ ούτε το στενό τους περιβάλλον προέβη σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις για το περιεχόμενο της σύσκεψης.

Συναντήσεις μεταξύ των δύο υπουργών για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς όμως συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς κατέληγαν σε καβγάδες που τροφοδοτούσαν τα κουτσομπολιά του Τύπου. Η χτεσινή συνάντηση, είχε μάλλον το χαρακτήρα, της εξεύρεσης λύσης με τη διαμεσολάβηση της διαιτησίας από την πλευρά του πρωθυπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ