ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ικανοποίηση από την επίσκεψη στην Αθήνα

Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δ. Χριστόφιας, φτάνοντας χτες στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, που έγινε με πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απ. Κακλαμάνη, ο Δ. Χριστόφιας είχε επαφές με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του και φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην υποδοχή που του επιφυλάχτηκε στην Αθήνα.

Υπήρξε, είπε, συναντίληψη με όλους τους συνομιλητές του, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε επίσης ότι ανασκοπήθηκαν οι προοπτικές, οι δυνατότητες αλλά και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στην προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και να οδηγηθεί το Κυπριακό σε ουσιαστικό διάλογο, που θα στηρίζεται στις αρχές της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

ΚΥΠΡΟΣ
Γιγαντιαίο ραντάρ παρακολούθησης η «κεραία» των Βρετανών

Αυτοκίνητα της Αγγλικής Βάσης στην Κύπρο μετά την... περιποίηση που δέχτηκαν από τους κύπριους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα της Αγγλικής Βάσης στην Κύπρο μετά την... περιποίηση που δέχτηκαν από τους κύπριους διαδηλωτές
Ενα γιγαντιαίο κατασκοπευτικό ραντάρ αποκαλύπτεται πως είναι τελικά η κεραία τηλεπικοινωνιών, που προτίθενται να εγκαταστήσουν στην Κύπρο, στο έδαφος των Βάσεων, οι Βρετανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες η «κεραία» θα συλλέγει και θα μεταδίδει πληροφορίες, που θα αξιοποιούνται στα πλαίσια του διαβόητου συστήματος παρακολούθησης «Εσελον»!

Σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, η περιοχή που καλύπτει το συγκεκριμένο σύστημα κεραίας φέρει ιονοσφαιρικό ραντάρ, που είναι γνωστό διεθνώς ως «πέρα από τον ορίζοντα ραντάρ». Το Κέντρο αναφέρει ακόμη ότι οι εγκαταστάσεις αυτές παράλληλα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές, που εκπέμπουν, μπορούν να παρακολουθούν στρατιωτικές κινήσεις και δραστηριότητες σε χώρες που επιθυμούν. Τέτοιες κινήσεις και δραστηριότητες, σημειώνει, έχουν σχέση με μετακινήσεις αρμάτων και πλοίων, εκτοξεύσεις βλημάτων, καθώς και την επικοινωνία με κατασκοπευτικά επανδρωμένα και μη αεροσκάφη! Το σύστημα όχι μόνο συλλέγει και μεταδίδει πληροφορίες στο επικοινωνιακό κέντρο της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά έχει δυνατότητες εμπλοκής του σε γενικό δίκτυο αισθητήρων με σκοπό την έγκαιρη βαλλιστική προειδοποίηση!

Τα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων είναι αποκαλυπτικά. Οι «Τάιμς» σε κύριο άρθρο τους τονίζουν ότι οι κεραίες θα εκσυγχρονίσουν την κύρια λειτουργία των Βάσεων, που είναι η συγκέντρωση πληροφοριών. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, την Κύπρο ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ως το πιο σπουδαίο κέντρο παρακολούθησης στον κόσμο.

Η «Ιντιπέντεντ» αρθρογραφεί για τη σημασία των Βάσεων και επισημαίνει ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης οι Βρετανοί μπορούν να διεισδύουν μέχρι τη Σιβηρία και το Ιράν και αποτελούν την αιτία της μικρής κυριαρχίας τους στο νησί!

Στο μεταξύ στην Κύπρο ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, η σύλληψη του οποίου από τους Βρετανούς προ ημερών, όταν επιχειρούσε να αποκόψει την περίφραξη των βάσεων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ζήτησε χτες την παραίτηση τριών υπουργών (Εξωτερικών, Εσωτερικών και Γεωργίας), υποστηρίζοντας ότι γνώριζαν τις προθέσεις των Βρετανών για εγκατάσταση της νέας κεραίας, αλλά το απέκρυψαν.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βουλή, ο Μάριος Ματσάκης παρουσίασε σημείωμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει ότι στις 15 Ιουνίου 1999 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Γεωργίας για την εγκατάσταση κεραιών στην Αλυκή του Ακρωτηρίου. Βάσει αυτού του σημειώματος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε το γεγονός ότι γνώριζε για τα σχέδια των Βάσεων, γιατί είχε συγκατατεθεί στην εγκατάσταση της κεραίας.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΞ της Κύπρου και η Υπατη Αρμοστεία συμφώνησαν για τη διενέργεια ιατρικής μελέτης για την αξιολόγηση τυχόν επιπτώσεων στην υγεία από τις κεραίες στο Ακρωτήρι. Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από νέες χτεσινές διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων αρχών των δύο πλευρών, οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως, η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Φρουράς είναι ότι η νέα κεραία, την οποία προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στην Αλυκή Ακρωτηρίου, είναι δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες στους σταθμούς ασυρμάτων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με αφορμή δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι κεραίες των Βρετανών στο Ακρωτήρι έχουν την ικανότητα να πλήξουν το ασύρματο δίκτυο της Εθνικής Φρουράς.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Διαδηλώνουν για «Ειρήνη και Δημοκρατία»

Με το σύνθημα «Ειρήνη και Δημοκρατία», δεκάδες οργανώσεις στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη συλλαλητήριο για να καταδικάσουν την πολιτική ενοποίησης των κατεχομένων με την Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή τους 41 οργανώσεις καλούν τους Τουρκοκύπριους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και γενικότερα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καλούνται οι Τουρκοκύπριοι «να συμμετάσχουν μαζικά για να καταδικάσουν την τρομοκρατία που ασκείται από το ψευδοκράτος Ντενκτάς, τη φασιστική καταπίεση και τις απειλές του ξοφλημένου καθεστώτος».

KKE
Ερώτηση για τους συμβασιούχους του ΥΠΕΞ

Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης για τους συμβασιούχους υπαλλήλους της Εξωτερικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών, εξακολουθεί να υφίσταται η κατάφωρη αδικία σε βάρος των 150 περίπου υπαλλήλων της Εξωτερικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Οι υπάλληλοι αυτοί, που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με προϋπηρεσία 7 έως 12 χρόνων, εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα από τις ρυθμίσεις που προβλέπονταν στο Ν. 2598/98, με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν μόνο οι συμβασιούχοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Οι συμβασιούχοι της Εξωτερικής Υπηρεσίας, οι οποίοι υπηρετούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν ότι θα μείνουν στάσιμοι εφ' όρου ζωής, αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ κάποιοι απ' αυτούς κινδυνεύουν να απελαθούν, όπως όσοι υπηρετούν στην Αυστραλία, η νομοθεσία της οποίας δεν επιτρέπει παραμονή υπαλλήλων ξένων Αρχών για περισσότερο από 8 χρόνια.

Κι όμως, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Εξωτερικής Υπηρεσίας διαθέτουν αξιόλογη εμπειρία και όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, πράγμα που δημιουργεί τη δυνατότητα - αν μονιμοποιηθούν όσοι κριθούν κατάλληλοι από Υπηρεσιακό Συμβούλιο - να στελεχωθεί η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών όπου υπάρχουν σημαντικά κενά.

Ερωτώνται οι υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος των συμβασιούχων υπαλλήλων της Εξωτερικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ