ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Εκθετες η κυβέρνηση και η εργοδοσία από την απόφαση που κρίνει παράνομες τις προσλήψεις των απεργοσπαστών

Eurokinissi

Να απολογηθούν τα στελέχη της κυβέρνησης για την επιστράτευση των ΜΑΤ και τους ξυλοδαρμούς απεργών, αλλά και για τα κακόβουλα ψεύδη που διακινούσαν προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «Μαλαματίνα» με αφορμή την πρόσφατη δικαστική δικαίωσή τους.

Θυμίζουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ως άκυρες και παράνομες τις πρώτες επτά «προσλήψεις» απεργοσπαστών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο δέχεται ακόμα και παραβίαση εις βάρος των απεργών, από την πλευρά της εργοδοσίας, ακόμα και του γνωστού αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Πρόκειται για απόφαση που αφορά μία από τις δικαστικές προσφυγές του Σωματείου ενάντια στις παράνομες πρακτικές της νέας εργοδοσίας στην επιχείρηση «Μαλαματίνα», που επιστράτευε απεργοσπάστες για να υπονομεύσει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Μαλαματίνα» καλεί «τους τότε υπουργούς Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για την επιστράτευση των ΜΑΤ, τον ξυλοδαρμό πολλών συναδέλφων μας στην πύλη του εργοστασίου και τις αναίτιες συλλήψεις εκλεγμένων συνδικαλιστικών μας στελεχών, μόνο και μόνο για να εισέλθουν στον χώρο του εργοστασίου, εν ώρα απεργίας, οι απεργοσπάστες που επιστράτευσε η εργοδοσία για να "σπάσει" την απεργία και να κάμψει το αγωνιστικό μας φρόνημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και η καταστολή σε βάρος των απεργών ήταν από τα ...αγαπημένα θέματα του σημερινού υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη, όταν έφερε στη Βουλή το πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Τότε, υπερασπιζόμενος τη διάταξη που ποινικοποιεί ακόμα και την περιφρούρηση της απεργίας, είχε κάνει καραμέλα τις κινητοποιήσεις στη «Μαλαματίνα», κατηγορώντας τους απεργούς ότι «στερούσαν το δικαίωμα στην εργασία σε όσους ήθελαν να δουλέψουν». Επιχείρημα που τινάζεται στον αέρα, αφού το ίδιο το δικαστήριο έκρινε ότι αυτοί που «ήθελαν να δουλέψουν» ήταν απεργοσπάστες, παράνομα προσληφθέντες από την εργοδοσία προκειμένου να σπάσει την απεργία.

Οπότε, τώρα το Σωματείο καλεί και τον υπουργό Εργασίας να απολογηθεί «για όλα τα κακόβουλα και ψευδή τα οποία δήλωνε εις βάρος μας σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ασυγκράτητη έπαρση ως δήθεν σωτήρας της επιχείρησης και υπηρέτης της νομιμότητας, απλώς για να καλύψει τους παρανομούντες νέους ιδιοκτήτες της "Μαλαματίνας"».

Οριστικά άκυρες οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας

Για μια ακόμα φορά δικαιώνονται οι εργαζόμενοι που δίνουν πολύχρονο αγώνα στα Λιπάσματα Καβάλας, ενάντια στις πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη, τον Αύγουστο του 2021.

Το Εφετείο έκρινε άκυρες τις 115 παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, απόφαση η οποία ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου. Η απόφαση εκδόθηκε μετά την εκδίκαση της έφεσης της εταιρείας. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επαναπροσλάβει τους απολυμένους και να τους δοθούν οι μισθοί υπερημερίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση του Πρωτοδικείου, τον Αύγουστο του 2022, αναγνώριζε ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιρειών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητούσε από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ' εξακολούθηση, με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα είχαν απολυθεί το 2016, με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν όμως ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021 η εργοδοσία, αξιοποιώντας τον νέο νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Ολο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι δίνουν έναν μεγάλο συλλογικό αγώνα, ο οποίος έχει στηριχθεί με την αλληλεγγύη πολλών σωματείων και μαζικών φορέων από την Καβάλα και όλη τη χώρα.

ΣΤΟ «ΣΚΑΜΝΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ
Κινητοποίηση στα δικαστήρια τη Δευτέρα για τη δίκη του Β. Συρίγου

Από την κινητοποίηση για την οποία δικάζεται ο Β. Συρίγος
Από την κινητοποίηση για την οποία δικάζεται ο Β. Συρίγος
Κάλεσμα συμμετοχής σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στα Δικαστήρια της πρώην Ευελπίδων, στο Κτίριο 12 στις 10 π.μ., στη δίκη του Βάλσαμου Συρίγου για τους πλειστηριασμούς, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δίωξη με κατηγορίες που παραπέμπουν σε ...κοινό εγκληματία, ενώ το «έγκλημα» που διέπραξε είναι ότι συμμετείχε σε κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2019 ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Τότε, μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσε τη μάχη για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη.

Η συγκεκριμένη δίκη, τονίζει το ΠΑΜΕ, είναι συνέχεια μιας σειράς «διαδηλωτοδικείων» της κυβέρνησης, η οποία μαζί με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που περνάει, εντείνει τον αυταρχισμό, τα βάζει με όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να έχει κανείς μια στέγη.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν ακόμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζικότερη η συμμετοχή τις πρώτες μέρες των αρχαιρεσιών

Από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών
Από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών
Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που στέλνει η μαζική συμμετοχή εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 2 Νοέμβρη (από τις 28 έως τις 31 Οκτώβρη δεν θα διεξαχθεί καμία ψηφοφορία).

Ηδη τις πρώτες τρεις μέρες η συμμετοχή είναι υψηλότερη από τη συμμετοχή τις αντίστοιχες μέρες των προηγούμενων εκλογών, δείχνοντας ότι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκουν αποκούμπι στο Συνδικάτο, στον δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Οι αρχαιρεσίες γίνονται στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) από έως τις 27 Οκτώβρη και 1 - 2 Νοέμβρη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Ακόμα οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής και σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Σήμερα και μέχρι την Κυριακή εκλογές θα γίνουν:

Παρασκευή 20 Οκτώβρη: Περιστέρι (δημοτικό κατάστημα Κ30, σταθμός μετρό «Περιστέρι», έναντι Ευαγγελίστριας), 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi», 10 π.μ. - 4 μ.μ. Στο ξενοδοχείο «Novotel», 10 π.μ. έως 6 μ.μ.

Σάββατο 21 Οκτώβρη: Στο ξενοδοχείο «Four Seasons Astir Palace», 10 π.μ. - 6 μ.μ. Στο καζίνο της Πάρνηθας, 1 μ.μ. - 9 μ.μ.

Κυριακή 22 Οκτώβρη: Πειραιάς (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), 12 το μεσημέρι - 8 μ.μ. Λαύριο (Δανουκάρα 7), 10 π.μ. - 6 μ.μ. Πεζόδρομος της Βουκουρεστίου (ανάμεσα στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου), 11 π.μ. - 9 μ.μ. Στο catering «Newrest», 9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Στάση εργασίας για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ

Σε τετράωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) προχωράει το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» στην Αττική τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, στη 1 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος), για την οργάνωση του αγώνα, και θα ακολουθήσει μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο.

Το Σωματείο διεκδικεί: Η εταιρεία να υπογράψει άμεσα τη Συλλογική Σύμβαση, χωρίς καθυστερήσεις. Να κατοχυρωθούν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί είτε freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας). Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Τετάρτη η Συνέλευση για την απεργία, καθημερινές οι εξορμήσεις

Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική του Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για την οργάνωση και προετοιμασία της πανοικοδομικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), στις 6.30 μ.μ.

Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει καταρτίσει πρόγραμμα εξορμήσεων σε μεγάλους χώρους δουλειάς και εργοτάξια, συζητώντας το περιεχόμενο της απεργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.

Στο πλαίσιο αυτό, εξορμήσεις θα γίνουν:

Σήμερα, Παρασκευή, σε εργοτάξια του κέντρου της Αθήνας.

Τη Δευτέρα 23/10 στο εργοτάξιο ανακατασκευής του πρώην «HILTON» και σε χώρους δουλειάς στο κέντρο της Αθήνας.

Την Τρίτη 24/10 στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στο Ελληνικό και σε εργοτάξια και οικοδομές σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.

Ακόμα, δεκάδες εξορμήσεις οργανώνονται σε μικρότερες οικοδομές και χώρους δουλειάς σε πολλές συνοικίες της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ