ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Να νεκρώσουν όλα τα γιαπιά! Ολοι στον αγώνα για την Ασφάλιση, τα μέτρα προστασίας, το μεροκάματο

Πρόεδροι Συνδικάτων μιλούν για τη μεγάλη μάχη και την προετοιμασία της

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ. «Να γίνει υποχρεωτική» απαιτούν τώρα οι οικοδόμοι
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ. «Να γίνει υποχρεωτική» απαιτούν τώρα οι οικοδόμοι
Για τη μεγάλη απεργιακή μάχη που δίνουν οι οικοδόμοι την Τετάρτη 8 Νοέμβρη ετοιμάζονται ήδη τα κλαδικά τους Συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλα και μικρά εργοτάξια, περιφερειακές συσκέψεις και κάθε μέσο, φτάνει παντού το απεργιακό κάλεσμα. Για να νεκρώσουν όλα τα γιαπιά τη μέρα της απεργίας, για να είναι επιτυχημένες και μαζικές οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις των οικοδόμων ξεχωρίζει αυτή για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων ενσήμων». Πρόκειται για ένσημα για τα οποία έχουν εισπραχθεί εισφορές από τον ΕΦΚΑ, όμως δεν έχουν αποδοθεί στους οικοδόμους. Μάλιστα, τελευταία φορά που αποδόθηκαν τα «υπέρ αγνώστων» ήταν το 1985! Από τότε, αν και εισπράττονται από το κράτος, δεν αποδίδονται. Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα απαιτούν να γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αφού αφορά χιλιάδες οικοδόμους που λόγω της μεγάλης κρίσης και της ανεργίας των προηγούμενων χρόνων έχασαν μια ολόκληρη 10ετία ενσήμων και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Αυτό άλλωστε έχει οδηγήσει στο να αναγκάζονται εργάτες 65, ακόμα και 67 ετών να ανεβαίνουν στο μαδέρι, με αποτέλεσμα τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν στον κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από την αρχή της χρονιάς είναι 15 οι θάνατοι οικοδόμων στα εργοτάξια, ένα εργοδοτικό έγκλημα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των ελλείψεων σε μέσα προστασίας. Γι' αυτό και οι οικοδόμοι απαιτούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια, να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου του ΣΕΠΕ, που η λειτουργία τους έχει σταματήσει από το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις σκληρές απεργιακές μάχες που έδωσαν οι οικοδόμοι τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να υπογράψουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει αυξήσεις στα μεροκάματα και κατοχύρωση άλλων σημαντικών δικαιωμάτων. Από τότε η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα είναι σε διαρκές «μαρκάρισμα» της εργοδοσίας ώστε να εφαρμόζεται η Σύμβαση, αφού η κυβέρνηση δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική. Αυτό είναι και ένα από τα αιτήματα της απεργίας, δηλαδή να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση που έχει υπογραφεί, ώστε να πάρουν και μια πραγματική ανάσα από την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Για την απεργιακή μάχη, λοιπόν, και την προετοιμασία της, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» πρόεδροι από κλαδικά Συνδικάτα Οικοδόμων σε όλη τη χώρα.

Δεν φτάνει το μεροκάματο, πρέπει πια να γίνει υποχρεωτική η ΣΣΕ

Το κλίμα από τις εξορμήσεις που κάνουν μπροστά στην απεργία μάς μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Παναγιώτης Γάκιας, και σημειώνει ότι το άνοιγμα αυτό επιβεβαιώνει τη διάθεση των οικοδόμων να βγουν στον απεργιακό αγώνα: «Προκύπτει από την αγωνία και τον προβληματισμό που μας μεταφέρουν οι συνάδελφοι στις οικοδομές».

Θυμίζει ότι η απεργία αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αγωνιστική απάντηση ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους μετά το αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα Γεωργιάδη: «Ο πρόσφατος νόμος διευκολύνει, ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρείες, να απασχολούν τους οικοδόμους μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, ενώ τα μεροκάματα δεν μπορούν να καλύψουν την ακρίβεια που υπάρχει, τα λεφτά τελειώνουν πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Γι' αυτό προβάλλουμε αιτήματα όπως να γίνει υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ, αλλά και να υπογραφούν εργοταξιακές ΣΣΕ που να αυξάνουν τα μεροκάματα. Ακόμα, διεκδικούμε μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, καθώς ο κλάδος μας κατέχει σχεδόν κάθε χρόνο τη θλιβερή πρωτιά σε εργατικά "ατυχήματα", τραυματισμούς και θανάτους συναδέλφων».

Εχουμε την πείρα για ακόμα καλύτερη οργάνωση της μάχης

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, θυμίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ, που προβλέπουν ουσιαστικά πάγωμα μισθών, συντάξεων, ψαλίδι του market pass κ.ά., «δηλαδή προαναγγέλλουν έναν δύσκολο χειμώνα για εμάς τους εργαζόμενους».

Και προσθέτει ότι απέναντι σε αυτήν την επίθεση οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με οργάνωση της πάλης και διεκδικήσεις, ενώ ειδικά οι οικοδόμοι έχουν «πολύτιμη παρακαταθήκη την πείρα που έχουμε αποκτήσει. Για να υπογραφεί η κλαδική Σύμβαση, που έφερνε αυξήσεις έως και 38% στο μεροκάματο, χρειάστηκαν 6 κλαδικές απεργίες. Εργαζόμενοι σε εργολάβο του Μετρό, με απεργία και περιφρούρηση της απεργίας, απέσπασαν αυξήσεις στο μεροκάματό τους. Απλήρωτοι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του Διαβαλκανικού, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων, κατέβηκαν σε απεργία και πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους.

Η απεργία στις 8 Νοέμβρη θέλουμε να είναι από τις πιο μαζικές, και για να γίνει αυτό, το ΔΣ του Συνδικάτου μπαίνει μπροστά. Καλούμε τους συναδέλφους που πρόσφατα ήρθαν κοντά μας, που έχουμε γνωρίσει μέσα από αγώνες, σε περιοδείες σε γειτονιές, που είναι δίπλα στο Συνδικάτο, να δώσουν μαζί μας τη μάχη».

Ως προς τον τρόπο που οργανώνεται η απεργιακή μάχη, «σχεδιάζουμε να μην αφήσουμε γιαπί ή εργοτάξιο που να μην πάμε. Θα επιδιώξουμε Γενικές Συνελεύσεις σε μικρούς και μεγάλους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι θα πάρουν απόφαση για απεργία και θα διαμορφώσουν οι ίδιοι τα ιδιαίτερα αιτήματά τους. Θα έρθουμε σε επαφή, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, αλλά και θα βρεθούμε σε στέκια όπου ξέρουμε ότι συχνάζουν συνάδελφοι».

Ζωτική η ανάγκη να αποδοθούν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

«Και οι οικοδόμοι στα Γιάννενα έχουν κάθε λόγο να απεργήσουν», σημειώνει ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων. Ο συνδικαλιστής ξεχωρίζει τη διεκδίκηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, τονίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις που είχε για χιλιάδες εργάτες η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Μόνο το 10% των συναδέλφων οικοδόμων στα Γιάννενα είχε δουλειά εκείνη την περίοδο. Το ένσημο ήταν "είδος πολυτελείας". Να γιατί είναι επιτακτική η αναγνώριση των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων. Για να πάρουν ανάσα οι συνάδελφοι που δεν δούλεψαν για χρόνια, ιδιαίτερα αυτοί που σήμερα παλεύουν να συμπληρώσουν ένσημα για τη συνταξιοδότηση», εξηγεί, και προσθέτει μία ακόμα διάσταση: «Στα Γιάννενα και σε όλη την Ηπειρο, οι συνεχείς βροχοπτώσεις και ο παγετός, οι πέντε μήνες χειμώνα, μας αναγκάζουν να χάσουμε εκατοντάδες μεροκάματα».

Οσο για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, επισημαίνει: «Η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ έχει αφήσει τους χιλιάδες οικοδόμους του νομού στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Δεκάδες είναι τα παραδείγματα σε εργοτάξια οδοποιίας όπου δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Πρόσφατα συνάδελφος έπεσε μέσα στην πίσσα, ενώ άλλος παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο - εργατικά "ατυχήματα" που αποκρύπτονται, ενώ μόνο οι τακτικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου βάζουν ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση. Επίσης, μεγάλος αριθμός οικοδομών που δουλεύουν στη συμβατική οικοδομή, ιδιαίτερα στις ανακαινίσεις διαμερισμάτων, εργάζονται πρακτικά ανασφάλιστοι, αφού πολλές από αυτές δεν έχουν ούτε άδεια μικρής κλίμακας. Να γιατί πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για ουσιαστική τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, για στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών».

Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ και να κηρυχθεί υποχρεωτική

«Εχουμε ξεκινήσει τις περιοδείες μας στα εργοτάξια και στις οικοδομές στην πόλη και στα περίχωρά της. Από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους μας, φαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει και να έχει επιτυχία η απεργία του κλάδου», σημειώνει και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Ο ίδιος ξεχωρίζει τη διεκδίκηση να εφαρμοστεί η ΣΣΕ και να κηρυχθεί υποχρεωτική για όλο τον κλάδο, ενώ, αναφερόμενος στα διαρκή «ατυχήματα» στα εργοτάξια, θυμίζει την τραγωδία με την κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα, που έφερε στην επιφάνεια την κρατική αδιαφορία και την εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. «Δεν γίνεται να θρηνούμε εμείς και οι οικογένειές μας νεκρούς για να πραγματοποιούνται έργα χωρίς καμία προστασία των εργαζομένων, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, με κινδύνους για τη ζωή και ασφάλειά μας», υπογραμμίζει.

«Πρόσφατα θρηνήσαμε έναν ακόμα νεκρό, νεαρό συνάδελφό μας σε έργα αποχέτευσης στο Αγρίνιο. Οι χώροι δουλειάς αποτελούν καθημερινές παγίδες στη μάχη για το μεροκάματο», τονίζει με τη σειρά του ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας. «Θα βρεθούμε σε όλους τους χώρους δουλειάς, από τον Βάλτο και το υπό κατασκευή Ενεργειακό Πάρκο μέχρι την Πάλαιρο, με τα υπό ανέγερση ξενοδοχεία, αλλά και στην Αμβρακία Οδό. Επίσης σε όλα τα έργα και τις οικοδομές που προχωρούν στο Αγρίνιο και αλλού», αναφέρει.

Θα νεκρώσουν τα εργοτάξια και στην Κρήτη

Ηδη στην Κρήτη έχουν συνεδριάσει οι διοικήσεις των Συνδικάτων και έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία της Ομοσπονδίας. «Στο Ηράκλειο έχει ξεκινήσει η προετοιμασία, με συζητήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Για την καλύτερη προπαγάνδιση της απεργίας τυπώνονται αφίσα και ξενόγλωσσες προκηρύξεις για τους μετανάστες συναδέλφους μας, ενώ έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις σε περιοχές όπου μένουν οι συνάδελφοι και σε στέκια οικοδόμων», μας μεταφέρει ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου.

Μάλιστα, στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Κρήτης, στο αεροδρόμιο Καστελίου, προετοιμάζεται Γενική Συνέλευση για την καλύτερη συμμετοχή και οργάνωση της μάχης. «Η συμμετοχή 90 συναδέλφων από το εργοτάξιο του Καστελίου στη στάση εργασίας της προηγούμενης Τετάρτης, για τη σωτηρία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, δείχνει την αγωνιστική ετοιμότητα των συναδέλφων και το πόσο σημαντική είναι η οργάνωση στον χώρο δουλειάς. Η δημιουργία σωματειακών επιτροπών και επιχειρησιακών σωματείων σε μεγάλους χώρους δουλειάς αποτελεί προϋπόθεση για να παραμένει άσβεστη η φλόγα της πάλης σε όλους τους χώρους. Εχοντας λοιπόν την πείρα της επιτυχημένης πανελλαδικής απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη, όπου οι εργαζόμενοι του κλάδου συμμετείχαν μαζικά και νέκρωσαν όλοι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, ενάντια στον νόμο - έκτρωμα του Γεωργιάδη, δίνουμε και τη μάχη της 8ης Νοέμβρη, για να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης της πάλης μας».

Καθημερινή δράση για την επιτυχία της απεργίας

Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Κάνιγγος η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί τη Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Τη Δευτέρα 23/10 θα βρεθεί στο εργοτάξιο ανακατασκευής του πρώην «HILTON» και σε χώρους δουλειάς στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 24/10 στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στο Ελληνικό και σε εργοτάξια και οικοδομές σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.

Στην Πάτρα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το Συνδικάτο πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.

Στα Γιάννενα, την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή σύσκεψη των συνδικάτων της Ηπείρου.

Στην Κρήτη, περιφερειακή σύσκεψη των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στο Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ