ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Σταθερή επιδίωξη η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο που έρχεται τον επόμενο μήνα

MotionTeam

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), αποτελεί το βασικό αντικείμενο του «μίνι ασφαλιστικού» νομοσχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Νοέμβρη. Πυρήνας της σχετικής διάταξης είναι η διευκόλυνση της ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προωθηθεί ο θεσμός των ΤΕΑ, ώστε οι εργαζόμενοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με «τυράκι» την απατηλή υπόσχεση για συμπληρωματική σύνταξη ή εφάπαξ μετά τη συνταξιοδότησή τους, και έτσι να καταφέρει να δημιουργήσει τα απαραίτητα κεφάλαια που τόσο ορέγονται τα μονοπώλια του κλάδου και οι κάθε λογής τζογαδόροι.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται δύο μόλις χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, μέσω της ίδρυσης του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) και ενώ 20 χρόνια μετά τη νομοθέτηση των ΤΕΑ (2002) το εγχείρημα παρουσιάζει στασιμότητα, με μόλις 28 ταμεία και 50.000 μέλη!

Μέσα από άλλες διατάξεις αντιμετωπίζονται μια σειρά ασφαλιστικά θέματα. Για το ζήτημα της απασχόλησης των συνταξιούχων, η κυβέρνηση καταργεί μεν την περικοπή του 30% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων εργάζονται και την αντικαθιστά με εισφορά επί του εισοδήματός τους, χωρίς όμως να αυξάνει τις συντάξεις όσων αναγκάζονται να δουλεύουν σε μεγάλη ηλικία εξαιτίας των μίζερων συντάξεων που λαμβάνουν.

Με την ίδια «λογική» αντιμετωπίζει και όσους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και γενικά μη μισθωτούς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και αδυνατούν να λάβουν σύνταξη, αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση, αντί να τους απαλλάξει από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, απλώς προχωρά στην αύξηση του πλαφόν σε ληξιπρόθεσμες εισφορές από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ (στους αγρότες από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ), που οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα πρέπει να ρυθμίσουν προκειμένου να λάβουν σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό βέβαια δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να στερούνται τη σύνταξη που δικαιούνται και το πρόβλημα - που, σημειωτέον, προέκυψε μαζικά μέσα στην κρίση - θα διαιωνίζεται.

Τέλος, με τη διάταξη που προωθεί για την «υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων με ενεργό ΑΜΚΑ» η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για τη μη κάλυψη πολλών μεταναστών που εργάζονται, αφού η ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ τους συνδέεται με τις τυπικές προϋποθέσεις για «νόμιμη παραμονή», δηλαδή με το «άνοιξε - κλείσε» της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη σε δημόσια νοσοκομεία και δομές θα γίνεται επί πληρωμή.

Τη Δευτέρα δικάζεται ο Β. Συρίγος επειδή διαδήλωσε ενάντια στο λαϊκό ξεσπίτωμα

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από το ΠΑΜΕ και σωματεία

Κάλεσμα συμμετοχής τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στα Δικαστήρια της πρώην Ευελπίδων, στο Κτίριο 12 στις 10 π.μ., στη δίκη του Βάλσαμου Συρίγου για τους πλειστηριασμούς, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Τη Δευτέρα πραγματοποιείται η εξ αναβολής δίκη του Βάλσαμου Συρίγου, γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία. Το έγκλημα που διέπραξε είναι ότι συμμετείχε σε κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2019 ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσε τη μάχη για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη».

«Η συγκεκριμένη δίκη είναι η συνέχεια μιας σειράς "διαδηλωτοδικείων" της κυβέρνησης, η οποία μαζί με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που περνάει, εντείνει τον αυταρχισμό, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με κάθε τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική. Τα βάζει με όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να έχει κανείς μια στέγη χωρίς να χρυσοπληρώνει για τρεις γενιές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό να μη δείξουν καμία ανοχή σε αυτές τις πρακτικές και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα και σε κάθε αγωνιζόμενο που διώκεται», τονίζει.

Συνεχίζοντας το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «απευθυνόμαστε προς πάσα κατεύθυνση, πως αν νομίζουν ότι με τέτοιες βρωμιές θα υποχωρήσουμε προκειμένου να πάρουν οι τραπεζίτες και άλλοι μπαταχτσήδες τα σπίτια του λαού, είναι γελασμένοι.

Να μην τολμήσουν ούτε να σκεφτούν ότι μπορεί να περάσει μια τέτοια βρώμικη μεθόδευση.

Ολοι στα Δικαστήρια τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στις 10 το πρωί στο Κτίριο 12.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει με τη μαζική συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και όσους αγωνίζονται.

Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Κινητοποίηση ενάντια στις πρόσθετες εφημερίες και τις απολύσεις

Κινητοποίηση στην πύλη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια του υπουργείου, της ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου να υλοποιηθούν ο σχεδιασμός επιβολής των επιπλέον εφημεριών στο νοσοκομείο και η απόλυση των συμβασιούχων με το πρόγραμμα 55-67 που ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Μιχάλης Σελέκος, νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΨΝΑ και ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών απαιτούν: Την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό σε όλους τους κλάδους και όλες τις δομές του, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες λειτουργίας του «και να αποτραπεί η εκ νέου μεταβολή του σε μια δομή που θα προσομοιάζει απάνθρωπες εικόνες του παρελθόντος».

Νέος τραυματισμός διανομέα

Ακόμα ένας διανομέας προστέθηκε στη μακρά λίστα των σακατεμένων την ώρα του μεροκάματου. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης εργαζόμενος σε πλατφόρμα διανομής χτύπησε στην περιοχή των Συκεών και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου διαπιστώθηκε θλάση στον ώμο του.

Το ΣΕΤΕΠΕ σημειώνει ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη είναι η ειδικότητα του διανομέα αλλά και πόσο αναγκαίο είναι να ενταχθεί άμεσα η συγκεκριμένη ειδικότητα στα Βαρέα Ανθυγιεινά, να παραχωρούνται τα ΜΑΠ από τον εργοδότη. Ειδικά οι πλατφόρμες διανομής, με το freelancing και την εργολαβία να κυριαρχούν, αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους πολύ περισσότερο. Κι αυτό γιατί οι freelancers δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.». Το συνδικάτο με αφορμή το νέο «ατύχημα» επαναφέρει τις διεκδικήσεις του για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ασφάλειας, επαναφορά των ΒΑΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Στάση εργασίας τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη

Τετράωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) προκήρυξε το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» στην Αττική για τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, στη 1 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος), για την οργάνωση του αγώνα, και θα ακολουθήσει μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο.

Εδώ και τρεις μήνες το Σωματείο έχει καταθέσει την πρότασή του προς την εργοδοσία για τη ΣΣΕ, όμως η εργοδοσία, παρά τις δεσμεύσεις της, δεν καταθέτει δική της. Γι' αυτό «αποφασίσαμε πως ο αγώνας μας το αμέσως επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστεί με δράσεις - κινητοποιήσεις και με την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) για τις 23 Οκτώβρη, προκειμένου να πιέσουμε για τη γραπτή απάντησή της», σημειώνει το Σωματείο και διεκδικεί: Η εταιρεία να υπογράψει άμεσα τη Συλλογική Σύμβαση, χωρίς καθυστερήσεις. Να κατοχυρωθούν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί είτε freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής). Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Γενική Συνέλευση και πρόγραμμα εξορμήσεων για την πανοικοδομική απεργία

Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική του Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για την οργάνωση και προετοιμασία της πανοικοδομικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), στις 6.30 μ.μ.

Παράλληλα το Συνδικάτο έχει καταρτίσει πρόγραμμα εξορμήσεων σε μεγάλους χώρους δουλειάς και εργοτάξια, συζητώντας το περιεχόμενο της απεργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.

Στο πλαίσιο αυτό, εξορμήσεις θα γίνουν: Αύριο Παρασκευή 20/10 σε εργοτάξια του κέντρου της Αθήνας. Δευτέρα 23/10 στο εργοτάξιο ανακατασκευής του πρώην «HILTON» και σε χώρους δουλειάς στο κέντρο της Αθήνας. Τρίτη 24/10 στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στο Ελληνικό και σε εργοτάξια και οικοδομές σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι. Ακόμα δεκάδες εξορμήσεις οργανώνονται σε μικρότερες οικοδομές και χώρους δουλειάς σε πολλές συνοικίες της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ