ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας στον Παλαμά πρέπει να τερματιστεί τώρα!

Το Κέντρο Υγείας Παλαμά όταν καταστράφηκε από την πλημμύρα, 40 μέρες μετά δεν έχει αποκατασταθεί η κατάσταση
Το Κέντρο Υγείας Παλαμά όταν καταστράφηκε από την πλημμύρα, 40 μέρες μετά δεν έχει αποκατασταθεί η κατάσταση
«Η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας στον Παλαμά πρέπει να τερματιστεί τώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, με αφορμή τη μη αποκατάσταση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Παλαμά, καλώντας ταυτόχρονα το υπουργείο και την 5η ΥΠΕ να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του.

Συγκεκριμένα, το σωματείο αναφέρει ότι «έχουν περάσει πάνω από 40 μέρες από τις πλημμύρες και ακόμη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά δεν έχει αποκατασταθεί, παρά τα παχιά λόγια της 5ης ΥΠΕ ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί εντός του μήνα και ενώ η περιοχή παραμένει μια υγειονομική βόμβα. Το σωματείο μας από τα πρώτα 24ωρα διεκδίκησε να μεταφερθούμε από την προσωρινή δομή σε κατάλληλο χώρο, με παρεμβάσεις στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και στον δήμο Παλαμά. Μετά από έναν μήνα καθυστέρηση, μεταφερθήκαμε από την ακατάλληλη από υγειονομικής πλευράς προσωρινή δομή του κλειστού γυμναστηρίου, στο κτίριο "Μουσών Μέλαθρον". Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι λειτουργικό για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Δεν έχει τους κατάλληλους χώρους για τη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών, δεν υπάρχει χώρος για βραχεία νοσηλεία, δεν επαρκούν οι χώροι να στεγάσουν το προσωπικό, με αποτέλεσμα το λοιπό προσωπικό να μην έχει ούτε καρέκλα να καθίσει. Δεν λειτουργούν το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό που είναι απαραίτητα για τις εφημερίες αλλά και τις ανάγκες του πληθυσμού. Ο απαραίτητος εξοπλισμός που καταστράφηκε δεν έχει αντικατασταθεί, όπως ο ξενοδοχειακός αλλά και ο ιατροτεχνολογικός».

Το σωματείο προσθέτει ότι «στα διαχρονικά οξυμένα προβλήματα των ελλείψεων στον χώρο της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έρχεται να προστεθεί και αυτή η τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τον πληθυσμό και για το ίδιο το προσωπικό. Με ευθύνη του υπουργείου και της 5ης ΥΠΕ δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη χρηματοδότηση για την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας, περιμένοντας δωρεές. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ώστε να γίνει ο στατικός έλεγχος του πλημμυρισμένου κτιρίου, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες (ηλεκτρολογικές, υδραυλικές κ.ά.). Οταν την ίδια ώρα οι ενέργειες για την επαναλειτουργία προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, η κυβέρνηση και η 5η ΥΠΕ δεν χάνουν την "ευκαιρία" να μετακινήσουν προσωπικό από το Κέντρο Υγείας στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουν επικίνδυνα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και δημιουργώντας ανασφάλεια στο προσωπικό».

Το σωματείο σημειώνει ότι «έχουμε πείρα από την πανδημία και από άλλες αντίστοιχες καταστροφές, όπως με τον "Ιανό", που το Κέντρο Υγείας Μουζακίου δεν έχει ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά. Οπως λέει ο σοφός λαός μας, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται... καθώς οι συνθήκες ευνοούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το αντιλαϊκό της έργο σε βάρος της υγείας του λαού, με τις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας, να ανοίξει τον δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας απαιτεί:

-- Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά (στατικός έλεγχος, εργασίες αποκατάστασης, εξοπλισμός).

-- Καμία μετακίνηση προσωπικού.

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας.

-- Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Παλαμά.

-- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης, ειδικά στους εργαζόμενους που είναι πλημμυροπαθείς.

Κατασχέθηκε φορτίο κοκαΐνης

Εμπορευματοκιβώτιο με κοκαΐνη εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν συλληφθεί 3 ημεδαποί, ενώ έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 60 κιλά κοκαΐνης, τα οποία εντοπίστηκαν σε 58 συσκευασίες.

Μέχρι τη σύλληψή τους τα μέλη της συμμορίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών (κοκαΐνη), τα οποία μεταφέρονταν μέσω θαλάσσης σε εμπορευματοκιβώτια, κρυμμένα σε καταψυκτικούς μηχανισμούς. Το πλοίο που μετέφερε το εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά είχε αποπλεύσει από τη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής του κυκλώματος είναι ένας 41χρονος παλιός ποδοσφαιριστής σε Προοδευτική και Ολυμπιακό Βόλου.

Για την Απελευθέρωση του Βόλου και της Λάρισας

-- Εκδήλωση για την Απελευθέρωση του Βόλου διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 19 Οκτωβρίου η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στα σημεία του αγώνα των απελευθερωτών της πόλης, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ.

-- Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Λάρισας διοργανώνουν την Κυριακή 22 Οκτώβρη η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από την πλατεία Δήμητρας Τσάτσου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Μνημείο Εκτελεσθέντων της περιόδου 1946-1950 (ΔΣΕ) και 1941-1944, στο Μεζούρλο, όπου θα γίνει ομιλία από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αθήνα

-- Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές και τα θύματα του Μπλόκου του Περιστερίου διοργανώνουν οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών).

-- Εκδήλωση για τη μάχη του ΕΛΑΣ στις 29/9/1944 ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και ταγματασφαλίτες στο Αιγάλεω διοργανώνουν οι ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Κηφισό.

Νεκρός σε ναυάγιο με πρόσφυγες

Ενας 38χρονος πρόσφυγας από την Υεμένη εντοπίστηκε νεκρός χτες τα ξημερώματα, σε βάρκα με 38 πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονταν από τις τουρκικές ακτές. Η βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της χερσονήσου της Αγριλιάς, νότια της πόλης της Μυτιλήνης. O 38χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 14 κατατρεγμένων προέβησαν, τις πρωινές ώρες χτες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Οι αλλοδαποί (12 άντρες, 1 γυναίκα και 1 παιδί) εντοπίστηκαν στην παραλία Ασπαλαθρόκαμπος και παρελήφθησαν από σκάφος του Λιμενικού. Ο άτυχος πρόσφυγας από την Υεμένη όπως και οι άλλοι προέρχονται από περιοχές που βιώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τη ληστρική εκμετάλλευση που οδηγεί στην εξαθλίωση τους λαούς, που όταν δεν τους σκοτώνει, τους ξεριζώνει από τον τόπο τους διακινδυνεύοντας στη Μεσόγειο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ