ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες κινεζικές επενδύσεις στα Βαλκάνια

Ενώ αυξάνεται η προσπάθεια της ΕΕ να διασφαλίσει την επιρροή της στην περιοχή

Την αυξανόμενη προσπάθεια της Κίνας να αναβαθμίσει την παρουσία της στα Δυτικά Βαλκάνια επιβεβαίωσε η νέα διμερής Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Σερβία. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ που διεξάγεται στην Κίνα για τους «Δρόμους του Μεταξιού». Ανακοινώθηκε επίσης ότι η κινεζική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων CRRC υπέγραψε συμφωνία με το σερβικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την πώληση 20 συρμών υψηλής ταχύτητας στη Σερβία.

Οπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, οι αμαξοστοιχίες θα χρησιμοποιηθούν για τη σιδηροδρομική γραμμή Ουγγαρίας - Σερβίας, που συνδέει τη Βουδαπέστη με το Βελιγράδι. Η διάρκεια του ταξιδιού αναμένεται να πέσει στις τρεις ώρες, καθώς οι συρμοί αυτοί θα ταξιδεύουν με μέγιστη ταχύτητα 200 χλμ. την ώρα. Οπως μεταδόθηκε, είναι η πρώτη φορά που η Κίνα εξάγει τέτοιους συρμούς στην Ευρώπη, ενώ η λειτουργία τους αναμένεται το 2025.

Σημειωτέον, στο περιθώριο του Φόρουμ στην Κίνα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας μετά ότι «δεν είχαμε (επίσημη) διμερή συνάντηση» αλλά «διαπίστωσα ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας σκάει από αυτοπεποίθηση». Μεταξύ άλλων ο Βούτσιτς τα είπε και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, με τον οποίο - όπως είπε χαρακτηριστικά - συζήτησε «για την επερχόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για κάποια παιχνίδια που παίζονται».

Ανησυχία του Μακρόν για Σερβία - Κόσοβο

Τη δική του προτροπή για εκτόνωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ώστε να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεών τους με «σφραγίδα» ΕΕ, απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση Βούτσιτς «να καταδικάσει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» τα πρόσφατα γεγονότα στο βόρειο Κόσοβο και «να συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα σύνορα» με το Κόσοβο.

Ενδιαφέρον είχαν και κάποιες επισημάνσεις που έσπευσε να κάνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Μιλώντας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης είπε ότι «το γαλλογερμανικό σχέδιο αποτελεί την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να έχει το Κόσοβο, γιατί συνεπάγεται ντε φάκτο αναγνώριση. Στρώνει το έδαφος για την αναγνώριση του Κοσόβου και από άλλους». Ο Ράμα είπε ακόμα με νόημα ότι «δεν είναι κακό αν η Σερβία στηρίζει οικονομικά την Ενωση Σερβικών Δήμων» και ότι «αν η Ενωση ιδρυθεί εντός του πλαισίου του κοσοβάρικου Συντάγματος και αποτελεί προϊόν συμφωνίας με βάση αυτό», τότε «θα αποτελέσει ένα πεδίο για δήμους να αυτοδιοικούνται και να έχουν στήριξη από το Βελιγράδι», προσθέτοντας «γιατί όχι; Εμείς (σ.σ. στην Αλβανία) έχουμε στα νότια και στα ανατολικά την ελληνική μειονότητα. Θα χαίρονταν πολύ αν η Ελλάδα τούς στήριζε οικονομικά», για να συμπληρώσει: «Είναι σημαντικό να κοιτάμε προς το μέλλον και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έρθουμε κοντά, όχι να σκεφτόμαστε το παρελθόν».

Καταλήγοντας σχολίασε πως «ό,τι έχουμε πετύχει ως αλβανική κοινότητα σε Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο, μας έχει διδάξει πολύ καθαρά ότι τα πετύχαμε διευκρινίζοντας με ποια πλευρά είμαστε, με ποιον συνεργαζόμαστε στενά (...) να μη μένουμε αιχμάλωτοι του παρελθόντος».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενεργοποίησε τον μηχανισμό «αντιμετώπισης κρίσεων» με φόντο τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Αυξηση των μέτρων ασφαλείας αποφασίστηκε και στη Γαλλία

Copyright 2023 The Associated

Αυξηση των μέτρων ασφαλείας αποφασίστηκε και στη Γαλλία
Διεργασίες και σχεδιασμούς για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και των «μεταναστευτικών ροών» ενισχύουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και από νέα περιστατικά που αναφέρονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ και οι αρχές τα συνδέουν με κύκλους τζιχαντιστών και «απειλές για την ασφάλεια».

Χτες, ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται ξανά αεροδρόμια στη Γαλλία (το μεσημέρι αυτά έφταναν τα 10, μεταξύ άλλων Μπρεστ, Καρκασόν, Ρεν, Ταρμπ, Μπορντό-Μερινιάκ, Μπεζιέ, Μονπελιέ, Ναντ), επειδή οι αρχές προχώρησαν σε έρευνες μετά από νέες απειλές για βόμβες. Αντίστοιχες εκκενώσεις είχαν γίνει και την Τετάρτη. Μέχρι το μεσημέρι ο συναγερμός είχε λήξει στα περισσότερα και η λειτουργία τους αποκαθίστατο σταδιακά.

Στη Γερμανία, την Τετάρτη, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα 34χρονου Σύρου στην πόλη Μαρτκομπερντόρφ της Βαυαρίας, επειδή θεωρούνταν ύποπτος για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος», με τον γενικό εισαγγελέα του Μονάχου, Ράινχαρτ Ρετλ, να χαρακτηρίζει «απαραίτητο» το «να διερευνήσουμε κάθε υποψία για να αποκαλύψουμε εγκληματικά δίκτυα». Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, απόπειρα εμπρησμού συναγωγής στο Βερολίνο, που το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας συνέδεσε με την - όπως είπε - «εξύμνηση της "Χαμάς" στους γερμανικούς δρόμους», μετά την οποία η ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο ζήτησε από τις γερμανικές αρχές «ανυποχώρητη αυστηρότητα».

Ολα αυτά ενώ, χτες, η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε ότι τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Μηχανισμός για την Πολιτική Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR), λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο Μηχανισμός υποστηρίζει τη γρήγορη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για «μείζονες και περίπλοκες κρίσεις», διευκολύνοντας περαιτέρω την επαφή ανάμεσα σε κράτη - μέλη, θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους βασικούς «εταίρους», περιλαμβανομένων σχετικών εξωτερικών παραγόντων, όπως ο ΟΗΕ και τρίτες χώρες.

Προσερχόμενος σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, χτες, στο Λουξεμβούργο, που είχε ως αντικείμενο το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ο Γάλλος υπουργός Ζεράλντ Νταρμανέν μίλησε για «περιρρέοντα τζιχαντισμό», ενάντια στον οποίο «πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς αφέλεια».

Εξελίξεις εξετάζονται και στις πλάτες των χιλιάδων κατατρεγμένων που το μακελειό στη Μέση Ανατολή αντικειμενικά θα πολλαπλασιάσει. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι «αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης».

Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς ανθρωπιά και τάξη» αλλά και ότι «τώρα θα φανεί αν θα διατηρήσουμε τον έλεγχο ή θα τον χάσουμε». Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ανάγκη καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στήριξης των χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Είπε ακόμα ότι στην ίδια τη Γερμανία ενισχύεται η προστασία των εθνικών συνόρων, όπου θα υπάρχει και μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία και ότι σχεδιάζονται νόμιμοι δρόμοι για τη μετανάστευση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ηλεκτρονικής κάρτας για παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα προς όσους ζητούν άσυλο, επειδή οι επιπλέον οικονομικές παροχές θεωρείται ότι θα προσελκύουν όλο και περισσότερους μετανάστες στη Γερμανία...

Ας καταγραφεί, τέλος, ότι η Ιταλία ανακοίνωσε - μέσω του ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι - ότι επανήλθαν (προσωρινά όπως είπε) οι «έλεγχοι στα σύνορα με τη Σλοβενία για να αποφύγουμε να φτάσουν τρομοκράτες, μέσω της βαλκανικής οδού, οι οποίοι θα μπορούσαν να οργανώσουν επιθέσεις στη χώρα μας, ή στην Ευρώπη», επειδή αν και «δεν υπάρχουν ενδείξεις προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων (...) δεν μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Αντιθέτως, το αυξάνουμε, με στόχο την πρόληψη».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε πως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να επωμιστεί την ευθύνη για την παρακολούθηση της απόρριψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η δήλωση ακολούθησε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή της Κίνας σε επιθεώρηση που γίνεται υπό την καθοδήγηση της IAEA στην Ιαπωνία για την ανάλυση δειγμάτων από ψάρια που έφτασαν στην αγορά του νομού της Φουκουσίμα μετά την έναρξη της επιχείρησης ρίψης των μολυσμένων υδάτων στη θάλασσα.

ΠΡΑΓΑ.-- Περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από τη σύγκρουση δύο τραμ στην πόλη Πλζεν της δυτικής Τσεχίας. Σύμφωνα με τον νομάρχη της περιοχής, κανένας τραυματίας δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι τα δύο τραμ κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση. Για αδιευκρίνιστο λόγο, το προπορευόμενο τραμ ακινητοποιήθηκε ξαφνικά και ακολούθησε η πρόσκρουση του δεύτερου συρμού.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τη συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, που με προκλητικό τρόπο επενέβη δικαστικά με στόχο την απαγόρευση λειτουργίας του ΚΚ Βενεζουέλας, προχώρησε την Τρίτη στα νησιά Μπαρμπάδος σε μερική συμφωνία με τη λεγόμενη «Ενωτική Πλατφόρμα», που περιλαμβάνει ένα τμήμα της δεξιάς αντιπολίτευσης. Η συμφωνία αφορά σε «εγγυήσεις για τη συμμετοχή υποψηφίων» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Μετά την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της Βενεζουέλας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε στην κυβέρνηση του Προέδρου Μαδούρο ότι αναμένει να παρουσιαστεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση όλων των υποψηφίων». Επίσης, επισημαίνεται ότι η μερική άρση των περιορισμών είναι υπό αίρεση στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στις κυρώσεις που αίρονται είναι ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές στην αγορά αερίου και πετρελαίου της Βενεζουέλας για έξι μήνες, ενώ για τον χρυσό δεν μπαίνει χρονικό όριο. Επίσης, οι ΗΠΑ επιτρέπουν ξανά τις αγοραπωλησίες αξιόγραφων της Βενεζουέλας στη δευτερογενή αγορά ενώ ισχύει η απαγόρευση στην πρωτογενή.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που πραγματοποίησε στις 13-14 Οκτώβρη την 16η Πανεθνική του Συνδιάσκεψη, επαναβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μαδούρο, με την ανοχή και της δεξιάς αντιπολίτευσης και θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με όσους αντιστέκονται σε αυτήν, κόντρα στις απαγορεύσεις και τις διώξεις λαϊκών αγωνιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ