ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Βουλευτικές εκλογές με «διακύβευμα» την «ευθυγράμμιση» με την ΕΕ

Για «υποταγή στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες» κατηγορεί το κυβερνών κόμμα PiS τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ντ. Τουσκ

Προεκλογικά πανό του κυβερνώντος κόμματος PiS

Copyright 2023 The Associated

Προεκλογικά πανό του κυβερνώντος κόμματος PiS
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Πολωνία, σε μια ψηφοφορία που θεωρείται κρίσιμη για τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ, που οξύνονται εξαιτίας του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με Γερμανία και Γαλλία.

Η πολωνική αστική τάξη διεκδικεί όλο και πιο έντονα αναβαθμισμένη θέση μέσα στην ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ - ως σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη - αμφισβητώντας την «κυριαρχία» του Βερολίνου πρωτίστως.

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), του πρωθυπουργού Μ. Μοραβιέτσκι, που κυβερνά από το 2015, εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις πρώτο με περίπου 35%, ενώ ο «κεντροδεξιός» Πολιτικός Συνασπισμός (ΚΟ), του Ντ. Τουσκ, ακολουθεί με περίπου 30%. Και τα δύο κόμματα θα αναζητήσουν πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους σε τρεις πολιτικές ομάδες, που συγκεντρώνουν η καθεμιά περίπου 8% με 10% των ψήφων: Η «Νέα Αριστερά», ο «Τρίτος Δρόμος» (συνασπισμός του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος και μιας νέας «κεντρώας» δύναμης που ονομάζεται Πολωνία 2050) και το εθνικιστικό κόμμα «Συνομοσπονδία».

Ο Ντ. Τουσκ εκφράζει το πιο «φιλοευρωπαϊκό» τμήμα του πολωνικού κεφαλαίου, ενώ το PiS βρίσκεται σε διαμάχες με την ΕΕ για το «δικαστικό σύστημα» και το «κράτος δικαίου», και προωθεί μια πιο «αυτόνομη» πολιτική από της ΕΕ, η οποία επιβάλλει ποινές στην πολωνική κυβέρνηση και «στάσεις πληρωμών» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας είχε αποφασίσει πέρυσι ότι το πολωνικό δίκαιο υπερισχύει επί των ευρωενωσιακών συνθηκών.

Ενδεικτική της ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και η πρόσφατη νομοθεσία περί «ρωσικής επιρροής», σύμφωνα με την οποία συστήθηκε μια Επιτροπή δικαστών και πολιτικών που θα ερευνά τη «ρωσική επιρροή» στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω συμβολαίων για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη, με την οποία επιχειρήθηκε να εμποδιστεί ο Τουσκ να λάβει μέρος στις εκλογές, το κόμμα του οποίου κάθε άλλο παρά «φιλορωσικό» μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως σε αυτή τη μεθόδευση αντέδρασαν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ.

«Σημαία» η αντιγερμανική ρητορική

Το κυβερνών κόμμα PiS έχει καταστήσει την αντιγερμανική ρητορική έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της προεκλογικής του εκστρατείας, επιδιώκοντας να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη.

Προεκλογική χαρακτηρίστηκε από ορισμένους και η κίνηση της Βαρσοβίας να αναστείλει προσωρινά τουλάχιστον την έγκριση νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως θα επικεντρωθεί στη δημιουργία των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων της Ευρώπης.

«Η Γερμανία υποστήριξε ανοιχτά την αντιπολίτευση της σημερινής κυβέρνησης και προσπάθησε σαφώς να επηρεάσει το αποτέλεσμα των πολωνικών εκλογών», δήλωσε στο «Euractiv» η βουλευτής του PiS, Ιβ. Κουρόβσκα.

Η κατηγορία ότι η Γερμανία παρεμβαίνει στην πολωνική πολιτική ακούγεται συχνά στην προεκλογική εκστρατεία. Μία από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του PiS κατηγόρησε ακόμη και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ότι προσπαθεί να επηρεάσει ενεργά την πολωνική πολιτική, υπονοώντας ότι η ψήφος υπέρ του PiS είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ.

«Η ισορροπία δυνάμεων στην ΕΕ είναι άνιση, με ορισμένες χώρες να έχουν περισσότερο λόγο από άλλες. Δεν είμαστε εχθρικοί προς τη Γερμανία. Θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά με ίσους όρους», δήλωσε στο «Euractiv» ο Ρ. Φόγκιελ, πρώην εκπρόσωπος του PiS και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Αντίστοιχα κατηγορεί τον Τουσκ για «υποταγή στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες» που υπονομεύει την «κυριαρχία» της Πολωνίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΡΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Επαφές για «βασικές προκλήσεις» που οξύνουν τον ανταγωνισμό ΕΕ - Κίνας

Στο Πεκίνο έφτασε χτες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, για να συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, στο Στρατηγικό Διάλογο ΕΕ - Κίνας.

Σε ανάρτησή του αμέσως μετά τη προσγείωσή του, ο Μπορέλ έκανε λόγο για «μια σημαντική επίσκεψη για να συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας, οι βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις με κυβερνητικές αρχές, μελετητές και εκπροσώπους επιχειρήσεων».

Από τη μεριά του, το κινεζικό ΥΠΕΞ έχει σημειώσει ότι ο νέος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμβάλει «στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ, θα δημιουργήσει το έδαφος για μελλοντική αλληλεπίδραση υψηλού επιπέδου και θα τονώσει την κοινή απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις και τις προσπάθειες για παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Πίσω, βέβαια, από αυτά τα ευχολόγια για «κοινές απαντήσεις» και «κοινές προσπάθειες» βρίσκεται η μεγάλη ένταση των ανταγωνισμών και μεταξύ Κίνας και ΕΕ, για τους όρους στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων κάθε πλευράς, για τα ζητήματα «απεξάρτησης» των ευρωπαϊκών ομίλων σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς (π.χ. σπάνιες γαίες), για το «προβάδισμα» σε κομβικές τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, επιβεβαίωσε ότι «την επόμενη βδομάδα» θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, ώστε να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας «Belt and Road» (το κινεζικό επενδυτικό σχέδιο για τους σύγχρονους, εμπορικούς και ενεργειακούς «Δρόμους του Μεταξιού» που θα ενώνουν Ανατολή και Δύση).

Στην επίσκεψη Πούτιν αναφέρθηκε και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, λέγοντας ότι ο Πούτιν θα έχει και «ουσιαστικές συζητήσεις» με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Πριν από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, θα φτάσει στην κινεζική πρωτεύουσα για επίσημες επαφές και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Σημειωτέον ότι στην ίδια σύνοδο που θα παραστεί ο Πούτιν, θα πάρει μέρος και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, που επίσης έχει προγραμματιστεί να έχει επίσημη συνάντηση με τον Σι.

Νέα ένταση στα Στενά

Ολα αυτά ενώ συντηρείται η ένταση γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν.

Ενδεικτική ήταν και η νέα εμφάνιση αεροσκάφους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, συγκεκριμένα αεροσκάφους ναυτικής περιπολίας και αναγνώρισης P-8A Poseidon, το οποίο χρησιμοποιείται και για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΠΝ ανέφερε πως «επιχειρώντας εντός του Στενού της Ταϊβάν και σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας όλων των εθνών», προσθέτοντας και πάλι ότι η διέλευση του αεροσκάφους αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια «ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Εντονα αντέδρασε η Κίνα που έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθήσει και να «προειδοποιήσει» το αμερικανικό αεροσκάφος, διαμηνύοντας ότι «τα στρατεύματα στην περιοχή βρίσκονται πάντα σε υψηλή επιφυλακή και θα υπερασπιστούν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΚΙΝΑ
Ρεκόρ χαμηλών γεννήσεων το 2022

Στα 9,56 εκατομμύρια καταγράφτηκαν το 2022 οι γεννήσεις στην Κίνα, αριθμός που σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας αποτελεί τον χαμηλότερο από τότε που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, το 1949.

Ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2021.

Πέρσι είχε καταγραφεί μείωση του πληθυσμού της χώρας, για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, φτάνοντας το 1,41 δισεκατομμύριο.

Η κυριαρχία και γοργή επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην Κίνα, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η παράδοση της Παιδείας και της Υγείας στους κανόνες της αγοράς κ.τ.λ. αυξάνουν συνεχώς το κόστος ανατροφής των παιδιών, καθιστούν την καθημερινότητα των εργαζομένων ζευγαριών όλο και πιο ασφυκτική, με τα αποτελέσματα να αντανακλώνται και στη μείωση των γεννήσεων.

Νέες κατηγορίες κατά του Μενέντεζ

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ άσκησαν χτες νέα δίωξη σε βάρος του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσει ως «ξένος πράκτορας» για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, το κατηγορητήριο «εμπλουτίστηκε» και περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις κατηγορίες. Η δίκη του Μενέντεζ για διαφθορά έχει οριστεί για τον επόμενο Μάη.

ΗΠΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας

Αλλοι 8.700 εργαζόμενοι στο Κεντάκι, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford», ξεκίνησαν από την Τετάρτη απεργία, ενισχύοντας τον απεργιακό αγώνα στα τρία μεγάλα μονοπώλια της αυτοκινητοβιομηχανίας, «Ford», «General Motors» και «Stellantis», που έχει ξεκινήσει από τις 13 Σεπτέμβρη. Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας κ.ά.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας, ωστόσο η ηγεσία του κλαδικού συνδικάτου UAW - που έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα - έχει κηρύξει απεργία σε επιλεγμένα εργοστάσια των 3 μονοπωλίων. Ετσι, σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται πλέον σχεδόν 34.000 εργαζόμενοι συνολικά, περίπου το 23% του συνόλου.

Η απεργία στο εργοστάσιο στο Κεντάκι «κηρύχθηκε αφού η "Ford" αρνήθηκε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο, ενώ προειδοποίησε ότι «η αιφνιδιαστική του απόφαση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο» στις κινητοποιήσεις.

Η εργοδοσία της «Ford» από την άλλη απειλεί ότι η επέκταση της απεργίας «θα έχει επώδυνες συνέπειες», κυρίως σε άλλους κλάδους της εταιρείας, όπως και στους προμηθευτές της. Τα τρία μονοπώλια έχουν προβεί σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε εργοστάσια που δεν έχει κηρυχθεί απεργία, με την εργοδοσία να επικαλείται διαταραχή της παραγωγής από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εκτός από υψηλότερους μισθούς, το UAW ζητάει μικρότερη βδομάδα εργασίας, αποκατάσταση συνταξιοδοτικών επιδομάτων και ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια, την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ